Şimdi Ara

Elde ki eski işlemcileri ve ramleri ne yapabilirim? (Pentium 4 içerir)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
440
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Elimde intel pentium m740, pentium T4500, Pentium 4 işlemciler mevcut.


    Ayrıca bunlara bağlı olarak 10-15 sene önce ki sistemimden kalan 1 GB, 256-512 MB ram bellekler mevcut.


    Ben bu parçalar ile ne yapabilirim? Elimde bunları çalıştırabilecek bir donanım ne yazık ki yok. T4500 Dual core cpuyu çalıştıran bir laptop var ancak onuda güncelledim.



    Kafamda yazılım için test amaçlı veya deneysel şeylerde kullanmak var ancak bu konuda derin bir araştırma yapmam gerekecek. İşlemcileri ve ram bellekleri belki arduino veya raspberry için kullanabilirim daha spesifik bir iş varsa belki araştırır bu işe girerim.


    Bir kutu içerisinde tozlanmaları boş boş durmaları beni gıcık ediyor, bir projede kullanmak daha faydalı olabilir.


    İşlemciler:


    intel pentium 4 2.40 ghz 512 533 SL6SH


    İntel pentium dual core T4500 2.30 Ghz 1 Mb cache (Samsung makineye T9300 taktım ondan yedekte duruyor bu)


    İntel pentium Celeron RH80532 A98237 01 S44 - 2200 GHz 512 kb cache


    Ayrıca elimde 2 tane masaüstü eski seagate sata 3-2 harddisklerden var 320 gb + 80 gb şeklinde onlarda sağlam durumda.


    Ramler için baya bir bakınmam lazım çünkü zamanında çok fazla ram aldık babamla bu 2000'lerin başında herkeste olan bilgisayar toplama çılgınlığı babamda çok fazla yer etmişti ondan dolayı evde muhtemelen bir pentium sistem için hazine var  


    1 tanede LCD laptop ekranı söktüm eski 2001 model çalışmayan bir laptoptan söktüm çalışıyor mu emin değilim ancak muhtemelen çalışıyordur, ekranı söküp masaya kod ekranı yapmayı planlıyorum ilerleyen dönemlerde.


    Dipnot: Mühendisliğe hazırlanan bir yazılım teknikeriyim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 23 Şubat 2021; 11:57:31 >







  • Parçaları minik bir kasanın içine toplayıp lokalde çalışan bir server yapabilirsin, basit bir NAS depolaması gibi kullanılabilir. Eski tip ana kartlara bazı pci-e kartlarla yeni yetenekler kazandırabilirsin. çıkma yada 2. el parçaları tavsiye edebilirim fiyat konusunda maliyetleri de düşürür hem.


    İş için yada arkadaşlarla online oyunlar oynarken servera ihtiyaç duyuyorum şahsen, elinin altında düşük güç tüketen sessiz çalışan bir makine olması oldukça yararlı olur.


    Bunun dışında işi biraz hobiye çevirebilirsin, full sessiz sistem gibi fantezileri deneyebilirsin. pasif soğutma vs. ile.


    mühendisliğe hazırlanıyormuşsun, tam olarak hangi alanlarda çalışacaksın bilemiyorum. sistem analizleri üzerine çalışacaksan, ufak bir test ekosistemi kurabilirsin. bir kaç tane makinanın bağlandığı cluster sistemler işini görebilir. Çalıştığın yada çalışmak istediğin alan da bu projenin sınırları için önemli diye düşünüyorum.



    Ama genel anlamda, yazılama eli değen herkesin bence elinin altında en azından 2. 3. makinenin olması gerekiyor. server vs. için. Ubuntu kurup bazı temel işleri bu makinelere yüklemek güzel olabilir.





  • mustacix kullanıcısına yanıt

    İstediğim asıl alan aslında siber güvenlikte tersine mühendislik ve zararlı yazılım analizi ve geliştirme.


    Fakat buraya gelene kadar çok fazla alana dallanmak zorunda kalacağımdan (yapay zeka, algoritma geliştirme, kriptografi, c ve c++, assembly programlama, veritabanları, matematik, fizik belki ilerleyen zamanlarda kuantum fiziğine girmeyide deneyebilirim neticede bir kaç sene sonra kuantum temelli kriptoloma algoritmaları çok kullanılacak SHA1-2-3 gibi algoritmaların yerini almaya başlayacak)


    Bu işlemcilerin 2 tanesi laptop işlemcisi ve bu işlemcilere uygun masaüstü anakart Türkiyede bulabilir miyim bilemiyorum. Bunlara uygun masaüstünü geçtim laptop anakartı dahi bulamayabilirim.


    Şimdi benim kafamda ilerleyen dönemlerde elimde ki MSI gamebook yanına B550 veya B450M'li Ryzen 5 3600lü gtx 970 veya şayet fiyatlar çok düşerse GTX 1080 gibi kartları madencilerden koparmayı planlıyorum.


    Ancak bu eski durumda ki makine parçalarının yeniden kullanıma dönmesi fena olmaz. Elimde 4 adet bilgisayar mevcut birisi asus 1005 ha eee pc, birisi samsung rv510 (baya modernize ettim zaten dual core t4500 bundan çıktı) biriside clevo kasasını kullanan beko BNB 565P olan bir laptop var bu makineyi mühendislikte test amaçlı kullanmak için tutuyorum elde.


    Son olanda bende ki MSI GP62M 7RD Leopard elde ki en güçlü makine.


    Asus ile samsung zaten evdekiler kullanıyor o makinelere ssd, ram, işlemci ve harddisk takviyesi yapıldı kullanıma soktum kısaca atıl durumdan kullanılabilir hale getirdim. Asusa normalde overclock basmak zor ancak basmanın yolunu buldum atom n270'e overclock basa basa 2.0 GHz'e yakın 1.915 Ghz'de çalıştırabildim.


    Asus ile samsung ben ortaokuldayken gelmişti yani yaklaşık 10-11 senelik makineler. Beko ise bir komşudan geldi.


    Ancak bu elimde ki atıl durumda ki işlemciler ve ram parçaları 10-15 sene önce ki Pentium 4 sistem zamanından kalma. Belki yapabilirsem çift pentium 4 anakart bulabilirsem onda bir şeyler denerim. Test ortamı oluşturmayı uzun zamandır istiyorum aslında.


    Elimde ki ramler karma olduğu için uygun donanım bulmakta biraz sıkıntı, karma derken eski ddr laptop ramide var, ddr2 laptop ramide var ddr3 laptop ramide var ddr masaüstü ramide var.


    DDR3 ile 2 hadi yedekte dursun diye saklıyorum makinelere taktığım ramler arzalanırsa dursun elde diye tutuyorum. Ancak diğerleri sıkıntılı. Bir ara şu eski parçaları inceleyip ne var ne yok konuya paylaşacağım detaylı olarak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 23 Şubat 2021; 11:50:33 >




  • ben eski ekran kartı işlemcilerinden anahtarlık yapmıştım. 1i kayıp 2sini dağıtmıştım eşe dosta

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt

    Hocam anahtarlık yapmak güzelde ben biraz yazılım konusunda bu ufaklıkların bana baya bir yardımı dokunabileceğini düşünüyorum. Geride dönüştürebilirim ama çalışan parçaları atmak yerine bir şekilde yeniden kullanıma sokup kullanmak deneysel işlerle uğraşmak benim için kulağa daha cazip geliyor.

  • O zaman yukarıda arkadaşların da dediği gibi,
    çalışan bir anakart bulup sistemi çalışır vaziyete getirebilir, kendinize nas ya da server tarzı bir sistem kurabilirsiniz. yeni nesil anakartlarda pci slot olmadığından bu kuracağınız sistemde test etme ya da deneyler yapabilirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt

    Hocam sıkıntı şu ki bu işlemcilerden 2 tanesi laptop 1 tanesi masaüstü. Ram bellekler baya bir karma her şey var yani laptop, masaüstü felan.


    Bu 3 işlemciden 1 tanesini muhtemelen kullanılabilir hale getirebilirim çünkü bildiğim kadarıyla eski pentium 4 devşirmeli mobil işlemciler veya celeron işlemciler masaüstü platform destekli cpular değiller.


    Bunlara uygun power supply felanda bulmam gerekecek anakart bulmam gerekecek ama nereden bulacağım hiç bir fikirim yok. İkinci elde bile satılmayan parçalar açıkçası. 

  • O yüzden dedim ya zaten anahtarlık tarzı birşeyler yapmak daha iyi diye :) mesela eski çalışmayan tarayıcımın camlı yüzeyini yazıcıdan ayırıp içerise şerit led döşedim, cillop gibi de masa aydınlatması oldu, yaratıcılık başka birşey.

    bende de bir sürü işlemci var. pentium 4 3.06, 2.66, 2140, c2duo e4300 , pentium dual core e6700 3.2ghz, xeon x5482 hatta geçen sene çatıdan slot işlemci bile buldum. ama dual core ve xeon dışında gerisi müzelik.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt

    Xeon gene kullanılır overclock dayarsınız kışları soba niyetine kullanın makineyi  


    Dual core ve core 2 duolarda iş görür zaten elimde ki laptoplardan birini dual coredan core 2 duo T9300'e çıkardım ancak kafamda onunla alakalı bazı sorular hala mevcut. Şayet GL 40 çipsetler quad core veya core 2 quad gibi 4 çekirdekli işlemciler destekliyorsa PG478 sokete belki T9300 yerine ileride onlardan birini bulup takarım.


    Eski sistemlere dönersek bir ara hurdacıya gidip bakmak lazım yada bit pazarına   Zaten elektronik becerilerimide geliştirmek istiyordum temel elektronik kitaplarını açıp okuyacağım şu DGS'den sonra tamirat tadilatla belki bir şeyler yapabilirim bozuk bir şey çıkarsa. Youtube'da nejdat delioğlu usta saolsun çok ince detaylar veriyor. Lisede temel elektronik gördük ancak biraz hatırlamak istiyorum bazı şeyleri sonra zaten matematiğin üzerine fizik vs çalışacağımdan kesin kesin lazım olacak.


    Ancak asıl merak ettiğim bu eski intel veya amd cpular raspberry veya arduino, arm keil gibi ortamlarda projelerde kullanılamaz mı? Şu ana kadar yabancı forumlarda bile bu tip manyakça işlere kalkışan görmedim.


    Bir tek şunu gördüm, arduino projelerinde 1980-1990'lardan kalma ram bellekleri arduinoya bir şekilde lehim hattı oluşturarak modüller aracılığı ile bellek kapasitesini arttıranları gördüm.


    https://forum.arduino.cc/t/using-simm-ram-modules-with-arduino-for-extra-ram/225700




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 23 Şubat 2021; 12:30:1 >




  • x5482 işlemciyi hızaşırtmayı denedim ama fsb 410 üzerine çıkmadı. zaten normal hale 150w bide overclock ile yumurta haşlattırmıyım dedim. 1 ay öncesine kadar onu kullanıyordum. xeon e5 2678v3 sisteme geçtim, o işlemci ve msi p45-c51i idareten arkadaşa verdim. 3 4 ay sonra o da getirtecek sistem. xeon x5482 ile anakart ekran kartı tamiri için uzay montaj ile kullanmayı ya da server kurup torrent server yapmayı düşünüyorum.
    Ben açıkçası uğraşmam farklı şekilde kullanmaya. zaten raspberry kendi başına bi bilgisayar. arduino da aynı şekil. gerçi hoş ben daha pic16f ve pic18f'den öteye geçemiyorum. bilgisayara dışarıdan cpu bağlamak mantıksız geliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt

    Aslında olay şu.


    Fazla fazla işlemci gücü ile matematiksel işlemleri çözmek daha kolaylaştırılabilir bunlar threadlere bölünüp.


    Aynı şekilde kriptografi içinde iş görür.



    NAS yapmak mantıklı ancak ben onun için elimde ki raspberry 2'lerden birisini feda edebilirim yani o konuda sıkıntıda olmaz tek yapacağım bir tane ups almak olur bir kaç tane harddisk bağlarım çalıştırırım gene   hatta harddiske bile gerek kalmaz bir kaç tane sd card alırım sd card to usb converterlar var alırım onlara bağlarım kullanırım yine. Ancak raspberry pi 2blerden birisini 3d yazıcı için saklıyorum. Şu piyasa düşse evde kendi labimi oluşturmaya başlayacağım kısaca.


    Ben aslında burada Ram bellek yönetimi, optimizasyonu, güvenliği, işlemcilerde korumalı mod ve mimari yapısı, işlemciye saldırı yolları gibi değişik konularda biraz deneme tahtası olarak kullanmayı planlıyorum.


    Yazılım performans ölçümleri, testleri yük bindirme sistem cortlatma gibi şeylerde kullanmayı istiyorum. Ha bunları sanal makinede yapabilirim ama sanal makinede ki uygulamalar ile fiziksel ortamda ki uygulamalar aynı olmaz.


    Misal fiziksel bir ortamda bir yazılımın harcadığı kaynaktan dolayı bir cihazın ne kadar ısındığı ne kadar güç tükettiği gibi şeyler ölçülebilir ve bunlara göre optimizasyon yapılabilir.


    İşte bu yüzden bu ufaklıkları bir şekilde yeniden kullanıma sokmanın yolunu bulmam lazım  


    Alanları küçük kısacası sistem cortlatmak için gayet uygunlar. Sonrada büyük sistemlere geçerim yavaştan (b450mli R5 3600lü bir sistem gibi diyebiliriz)





  • up

  • up

  • up

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.