Şimdi Ara

Avrupa, 70 yıl sonra yeniden aynı soruları soruyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
801
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg “NATO tarihte kurulmuş en güçlü müttefik çatısı kurumudur ve alternatifi olan bir kurum değil.” dedi.

    Alman Şansölyesi Angela Merkel ise “Günümüzde NATO’nun önemi Soğuk Savaş döneminden bile daha önemlidir. Avrupa’nın NATO şemsiyesi dışında kendini koruması şu an mümkün değil” diye ekledi.

    ABD Başkanı Trump Londra seyahati öncesinde “NATO çok önemli bir görevi yerine getirmektedir ve NATO’nun doğal ömrünün dolduğunu söylemek son derece saygısız bir yaklaşımdır, tamir edilmesi zor yaralar açmak anlamına gelir” açıklaması yaptı.

    Bütün bu açıklamalar son 24 saat içinde yapıldı.

    NATO’nun 70. yılını kutlamak üzere Londra’ya gelen 28 ülke lideri, NATO tarihinin en gergin toplantılarından birine geleceklerini muhtemelen kısa süre öncesine kadar hesaplamamışlardı.

    Fransa Devlet Başkanı, Emmanuel Macron hariç!

    Macron, NATO’nun önümüzdeki 10 yılını tartışmaya açmak istiyor.

    Londra’daki zirve öncesinde “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” diyen Macron, 70 yıllık mazisi olan NATO’nun “Kim düşman, kim dost?”, “NATO üyelerini tehdit eden unsurlar nelerdir ?” gibi soruları yeniden kendine sormasını istiyor ve zirvenin ana gündeminin de “ NATO’nun geleceği” tartışmasına çevirmeyi arzuluyor.

    Macron’a göre, NATO’nun Rusya tehdidine karşı artık kendini geliştirmesi lazım. Doğu Avrupa ülkelerinin Rusya’ya karşı sürekli hissettikleri güvenlik probleminin NATO’yu esir almaması gerektiğini belirten Macron, bunun yerine Rusya’yı AB ile beraber çalışacak bir platforma çekmek gerektiğine inanıyor.

    Macron’a göre, günümüz NATO’sunun önceliği Soğuk Savaş dönemindeki parametrelerine çakılı kalmamalı. Onun yerine, başta AB olmak üzere, NATO üyelerini tehdit eden küresel terörizme odaklanmalı ve ona karşı stratejiler geliştirmeli.

    Küresel Terörizm Vurgusu

    Aslında Macron’un küresel terörizm tehdidin altını çizmesine, başta Türkiye olmak üzere, diğer NATO üyelerinin itirazı yok.

    Fransa’nın NATO için önerdiği “Rusya alarm dozunun düşürülmesi”, gözlerinin önünde Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiğini gören Doğu Avrupa ve Baltık ülkeleri için kolay hazmedilir bir öneri değil.

    Ancak küresel ölçekte artan ve NATO üyelerini geçen 10 yıl içinde defalarca tehdit eden terörist ataklara karşı, Fransa’nın “NATO şemsiyesi terörizmi de kapsayacak şekilde genişlesin” önerisi genel kabul görüyor.

    Macron’un tezatları burada başlıyor

    Londra’da başlayan NATO Zirvesinin ilk gününde Macron ” NATO üyelerinin ortak anlaşabileceği bir terörizm tanımlaması yok. Öncelikle Avrupa için kim düşman, kim dost tanımlamasını yaparak başlamalıyız” dedi.

    Türkiye’nin “YPG’yi, NATO tarafından tanınan bir terörist örgüt” olarak kabul ettirme çabalarına karşı çıkan Macron, “Türkiye ile bu konuda aynı noktada değiliz. Deaş, Avrupa’nın canını çok yakmış bir terörist örgüttür ve esas olan onunla mücadeledir” diyerek, Türkiye’nin tezine karşı çıkıyor.

    Kısaca Macron, teröristi ben belirlerim, NATO ona göre strateji uygular demeye getiriyor.

    AB, Macron’un arkasında duracak mı?

    Macron aslında pratikte mümkün olmayacak, bir çok şeyi bir arada istiyor ve söylüyor.

    Bir yandan Rusya’ya karşı NATO’nun kemikleşmiş “düşman” kategorisini değiştirmeye çalışıyor. Diğer yandan ülkesi için NATO’nun önemini azaltıp, mümkünse AB ordusuna , değilse de Fransa Milli Ordusuna, bu gücü transfer etmeye çalışıyor.

    Suriye üzerinden Türkiye’ye bulaşıyor, “AB ordusu” çağrısıyla Almanya’yı yerinden zıplatıyor, “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” diyerek ABD’nin şimşeklerini üzerine çekiyor.

    Ve tabii ki bu salvolar karşılıksız kalmıyor.

    İşte bu noktada Trump’ın, Macron’a ilk uyarı mesajı “2.4 milyar dolarlık (Fransa’nın ABD’ye yaptığı ihracatın yüzde 5’i) Fransa’dan yapılan ihracata vergi koyacağını açıklamasıyla geldi.

    Fransız şarapları ve peynirin de olduğu bu listeye, ABD tarafından ekstra vergi getirilmesinin görünür sebebi; Fransızların dijital servis sağlayıcılarının (Facebook, Apple, Google vs) reklam gelirlerine vergi koyması. Bahsi geçen teknoloji devleri Amerikalı olunca, ABD’nin de misilleme yaptığı düşünülüyor. Ancak zamanlamaya baktığımızda, Macron’un çıkışları ile gelen “İlk ABD uyarı ateşi”nin eşgüdümlü olduğunu görüyoruz.

    ABD’nin Fransa’ya getirdiği vergi açıklamasının ardından, Fransız Maliye Bakanı “Avrupa olarak birlik olduğumuzu göstermeliyiz ve ABD’ye vergi misillemesi yapmalıyız” çağrısı yaptı. Fransa’nın bu çağrısında ABD ile yaşanan bu gerginliği AB sathına yaymak istediği anlaşılıyor. Şu ana kadar diğer ülkelerden bir cevap gelmedi.

    Ekonomi ve teknoloji savaşında Çin ve ABD arkasında kalan, Rusya ile Soğuk Savaş döneminden beri bir adım ileriye gidemeyen Avrupa bir çıkış arıyor. Macron da bu ihtiyacı gördüğü ve Avrupa siyasi arenası müsait olduğu için kurtarıcı rolüne soyundu.

    Bakalım Avrupa, 42 yaşındaki bu genç ve hırslı Fransız devlet adamının Avrupa tarihine kanlı bir tecrübeyle yazılmış kuralları baştan yazmak isteğine ne cevap verecek?

    https://www.bloomberght.com/ht-yazarlar/cuneyt-basaran-2071/2239411-avrupa-70-yil-sonra-yeniden-ayni-sorulari-soruyor







  • Artık dünya topyekün bir dünya savaşı içine girmeyi göze alamadığından farklı politiklar ile bölgesel çatışmalar üzerinden ilerleyip göz koyduğu topraklarda egemenlik sağlamak peşinde ancak nato artık misyonunu tamamladığı için nato ülkelerinden birisinin herhangi bir ülkeye operasyon yaptığı zaman nato nun iznini almak zorunda kaldığından bu handikaplar oluşturuyor.

    Fransanın ise konumu farklı zira avrupada fransa bir çok avrupa ülkesinin ordu müfettişliğini yapmakla yükümlü.Misal bir belçika,isviçre,hollanda gibi ülkelerin ordusu yok.Bu ülkeler AB üyesi olduduğu ve nato ya bağlı oldukları için bu ülkeleri koruyan birincil ordu unsurları fransa güdümünde,bu durumda fransaya ayrı bir yük getirmek ve fransa sınırdışı bir harekat yapmak istediği zamanda bu ülkelerin ve nato nun veto kararları yüzünden hareket alanı hep daralıyor.Elbette bu iş en çok abd ye yarıyor zira nato ya maddi yardımların çoğunu abd yaptığından avrupanın ordu sistemini kontrol edip ortadoğu ve afrikada rahat hareket edebilmek için ekonomik gücünü nato üzerinde koruyarak kendine bir nevi kalkan edinmiş vaziyette.Zaten nato da en büyük ordu gücü Türkiye ve fransada dolayısıyla güçler dengelerinin değişmesi,çoğu avrupa ülkesininden ordusunun olmamasından ötürü sırtlarını AB ve nato ya dayaması başta fransa ve ingiltere olmak üzere rahatsız edici bir hale geldi.

    Macronun arkasında büyük roshchild ailesi var ve bu büyük hanedan hem ingiltereyi AB den koparmak hemde fransyı nato dan çıkararak natoyu devredışı bırakmak niyetinde.Trump ın arkasında ise rockefeller aile var ve roshchild ailesi de trumpı kendi saflarına çekmek,istediklerini yaptırmak adına azil sürecini hızlandırıp trumpı köşeye sıkıştırıyor.Yani görünen vitrindeki olaylarla olayların arka perdelerinde yaşananlar farklı zira güç savaşları durumu zaten 70 yıldan daha uzun bir zamandır yaşandığından yeni bir yüzyıl inşası için altyapı kuruluyor.Bunun en büyük ayağı ise yeni ipekyolu ticaret hattıdır.Çin Türkiye üzerinden ingilteye kadar olan hattı kurup abd ve dolar hegemonyasını bitirmek niyetinde ve avrupa bunu istiyor artık zira abd yaptırımları,ekonomik ambargolar sadece bizi değil avrupayıda yıldırdı.Bu noktada abd nin temellerini atan roshchild aileside abd den elini çekmeye hazırlanıyor zira dünya ekonomisini yöneten bu büyük hanedan gözünü artık asyaya çevirmiş durumda ve aynı mantalitede hegemonyası içinde yöneteceği ülkelerle yeni yüzyılda gücünü korumak istiyor.Bu durumu bilen abd tarafı ise çine her türlü yaptırımı yapıp,avrupayada aba altından sopa gösteriyor.Sanılanın aksine avrupa ne rusya ile ne iran yada çin ile kavgalı olma niyetinde değiller.Tam tersine ucuz enerji,ucuz ticaret ve bol kazanç için bu ülkelerle sıcak temas kurma peşindeler.Bu durumada abd şiddetle karşı ve ellerinden gelen her türlü argümanıda kullanıyorlar.Ambargolar,desteklediği terör gruplarını stratejik alanlarda faaliyet gösterip o bölgelerde siyasi ve ekonomik çöküntü yaratarak kaos ortamı ile çıkarlarını koruma politikaları güdmekte dolayısıyla dünya üzerinde oynanan politikaların temel 2 sebebi enerji ve para trafiğini kontol etme amaçlı ve hem nato hemde ab artık misyonlarını tamamladığından gelecekteki enerji ve para trafiğinde çoğu ülkenin sırtında bir kambur olmuş durumda.




  • Hala kutupları ABD/AB ve Rusya/Çin zannedenler vardı. Oysa şuan ABD-Çin rekabeti var ve Rusya ABD'nin tarafında.

    AB ise bağımsız durumda olmadığından denge politikası gütmeye çalışsa da Çin'e bir adım daha yakın.

    TR'nin çıkarları ABD/Rusya kanadından olmaktan yana ve en büyük düşmanımız AB.

    Nato'nun değil AB'nin dağılması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.

    Zayıf bir Avrupa kıtası güçlü bir Türkiye demektir.


    Not: Ayrıca ABD siyaseten bölünmüş halde. ABD düşmanı Çinci Demokratlar ve Neoconlar var.

    TR/Rusya'nın ittifak olduğu grup ABD Millileri (Trump/Pentagon)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RevengeRain -- 4 Aralık 2019; 16:49:19 >
  • Ohooo

    Merkel satmis macronu

    O zaman kiminle kuracak bu avrupa ordusunu macron yunanistanla mi ahsjsjsjsjj

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RevengeRain

    Hala kutupları ABD/AB ve Rusya/Çin zannedenler vardı. Oysa şuan ABD-Çin rekabeti var ve Rusya ABD'nin tarafında.

    AB ise bağımsız durumda olmadığından denge politikası gütmeye çalışsa da Çin'e bir adım daha yakın.

    TR'nin çıkarları ABD/Rusya kanadından olmaktan yana ve en büyük düşmanımız AB.

    Nato'nun değil AB'nin dağılması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.

    Zayıf bir Avrupa kıtası güçlü bir Türkiye demektir.


    Not: Ayrıca ABD siyaseten bölünmüş halde. ABD düşmanı Çinci Demokratlar ve Neoconlar var.

    TR/Rusya'nın ittifak olduğu grup ABD Millileri (Trump/Pentagon)
    Knk millet rusyayla cini dost saniyor da haklısın 3.dunya savasi cikarsa abd ve rusya yine 1. Ve 2.dunya savasinda oldugu gibi aynı safta olacaktır

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • hamza5806 kullanıcısına yanıt
    Paşa'yı mı izledin knk?

    (Osman Pamukoğlu)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RevengeRain

    Paşa'yı mı izledin knk?

    (Osman Pamukoğlu)
    Yok knk

    Vatan partisi olayindan beri pasayla aram bozuk

    YHEPARP( yeniden hepar parisi)ı kuracağım

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hamza5806 kullanıcısına yanıt
    Kur knk ilk oy benden.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RevengeRain

    Kur knk ilk oy benden.
    OOOOOOOOOOOOOOOOFFFFFFFFFF

    OLM O PP NELAN

    FENASIN HAA YAKIŞMIŞ

    Bir zamanlar al pacino en sevdiğim oyuncuydu hala çok severim

    sen dış işleri bakanı olacaksın knk
  • hamza5806 kullanıcısına yanıt
    Ooo güzel bakanlık, bakan olacaksın deseler ya dışişleri ya da ekonomi bakanlığını isterdim.

    Bazı komşuların birazcık başlarını ağrıtırım haberin olsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RevengeRain

    Ooo güzel bakanlık, bakan olacaksın deseler ya dışişleri ya da ekonomi bakanlığını isterdim.

    Bazı komşuların birazcık başlarını ağrıtırım haberin olsun.
    atış serbest
  • hamza5806 kullanıcısına yanıt

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ABD ve Rusyanin ayni safta olduguna inanmak inandirici degil. NATO bu toplantidada Rusyayi tehlike olarak gordugu sonuc bildirisini aciklamistir. NATO nun varlik sebebi Rusyadir. Rusya Cinle ayni ittifaktadir her ikisininde Komunizm hedefleri vardir. Macron sacmalamis ve Trumptan gerekli cevabi egri oturusuna karsilik almistir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 4 Aralık 2019; 20:58:38 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Onu bunu bilmem de bu Avrupalıların içinde en dürüstü Merkel gördüğüm kadarıyla. Diğerleri gibi değil açıkça ve dürüst bir şekilde söylüyor. Türkiye'yi Avrupa'da istemiyoruz diyor. Türkiye'ye en fazla imtiyazlı ortaklık verebiliriz. Tam üyeliğe karşıyız diyor.

    Macron ise bunu dürüstçe söyleyemiyor. Düşman kimdir diyor. Bunu çözmeliyiz diyor. Geveliyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.