Şimdi Ara

''Düşük devir zamanla motoru öldürür'' safsata mı, gerçek m?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
66
Cevap
0
Favori
5.034
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ben hizi sevmedigim icin ve yakit tasarrufu olsun diye hep dusuk devirde kullaniyorum araci. Sehir ici yada uzun yol farketmez. Vites gecisini 2-2500 d arasi yaparim, arac hareket halindeyken ise devir 2 bini gecmiyor olur. Yani cogu kisinin 3. Vitesle yurudugu yolda ayni hizla ben 4 ile yururum.

    Cogu kisi bana bu surus tarzinin yanlis oldugunu, ozellikle dizel araba surerken 2500 devir altinda vites yukseltmememi ve arac yururken devir saatinin 2200 den asagida olmamasi gerektigini soyluyor .

    Motor sagir kalirmis, zamanla gucu azalirmis, dpf tikanirmis(aracimda dpf yok katalizor var) vs..

    Tum bunlar gercek midir yoksa sehir efsanesi mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Bu konuyla ilgili yeterli bilgi almak isteyen google'da "engine detonation at low rpm" diye aratabilir. "engine detonation" başlı başına bir konu olup, düşük devirde vuruntu alt başlıklardan biridir.

    "Engine Detonation" terimi aynı zamanda "Engine knocking", "Engine pinging" veya "pinking", "spark knock" gibi terimlerle anılmaktadır.

    Alt başlığımız olan düşük motor devrine bakalım:
    Düşük devirden ötürü ateşleme gecikir. Doğal olarak istenmeyen 2. bir alevlenme vuruntuya sebep olur. Ateşleme avansı ile bir nebze tolerans edilse de önüne geçmek zordur.

    Normal çalışma devrinde düzgün sesler aldığınız araçta, aşırı düşük devirlerde tuhaf sesler duyarsınız, heh işte o zaman o viteste katır inadı ile durmayıp vites düşürün hem daha verimli devirlerde olduğu için hızlanacak ve motorunuzu bozmayacaksınız...

    Araştırmak yerine ben böyle düşünüyorum diyerek cahil mutluluğuna sığınmak komiktir.

    Ülkemizin de en büyük problemi budur. Çoğu 500bin km üzeri dayanacak motorlar cahil sürücülerin 3 kuruşluk az yakmasını bekledikleri alt devirlerde çekmediği için daha fazla yakması ve vuruntuya maruz kalması sonucu 200-300bin km'de bolca motoru tamir görmüş araç vardır. Teşekkürler cahil ülkem...

    Knocking sebeplerinden biri de yanlış buji seçimidir. Çok bilmiş ustalarımız farklı sıcaklık karakterindeki bujileri sırf ucuz ve vidalaması tutuyor diye araçlara takıyor veya orijinalini bulamadığı için böyle sanki mağara dönemindeymişiz gibi duct taping çözümler buluyorlar...

    Bir diğer nokta ise motor soğutma sisteminin düzgün olmaması sebebiyle aşırı ısınan, hararet yapmaya başlayan motordur. Motorun soğutma suyuna çeşme suyu koyup bütün kanalları kireçlendirerek bir tabaka oluşması sonucu ısının geç iletilmesi,
    aynı zamanda tıkayarak motorun yeterli sogumasının önüne geçerler. 3 kuruşluk saf su ve antifriz parasından kaçarlar, böylece müşteriye az masraf çıkacak ama 5-10 sene sonra sogutma yüzünden motor bozulunca tekrar ustalara gidecektir...

    binek otomobil motorları arabayı yürütebileceği mantıklı devirlerde verimli olması için tasarlanmıştır. Yani gidip 1000 devirde kullanın diye değil.

    Ancak bazı yeni nesil araçlarda düşük devirde giden, euro emisyonlarından nasibini almış motorlar var. 8 ileri şanzıman ile birleştirilerek turbonun tork avantajı ile alt devirlerde yürümektedir. Bu araçlar da yüksek devir çevirirken pek bir verim alamaz.

    Keza büyük hacimli motorlarda motorun tasarım amacı yük çekmek ve o devirler aracı yürütebilmek olduğu için sıkıntı yaşamaz. Uzun ömürlü ve torklu makineler oldukları için o devirlerde zaten garip sesler de çıkarmazlar.

    Neyse elinde gözle görülür kanıt olsa dahi kendini yalanlarla kandırabilen bir halk olduğu için vuruntu yaptıra yaptıra binin. Nasılsa satınca kurtuluyorsunuz motoru bozuk araçtan...
    2000 devri görmeyen kamyon ve otobüslerin çoğu 900-1000 devirlerde azami tork üretiyor. Otomobilde neredeyse rölanti devrine denk gelir. Bu yüzden azami tork ile azami beygirin olduğu devir aralığında kulanım idealdir. Uzun yolda sabit hızda giderken araba gövdesi ağırlık yapmayacağı için ekonomi için tork devrinin altında sürüş yapılabilir.

    Motor sağırlaşması diye bir şey yok, unutun şunu artık ya... Mekanik bir şey sağırlaşmaz. DPF hakkında forumun yarısı bilgi sahibi bile değil adam dpf in ne koşulda dolup ne koşulda rejenere edildiğini bilmeden tü kaka diyor bu adama ne anlatacaksın ki? Düşük devir zararlı değildir ki dizel motorun üretilme amacı düşük devirde yüksek tork sağlamaktır sen asıl bunun aksini yaparsan motora zarar verirsin. 1700-1800dd civarı devirler düşük devir değildir düşük demen için 1150-1200 civarında olacak ki motor o zaman boğuluyor sen gaza daha çok bastıkça daha çok yakıt gönderiliyor ama yakamıyor çünkü devir yok sonra dpf de tıkanır kat da tıkanır egr de kurumlanır halbuki sen 1 vites ufaltsan 650-700dd kazanacaksın ve doğrudan motorun en çok tork ürettiği aralığa gireceksin. Dizel motorlarda yüksek devir çok zararlı çünkü zaten dizel motor dediğimiz şeyin her tarafı basınç, enjektörlerin basınçlı, yakıt pompan bilmem kaç bar basıyor, motorun sıkıştırma oranı atmosferiklerin yaklaşık 2 katı e sen bir de buna hayvan gibi devir çevirtirsen kırarsın.
    Vites değiştirmek için gerekli devri sabit düşünmeyin, yol biraz eğimlendi ve tırmanış başladı o 2200 dediğiniz devrin en az 2500 olması gerekiyor daha dik bir yokuşta 3000-3500 devrin altında değiştirmemek gerekebilir. Benzinlilerde de öyle midir bilmiyorum ama dizel araçlarda devamlı düşük devirde kullanım silindir bloklarında kurum bağlamaya yolaçabilir. Zaten dizel araç kullanıyorsan yakıt tasarrufu felan en son dikkat etmen gereken şey, sen istediğin gibi kullan zaten her türlü benzinliye göre daha az yakmış olacaksın.
  • doğru. dpf filtresine takılan artıklar yüksek devirde çıkan yüksek ısıdaki egzos gazı ile yakılıyor. eğer bunlar yakılmazsa filtre zamanla tıkanır. buraya gelen egzos gazı turbodan geliyor diye biliyorum. eğer böyleyse dpf in tıkanması sebebiyle ters yöne basınç oluşup turbonun dönüş hızına etki edebilir. buda doğrudan performans kaybı yaratır.

    fakat bunların yaşanmaması için sürekli yüksek devir kullanman gerekmiyor. arada bir müsait ortam olunca deviri yüksek şekilde kullanıp bu yakma işlemini gerçekleştirebilirsin.

    bizim eski corolla 1.4d dizeli babam çok düşük devirde kullanırdı. 2000'e gelmeden vitesini atardı. çoğu vitesi titreyerek alırdı araba.
    fakat sık sık uzun yola çıktığı için hiç dpf sorunu yaşamadı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orcnd -- 3 Aralık 2019; 4:56:5 >
  • Emin değilim. Ben sürerken arabayı daha güçlü hissediyorum. Fakat babam sürdükten sonra alınca tepkileri yavaşlamış hissediyorum. Hep düşük devir vites atar, ben ise 3000 üstü atıyordum hep. Arabanın biraz istemesi lazım vitesi benim istememden ziyade.

    Edit: sanki arabayı tıkıyor ve ben açıyorum gibiydi. Satıldı şu an araba bakıyoruz ondan geçmiş zaman kullanıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Batuhan Apatay -- 3 Aralık 2019; 3:20:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dpf tıkanır, kurum bağlama sebebiyle performans düşer. Hepsinin çözümü var ama uğraşmaya ne gerek var. Arabayı verimli kullanırsan hiç uğraşmayacağın sorunlara gereksiz para dökersin.

    Sağır kalma güç kaybeder olayı burdan çıkıyor. Motoru düşük devirde sürmek bazen mantıksız olabilir. Eğerki motoru yük altında tutuyorsan. Her arabanın bir tork eğrisi vardır. Buna göre arabanın verimli olduğu devirler ve verimsiz olduğı devirler bellidir. (Yol bilgisayarıda bu eğrideki verimli aralığa göre vites düşürüp arttırmanı söyler) Motoru gereksiz yere yük altında tutarak hızlanmaya çalışırsan. (2. vites 1700dd vites attım 3. 1700dd vites attım vs) ömründen yersin. Alt devirlerle vites atarak hızlanıyorsan yakıt tüketiminde azalmaz ideal devirde her zaman daha kısa sürede daha kuvvetli bir şekilde hızlanırsın motorun verimli çalışacağı için yakıt tüketiminde gerektiği gibi düşük olur.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: zotacing

    Bu mesaj silindi.
    2000 devri görmeyen kamyon ve otobüslerin çoğu 900-1000 devirlerde azami tork üretiyor. Otomobilde neredeyse rölanti devrine denk gelir. Bu yüzden azami tork ile azami beygirin olduğu devir aralığında kulanım idealdir. Uzun yolda sabit hızda giderken araba gövdesi ağırlık yapmayacağı için ekonomi için tork devrinin altında sürüş yapılabilir.

    ''Düşük devir zamanla motoru öldürür'' safsata mı, gerçek m?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Binek araçlarda rölanti devrine fazla yaklaşmamak gerekli. Benzinli motorlar düşük devirde dizele göre daha az vuruntu yaparlar.
    Benzinli baygın çalışmaya dizele göre biraz daha elverişli. Fakat yinede motorun sağlığı açısından pek iyi değil. Dizelde rölanti kontrolü daha zordur ve vuruntu daha çok olur. Dizelde baygın gitmek daha zararlı.

    Ağır vasıtalar da dizel motorlu fakat nasıl rölantiden hemen sonraki devierlerde vuruntusuz çalışıyor? Çünkü start torque yani başlangıç torku yüksek, yanma kontrolü daha dengeli. Start torque genel olarak motor hacmi ve silindir sayısı ile alakalı. Bir de ağır vasıltarda daha fazla vites var. Binek araçlardaki gibi vites düşürdüm motor bağırıyor, yükselttim baydı olayından kaçınmak için. Tüm bu tasarım uzun ömürün yanısıra yakıt tasarrufu da sağlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi showstopper41 -- 3 Aralık 2019; 21:25:12 >
  • Benzinli tork konvertörlü otomatik cvt şanzıman aracım var. Adamlar resmen 1000 devrin üzerine çıkmasın diye takla atmışlar. Spor moda alıp gaza sağlam basınca ancak 3500 devirleri görüyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ultramarine caeruleum -- 3 Aralık 2019; 7:12:3 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • benim aracım 1.6 atmosferik. shift göstergesi araç 1800 devir'i geçtiği anda yanmaya başlıyor. düz yolda bu devirde vites yükselttiğimde araçta ne sarsılma oluyor ne de yığılma. olduğu gibi hızlanıyor. 80 bin km'ye geldim bu güne kadar ne yağ yakma sorunu ne de başka bir sıkıntı yaşadım.
  • Herkesin görüşü mantıklı olabilir somut veriler koymadıktan sonra, bir klasik cümle ile tartışmaya nokta koyalım. Herşeyin fazlası zarar.. Her an düşük veya yüksek devir kullanmak sakıncalı diye düşünüyorum..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • orcnd kullanıcısına yanıt
  • Düşük devir egsozu tıkayabilir . Uzun süre düşük devirde kullandıktan sonra bi süre sabit 2500 3000 bin devir kullanmak . Arabanın sağlığı açısından daha iyi olacaktır. Egr katalizör bunlar pahalı parçalar temizliği bile gerçekten pahalı

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu konuyla ilgili yeterli bilgi almak isteyen google'da "engine detonation at low rpm" diye aratabilir. "engine detonation" başlı başına bir konu olup, düşük devirde vuruntu alt başlıklardan biridir.

    "Engine Detonation" terimi aynı zamanda "Engine knocking", "Engine pinging" veya "pinking", "spark knock" gibi terimlerle anılmaktadır.

    Alt başlığımız olan düşük motor devrine bakalım:
    Düşük devirden ötürü ateşleme gecikir. Doğal olarak istenmeyen 2. bir alevlenme vuruntuya sebep olur. Ateşleme avansı ile bir nebze tolerans edilse de önüne geçmek zordur.

    Normal çalışma devrinde düzgün sesler aldığınız araçta, aşırı düşük devirlerde tuhaf sesler duyarsınız, heh işte o zaman o viteste katır inadı ile durmayıp vites düşürün hem daha verimli devirlerde olduğu için hızlanacak ve motorunuzu bozmayacaksınız...

    Araştırmak yerine ben böyle düşünüyorum diyerek cahil mutluluğuna sığınmak komiktir.

    Ülkemizin de en büyük problemi budur. Çoğu 500bin km üzeri dayanacak motorlar cahil sürücülerin 3 kuruşluk az yakmasını bekledikleri alt devirlerde çekmediği için daha fazla yakması ve vuruntuya maruz kalması sonucu 200-300bin km'de bolca motoru tamir görmüş araç vardır. Teşekkürler cahil ülkem...

    Knocking sebeplerinden biri de yanlış buji seçimidir. Çok bilmiş ustalarımız farklı sıcaklık karakterindeki bujileri sırf ucuz ve vidalaması tutuyor diye araçlara takıyor veya orijinalini bulamadığı için böyle sanki mağara dönemindeymişiz gibi duct taping çözümler buluyorlar...

    Bir diğer nokta ise motor soğutma sisteminin düzgün olmaması sebebiyle aşırı ısınan, hararet yapmaya başlayan motordur. Motorun soğutma suyuna çeşme suyu koyup bütün kanalları kireçlendirerek bir tabaka oluşması sonucu ısının geç iletilmesi,
    aynı zamanda tıkayarak motorun yeterli sogumasının önüne geçerler. 3 kuruşluk saf su ve antifriz parasından kaçarlar, böylece müşteriye az masraf çıkacak ama 5-10 sene sonra sogutma yüzünden motor bozulunca tekrar ustalara gidecektir...

    binek otomobil motorları arabayı yürütebileceği mantıklı devirlerde verimli olması için tasarlanmıştır. Yani gidip 1000 devirde kullanın diye değil.

    Ancak bazı yeni nesil araçlarda düşük devirde giden, euro emisyonlarından nasibini almış motorlar var. 8 ileri şanzıman ile birleştirilerek turbonun tork avantajı ile alt devirlerde yürümektedir. Bu araçlar da yüksek devir çevirirken pek bir verim alamaz.

    Keza büyük hacimli motorlarda motorun tasarım amacı yük çekmek ve o devirler aracı yürütebilmek olduğu için sıkıntı yaşamaz. Uzun ömürlü ve torklu makineler oldukları için o devirlerde zaten garip sesler de çıkarmazlar.

    Neyse elinde gözle görülür kanıt olsa dahi kendini yalanlarla kandırabilen bir halk olduğu için vuruntu yaptıra yaptıra binin. Nasılsa satınca kurtuluyorsunuz motoru bozuk araçtan...




  • 8 ileri 9 ileri viteslerin amacı ne? motoru mümkün olan en düşük devirde tutarak hızı yüksek tutmak. Koca otomobil firmaları boşuna 9 ileri yapacağız diye milyonluk şanzımanlar geliştirmiyor ya.
  • Benzinli atmosferik aracımla 1500-2000 devir arası şehir içi kulanımım var, yakıta baya etkisi var tavsiye ederim.
    Uzun yolda mecburen 3000 in üzerine çıkıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: showstopper41

    Binek araçlarda rölanti devrine fazla yaklaşmamak gerekli. Benzinli motorlar düşük devirde dizele göre daha az vuruntu yaparlar.
    Benzinli baygın çalışmaya dizele göre biraz daha elverişli. Fakat yinede motorun sağlığı açısından pek iyi değil. Dizelde rölanti kontrolü daha zordur ve vuruntu daha çok olur. Dizelde baygın gitmek daha zararlı.

    Ağır vasıtalar da dizel motorlu fakat nasıl rölantiden hemen sonraki devierlerde vuruntusuz çalışıyor? Çünkü start torque yani başlangıç torku yüksek, yanma kontrolü daha dengeli. Start torque genel olarak motor hacmi ve silindir sayısı ile alakalı. Bir de ağır vasıltarda daha fazla vites var. Binek araçlardaki gibi vites düşürdüm motor bağırıyor, yükselttim baydı olayından kaçınmak için. Tüm bu tasarım uzun ömürün yanısıra yakıt tasarrufu da sağlar.
    Hocam turbo benzinlilerde durum nedir??? Onları nasıl kullanmalıyız??? Yeni alacağımda o yüzden soruyorum.




  • Ben Kemal Geliyorum kullanıcısına yanıt
    Sozune itimat edilcek kisi sayisi 2 elin parmaklari kadar su forumda. Gerisi kulaktan dolma yalan yanlis bilgilerle dolu insanciklar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Düşük devirde kullanmanız bir sorun teşkil etmez ama ayda 1 olmadı 2 ayda bir bir çevre yoluna çıkıp sol şerit kapatırsanız kurumların yakımına yardımcı olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok uzun süre sakin kullanıldıktan sonra 1-2 haftada bir 10 dk gazlayıp biraz motora devir çevirtirseniz kurumları yakacağı için sorun kalmaz. Sürekli yüksek devirde de gitmek zararlı, alt devirde de gitmek zararlı.

    Vites değişimi için en ideal devri o anki sürüş şartlarında motorunuz belli eder. Atmosferik benzinli arabamda kimi zaman 1800 devirde vites atıyorum, kimi zaman da 5500 devirde. Onu tamamen araba "bir üst vitese geç" diye söylüyor. Motorunuza biraz kulak vermeniz yeterli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DPF yoksa sorun degil.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.