Şimdi Ara

Erdoğan: Türkiye'yi dünyanın en iyi 10 ekonomisi arasına sokmaya hiç olmadığımız kadar yakınız. (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
172
Cevap
0
Favori
10.729
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
72 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: guardian_cj

    Afrika'nın ülkelerden oluştuğunu biliyorsunuz değil mi ? yoksa fransa'dan mı oluşuyormuş Afrika ?

    Hayır bilmiyordum sağ ol sayende öğrenmiş oldum. Böyle boş mesajlar atmanız için size para mı veriyorlar? Afrika dediğim yer Kenya Nijerya Uganda filan işte. Dünya çapında "afrika" denince akla böyle fakir yerler gelir. Tek tek saymaya gerek yoktur çünkü hepsinin standardı kötüdür. Bir avrupa veya asya gibi farklı farklı değildir. "kids in africa" filan bu tarz şeyleri hiç mi duymadın?

  • et tabi küfret, sorumlusunu göreme, galeyana gel, karşına çıkana da küfret, neden olmasın ? et, seviyeni görelim, saygısızlık aileden terbiye eksikliği

    oluyor işte, sorun ordan kaynaklı.

    ben sana karşı herhangi bir duygu beslemiyorum, cevap yazmamdaki motivasyonum burdaki topluma fayda sağlamak amaçlı çabam.

    senin o suçladığın hükümet akdenizde, libyada mehmetçiğe eğlence turları düzenletiyor, denize dolarları döküyorlar, denizden petrol çıksın diye, değil mi ? Yok sadece 3 yıl sonraki seçimde oy toplayabilmek için göstermelik operasyonlar yapıyorlar, bu daha mantıklı, evet




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi guardian_cj -- 17 Temmuz 2020; 23:20:16 >
  • guardian_cj kullanıcısına yanıt
    açım diyen adama "bak şuraya asker gönderdik" diyen bir tip. Allah yakınlarına sabır versin senin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hayır duymadım, afrikada açlık mı varmış ? nasıl olur ? elmas çok değerli değil mi dünyada ? tuhaf birşeymiş afrikalıların fakir olması, vay be!

  • bu ay da eski model telefonunu satar, onun parasıyla karnını doyurursun artık. madem açsın, allah yardımcın olsun. hükumete de yazıklar olsun, senin gibi nitelikli adamı harcayan hükumete


  • < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • guardian_cj kullanıcısına yanıt
    senin yargıların inan ki; zerre umurumda değil. belki baban yaşındayım. saçma sapan akp yağcılığı yapanlara ne desem boş, biliyorum. şuraya asker gönderdik, buraya asker gönderdik diye hava attığını sanan, ülkede iş, adalet, liyakat, özgürlük, demokrasi bırakmayan partiyi savunacak kadar düşmüşsen, sana olan olmuş zaten. lütfen cevap yazma, sana zaman harcamak istemiyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Anlat bacı. Dinliyoruz.

    (Daha inandırıcı ve makul geldi de).

    Erdoğan: Türkiye'yi dünyanın en iyi 10 ekonomisi arasına sokmaya hiç olmadığımız kadar yakınız.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CSB yazmayan adam

    Bu sefer haklı galiba, bu Akdeniz'den filan gazı alabilirsek kimse bizim önümüzde duramaz. Belki çıkartılıyordur ama saklanıyordur. Su anda Türkiye dışında Akdeniz'de kimse gemi gezdiremiyor.

    Matematiksel olarak mümkün değil, gaz çıkarsan değil, dünyadaki tek gaz çıkaran olsan kalan 2-3 yılda ilk 10a giremezsin.

  • Dünya ekonomsinin sondan 10 demek istemiştir..iktidar yanlılarıda ilk 10 anlamıştır..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Acaba pandemi de paraları saklayıp ileride güçlü ekonomi yapmak için mi kullanacak? Biz bize yeteriz kampanyası bu yüzden yapıldı galiba..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gyradel

    Ekonomide GSYH'ın Satın Alma Gücü Paritesi'ne göre hesaplanışı diye bir kavram var. Cumhurbaşkanın bahsettiği sizin paylaştığınız değil. Eleştiri yapmadan konuyu önce doğru anlamalıyız.


    Türk lirasının yabancı para birimlerine olan değer kaybı (TL'nin dış değer kaybı) enflasyonun (TL'nin iç değer kaybı) üzerinde kalmaya devam ettikçe bu parite hesaplamasına göre biz üst sıralara çıkacağız. Yani sanal bir büyüme.


    Bu konuyla ilgili Dr. Mahfi Eğilmez beyin son yazısını tavsiye ederim.

    Ben de PPP bazındaki sıralamadan bahsediyor diye düşündüm bu sözleri duyunca zira, nominal dolar gelire göre 19. sırada iken, PPPye göre 13. sırada görünüyoruz.


    Ancak bu söz ilk verildiğinde nominal dolar gelire göre verilmişti. 17.ciliğe yükseldiğimizde verilmişti ve o zaman bu hedefe gitmek için önümüzde 14-5 sene vardı.


    Bunun çoğu gitti ve biz bu arada hiç yukarı çıkamadığımız gibi, 2 sıra da geri gittik. Şimdi PPP üzerinden bunu başardık algısı yaratıldığında hedef kitle ve ortalama Türk seçmeninin çoğunluğu buna inanacaktır.


    Nominal GSYH ile PPP GSYH arasındaki farkı ortalama bir insanın bilmesi de beklenemez zaten.





  • ne yağcılığı, kimseyi savunmakla bir şey elde etmiyorum. tüm aşağılamalarına rağmen hala yazabilmemi sağlayan süperegomdur.

    gereksiz aşırı eleştiri var burada, bunu dengeliyorum. birini çok yücelteni görünce ona da karşı çıkarım. bu durumda hükümeti de savunuyorum, evet. ekonomi iyi demiyorum, ama bu felakat tellallığı ekonominin daha da kötüleşmesini tetikliyor. yatırım yapabilecek güçteki para sahipleri yatırım yapmaktan daha da kaçınıyor.

    askeriyeye bir amaç için yatırım yapıldı, oraya harcama yapılıyor. bu da ekonomiyi daraltıyor. Hava atmak değil, ilişkiyi dile getirmek için bahsetmiştim bundan. ve hükümetin böyle bağımsız kararlar alabilmesi hava da atılacak birşey, iyi noktaya değinmişsin.

    libya'nın batısında şu an Sarrac hükumeti hakim ve T.C'nin orayla anlaşması var. (Günahlarını almıyorumdur inşallah ama başka biri liderliğe geçse hemen Libyayı da anlaşmayı da bırakır, geri döner diye düşünüyorum) Petrolü Türk şirketi çıkaracak ve bir yüzde alacak diye biliyorum. Aynı zamanda orda bir savaş veriliyor. Bu başlıkta bu savaşı verene destek olup tek yumruk olmamız gerektiğini düşünen yoksa daha da üzüleceğim.

    Yozlaşma olaylarında eğer kişisel çıkarlarını düşünerek eylemlerini yapıyorlarsa benim de hakkım haram olsun onlara.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi guardian_cj -- 18 Temmuz 2020; 0:48:2 >




  • e farkı anlatın da biz de anlatabilelim

  • quote:

    Orijinalden alıntı: guardian_cj

    demek ki anca yatmayı eleştirmeyi öğreniyoruz. üretmeyi öğrensek ileri giderdik. @gcb1903'nin belirttiği gibi ekonominin büyüklüğüyle refah seviyesi aynı değil. Afrika'yı sömürmeyle refah daha paralel. Bu ekonomi konularından bihaberim ben de burda konuşan çoğumuz gibi, ancak ben sokaktaki araba modellerinin yüksekliğini ve çokluğunu gördükçe o "pahalandı enlasyon nere vardı böyle" muhabbetlerinin pek de anlamlı olmadığını düşünüyorum.

    Çin'in refah seviyesiyle Türkiye'nin refah seviyesini kıyaslarsak nasıl bir manzarayla karşılaşırız ?

    keşke ben gibi konudan anlamayanlar değil de bilen kişilerin cevapları like'lanıp öne çıksa da burda vakit kaybetmeden herkes işine dönebilse.

    gerçi işsizler işi olmadığı için burda daha yüksek oranda vakit geçiriyor. işsizliğinden suçladığın hükumeti şikayet etme fırsatı bulunca neden bırakasın ki?

    Birincisi burada ülkelerin refahı değil toplam ekonomik üretim büyüklüğü mevzu bahis. Yani ekonomisi büyük ülkelere bakarsanız, 3 tipte ülke görürsünüz: nüfusu büyük olanlar, doğal kaynakları büyük olanlar, sermaye birikimi (veya teknolojisi) büyük olanlar, veya bu 3ünün belli oranlarda karışımı.


    Refah seviyesi bu üretimin kişi başına bölümü ile bulunur ki, Türkiye bu alanda en iyi 69.luğu gördü ve son 7 yıldır sürekli geriliyor. Çin ile karşılaştırırsak, Çin'de kişi başına düşen gelir 10.200 doların üzerinde Türkiye'de ise 9bin dolar. Bunlar 2019 sayıları. 2020 sayılarında biz küçülmeye devam ederken Çin büyümeye devam edecek. Ortalama Çinli ortalama Türk'ten %15 daha iyi bir yaşam standardına sahip. Bu farkın görülebilen gelecekte açılarak devam etmesi beklenir. 12 sene önce ise biz onlardan çok daha yüksekteydik.


    Afrika'yı sömürme konusu ise başlı başına uzun konu. Ancak bu sanılanın aksine günümüzdeki refah ile alakası olmayan bir husus. Avrupa'da ortalama refahı en yüksek ülkeler İsviçre, Norveç gibi asla sömürgesi olmamış ülkeler. En uzun sömürge sahibi olan İspanya ve Portekiz gibi ülkeler ise bu alanda ilk 10da değiller. Yine Asya'da da Kore gibi sömürgesi olmayan bir ülke bugün çok ilerde.





  • Cep telefonu, TV, işlemci çipi gibi katma değer üretip satan Kore, petrol zengini Norveç, bankacılık zengini İsviçre'yi örnek göstermişsiniz. Üçü de örnek alınası gibi görünüyor.

    Sömürgecilik konusunda Portekiz ya da İspanya'nın aksine Fransa Afrika'yı halen şirketleri aracılığı ile sömürüyor. Birçok Afrika ülkesi halen Fransa'ya vergi ödüyor ve madenleri Fransız şirketler tarafından çıkarılıyor.

  • guardian_cj kullanıcısına yanıt

    Nominal GSYH hesabında her bir ülkede üretilen tüm mal ve hizmetler toplanır. Bu hesap o ülkenin kendi para birimi ile yapılır. 100 doktor vizitesi ortalama 200 tl ise, doktor 20.000 TL üretim yapmış kabul edilir. Fırıncı ortalam 5 liradan 1 milyon ekmek üretmişse, fırıncı 5 milyon TL üretim yaptı gibi düşünebilirsin.


    Bu ülkeler arası karşılaştırma için ortalam dolar kuruna bölünür (üretimin yapıldığı dönemdeki). Bu şekilde hesaplandığında ülkemizin 2019 yılı üretimi 700 milyar dolar civarında.


    PPP ise satın alma gücü paritesi diye türkçeye çevrilir. Burada imf, dünya bankası vs gibi kurumların iktisatçıları bir anlamda benzer olan mal veya hizmetlerin ülkeler arasındaki fiyat farklarını giderirler. Eğer amerikada doktor vizitesi 200 dolarsa, aynı sayıda doktor vizitesi amerikanın ekonomisini 7 kat büyük gösterir. Bu kimi iktisatçılara göre yanıltıcıdır, neticede iki ülkede de 100 muayene yapılmıştır. Yine ekmek amerikada ortalama 5 dolarsa, ve yine aynı sayıda ekmek üretimi yapılmışsa, yine benzer bir durum ortaya çıkar. Ekonomi verdiğim iki üretimden ibaret olsa, nominalde amerikan ekonomisi 7 kat büyük olurken, PPPde iktisatçıların yaptığı bir endeks ile düzeltilip, iki ülkenin ekonomisi aynı büyüklükte diye ilan edilir.


    PPP nin bir mantığı olsa, aslında yanıltıcı olduğu yanlar vardır. Örneğin iki ülkedeki hizmet ya da malların kalitesi aynı mıdır? Genelde gelişmiş ülkelerde hem malların hem de hizmetlerin kalitesi daha yüksektir, ve bu PPP hesabında göz ardı edilmiş olunur. Bir diğer mahsuru da, neticede dışa açık ekonomilerde dış dünyadan da mal ve hizmetler alınır, ve bunu alabilme gücümüz PPPden bağımsızdır. Sırf türkiyede diş çekimi, bale kursu, saç kesimi vs gibi çoğu hizmet daha ucuz diye, dışardan aldığımız iphone veya 1 varil petrolün fiyatı bize daha ucuz, amerikalıya daha pahalı olmaz. petrolün varili 42 dolardır, iphone 11 1000 dolardır vs. Neticede bir türk dişçi, bale öğretmeni veya berber ancak elde ettiği düşük değerli tl geliri ile, aynı miktarda iş yapsa da amerikalı meslektaşına nispetle daha az petrol veya iphone alabilir. Bu nedenle ve zaten düzeltme endekslerinin sıhhati de tartışmalı olduğundan, PPP biraz da dünyadaki fakirleri pohpohlamak için üretilen, sanal sayılardır.





  • guardian_cj kullanıcısına yanıt

    Zaten sömürgeden en çok ekmek yediği varsayılan ülke Fransadır. Refah seviyesinde Avrupa'da küçük ada bölgelerini de sayarsak ilk 20de değil. Önündeki ülkelerin de Hollanda ve Belçika hariç hiçbirinin geçmişte sömürgesi olmamış, hatta noveç, finlandiya, irlanda gibi kendisi sömürge olmuş ülkeler var. benim sadece iki örnek vermemle değerlendirmeyin.


    Belçika'nın sömürgeciliği de sadece 2-3 afrika ülkesi ile ve çok kısa bir süreyle sınırlı. Ki Belçika da Fransa'nın 1 sıra üstünde. Belçika halen elmas ticaretinin merkezi olmasını kısmen geçmiş sömürgeciliğine borçlu kabul edilebilir.


    Hollanda'nın da bugünkü refahı ile geçmiş sömürgeleri arasındaki bağ tartışılır.

  • Ekonominin bundan haberi var mı acaba :)

  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.