Şimdi Ara

Bozulmak ve Parçalanmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
203
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evrende her şey bozulmaya ve parçalanmaya mı endekslidir?




  • 1- Her şey kötü biter, öyle olmasa bitmezdi.


    2- Entropi

  • Termodinamiğin ikinci yasası uyarınca fiziksel bir işte kullanılan enerji hiçbir zaman kusursuz verimle kullanılamayıp dağılma ve minimize olma eğiliminde ve bir işin getirdiği bir düzen evrenin entropi artışına nazaran her zaman daha düşük yani her süreç geçici bir düzen getirmekle beraber bu düzenin iş enerjisinden daha çok miktarda serbest salınan ve giderek azalan bir enerjiyi dışa kanalize ederek kainatın genel düzensizliğini çoğaltıyor ve sonunda bir sistemde enerjinin giderek kullanılamaz hale gelmesi sistemin de düzenini yitirmesine yol açıyor. Sorunun cevabı evet çünkü termodinamik çerçevesinde içinde yaşadığımız kainatın genel dokusu böyle. Onun için kozmolojik araştırmalarda evrenin kaderine dair ısıl ölüm (heat death ya da big freeze) öngörüsünde bulunan modeller mevcut. Evrenimiz eğer henüz tam bilmediğimiz başka bir faktör yüzünden ortadan kalkmazsa ısıl ölüme gidecek. Evren eskisi kadar parlak değil ve giderek parlaklığını yitiriyor. Yıldızlar (ki zaten şimdiden büyük kozmolojik zaman dilimi boyunca sayısız yıldız kuşağı geçti gitti bile, Güneş ve sistemi başka yıldızların, daha büyük ve parlak yıldızların kalıntılarından türedi) sonsuza dek gökyüzünde parıldamayacak. Kütlenin akıl almaz bir yoğunlaşmasını ifade eden karadelikler dahi anlaşıldığı kadarıyla Hawking denilen bir ışıma yapıyor, haliyle bir entropiye sahipler ve sonunda yıldızlar gibi ortadan kalkacaklar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Aynen öyle evrendeki tüm cansız ve canlı varlıklar böyledir zira evrendeki tüm sistemler ve gezegenlerde bir gün yok olacaktır ve kıyamet kopacaktır ebedi ve ezeli olan sadece ALLAH'tır çünkü o evrenleri ve evrenlerdeki her şeyi yaratandır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapı ve düzeni nasıl tanımladığımıza bağlı değil mi? Mesela dünya canlılıkla kirlenmiş tek arıza mı, yoksa evrenin anlamlı tek yeri mi... Evren canlılığın başında mı yoksa geometrik ve soğuk bir düzenin Güneş yanıp bittiğinde neredeyse gerçekleştirebilmek üzere beklemekte mi?


    Benzer şekilde evrende her şey yapı bütünlüğüne ve düzenlenmeye endekslidir desek daha zayıf veya daha az ispatlanabilir oluyor mu? Her bozulma yeni evrenin başlangıcı. Bildiğimiz yapılar ve düzenlerin bir önemli var mı?


    Konuda felsefi açıdan Leibniz'in "monadoloji" kavramının incelenmesini tavsiye edebilirim. Felsefeden fizik açıklamalara çıkılacaksa Leibniz'in atlanmamasını genel olarak tavsiye ederim.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.