Şimdi Ara

Borsa istanbul’un yüzde 10’u Katar’a devrediliyor! (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
227
Cevap
3
Favori
11.794
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
174 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Her geçen yıl birer birer
  • 3:51

    Bu ne ? Bir garip oldum. Ne işler bunlar allooo

  • Katar'ın Borsa İstanbul'a ortak olması ne anlama geliyor?


    Katar, artık Borsa İstanbul'un ortaklarından biri.

    Katar, Perşembe günü imzalanan anlaşmayla Borsa İstanbul'un yüzde 10'luk payını satın aldı. Katar devletinin yatırım fonu olan Katar Yatırım Otoritesi'nin (QIA) ortaklık için ne kadar ödediği açıklanmadı.

    Böylece Türkiye Varlık Fonu'nun Borsa İstanbul'daki payı yüzde 80,6'a düştü.

    Katar ile anlaşma imzalanmadan önce Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) Borsa İstanbul'daki payı yüzde 90,6'ydı.

    Borsa İstanbul'un diğer ortakları ise şöyle: Yüzde 1,30'una Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), yüzde 2,30'una Borsa İstanbul A.Ş., yüzde 5,80'ine aracı kurumlar, bankalar, kıymetli maden, döviz şirketleri ile diğer şirketler sahip.


    Bu anlaşma, Katar ve Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesi olarak değerlendiriliyor.

    Son yıllarda iki ülke arasında yapılan ticari anlaşmaların sayısının artması, Türkiye'nin Katar'ı Batılı ortaklarının yerine mi koymaya çalıştığı sorusunun ortaya çıkmasına neden olmuştu.

    Diğer yandan Avrupa Birliği halen Türkiye'nin en büyük ticaret ortaklarından biri.


    Avrupa, Borsa İstanbul'dan çekilmişti

    2015 yılında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Borsa İstanbul arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalanmış, böylece Borsa İstanbul'un yüzde 10'luk payına EBRD sahip olmuştu.

    Ancak 2019 yılında Halkbank'ın eski yöneticisi Hakan Atilla'nın Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak atanmasının ardından EBRD payını TVF'ye geri sattı.


    Bloomberg: İlişkiler 2016'dan beri güçlü seyrediyor

    Bloomberg, Katar'ın Borsa İstanbul'dan pay satın almasına ilişkin haberinde iki ülke arasındaki ilişkilerin 2016'daki darbe girişiminden beri güçlendiğine vurgu yaptı.

    Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez ülkelerinin uyguladığı boykot sırasında Türkiye'nin Katar'a destek verdiği belirtilirken Türkiye'nin 2017'den beri Katar'daki üste askerlerinin bulunduğu aktarıldı.

    2018'deki kur krizi sırasında Katar, Türkiye'ye 15 milyar dolar yatırım yapmış ve kredi hattını açtığını belirtmişti.

    Bu yıl da iki ülkenin merkez bankaları aralarındaki swap anlaşmasının limiti 15 milyar dolara yükseltildi.


    Financial Times: Katar yine zor zamanda yetişti

    İngiliz Financial Times gazetesi ise Katar'ın yine Türkiye ekonomisinin zor bir döneminde çeşitli anlaşmalarla yetiştiğini aktardı.

    Gazete yapılan bu anlaşmaların, miktarları düşük bile olsa Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırıma ihtiyaç duyduğu bir dönemde önemli olduğunu vurguladı.

    Türkiye'ye yapılan doğrudan yabancı yatırım geçen yıl 5,6 milyar dolara düşmüştü, bu da son 15 yılın en düşük verisi olmuştu.

    Türkiye'yi Perşembe günü ziyaret eden Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad el Sani ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplamda 10 anlaşmaya imza attı.

    Borsa İstanbul'a dair yapılan anlaşma ise borsaların yapısının nasıl olduğu ve diğer ülkelerde borsaların nasıl yönetildiğine dair soru işaretlerinin de ortaya çıkmasına neden oldu.


    Borsalar nasıl işliyor ve para kazanıyor?

    Borsaların nasıl yönetildiği düşünülürse herhangi bir finansal kurumdan farklı olmadıkları görülebilir.

    Ancak bir borsanın performansı, o ülkenin ekonomisinin gücüne ve yabancı yatırımcının duyduğu ilgiye işaret ettiği için bulunduğu ülke açısından önem taşıyor.

    Borsalar, bir yatırım aracı olan tahvil, bono ve hisse senedi gibi menkul kıymetlerin alınıp satıldığı pazar yerleri olarak tanımlanabiliyor.

    Tarih içinde borsaların kurulmasına ihtiyaç duyulmasının önemli bir sebebi şirketlerin hisselerini satacakları bir pazara ihtiyaç duymaları ve bu pazarın bir otorite tarafından düzenlenmesi gerekliliği oldu.

    Borsalar, işlem yapılan şirketlerden ve menkul kıymetleri alıp satan taraflardan aldıkları işlem ücretleriyle gelir elde ediyor.


    Diğer ülkelerde borsaların sahibi kim?


    Borsaların nasıl yönetildiği ve şirket yapıları ise her ülkede değişiyor.

    Örneğin NYSE Euronext adlı çok uluslu şirket, bünyesinde birden fazla borsayı bulunduruyor.

    New York Menkul Kıymetler Borsası, Euronext ve NYSE Arca gibi birçok menkul kıymet borsası işleten NYSE Euronext, piyasa değeri açısından dünyanın en büyüğü.

    Almanya'da borsa işleten bir şirket olan Deutsche Borse, halka açık bir şirket olan NYSE Euronext ile birleşmek istemişti; ancak bu birleşme hiçbir zaman gerçekleşemedi.

    ABD'deki Nasdaq borsası da halka açık bir şirket.

    Japonya'daki Tokyo Menkul Kıymetler Borsası ise bankalar ve yatırım şirketlerinin sahipleri arasında bulunduğu bir anonim şirket.

    İşlem kapasitesi açısından dünyanın en büyük dördüncü borsası olan Londra Borsası ise halka açık bir şirket olan London Stock Exchange Group tarafından işletiliyor.


    Borsa İstanbul ne zaman kuruldu?

    Türkiye'de Borsa İstanbul (BIST) ilk olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adıyla 1985 yılında kuruldu.

    Türkiye'deki borsaları tek çatı altında toplayan Borsa İstanbul'un da tarihinde başka ülkelerin borsalarında pay sahibi olduğu görüldü.

    Borsaları işleten farklı şirketlerin birbirini satın aldığı ya da ortaklık kurduğu sık rastlanan bir durum.


    2015'ten beri halka arz erteleniyor

    Diğer ülkelerdeki borsaları işleten çoğu şirket gibi halka arz olmak Borsa İstanbul'un da 2015 yılından beri gündeminde.

    Ancak bu adım sürekli erteleniyor.

    Borsa İstanbul Genel Müdürü Hakan Atilla Şubat ayında, Borsa İstanbul'un bu yılın sonunda halka arza arz edilmeye hazır olacağını söylemişti.


    https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-55097138





  • Ak kalkar KATARa satar
    Katarlı satar ak kalkar

    Tekerleme
  • Tamam dolar ihtiyacımız var ama ben böyle büyük bir satışı doğru bulmuyorum. Neye göre nasıl değer biçildi ? Ama tabi geldiğimiz noktada maalesef kimse ne bir şey diyebiliyor ne de engel olabiliyor.

  • amerika bir gün elinde silahla bize de barış getirir o zaman ortak bilince varırız. O zamana kadar bu halktan ve bu hükümetten birşey olmaz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Stratejik bir yermiş. Ne stratejisi! Önemli olan müşteri bulmak. Müşteri gece gelsin, pijamayla çıkarım karşılarına.



    Borsa istanbul’un yüzde 10’u Katar’a devrediliyor!
  • Para yokmuş para lazımmış. Daha düne kadar imfe para veriyorduk ne oldu o işler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O çocuklar iktidardan indikten sonra vatan hainliği ile cezalandırılmazsa hakkımı helal etmiyorum.

  • Benim anlamadığım adamlar dünya'nin her yerinde yatırım yaparken TÜRKİYE de yatırım yapınca ayaklanıyorsunuz.


    Katar

    ABD ve Asya pazarlarına toplamda 55 milyar dolarlık yatırım hedefi bulunuyor.



    Katar eş-Şark Gazetesinin yayınladığı bilgilere göre Doha’nın yatırım yaptığı kıtalar ve bazı ülkeler şunlar: "Avrupa’da Portekiz, İspanya, Fransa, İngiltere, Almanya, Hollanda, İsveç, Ukrayna, Türkiye, Yunanistan, Güney Amerika'da Brezilya, Arjantin; Kuzey Afrika’da Mısır, Tunus, Fas; Güney Afrika'da Kenya, Sudan, Uganda; Orta Doğu'da Suriye, Lübnan; Asya’da Çin, Tacikistan, Pakistan, Hindistan, Sri Lanka, Vietnam, Tayland, Malezya, Endonezya, Filipinler, Rusya; Kuzey Amerika'da ABD ve Okyanusya'da Avustralya."



    QIA aynı zamanda kendi ülkesindeki birçok kuruluşun doğrudan sahibi ya da ortağı konumunda bulunuyor.

    Otorite, Katar'ın başkenti Doha'daki Hamad Uluslararası Havalimanı, Katar Havayolları, Katar borsası, Katar Ulusal Bankası S.A.Q ve telekom operatörü Ooredoo QSC'de en büyük yatırımcı olarak dikkati çekiyor.

    Avrupa

    Avrupa, uzun zamandır Katar'ın yatırımları için en önemli destinasyonlardan biri olmasıyla dikkati çekerken, QIA, kıtada otomobil, gayrimenkul, teknoloji, finans, sağlık ve moda şirketlerine ile futbol kulüplerine milyarlarca avroluk yatırım gerçekleştirdi.

    Katar, Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip olan Almanya'da son 30 yılda Volkswagen, Deutsche Bank, Siemens, Hochtief ve SolarWorld gibi şirketlere 20 milyar avrodan fazla yatırım yaptı.

    2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Katar’da, Siemens, Deutsche Bahn ve birçok uluslararası Alman şirketi altyapı projeleri gerçekleştiriyor.

    2008 finansal krizi sırasında Barclays Plc ve Credit Suisse Group AG'ye milyarlarca dolarlık yatırım yapan QIA, Deutsche Bank AG’nin sermayesini desteklemek için de 2014'te Alman bankasının hissedarı oldu.

    QIA’nın yan kuruluşu Qatar Holding de Alman otomobil üreticisi Volkswagen AG'de yüzde 14,6'lık pay ile en büyük hissedarlar arasında yer alıyor.

    2011’de Fransa’nın köklü takımlarından Paris Saint Germain’i satın alan QIA, takıma David Beckham'ın transferi de dahil milyonlarca avroluk yatırım yaptı. QIA, İtalyan lüks markası Valentino Fashion Group SpA'yı da Mayhoola for Investments SPC adlı bir yatırım şirketi aracıyla yaklaşık 700 milyon avroya satın aldı.

    İngiltere

    Yatırım konusunda daha çok Batı Avrupa ülkelerine yönelen Katar'ın İngiltere'de de 40 milyar sterlinden fazla yatırımı olduğu hesaplanıyor. Bunların arasında Londra'nın en ünlü yerlerinden HSBC kulesi, Shard Gökdeleni, Olimpiyat Köyü, Harrods mağazası, Savoy Oteli ve finans sektörünün bulunduğu Canary Wharf bölgesindeki hisseleri bulunuyor.

    Katar’ın İngiltere’de yatırımları sadece gayrimenkulle sınırlı değil. Ülkenin büyük süpermarket zincirlerinden Sainsbury`nin yüzde 22 hissesi ve Londra Heathrow havaalanının yüzde 20 hissesi de QIA'da bulunuyor. Katar Havayolları da British Airways'in sahibi IAG SA'nın yüzde 20’sini elinde bulunduruyor.

    Londra Borsası'nda (London Stock Exchange-LSE) yüzde 10,3 ile en büyük hissedarlar arasında QAI dikkati çekiyor. LSE, son olarak New York merkezli finansal piyasa verileri sağlayıcısı Refinitiv’i 27 milyar dolara satın almıştı. 

    Rusya

    QIA, Rusya’nın en büyük petrol üreticisi “Rosneft”in yüzde 18,93 hissesini 11 milyar dolara satın alırken, ülkenin üçüncü büyük havalimanı olan St. Petersburg Havalimanı'na da 2018 yılında yaklaşık yüzde 25’lik hissesini alarak ortak oldu.

    ABD

    Katar Yatırım Otoritesi, 2015'te New York'ta bir ofis açarak bu ülkede de yatırımlarını çeşitlendirme yoluna gitti. New York ve Los Angeles'ta özellikle ofis olmak üzere birçok gayrimenkule yatırım yaparken, Empire State Building'in sahibi Empire State Realty Trust Inc.'in yaklaşık yüzde 10'unu satın aldı.

    QIA, Brookfield Property Partners LP ile New York'da yaklaşık 9 milyar dolarlık bir gayrimenkul projesi geliştirdi.

    Otorite’nin başta Singapur olmak üzere Asya ülkelerinde de gayrimenkul ve teknoloji şirketlerinde hissesi bulunuyor.

    ABD ve Asya pazarlarına toplamda 55 milyar dolarlık yatırım hedefi

    Katar Yatırım Otoritesi, özelikle başarı yakalanan ülkelerde pazarları çeşitlendirmeye yöneliyor.

    QIA, 2016’da açıkladığı 5 yıllık Asya ve ABD piyasasına yönelik yatırım stratejisinde, ABD pazarı için yaklaşık 35 milyar dolar yatırım yapmayı planlarken, Asya pazarları, özellikle Hint ve Güneydoğu Asya pazarlarında yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırım hedeflemişti.

    Katar'ın en fazla gaz sattığı Çin pazarı için de yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırım planı bulunuyordu.

    Katar eş-Şark Gazetesinin yayınladığı bilgilere göre Doha’nın yatırım yaptığı kıtalar ve bazı ülkeler şunlar: "Avrupa’da Portekiz, İspanya, Fransa, İngiltere, Almanya, Hollanda, İsveç, Ukrayna, Türkiye, Yunanistan, Güney Amerika'da Brezilya, Arjantin; Kuzey Afrika’da Mısır, Tunus, Fas; Güney Afrika'da Kenya, Sudan, Uganda; Orta Doğu'da Suriye, Lübnan; Asya’da Çin, Tacikistan, Pakistan, Hindistan, Sri Lanka, Vietnam, Tayland, Malezya, Endonezya, Filipinler, Rusya; Kuzey Amerika'da ABD ve Okyanusya'da Avustralya."





  • türk hava yollarını da bi satsalar katara

  • nasıl olacak. korrona var

  • Borsa istanbul’un yüzde 10’u Katar’a devrediliyor!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eyoruk

    %10 az mı olmuş sanki ?
    Parça parça. Biraz daha döviz lazım oldukça şakkadanak bir %10 daha...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni Katar TR Arap Emirlikleri olarak ülkenin adını güncelleyecekler yakında

  • Babatehlikeli kullanıcısına yanıt

    Çünkü elimizde Ofer Tüpraş vakası var

    Bir oku bakalım kapalı kapılar ardında şeffaf olmayan ihalesiz süreçler ne zararlar veriyormuş

    Yoksa iyi tabii yabancı yatırımcı




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 28 Kasım 2020; 14:42:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Katar'ın, borsa hisselerinin %10'unu almasına ağızlarına sakız yapanlar, iş bankasının %44 yabancılara hisse hisse satılması hakkında ne düşünüyorsunuz acepBorsa istanbul’un yüzde 10’u Katar’a devrediliyor! 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 2K23

    Katar'ın, borsa hisselerinin %10'unu almasına ağızlarına sakız yapanlar, iş bankasının %44 yabancılara hisse hisse satılması hakkında ne düşünüyorsunuz acep 

    Dün sana yazdım. Tamamen bilgisizsin bu konuda.

    İşbankası hisseleri borsada işlem görüyor. Bu hisseleri satın alanların bazıları yabancı bankalardan işlem yapmışlar. Borsamızda yabancılar işlem yaptığı sürece tabii ki hisse senedi alacaklardır fakat bu yabancı bankaları bıyıklı yabancı denilen Türkler de kullanır. Bu izinleri Gılışdar'ın iptal etme yetkisi ya da değiştirme yetkisi yok ki. Zaten yabancı sermayeye karşı olmak gayet saçma. Cehağbe de karşı filan değil.

    Yani kapalı kapılar ardında İş bankasının yüzde bilmemnesi yabancılara filan satılmadı.

    İşbankası, hisselerini Türk borsasına kote etti, orada yabancı veya Türk kimler aldıysa aldı.


    İmkb için de aynısı yapılabilirdi.


    Bu arada işc denilen hisselerden ayrı işbankasının işb, işfinans, iş gayrimenkul, şişecam, iş bankası kurucu hisseleri vsvsvsvsvs tonla hissesi işlem görüyor.


    Bu meselede daha ziyade Tüpraş - Sami Ofer vakası gibi kapalı kapılar ardında şeffaf olmayan pazarlıklara karşı çıkılıyor.

    "Al sattım." "Oldu canım aramızda.Hüşşş"


    Meseleyi bilmeyenler için Sami Ofer'i ihya eden Tüpraş diye aratabilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 28 Kasım 2020; 15:21:19 >




  • aleni hayinlik
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.