Şimdi Ara

ÖN CAMA FİLM TAKTIRIP CEZA YİYEN VAR MI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
1
Favori
1.549
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ön cama yüzde 50 film çektirmek istiyorum ceza yermiyim artik hiç duymuyorum filmden ceza yiyeni,birde cezası ne kadar ön cama film çektirmenin





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tacimmüdür -- 22 Şubat 2021; 14:24:13 >



  • Ceza ücretini bilmiyorum. Ancak ön cama film yaptırmak gerçekten bu ülkede sıkıntı ve yasak. Hele ki bazı polisler gerçekten taktımı takıyor. Anında cezayı yapıştırıp bırakır. Bir de ruhsat üzerine sistemden işletiyorlar. Sonrası tam bir dert ! Söktürüyorsun resmini çekiyorsun trafik şubeye gidip gösteriyorsun vs. Zamanında bir kere başıma geldi. Sadece güneşi kessin diye yaptırmıştım. Bir daha da hayatta girmem. Yaptıranlar var tabiki. Bu riski de alıyorlar.  

  • En hafifinden çekmeden sorun çıkarmaz, on cam filmleri var 65-70-80% gecirgenlikte.

    Ulkemiz koşulları yol yapisi veaydinlatmalari pek iyi olmuyor. Tavsiye etmem fazlasını.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Trafik denetlemeye gittiğimde çok görüyordum ön cam filminden men edilip de sadece önü söktürüp meni kaldırmak için yalvaranları. Komple söktür gel diyorlardı.

  • Ben aldığımda vardı cevirdiler ceza yazdılar. Sonra söktürtüm trafik şubeden teyit ettirdim meni kaldırdılar. Ben tavsiye etmiyorum şahsen gerek yok.
  • Biraz şans işi ;


    Trafik çevirmesinde, uyarıp sen sökene kadar başında bekleyip ceza yazmadan gideni var.


    Trafik çevirmesinde, söktürüp men etmeden ceza yazıp gönderen var.


    Trafik çevirmesinde, direkt ceza yazı men edip bağlatanlar da var.


    Zaten yukarı da saydığım 3 tip polis Türkiye'deki polislerin genellemesi.

  • %80 geçirgenlikte cam filmim vardı. 6 ay civarı sorunsuz gezdim ancak bi ara akşam şehirler arası yolda çevirmede ceza yazdılar.


    İşin kötüsü o kadar projektör gibi gezen xenonlu görgüsüzlerin ışığını büyük oranda kesiyordu, şimdilerde gece araba sürmek eziyet haline geldi.

  • Normalde daha önceleri şu maddeden ceza kesiyorlardı;


    Ceza Kodu: 30/1-b

    Ceza Tanımı: Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanmak,


    Buradaki "görüşü engelleme" kısmı polisler tarafından "yorumlama" ile filme evrilip öyle ceza kesiliyordu. Ancak ilgili maddenin alakası yok. Buradaki "görüşü engelleme" ifadesi, atıyorum aracın içine bir merdiven koydunuz taşıyorsunuz ve sağ aynayı engelliyor, ön cama bir şey koydunuz, görüşünüzü engelliyor, polis böyle bir tablo görürse ceza yazmaya hakkı var. Ancak film için bu maddeden işlem yapmaya hakkı yok.


    Bununla ilgili birkaç dava olup "emsal" teşkil edince Emniyet de aslında bu "keyfi" uygulamadan vazgeçti.


    Ve cam filmi ile ilgili çok güzel bir yönetmelik hazırlanıyordu, sonra ondan da vazgeçtiler galiba, daha da güncellenmedi. O yönetmelik taslağında, izin verilecek cam filmi tonu, koyuluğu, şusu busu her şeyi yazıyordu. Ve yan camlar ve arka camlarla birlikte hepsine yapılabiliyordu. Sadece sürücünün tam karşısında yer alan yani ön camda hiç bir şekilde olmamasına dair madde de vardı.


    Ancak bu yönetmelik bir türlü çıkamadı. Hatta maddeleri hazırdı, bununla ilgili yatırım yapıp dükkan açan işletmeler oldu, Bakanlık bunlara yetki verecekti, aşağıda ilgili maddeleri görebilirsiniz:


    "Cam filmi montajı


    Cam filmi montajı yapıldıktan sonra, uygunluğu onay kuruluşu veya onay kuruluşu tarafından görevlendirilen kuru/kuruluş tarafından kontrol edilir ve Ek V/D’de belirtilen rapor ( Montaj Uygunluk Raporu) düzenlenir. Bu ekin 3.2 maddesine göre işlem yapılır.


    Bir cam filmi tipindeki cam filmlerinin ilgili bir araç tipine seri olarak montajını yapılabileceği yönünde (örneğin, A tipi cam filminin X tipi araçlara seri olarak montajı yapılabilir) onay kuruluşu veya onay kuruluşu tarafından görevlendirilen kuruluş tarafından izin verilmesi durumunda, firmaya izin yazısı verilir. İzin yazısı alan firma tarafından her bir araç içi Ek V/E’deki belge ( Seri Montaj Uygunluk Raporu) düzenlenir. Montaj yapacak her bir firma için ayrı ayrı değerlendirme yapılır ve izin yazısı verilir. Firma değerlendirmesinde, Ek XV’in 1.17 maddesi hükmü uygulanır.


    CAM FİLMİ İLE İLGİLİ ŞARTLAR

    1.1- Bir cam filmi tipi için imalatçı veya ithalatçısı tarafından bu Ek kapsamında AİTM onayı alınmalıdır. Cam filmimin araca montajının onayı hususunda Ek VI (Montaj) hükümleri geçerlidir.

    1.2- Uygulama araç içinden yapılan filmleri kapsar. 1.3 dışındaki maddeler reklam amaçlı araç dışından yapılan folyo uygulamalarını kapsamaz.

    1.3- Araç ön emniyet camına hiçbir şekilde cam filmi uygulaması yapılamaz.

    1.4- Dış ışık yansıtma oranı %15 üzerinde olan cam filmleri kullanılamaz.

    1.5- Net cam filmi kalınlığı en fazla 80 µm olmalıdır.(+2 µm ölçüm toleransı uygulanır)

    1.6- Cam filmlerinde PVC malzeme kullanılamaz.

    1.7- Kaplamada kullanılan yapıştırıcı malzeme akrilik esaslı olmalıdır.

    1.8- Cam filmleri UV koruması en az %98 olmalıdır.

    1.9- Cam filmi uygulaması sadece cam panellerin iç yüzüne yapılmalıdır.

    1.10- Araç sürücüsünün 180º ön görüş alanı içerisinde sağ ve solunda kalan yan emniyet camlarına uygulanan cam filmi ile birlikte ışık geçirgenliği en az % 70 olmalıdır.

    1.11- Araç sürücüsünün arka görüş alanı içerisinde kalan emniyet camlarında uygulanacak cam filmlerinin ışık geçirgenliği en az %20 olmalı ve film uygulandığında mutlaka arcın sağ ve solunda arka görüş sistemi bulunmalıdır.

    1.12- Araçlara takılacak cam filmlerinin yeterlilik değerlendirilmesini yaptırmak üzere cam filmi imalatçıları/ithalatçıları onay kuruluşuna veya onay kuruluşu tarafından görevlendirilen kuruluşa bu Yönetmelikte belirlenen kriterler çerçevesinde müracaat eder.

    1.13- Aşağıdaki özellikler bakımından farklılık göstermeyen cam filmleri aynı tip kabul edilir.

    a) Filmin markası,

    b) Filmin kalınlığı ( 1-29 µm, 30-39 µm, 40-50 µm, 51-80 µm veya 80 µm altında diğer kalınlıklar)

    c) Filmin kimyasal bileşenleri,

    ç) Işık geçirgenlik oranı ( %20-%69, %70-%100)

    1.14- Film kaplanmış camlar BM/AEK Regülasyonu 43 şartlarını aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurularak sağlamalıdır:

    a) Numuneler üzerinde BM/AEK Regülasyonu 43 Ek 4 ila Ek 8’de tarif edilen deneylere ilaveten Ek 9’daki deneyler de yapılır. Her cam tipi (lamine/toklaştırılmış) için ayrıca deneyler tekrarlanmalıdır.

    b) Deneylerin yapılacağı camlar BM/AEK Regülasyonu 43’ göre onaylı olmalıdır.

    c) Parçalanma deneyi sonrasında cam filmi uygulanmış camın parçalanma şartları aranmalı ancak dağılması beklenmemelidir.

    ç) Cam filmi uygulanmış cam numuneleri üzerinde işaretleme bu Yönetmeliğe göre aranır.

    d) BM/AEK Regülasyonu 43’e göre onay kuruluşu tarafından görevlendirilen kuruluştan alınmış test raporu bulunan cam filmi tipleri 2 yılda bir ara kontrole tabi bulunur.

    e) Uygulamaya ilişkin diğer usul ve esaslar onay kuruluşu veya onay kuruluşunun görevlendirdiği kuruluş tarafından belirlenir.

    1.15- Uygunluk değerlendirilmesinden geçen cam filmi için onay kuruluşu veya görevlendirdiği kuruluş tarafından rapor düzenlenir ve cam filminin üzerinde aşağıda yer alan şartlara göre işaretleme yapılır. İşaretlemede kullanılacak karakterlerin yüksekliği en az 3 mm olmalıdır. Bu işaretlemede en az aşağıdaki hususlara yer verilir.

    a) Cam filminin markası,

    b) İmalatçının tip işareti,

    c) Rapor Onay Numarası,

    ç) Uygulama yapılan her camda en az bir adet bulunacak şekilde onay kuruluşu veya onay kuruluşu tarafından görevlendirilen kuruluş tarafından verilmiş güvenlik etiketi,

    d) Filmin ışık geçirgenliği.

    1.16- Ürünleri yeterli bulunan cam filmi imalatçıları/ithalatçıları dosyası, bayi listesi ve ürü listesi ile birlikte onay kuruluşu veya görevlendirdiği kuruluş tarafından saklanır.

    1.17- Sadece TS 13347’ye göre Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi almış ve cam filmi imalatçıları/ithalatçıları ile sözleşmesi bulunan firmalar cam filmi montajı yapabilir. Bu firmalar, bu Yönetmeliğin 1.1 maddesi ve alt maddelerinin hükümlerine uymak zorundadır. Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren 3 yıl boyunca TS 12047’ye göre Satış Sonrası Hizmet Yeterlilik Belgesi bulunan yetkili servisler de cam filmi montajı yapabilir.

    1.18- Araç camlarına film takılması sonrası onay kuruluşu veya onay kuruluşu tarafından görevlendirilen kuruluş tarafından imalatçı ve cam filmi imalatçıları/ithalatçıları verilecek olan güvenlik etiketi onay kuruluşu veya onay kuruluşu tarafından görevlendirilen kuruluşun web sitesi üzerinden izlenebilir.

    1.19- Ek V/D ( Montaj Uygunluk Raporu) veya ek V/E ( Seri Montaj Uygunluk Raporu)’de belirtilen montaj uygunluk raporu araçta muhafaza edilir."


    Ancak bunu bir türlü resmileştirmediler.


    Cam filmine dair bu durumda tam bir madde yok şu anda. Bu yüzden şu sıralar cam filmi ile ilgili bir ceza yerseniz maddesine bakın. İptal etme şansı var mahkeme ile. Zaten bu yüzden de cam filmine çok saçma sapan bir şey olmadığı sürece müdahale de etmiyorlar.


    30-1/b yerseniz iptal edilebilir. Unutmayın.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: NextMove

    En hafifinden çekmeden sorun çıkarmaz, on cam filmleri var 65-70-80% gecirgenlikte.

    Ulkemiz koşulları yol yapisi veaydinlatmalari pek iyi olmuyor. Tavsiye etmem fazlasını.

    hocam %50 ye demi kızar polis ceza ücreti ne kadar

  • quote:

    Orijinalden alıntı: deliyürek54

    Ben aldığımda vardı cevirdiler ceza yazdılar. Sonra söktürtüm trafik şubeden teyit ettirdim meni kaldırdılar. Ben tavsiye etmiyorum şahsen gerek yok.

    ceza ne kadar acaba anlaşilan cezada kurtaramiyor bide men dediğiniz şey aracı mı bağliyorlar, meni kaldırmak için ne yapmak gerekiyor




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tacimmüdür -- 22 Şubat 2021; 16:49:27 >
  • tacimmüdür kullanıcısına yanıt
    Ben 231 yemiştim diye biliyorum yanlışta olabilir 5 6 ay oldu. Söktürüp trafik subeye gidip teyit ettiriyorsunuz meni kaldırıyorlar.
  • yan camlardaki filmler muayenede sorun oluyor mu

  • Turkiye'de kanunlar vardır ama denetime tabidir, meali devlet baba istediği zaman kızar, sonra yine yaptirirsin sonra bir daha kızar.

    On cam 35% film ile 15 yıl giden de vardır, 1.ay da problem yaşayan da...

    Ben sana garanti yolu yazdım evvel mesajimda...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yarım numara mı 1 numara mı ne en düşük olan yaptırılıo galiba ama idealist bi memura denk gelirsen cezayi net yazar birde söktürür .. ama güneş in zararlı ışınlarını kıran şefaf bir film var ona bişi demiyorlar
  • Bende yarım numara var. Belli belirsiz zaten, dikkatlice bakılması gerekiyor. Şu ana kadar sorun yaşamadım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CapriceClassic -- 22 Şubat 2021; 18:4:42 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: deliyürek54

    Ben 231 yemiştim diye biliyorum yanlışta olabilir 5 6 ay oldu. Söktürüp trafik subeye gidip teyit ettiriyorsunuz meni kaldırıyorlar.

    araci bağlamiyorlar yani

  • quote:

    Orijinalden alıntı: sfkli

    yan camlardaki filmler muayenede sorun oluyor mu

    bnm yanlar %20 hafif kusur yazdilar

  • tacimmüdür kullanıcısına yanıt
    Söktürüp teyit etirmessen bağlarlar çevirmede. Veya söktürmeden gezersen.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CapriceClassic

    Bende yarım numara var. Belli belirsiz zaten, dikkatlice bakılması gerekiyor. Şu ana kadar sorun yaşamadım.

    yarım numara % 50 mi oluyor hocam

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.