Şimdi Ara

Roma Neden 4'e Bölündü/ Ya da Yöneticiler Neden Bu İhtiyacı Duydular

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
305
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Roma İmparatorluğu neden dörde bölündü, yöneticiler böyle bir ihtiyacı neden duydular?




  • Tetrarchy olarak bilinen dönemden bahsediyor olmalısın. Pratik amaçlarla imparatorluk üçüncü asrın sonunda Diocletianus tarafından dört idari parçaya bölündü çünkü üçüncü asırda yaşanan siyasi ve askeri krizler imparatorluğun tek bir merkezden veya tek bir mutlak idareci tarafından yönetilemeyecek kadar büyük olduğunu gösteriyordu. Kağıt üstünde bu idari bölünme bir sorun teşkil etmedi çünkü Roma geleneğinde zaten birden fazla konsül (imperium - yetki sahibi devlet başkanı bir nevi imperator) ve prokonsül (eyalet yöneticisi) devleti idare edebiliyordu. İki ana imparatordan (Augusti) sonra iki yardımcı imparatorun (Caesares) yeni ana imparatorlar olması ve iki yeni yardımcı imparator ataması düşüncesi Roma devletindeki yetki basamaklarını tırmanma (cursus honorum) geleneğinin bir yansıması. Diocletianus emekli olduktan sonra Tetrarchy sistemi çalışmıyor ve Roma'da tekil mutlak iktidar için mücadele ve politik iç savaşlar devam ediyor ancak pratik sebeplerden ötürü Büyük Constantinus devri dahil imparatorluk hep bir takım Caesarlar veya Augustuslar arasında bölüştürülür oluyor. Misal Constantinus da rakiplerini iç savaşlarda yenip tek mutlak hükümdar olduktan sonra yaşlılığında imparatorluğu oğulları arasında bölüştürüyor. Historyagrafideki Doğu ve Batı bölünmesi de bunun bir devamıdır; esasında teoride Doğu veya Batı Roma İmparatorluğu diye iki farklı devlet mevcut değildi ama imparatorluğun Doğu ve Batı yarıları iki tane imparator arasında paylaştırılıyordu. Özellikle daha zayıf Batı yarısındaki imparatorları devirmek ve yerine geçmek için amansız bir çaba harcanıyordu bu da Roma İmparatorluğu'nun 476'da Batı yarısının çökmesiyle sonuçlanıyor. Roma İmparatorluğu'nun Doğu yarısı da giderek fragmente olarak, inişli çıkışlı yüzyıllar ve çok büyük değişimler yaşayarak sonunda 1453'de Osmanlı Türklerince ortadan kaldırılıyor. Roma İmparatorluğu çöktüğü sırada artık Latin dahi değildi; Rum'du yani Yunanî'ydi.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Roma ekosisteminde devlet otoritesinden daha güçlü insanlar yetiştirmeye başladı ekonomiye hakim olan askeri asker hakim olan halkı ihmal ediyordu Devlet ayakta kalmak için her güçlü insana inisiyatif verip riski kucaklarına bıraktı ve bekasını garanti altına aldı kalan hikaye minareye kılıf...

  • Tek bir yönetici bu kadar büyük bir imparatorluğu tek elde yönetemiyordu. Devlet Kıtlıklar ve ekonomin resmen çökmesiyle iflas etme noktasındaydı. Bir de o kadar çok İmparator değişiyordu ki adam akıllı bir şey yapamıyorlardı bile.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Herattaa -- 14 Aralık 2020; 8:14:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.