Şimdi Ara

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Maliyet ve Masraflar

Bu Konudaki Kullanıcılar:
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
3
Favori
2.138
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Şirket Kurmam Gerekir Mi?


    Burada önemli olan konu düzenli bir gelirinizin olup olmadığıdır. Gelirin büyüklüğünden daha önemli olan düzenli olmasıdır. Aslında her ay Adsense'den 300-500 TL bile kazanıyorsanız bu düzenli gelire girer ve vergisini vermeniz gerekir. Maalesef şu anda vergilendirme için şirket açmanız gerekiyor. Oysa ki aylık, 3 aylık veya yıllık bir beyan ile vergilendirme yapılsa çok daha mantıklı olur.


    Burada arızi kazanç meselesi vardır. Gelir Vergisi Kanunu’nun 82. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan arızi kazançlara ilişkin istisna tutarı, 2020 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 40.000 TL olarak tespit edilmiştir. Yani yıl içinde 1 kere ödeme alıyorsanız (Adsense veya farklı bir kazanç yöntemi ile)(araç satışı, ev satışı, şans oyunları gibi durumlar hariç) ve bu tutar 40.000 TL üzerindeyse vergilendirilirsiniz.


    Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

    Nüfus cüzdanı fotokopisi

    Noter onaylı imza sirküleri (Kiracı değilseniz gerek yok...)

    Eğer kiralık bir iş yeri ise kira sözleşmesi

    Başvuru Nasıl Yapılır? Kurulum Aşamaları


    Başvuruyu interaktif vergi dairesi üzerinden E-Devlet bilgileriniz ile online olarak yapabilirsiniz. Fakat başvuru aşamasında sorulan sorulara doğru bir şekilde cevap verebilmek için muhasebeciniz bu işlemi yaparsa uygun olur.


    Başvuru yaptıktan sonra genellikle 1-2 iş günü içinde vergi memuru evinize gelir ve birkaç fotoğraf alır, evrakları imzalatır. Sisteme bilgileri giriş yaptıktan sonra şirketiniz açılmıştır. Genellikle 1 iş günü içerisinde süreç tamamlanır.



    Home Office


    Öncelikli olarak online çalışıyorsanız evinizi adres olarak gösterebilirsiniz. Burada bazı seçenekler devreye giriyor. İhtimallerden bahsedelim;


    Ev Sahibiyseniz: Stopaj vb. herhangi bir işlem yok, sadece başvuru yaparken adresinizi vermeniz yeterli. (Bazı mali müşavirler veya vergi memurları yoklamaya geldiklerinde tapuyu görmek isteyebilir.)

    Kiracı ve Kira Kontratını Siz Yaptıysanız: Eviniz normal evinizse ve evinizden bu işleri yönetiyorsanız muhasebeciniz ile görüşün, herhangi bir stopaj vs. ödemenize gerek kalmaz.

    Kiracı ve Kira Kontratını Yakınınız Yaptıysa: Aynı şekilde bir yakınıza ait olan evlerde herhangi bir stopaj vs. ödemeniz gerekmez.


    Burada açmak istediğim bazı konular var. Mesela bir arkadaş şu şekilde paylaşmış; "Oturduğumuz mülkiyet kira ve babamın üzerine, bende ev sahibi babamı gösterdim ben oda kiralıyormuşum gibi 50 TL gibi bir rakam gösterdim kirayı, stopaj vs yok o şekilde yaparsanız. Sadece 0,72 kuruş damga vergisi çıktı." bu şekilde yapabilirsiniz. Fakat dediğim gibi bu şekilde yapmanıza gerek yok. Home office çalışacağınızı muhasebecinize ve vergi memuruna bildirdiğinizde bu konu ile ilgili detaylara girmeyeceklerdir.


    Hiçbir alım ve satım işleminiz olmasa veya zarar ediyor olsanız bile aşağıdaki beyannamelerin verilmesi gerekmektedir. Bu beyannameler verilirken vergi olmasa da damga vergileri bulunmaktadır. Bu beyannameler aşağıdaki gibidir.

    Her ay KDV beyannamesi : 58,80 TL (Damga Vergisi)

    3 ayda 1 geçici gelir beyannamesi : 91,70 TL (Damga Vergisi)

    Yılda 1 kez yıllık gelir vergisi beyannamesi : 122 TL (Damga Vergisi)

    3 ayda 1 kez muhtasar beyannamesi : 58,80 TL (Damga Vergisi)

    NOT: Eğer kirada değilseniz ve çalışanınız yoksa online dilekçe yazarak "3 ayda 1 kez muhtasar beyannamesi : 58,80 TL (Damga Vergisi)" bunu ödemenize gerek kalmaz. Muhasebecinize söylerseniz dilekçe konusunda yardımcı olacaktır.


    Bunun dışında bağ-kur ödemeniz olacaktır. Eğer başka bir yerde sigortalı çalışıyorsanız buna gerek yoktur. 29 yaşının altındaysanız ve ilk kez şirket kurduysanız ilk 1 yıl ödemenize gerek yoktur. Bağ-kur ücreti aylık; bağ-kur primlerinin düzenli ödenmesi ve geçmiş dönem borcunun olmaması durumunda yüzde 5 puanlık indirim ile ödenecek en düşük bağkur primi 868,18 TL, düzenlik ödeme yapılmamış ve geçmiş dönemden borcu olanların ödeyeceği bağkur ücreti aylık olarak 1015,33 TL'dir.


    Muhasebe ücreti yaptığınız işlere, evrak sayınıza vb birçok kritere bağlı olarak 150-300 TL arasında olur. Eğer ki artık bilanço halini aldıysanız yani geliriniz, işleriniz yüksekse bu rakam artabilir.


    Şahıs Şirketi İçin Bazı Avantajlar

    18–29 yaş arasındaysanız genç girişimci avantajları kapsamında 75.0000 TL'ye kadar 3 yıl gelir vergisi muafiyetiniz mevcuttur.

    18–29 yaş arasında iseniz 12 ay boyunca bağ-kur primi ödemesi yapmanıza gerek yoktur.

    Yurt dışına mal ve hizmet satışı yapıyorsanız katma değer vergisi ödeme yükümlülüğünüz bulunmamaktadır. Yazılım, mühendislik, tasarım hizmetler de bu kapsamdadır.

    Ayrıca yurt dışına yazılım, raporlama, tasarım, mühendislik, veri analizi vb. hizmetler veriyorsanız % 50 oranında gelir (kurumlar) vergisi avantajınız bulunmaktadır.

    Hiçbir işlem yapmıyor olsanız bile şirketin belirli bir sabit masrafı olacaktır.


    Eğer yanınızda çalışan varsa SSK primi, çalışan stopajı gibi ekstra masraflar olacaktır. Bu kısmı güncelleyeceğim.


    Sabit Masraflar Ne Kadar?


    Aylık Olanlar


    Muhasebe Ücreti : 250-350 TL

    KDV Beyannamesi : 58,80 TL

    Kira Stopajı : Eğer Kiracıysanız Kiranın %20'si (Yıl Sonuna Kadar %10)

    Bağ-Kur: Eğer bağ-kur ödemeniz gerekiyorsa 868,18-1015,33 TL


    3 Aylık Olanlar


    Geçici Gelir Beyannamesi : 91,70 TL

    Muhtasar Beyannamesi : 58,80 TL (Kiracı değilseniz ve çalışanınız yoksa gerek yoktur.)


    Yıllık Olanlar


    Gelir Vergisi Beyannamesi : 122 TL


    Ne Kadar Vergi Ödeyeceğim?


    Şirketinizi kurdunuz ve gelir elde etmeye başladınız. Bu durumda ödemeniz gereken başlıca 2 vergi vardır. Bunlar KDV ve Gelir Vergisi'dir.


    KDV oranı ürünlere ve hizmete göre farklılık gösterir. 0, 1, 8, 18 oranında olabilir.


    Aylık olarak gelir faturalarınızda yer alan toplam KDV rakamından; gider faturalarında yer alan KDV rakamı çıkarıldığında ödemeniz gereken KDV vergisi tutarı belirlenmiş olur.


    Gelir Vergisinde ise gelirlerinizden, gideriniz çıkarılacak rakam bulunur. 3 ayda 1 kez geçici gelir vergisi beyannamesi veriliyor olsa da toplama baktığımızda yıllık bazda hesaplanır.


    Vergi dilimi: 0 – 22.000 TL için %15

    Vergi dilimi: 22.000 TL – 49.000 TL için %20

    Vergi dilimi: 49.000 TL – 180.000 TL için %27

    Vergi dilimi: 180.000 TL – 600.000 TL için %35

    Vergi dilimi: 600.000 TL üzeri için %40


    Gider Olarak Neleri Göstebilirim?


    Şirketiniz için harcadığınız amortisman giderleri, ürün alıyorsanız aldığınız ürünleri, hizmet alıyorsanız aldığınız hizmetleri... Bunun yanında elektrik, su, telefon gibi adınıza olan faturaları, market fişlerini, yemek fişlerini vs.


    Gelen Sorular

    1) 18 yaş altı kişiler vergi mükellefi olabilir mi?


    18 yaşından küçük çocukların/gençlerin vergi mükellefi olmasında, şirket ortağı olmasında engel bir durum bulunmamaktadır. 1479 sayılı yasada yer alan 18 yaş öncesi bağ-kurlu olunamayacağı hükmü 5510 sayılı yasada da korunmuştur. Yani vergi mükellefi olabilir ama Bağ-Kur'lu olamaz. Aynı zamanda gelen sorular üzerine sigortalı olabilmek için kendinize ait işletme yerine farklı bir işletme veya şirkette çalışıyor olmanız gerekir. Yani kendinize ait olan şirkette sigortalı olmak gibi bir durum zaten yoktur.


    2) Genç girişimci kapsamında şahıs şirketi kurdum diyelim. Yılın sonuna kadar doğru düzgün iş yapamadık ama devlet tarafından sigorta ödendi. Yılın sonunda şahıs şirketini kapatabiliyor muyuz?devlete borçlanma vs. Birşey oluyor mu?


    Herhangi birşey olmaz, sadece tekrar yararlanamazsınız.


    diğer şirket türleri ve kuruluşları hakkında detaylı bilgi almak için http://yigitmalimusavirlik.com.tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.








  • Kısa ve net olmuş. Elinize sağlık. Vergi dilimleri şikayet edilecek kadar da yüksek değil aslında. Benim merak ettiğim en kötü senaryo ile şirket açmadan gelir kazanırsak ne olur?
  • DÜZENLİ GELİRİNİZ VARSA ŞİRKET KURULMASI GEREKİR. DEDİĞİNİZ GİBİ BİRŞEY OLSAYDI KİMSE ŞİRKET KURMAZ BU ŞEKİLDE DEVAM EDERDİ. SİZİN SANARYO DEDİĞİNİZE DEVLET VERGİ ZİYAI YANİ USULSÜZLÜK OLARAK BAKIYOR.
  • Synergia olarak yola çıkış noktamız her zaman ve her noktada girişimci'ye destek olmaktır. Şahıs şirketinin ve yeni şirket kuranların ihtiyaç duyacağı ofis hizmetlerimiz aylık 190 tl'den başlayan fiyatlarla kullanımınıza açık. Şirket kurma ve ofis paketlerimiz hakkında detaylı bilgi edinmek için web sitemizi ziyaret edebilir veya bizi arayabilirsiniz.

    https://www.synergia.com.tr/product/digital-company-package.html

    +90 850 360 79 67




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ali Emre Cengiz | Synergia -- 30 Ekim 2020; 16:43:30 >
  • Güzel bilgiler

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bunları okuduktan sonra herkes bize ne kalcak diye düşünüyodur

  • Sayın arkadaşım bilgiler için öncelikle teşekkür ederim.

    Bizim kapıcılık hizmeti gören kışında kömürlü kaloriferimizi yakan site görevlimiz var.

    Merkezi ısıtmadan doğalgazla bireysel ısınmaya geçince bu arkadaşın çalışma süresi kısaldı ve farklı farklı itirazlar yükseldi. Yöneticiye değişik baskılarla işten çıkarılması isteniyor. Bir kısım kat maliki bende dahil arkadaştan çok memnunuz. Aldık karşılıklı konuştuk ne yapabiliriz. kendiside çalışma süresinin azaldığı için rahatsız olduğunu başka bir apartmanada temizlik ve servis için gittiğini belirtti. bizde seni kısmi çalışma sözleşmesine döndürsek ne dersin dedik. Nasıl olur dedi işte seni 10 gün burada sigortalı göstereceğiz. günlük 2,5 saat üzerinden haftada 1 gün merdiven asansör temizliği, her günde sabah servisi ve akşam çöp toplama olacak dedik başka sitelerede çalışmaya gidebilirsin onlarlada bu şekilde anlaş dedik kabul etti tam gün sözleşmesini kısmi sözleşme yaptık. fakat bir kat maliki dükkan sahiplerinide arkasına alıp bu şekilde çok masraflı oluyormuş sadece bahçe bakımı ve merdiven asansör temizliği yapsın 1500 TL. verelim sigortasınıda kendi ödesin diye tutturdular. Ben böyle bir uygulama olmadığını sigortasız eleman çalıştıramayacağımız. Çalıştırırsak çok yüklü cezlarla karşı karşıya kalacağımızı söyleyince bir sürü tartışma kavga gürültü toplantıda sonuçlanmadı. Çalışanımızda çok rahatsız. Sonradan birisi dedi kendi vergi karnesini çıkarsın o şekilde anlaşalım ben pek anlıyamadım dedimki kişi şirketmi kuracak evet dedi. O zaman burdaki iş akdini feshedip 7 senelik hakedişini ödememiz gerek. Pek bildiğim bir şey değil size sormayı uygun gördüm.

    Bu arkadaş tek kişilik site hizmetleri şirketi kurup kendisi site ve apartmanlarla sözleşme yapıp çalışabilirmi. Çalışırsa sigortasını hangi sigortadan yapar veya gene ssk olarakmı pirim öder.

    Böyle bir şirket nasıl kurulur kuruluş maliyeti nedir. kapıcılık hizmeti veren arkadaşların tahsil durumu belli. Zaten fakir ailelerden geliyorlar. Bir şirketi kurup yaşamlarını sürdürebilirlermi. yoksa kurulu bir şirkete eleman olarka girip çalışmalarımı daha uygun olur.





  • Merhaba, umarim konu aktiftir. Bir sahis sirketi kurmak istiyorum. 49 yasindayim ve yillarca calistigim icin sigorta odemelerim sskdan yapildi. Kuracagim sirkette bagkur yerine sskdan odemelerimi devam ettirebilir miyim? Bu arada aslinda 3600 gunden emekliyim ama 5800 kusure cikarmak istiyorum. 750 gun civari eksik var sanirim. Su bagkur sorunu yuzunden sirket kurmaya cekiniyorum. Ne onerirsiniz?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.