Şimdi Ara

B350 anakart üzerinde Ryzen 5 5600X çalıştırıldı: AMD neden destek sağlamıyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
105
Cevap
2
Favori
5.819
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
28 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Kullanıcıların AMD’ye geri adım attırtması sayesinde bugünlerde kırmızı ekibin hazırladığı AGESA sürümleri B450 anakartlar için yavaş yavaş indirmeye sunulmaya başlandı. Bununla birlikte arada olan biteni sessizce izleyen B450/X370 yongasetli anakart kullanıcıları da bulunuyor.



     



    Donanım forumlarında kullanıcıların kendi çabasıyla/deneme yanılma yoluyla elde ettiği bilgiler AMD’nin kararını bir kere daha sorgulatıyor. Şimdiye kadar ASUS, MSI, Gigabyte ve ASRock anakart kullanıcıları çeşitli yöntemlerle anakartlarına B450/X470 yongasetli benzer anakartların BIOS’larını flashlamayı başardı. Bu yazımızda B350 Gaming-itx/AC’si üzerinde Ryzen 5 5600X işlemcisini çalıştırmayı başaran bir kullanıcının tecrübesi üzerine eğileceğiz.





    Ön bir not olarak bu işlemi gerçekleştiren kullanıcılar en iyi uyumluluk için genel olarak kendi anakartlarının bir sonraki nesilde sadece B450 yongaseti farklı olan modeli baz alıyor. Ek olarak B350 yongasetli anakartında X370 yongasetli farklı bir anakartın yazılımını çalıştırmayı başaran kullanıcılar da mevcut.



    B350 anakart üzerinde Ryzen 5 5600 işlemcisi çalışabiliyor



    B350 Gaming-itx/AC ve Ryzen 5 5600 sahibi bir Reddit kullanıcısının gördüğü başarılı örnekler üzerine riski göze almasıyla başlayan süreç çalışan bir sistemle sonuçlanmış. Üstelik kullanıcı sensörler de dahil olmak üzere genel olarak bir sorun bildirmemiş.



    CH341A EEPROM flash programlayıcısını ve anakartın BIOS yongasına zarar vermemek için 1.8V adaptörünü kapan kullanıcı Windows 10 altında MS-DOS ortamı için gerekli dosyaların sağlanmaması nedeniyle modlanmış Rufus yazılımıyla USB Flash belleğine yazdırdığı MS-DOS sistemiyle sistemini boot etmiş.





     



    Kullandığı flashrom’u MS-DOS altında çalıştırarak anakartının EEPROM’unu tamamen temizleyen kullanıcı böylelikle B450 Gaming-itx/AC’nin yazılımını anakartına flashlamayı başarmış. Flashlama sürecinde kullanılan Ryzen 7 1700’ün işlem sonrasında tanındığının altını çizelim.



    Direkt olarak B450’li anakartın yazılımının yüklenememesinin sebebi ise ASRock’ın kendi flash yükleme yardımcısının yanlış BIOS yüklenmesini engelleyen bir doğrulayıcı içermesi olarak biliniyor. Ayrıca anakartın kendi aracıyla yeni flash yazıldığında anakartın tanınmasını sağlayan bilgilerin silinmediğini de ekleyelim.



    Burada önemli bazı detaylar mevcut. Destek sunulmayacak denilmesine rağmen B450 anakartın beta yazılımında halen 1. nesil Ryzen işlemcileri için gerekli bilgiler saklı tutuluyor üstelik bu anakartların 16 MB’lık BIOS’a sahip olması alan bakımından pek de bir sorun olmadığını doğruluyor.



     



    Overclock.net’te kullanıcılar tarafından açılan konulara göre ek donanım gerekmeden USB Flashback ile ya da Biostar’ın günceleme aracıyla işlem gerçekleştirilebiliyor da.





    Dolayısıyla bakışlar AMD’ye çevriliyor. Kullanıcıların kendi çabalarıyla dahi B350 anakart üzerinde Ryzen 5000 yongaları çalıştırılabilirken hatta güncel AGESA’larda ilk nesil Ryzenlar için gerekli bilgiler halen saklanırken makul bir bahane kalmamış durumda.



    Ticari kaygılara ek olarak her B350/X370 anakarta destek sağlanmasının bazı uyum sorunlarını da beraberinde getirmesi olasılığının kararda etkili olmuş olabileceği düşünülüyor.



    Ayrıca Bkz.AMD Smart Access Memory’i 400 serisi anakartlara da sundu



    Aşağıda kaynaklardan deneme yapılan hatta BIOS’u sığmadığı için modlanarak uyumlu hale getirilen anakartlara ve gerekli BIOS’lara ulaşabilir ayrıntılı kullanıcı deneyimlerini inceleyebilirsiniz.




    Kaynak:https://www.reddit.com/r/Amd/comments/k1393v/i_got_ryzen_5600x_working_on_my_asrock_b350_mobo/
    Kaynak:https://www.techpowerup.com/forums/threads/ryzen-owners-zen-garden.231658/page-64#post-3986585
    Kaynak:https://www.overclock.net/threads/agesa-fw-stack-patched-bioses-for-3rd-gen.1733304/



  • şöyle baktım da x370 2017'de çıkmış. intel de 7. nesildeymiş.yani 3 kere soket değiştirmiş :) x370'de pcie 3 var şuan güncel intel boardlar da pcie 3.0 . x370'e bi 3950xt takıp devam edebilirsin. ama z270'e 7700k dan fazla bir şey takman mümkün değil.
    https://www.asus.com/tr/Motherboards/ROG-STRIX-X370-F-GAMING/HelpDesk_CPU/
    https://pangoly.com/en/compare/motherboard/msi-x370-gaming-plus-vs-msi-z270-gaming-pro-carbon


    ağzın gözün eğip yorum yazmadan önce haklı olup olmadığını kendine sor :)

    Amd olmuş intel olmuş bizim için önemli değil. rekabet olması bizim iyidir.
  • Haberin içerisinde de yazılı neden destek getirmediği, o kadar işlemciye ilişkin uyumluluk kodları biosa sığmıyor. AMD bunu kendi de dile getirdi.

  • Like a Sir kullanıcısına yanıt
    Hocam flash destegi getirsin öncekini silip üstüne flashlayalım x370 almış biri olsam destek beklerdim açıkcası
  • X370 ler elimizde bekliyoruz.

  • intel 1 sene sonra desteği kesiyor amd adamdır laf yok mümkün olsa yapardı

  • "AMD jok gullanıjı dosdu hojam yhaaa, söket diğiştirmiyır hiş"

  • Resmi destek gelmez ona ihtimal vermiyorum ama B350 2017 de çıktı ve 1000-2000-3000 bir de üstüne 5000 gelirse tarihin gördüğü en büyük işlemci desteğine sahip anakart olur, bir daha da böylesi gelmez  

  • hala bekliyoruz

  • UnicornKnight kullanıcısına yanıt
    İntel her seride yeni anakart isterken amd kaç seride bir yeni anakart istiyor şu fanboyluğunuzu bırakın

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İstese ikisi de 10 nesil de kullandırtır sana aynı anakartı. Fakat bu tarz bin tane daha örnek veririz her teknolojik üründe, sonunda üzüntüden köprüden atlarız.


    Amd birkaç senedir intel gibi davranmaya başladı ama yine de daha insaflı. Fakat bu son 6x serisi kartlarda stoğumuz var diyip yalan söylemesi çok gereksiz oldu, ayıp oldu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ibo-wan -- 29 Kasım 2020; 18:14:36 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: JaReD22

    İntel her seride yeni anakart isterken amd kaç seride bir yeni anakart istiyor şu fanboyluğunuzu bırakın

    ağlama fanboi  

  • Amd nin destek vermemesinin sebepleri uyumluluk problemleri. Vermese b450 lere de vermezdi. Şu her seride anakart değişen intel fanboylarına bak sen. Amd nin bir hatasını bulmuş gibi sevinmiş garipler. Yazık😁
  • UnicornKnight kullanıcısına yanıt
    Kaç kez intel sizi kekledi. Her seride yüzde 5 performanaa yeni soket aldırdı mecburen. Ama hala uslanmadınız müstehak size intel gibi firmalar. Kazık yemek hoşunuza gidiyorsa biz ne yapalım
  • görünen o ki lisa bey böyle olmasını istediği için böyle oluyor zaten gittikçe artan fiyatları yüzünden amd iyice göze batar olmuştu. kutudan fanı alıyor, geriye uyumlulukta inteli takip ediyor nazlana nazlana bios veriyor, azıcık tutuldu diye model fiyatlarını artırıyorlar ve işlemcileri inteldeki gibi dahili bir gpuyada sahip değil. hepsini düşünüp bakınca çokta öyle aman aman kullanıcı dostu bir firma olmama yolunda ilerliyor yılların maskülen Lisa bey'in Amd si.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lorenzo__

    Bu mesaj silindi.

    Katılıyorum. CH6 çatır çatır çalıştırırdı. Anakarttan o kadar memnunum ki, aynı kalibrede bir anakart ve 5600x alayım desem 5000-6000 TL vermem gerekecek. Yanına da 6800 ekleyince 13 bine 3 parça değiştirmiş olacağım. Amd İntel'den kötüyken kullanıcı dostuydu, ta ki insanların Amd'ye ön yargısı kırıldı, Amd tercih eder oldu. O zaman başladı kırbaçlamaya. 5000 serisinde karşılaştırıldığı kartlardan çok daha ucuzken 6800'ün fiyatı 3070'e nazaran daha pahalı. 16GB Vram büyük avantaj çoğu performansta daha iyi ama yazılım konusunda yine geride.


    Verse verirlerdi ama vermek istemediler, tek nedeni para. Başka hiç bir nedeni yok.

  • UnicornKnight kullanıcısına yanıt
    şöyle baktım da x370 2017'de çıkmış. intel de 7. nesildeymiş.yani 3 kere soket değiştirmiş :) x370'de pcie 3 var şuan güncel intel boardlar da pcie 3.0 . x370'e bi 3950xt takıp devam edebilirsin. ama z270'e 7700k dan fazla bir şey takman mümkün değil.
    https://www.asus.com/tr/Motherboards/ROG-STRIX-X370-F-GAMING/HelpDesk_CPU/
    https://pangoly.com/en/compare/motherboard/msi-x370-gaming-plus-vs-msi-z270-gaming-pro-carbon


    ağzın gözün eğip yorum yazmadan önce haklı olup olmadığını kendine sor :)

    Amd olmuş intel olmuş bizim için önemli değil. rekabet olması bizim iyidir.

  • x370'e 3950xt bile takılabiliyormuş. neden yetersiz geliyor?

  • Hadi be amd ve gigabyte yapın bir güzellikte b350 me 5600x takıp bir 4 sene daha arkama bakmayım Anakart değiştirme zahmetinden kurtarın beni

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.