Şimdi Ara

MP3 formatı 25 yılı geride bıraktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: mhmt_97 Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 1 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
640
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • MP3 formatı 25 yılı geride bıraktı



    Müzik dünyasını belki de baştan aşağı değiştiren ve bugün aşina olduğumuz çevrim içi müzik hizmetlerinin temelini oluşturan MP3 ya da Moving Picture Experts Group Layer III formatı 25 yılı geride bıraktı.



    MP3 nedir?



    MP3 formatı asıl olarak 90’lı yılların ikinci yarısında popüler oldu ve geniş kitlelere yayıldı. Bununla birlikte formatın geliştirilme süreci 1980’li yıllara kadar gidiyor. 1988 yılında Moving Picture Experts Group platformunun ortak bir ses şifreleme standardı geliştirilmesi için çağrı yapmasıyla başladı. Zira o dönemde CD kalitesinde bir şarkıyı kaydetmek dakikada 10MB gibi bir boyuta denk geliyordu ve 1GB boyutunda hard disk sürücüler 300$ seviyesini buluyordu. Ayrıca 100MHz altındaki işlemciler CD kalitesindeki müzikleri çalıştırmakta zorlanıyordu.



    Ayrıca Bkz.Twitter saldırısının kökleri kara borsa forumlarına kadar gidiyor



    1989 yılında 14 farklı teklif yapıldı ve 4 çalışma grubu oluşturularak şifreleme yöntemleri üzerinde fikir alış verişi başladı. MUSICAM grubunun insan kulağının duyacağı sesleri öne çıkarma ve gürültüleri engelleme konusundaki fizik akustik yöntemi her şeyin başlangıcı oldu.



    Fraunhofer Enstitüsü bu fizik akustik modelini temel alarak MPEG Layer I ve MPEG Layer II standartlarına temel olacak projelerini MPEG grubuna gönderdi. Sonrasında MPEG Layer 2 ile 192Kbps seviyesinde yakalanan kaliteyi MPEG Layer III ile 128Kbps seviyesinde yakalayabildi ve MPEG 1 adıyla 1993 yılında gruba gönderdi.



    Fraunhofer Enstitüsü geliştirdiği standardın ses şifreleme konusunda en iyisi olduğuna karar verdi ve 1995 yılında MP3 uzantısıyla hayata geçirdi. Enstitü donanım ve yazılım tarafında MP3 şifreleme formatını iyi bir şekilde pazarlamayı düşünüyordu. Hatta son kullanıcı tarafında MP3 kod çözücüler ücretsiz olacak ve benimsenmesi hızlanacaktı.



    MP3 formatı 25 yılı geride bıraktı



    Ne varki evdeki hesap çarşıya uymadı. Sahte bir kredi kartı ile 1997 yılında MP3 şifreleme yazılımını satın alan Avusturalyalı bir genç bunu çevrim içi FTP sunucusuna yükledi ve bir anda tüm dünyanın erişimine açıldı.



    Sonrasında adeta bir patlama yaşandı ve ardı ardına CD’den MP3 çözme, MP3 oynatma programları, MP3 siteleri adeta mantar gibi çoğaldı. Haliyle müzik endüstrisi ile MP3 geliştiricileri arasındaki hukuk savaşının ilk kıvılcımı da ateşlenmiş oldu.



    Yaklaşık 8-10 yıl boyunca Napster’ın yükselişi ve batışı veya WinAmp gibi pek çok efsane MP3 dünyasında kendisine yer buldu. Yine büyük mahkemeler, dev telif hakkı cezaları da aynı dönemde gündemdeydi.



    MP3 her ne kadar çok başarılı bir format olsa da gelişen teknolojilerin karşısında popülerliğini koruyamadı. Steve Jobs’un iTunes üzerinden şarkı satışı ile endüstrinin yeni bir yöne girmesi, akıllı telefonların yükselişi, YouTube gibi platformlar ve nihayet çevrim içi müzik sektörünün doğuşu ile artık MP3 eskisi kadar aranır değil. Bugün kullanıcılar istedikleri anda müziğe erişebilir oldukları için MP3 dosyalarına pek de ihtiyaç duymuyor.








  • Eskisi kadar popüler değil mi?? Hangi ses doyası formatı daha popüler acaba?
  • veteriner69 kullanıcısına yanıt
    Artık insanlar MP3 indirme ile uğraşmıyor demek isteniyor. Spotify ya da Youtube gibi servisleri tercih ediyor.
  • veteriner69 kullanıcısına yanıt
    AAC (Apple Music), Vorbis (Spotify) gibileri var.
  • MP3, Winamp, Win 95 (resimdeki görüntü) gibileri hatırlayanlara, yaşlılığı hatırlamak için yapılmış bir haber.
  • Artık Opus var.
  • Ben mp3 ten vazgeçmem.Elbette daha kaliteli formatlar var ama bir şarkı 200 mb olur mu aga ! Boyut olarak mp3 çok avantajlı.Kaliteli bir kulaklıkla da gayet tatminkar bir ses kalitesi var.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 28 Temmuz 2020; 22:53:56 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cerade

    Ben mp3 ten vazgeçmem.Elbette daha kaliteli formatlar var ama bir şarkı 200 mb olur mu aga ! Boyut olarak mp3 çok avantajlı.Kaliteli bir kulaklıkla da gayet tatminkar bir ses kalitesi var.

    FLAC falan dinliyor olman lazım 200mb olması için
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AirSupport

    FLAC falan dinliyor olman lazım 200mb olması için

    Alıntıları Göster

    Onu kastediyorum zaten.Boyutu küçük olup mp3 den daha kaliteli bir format varsa bilgim yok.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 28 Temmuz 2020; 23:37:39 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cerade

    Onu kastediyorum zaten.Boyutu küçük olup mp3 den daha kaliteli bir format varsa bilgim yok.



    Alıntıları Göster
    M4a , Lossless, AAC
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AirSupport

    M4a , Lossless, AAC

    Alıntıları Göster

    Teşekkür ederim bakacağım.

  • Zaman nasıl geçiyor, eski ile ilgili birşey görünce garip oluyorum.
  • Apple AAC çok iyi. AC3 filmlerle kullanılıyor ama stereo 384 kbps bile frekans aralığını tutabiliyor. Depolama sıkıntısı yoksa tartışmaşız flac en iyisi
  • Bazı arkadaşlar youtube vs gibi stream servisleri örnek vermiş ama bir çok insan o videolardan mp3 e çevirici kullanarak ses dosyası olarak indiriyor parçaları.

  • MP3 sanıldığı kadar kötü bir format değildir. AAC pratikte daha kalitelidir. Ama aradaki kalite farkı anlaşılmayacak düzeydedir. İyi kodlanmış 320 kbps bir MP3 dosyası gayet de kalitelidir. Tabi öyle YouTube’dan indirip çevirme değil. Orjinal CD üzerinden çevrilmesi gerek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Jingles -- 29 Temmuz 2020; 10:44:49 >
  • MP3 de neymiş, MOD candır xD
  • Yerine halen başka bir format gelmedi gelmezde gerek yok.
  • kayıpsız formatlar ve DSD çok çok iyi. DSD yi araştırın derim. Sanki gitarı sahnede çalıyor ve ben en önde dinliyorum gibi bir his.. ööfff..
  • Şu linkten örneklere bakıp dosya boyutlarını görünce mp3 ü daha çok seversiniz. :) 256 bit DSD ses dosyası 1,2 GB!!!


    http://www.2l.no/hires//




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi veteriner69 -- 30 Temmuz 2020; 8:58:47 >
  • Harbi 25 sene olmuş ya laa.. İçim bir tuhaf oldu. 1997 de yazdığımız MP3 CD arşivlerim hala duruyor ve dinleyebiliyorum

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.