Şimdi Ara

Midi Klavye Olarak Org mu Dijital Piyano mu?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
2.672
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba. Org mu yoksa dijital piyano mu gibi bir ikilem bağlamında dünden beri araştırma yapıyorum fakat istediğim cevaplara spesifik olarak ulaşamadım. Kendi çıkarımlarım da yanlış olabilir diyerek sizlere sormak istedim. Şimdi org ve dijital piyano arasındaki benim için en önemli fark çekiç aksiyonu. Bir DAW programında ritim oluşturacağım zaman orgun tuşları daha az güç gerektirdiği için orgda daha kolay ritim (beat mi deniyor ya da bilemiyorum tam) üretirim gibi geliyor fakat bir yandan almışken de düzgün bir piyano mu almalıyım acaba diye düşünmüyor da değilim.


    Şu an atama bekleyen gayet iyi puanı olan bir öğretmen adayıyım. KPSS çalışma dönemim boyunca dijital piyanonun hayaliyle yattım kalktım diyebilirim. Fakat sağ olsun bizleri çok umursayan bakanlarımız (!) hala haber vermedikleri için atama ne zaman olur bilemiyoruz. Daha da fazla beklemek istemediğim için orga mı dönmeliyim acaba diye düşünmeye başladım. Zaten DAW kullanırken de daha rahat olacaksa dijital piyano biraz daha bekleyebilir gibi geldi. Tabii ki malum ekonomik şartlardan dolayı maddi yetersizliklerin etkisi de var. Zaten öğretmen adayı oluşuma bundan sebep değinmiştim. Yani şu an org alabilecek gücüm var fakat eğer dijital piyano çok daha iyi ve mantıklı bir seçenekse birkaç ay da bekleyebilirim gibi geliyor.


    Bir de midi olarak kullanma mevzusu var tabi. Midi klavyeye yüzlerce lira vermek yerine hem piyano öğrenmek hem de DAW üzerinde üretim yapmak istediğim için midi klavyeye hiç bakmadım bile diyebilirim.


    Bu uzun girişten sonra sorularımı kısaca maddelemek isterim:

    1- DAW kullanırken hangisi daha rahat olur tüm işleri görmek adına?

    2- Çekiç aksiyonu hissetmek ne kadar önemlidir piyanoyu çalarken?

    3- 2 ton hassasiyetine sahip bir org yeterli olacak mıdır müzikal doyum için?

    4- Orgdan piyanoya rahatça geçilir deniliyor ama yine de sorayım. Geçilir mi?

    5- Sustain pedalı kullanmak illa gerekli midir?

    6- Midi klavye yerine org ya da piyano tercih etmek mantıklı mı?








  • Ben yarı ağır tuşları olan 88 tuşlu m-audio keystation midi klavyesini kullanıyorum. Daha önce yamaha org kullandım. Tam ağır tuşlu dijital piyano deneyimleme imkanım olmadı. Yani bildiklerim bu çerçevededir. Baştan söylemek istedim.


    Önce bir genel cevap vermek isterim. Org ile midi klavye arasındaki fark aletin içinde kendinden ses olup olmamasına göre değişiyor. Tabii tuş hassasiyeti ve tuş ağırlığı farkları da modelden modele olabilir. Org modelleri sesi yanınızda başka bir aygıt olmadan taşımanızı sağlıyor. Eğer böyle bir derdiniz yoksa org almak, içindeki ses sentezleyicilerine fazladan para vermek gibidir. Yani nasıl olsa bir daw ile kullanacağım diyorsanız. Midi klavye ile dijital piyano arasında tercih yapılması gerekiyor.


    Dijital piyano da aslında gelişmiş org gibi diyebiliriz. Tuşları gerçek piyano tuşuna yakınlaştırılmış ve içinde sadece piyano ile sesler bulunuyor. Farklı sesler var mıdır? O kadarını bilemiyorum. Şimdi sırayla sorulara tekrar bakalım:


    1. Daw kullanımı için midi klavye öneririm.
    2. Amaç piyano çalmaksa çekiç aksiyonu çok önemlidir. Orgdan gerçek piyanoya geçince tuşeleri sıfırdan oturtmanız gerekir.
    3. 2 ton derken anlayamadım. Org'ların tuş hassasiyeti her model için yeterince iyi olmuyor. Velocity denen bu hassasiyet olayına dikkat ederek alacağınız her ürün kalitesi ölçüsünde işinizi görür.
    4. Tuşların boyutları gerçek piyanoya uygunsa parmak alışkanlığı olarak geçilir ancak tuşe olayında çok bocalarsınız. Dediğim gibi tam ağır tuşu bir klavye deneyemedim ama yarı ağır tuş olan bir midi klavye ile normal org arasında bir çok fark var. Yarı ağır tuşla daw kullanımında herhangi bir sorun yaşamıyorum.
    5. Gerçek bir piyano deneyimi için gereklidir. Daw üzerinden kayıtlar için o kadar da değildir. Çaldıktan sonra pedalın işlevini midi bölümünden ayarlayabilirsiniz ama tabii ki canlı çalmak gibi olmaz bu...
    6. Bence değil. Dediğim gibi zaten midi klavyelerin amacı daw ile kullanımdır. Org ya da dijital piyano kulvarları farklı olsa da taşınabilirliği açısından işlev görüyor. midi klavyeyi, laptopla dahi olsa ses çıkışları şudur budur derken taşımak çok daha zor. midi klavyenin kendisinden ses alamayacağınızı tekrar ederim.




  • Rock Tribe kullanıcısına yanıt

    Çok teşekkür ederim cevabınız için :) Ya aslında midi klavye seçeneğini tamamen elemiştim çünkü sizin de belirttiğiniz gibi tek başına pek de bir anlam ifade etmiyor ses çıkarmadığı için ve benim de başat amacım piyano öğrenmek olduğu için aynı zamanda bilgisayarsız da kullanabileceğim bir alet olsun istedim. İçerisindeki ses sentezleyicilere fazladan para vermek gibi olduğunu ben de arada bir düşünüp enayi yerine konduğumu düşünüyorum açıkçası ister istemez  fakat midi klavyeler de o kadar ucuz değil gibi geliyor. Zaten ucuz gibi olanları da küçük oluyor ve benim piyano öğrenme amacıma hizmet edemiyor. en düşük 61 tuşlu bir cihaz sahiplenmem gerekiyor sanırım benim. Hal böyle olunca da zaten 61 civarı tuşa sahip olan bir midi klavye alıp tek başına işlevsiz kalmasındansa 61 tuşlu bir org alayım bilgisayarsız da kullanılabilir gibi bir mantık kurdum. Bu arada tuş hassasiyeti tuşa basış gücüne göre ses şiddetinin değişmesi. Örneğin 2 ton hassasiyetine sahip bir orgda anladığım kadarıyla sadece iki ses şiddeti bulunuyor. Tuşa hafif basıldığında az ses, biraz güç vererek basıldığında yüksek ses alabiliyoruz ama mesela biraz daha güç vererek bastığımızda daha yüksek bir ses değil de yine aynı ses şiddetinde bir nota duyuyoruz. Ben böyle anladım :)


    Tuşe ne demek bu arada açıklayabilir misiniz? Ben biraz bakındım anladığım kadarıyla benim tuş hassasiyeti olarak bahsettiğim mevzu. Doğru mudur?





  • Rica ederim.

    Yok tam olarak öyle değil. Velocity dediğimiz değer 1'den 127'ye kadar değerlerdir. Klavyede tuşların hassasiyeti bu sayılar arasında veriye dönüştürülerek bilgisayara ya da orgdaki sentezleyiciye iletilir. Tuşlarda bulunan sensörler ne kadar kaliteliyse o kadar tuş hassasiyeti alırsınız. Yani ucuz bir org'da iki hafif şiddette basacağınız nota, atıyorum 100 değeri alırken. Midi klavyede 80-110 gibi olabilir. Değerleri sadece örnek olarak söyledim. Yani tuş hassasiyetinin böyle çok önemli bir yönü var.


    Bir de tuşların piyano tuşuna benzemesi için tam ağır ve yarı ağır tuş konusu var. Bu da tuşun kendisi ile ilgili bir mekanizma. Orglarda yarı ağır tuş olan bir model ile midi klavyedeki modeli karşılaştırmanız gerekir. Org'larda genel olarak normal tuşlar olur. Özel modellerde ağır tuşlar olabilir ama bu da haliyle fiyatı artıracaktır. Tam ağır tuşlar da işte zaten dijital piyanolarda, gerçek piyano hissi için özel yapılmış tuşlardır. Onlar da haliyle en yüksek fiyatlara sahip.


    Yani ben zaten daw kullanarak kayıt alacağım, programlarla kendimi geliştireceğim ve pek fazla taşımayacağım, şeklinde düşünülüyorsa midi klavye daha mantıklı. Org tabii ki daha pratik. İkisi arasındaki seçimi sadece tuş sayısı üzerinden bir karşılaştırma yerine bir de tuşların hassasiyeti ve ağırlıklarını da öğrenerek karşılaştırmanız iyi olur. Aynı tuşlara sahip 61 tuş org ile midi klavye karşılaştırıldığında midi klavyenin daha ucuz olması gerekir. Aksi bir durumda kesin tuş kaliteleri daha düşüktür diyebiliriz. Tabii ek kampanya falan varsa o başka. Aynı şartlarda olduğunu düşünerek söylüyorum.





  • Rock Tribe kullanıcısına yanıt

    Kusura bakmayın geç cevap veriyorum. Fiyat araştırması yaptığımda 61 tuşlu orgun 61 tuşlu midi klavye ile ya benzer fiyatta ya da ondan daha ucuz olduğunu gördüm genel olarak. Referans aldığım org Casio CTK3500. Şu an en çok alınan ve takdir gören, fiyat performans oranı da uygun bulunan orglardan birisi diye biliyorum. Bundan dolayı asıl amacım piyano öğrenmek olduğu ve çaldığımda sesin kullandığım enstrümandan çıkmasını istediğim için midi klavyeyi düşünmüyorum. Zaten enstrüman alımını da erteleyeceğim büyük ihtimalle ama teşekkür ederim söylediklerinizden yeri geldiğinde mutlaka yararlanacağım :)

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.