Şimdi Ara

Yağ Yakan Araba İçin Sizin Fikirleriniz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
1.876
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Yaklaşık 3 yıl önce aldığım 2006 Nissan Almera 1.5 Tekna paket bir araca sahibim. 137.xxx km'de aracım. 25000 km civarı İstanbul'da bilinen bir LPG montaj servisinde Atiker Grand LPG kitiyle LPG dönüşümü yaptırdım. O vakte kadar gözle görünür bir yağ eksiltme göremedim çünkü aracı aldıktan 2000-2500 km sonra LPG dönüşümünü yaptırmıştım. 2017 Mart ayıydı LPG montajı zamanı ve yalan olmasın Haziran ayı gibi bir akaryakıt istasyonunda yağın aşırı kirli olması ve aracı aldığımdan beri yağ bakımını yaptırmaya vakit bulamadığım için yağ değişimini yaptırmıştım. Orada 4 lt'lik yağın neredeyse tamamını motora ekleme yapmışlardı fakat yine motor yağ çubuğunda ilk kontrolde yağın çok az olduğunu hatırlıyorum. Sonradan öğrendim ki bu araç için max 2,7 lt gibi bir yağ kapasitesi varmış. Bu iki olayı anlatmamın sebebi benim kendimce şüpheli bulduğum durumlardı.

    Aracı alırken detaylı ekspertiz yaptırıp aldım ve motor performansı %98 çıkmış yağ yakma, üfleme vs. konularda olumsuz raporları olmamıştı.

    LPG dönüşümünden yani 2017 Mart ayından 2019 Şubat-Mart aylarına kadar aracın yağ eksiltmesi 2000-3000 km arasında 2 lt kadar bir durumdaydı. Babamın, amcamın araçlarıyla ilgilenen bir özel serviste aracı incelettim tabi bu zamanda ve söyledikleri şey; araçta yağ kaçağı görünmüyor, bu kadar yağ eksiltmeye göre egzostan atması gereken yoğun duman yok. Benzinli araç da olsa atması gereken bir duman olması lazım bu kadar yoğun yağ yakımında şeklindeydi. Motoru açtırmak istemedim ki onlar da istemediler ilerleme durumunu kontrol edelim yağını eksiltme dediler. Velhasıl uzun oluyor biraz ama derdim iyice büyüdü ilerleyen zamanlarda. Bu süreçten sonra ben kendimce araştırmalar yaptım ve PCV valfi ve hortumları konusunda bir durumun olabileceğini öğrendim. Ama daha o parçayı kontrol ettiremedim. Şuanda yaklaşık 6-7 aydır da araçtaki yağ eksiltme abartmıyorum size İstanbul şehiriçi trafikte 300-400 km de 2,5 lt'lere kadar çıkmış durumda. Malum duman yine yok. Aracın içerisine yağ kokusu da alıyorum kullanımlarımda. Araç kullanım şeklim de gayet sakindir. 2500-3000 civarları şehir içi şehir dışı vites değiştirme oranım vardır. Rampalarda 4000-4500 gibi devir çevirtirim araca. Günlük yol ortalamam da yaklaşık işe gidip gelme toplamım 20 km civarında ki bunun çoğunluğu 1-2. vites arasında ilerliyorum. Araçta su eksiltmesi suda kararma vs. durumlarda yok bu arada.

    Geçtiğimiz kurban bayramında aracın bu hâliyle uzun yol yapma şansım oldu. İstanbul - İnegöl / İnegöl - Bandırma bu iki güzergâhta toplamda 1 lt civarı yağ eksiltmesi yaptı ve eksik yağı tamamladım. Yarı yarıya düşmüştü Bandırma'da kontrol ettiğimde. Bandırma - Bursa / Bursa - Bandırma / Bandırma - İstanbul yaptım tamamladığım yağ ile ve sonrasında İstanbul içinde de yaklaşık 100 km daha yapmışımdır yağ dibi gördü tekrardan.

    Özetle dilimin döndüğünce aracın hikâyesi bu şekildeydi. Bu hâliyle kullanmaya devam ediyorum aracı fakat yaptırma durumum yok ve ayriyetten Ocak ayı itibariyle ailemle Bursa'ya taşınma ve ufakta olsa bir iş kurma planımız var. Bu yüzden nakit ihtiyacımdan dolayı aracımı satmam da gerekiyor. Kiminle konuşsam aracın bu durumunu malum sitelerde açıklamalarda belirterek o şekilde değerinin 5000 tl gibi altında satışa koymamı söylüyorlar. Aracın şuanki piyasası 32000 ile 40000 arasında değişiyor. Benim aracımın boya vs. durumlarından dolayı motor sıkıntısı olmazsa piyasadaki ederlerine göre baktığımda 34000 gibi son fiyatı var gibi duruyor. Ben ise bu hâliyle satışa koyarsam pazarlıksız minimum 25000 gibi fiyat istemeyi düşünüyorum. Bu aracı bu hâliyle dedikleri gibi ilana açıklamasını yaparak koysam alacak kişinin de durumu bilerek alması için elimden çıkarmam için faydası olur mu?

    Sizlerin de fikirlerini bilmek öğrenmek istedim. Sizler ne yapardınız bu durumda acaba? Ya da aracın durumunu aydınlatabilmek için bilmek istediklerinizi sorarsanız unuttuğum eksik bıraktığım yerler illaki olmuştur onları da cevaplandırarak sizlerin ışığında da bir çözüm üretme şansımız olur diye düşünüyorum. Şuanda motor açtırmadan açılsa bile 2000 tl gibi küçük maliyetlerle halledebileceğim bir sorun olursa hâlledip değerine yakın fiyatlarla satmak istiyorum nakit ihtiyacımdan dolayı.

    Uzunca oldu biraz, sabır gösterip yorumda bulunan herkese şimdiden teşekkür ediyorum.







  • 34000 değeri olduğunu söylediğiniz aracı 25000 e koymadan önce Nissan servisi tamirat için kaç para çıkartıyor onu öğrenip akabinde bir kaç sanayi esnafından fiyat alarak değerlendirme yapabilirsiniz

    25k ya mi satayım yoksa çıkan fiyatı tamir ettirip 34 32 arasına mi satayım diye

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nissan servislerine LPG'li araç kabul etmiyor. Daha önce Nissan Park'tan rutin bakım randevusu almak için görüştüğümde rutin bakıma bile LPG'li araç kabul etmemişlerdi.
    Haftasonu Bağcılar-Güngören oto sanayide birkaç Japon ustasına aracı göstereceğim onlara da soracağım ne yapılması gerektiğini ama şimdiye kadar görüştüğüm ustalar ve kişiler mantıklı yolunun bu olduğunu, motor açma durumunda sürpriz kutu olduğunu masrafın 8000'e kadar çıkabileceğini de söylediler. Ben şu PCV valfi konusunda ya da bahsettiğim fazla yağ eklenmesiyle alakalı keçe patlatmasından şüpheleniyorum ama ustalar bu durumlara ihtimal vermiyorlar.
  • Araca doğru yağ konuyor değil mi ?
  • Ben aracı aldığımda üzerindeki yağ neydi bilmiyorum fakat LPG'den sonra 5-40 kullandım hep. Shell ve Castrol denedim ağırlık ulaşma imkânım daha kolay olduğu için Shell'di.
  • Selam başkan benden tavsiye 5w40 tam sentetik yağ kullan genelde araç 5w30 dur LPG takılınca bizim gerzek ustalar hemen 10w40 onerir aklınca kalın az buharlaşır ama tam sentetik bir yağ normal yağ göre daha az buharlaşır oyuzden numara büyütüyor san bile sentetik den git 100%sentetik yazar kiminde
    Sentetik yazan ile 100%sentetik yazan arasında büyük fark var biri tam biri yarım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Slm_as -- 28 Kasım 2019; 10:3:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Full sentetik yazanlar da %100 sentetik sınıfında olanlar mıdır acaba? Benim aldığım yağlar helix sarı şişede olanlardı. Onlarda sadece sentetik yazıyordu hatırladığım kadarıyla ve google'dan baktım öyle görünüyor. Yine akşam bagajdaki yağ şişesine de bakacağım fakat bu kadar büyük eksiltmeye neden olur mu sentetik-yarı sentetik-%100 sentetik arası farklar?
  • sankiney kullanıcısına yanıt
    Bildiğim kadarıyla sarı bidondakiler 10w 40 veya 15w 40.
    5w 30 lar gri yada füme bidondakiler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Barracud@ -- 28 Kasım 2019; 11:29:28 >
  • Doğrudur benim en son aldığım şişe sarı şişe 10-40 olması lazım onun da. Aracı satarken nasıl bir yol izlemeliyim sizce?
  • uuuppp
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sankiney

    Doğrudur benim en son aldığım şişe sarı şişe 10-40 olması lazım onun da. Aracı satarken nasıl bir yol izlemeliyim sizce?
    Eğer sorunlu şekilde satarsanız ölü fiyata gider. Normal bir aracın 10 alıcısı varsa sorunlu aracın 1 tane çıkar. Çünkü kimse riske girmek istemez. Kapalı kutu masrafı ne olur, yaptırdıktan sonra kondisyonu ne olur belli değil. Yaptırıp satarsanız çok daha kârlı olursunuz. Bir şekilde tamir ettirip sonra satın.
  • Skayn kullanıcısına yanıt
    Benim de aslında düşüncem bu yönde fakat hem işin maddi tarafı o kutuyu açtırdıktan sonra beni sıkıntıya sokabilir hem de danıştığım kişiler diğer türlü aklımı karıştırıyor. Motoru açtırmadan en kötü ihtimal 8000 çıkabilir diyorlar bu da beni son derece kasacak bir durum

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yerinizde olsam şöyle bir yol izlerdim;

    - Öncelikle aracınıza uygun kaliteli ve Shell olmayan bir yağ alın. İlk marka tercihiniz Motul olsun. Muhtemelen X-Cess 5/40 sizin aracınıza uygun olabilir. Bakmak lazım.

    - İyi bir Japon ustası araştırın, PCV sistemini kontrol ettirin. Muhtemelen valf arızasını fark ederdiniz, sadece sızıntı değil aynı zamanda motorun dengesiz çalışmasına da sebep olur. Siz yine de kontrol ettirin.

    - Leakdown diye tabir edilen testi yaptırmaya çalışın. Amaç şu, kompresyon sırasında kompresyon segmanı görevini yapıyor mu yapmıyor mu? Yağ, segmanlar arasında vernikleşmiş/katı hal almış olabilir. Bu durum segmanları işlevsizleştirir. Temizlik yolu var, saf aseton + dexron atf (%50-%50) ile çözücü yapıp bujileri söküp piston üstüne 2-3 cm kadar çıkacak şekilde döküp 24 saat bekledikten sonra vakum pomyasıyla kalan varsa çektirin. Ardından yağ değişimi şart. Aslında hegzan da iş görür. İyi çözücüdür ve görevini yaptıktan sonra aseton gibi o da uçar. Bunu son çare olarak veya denemek için de yapabilirsiniz.

    - Motorun herhangi bir yerinden kaçak olmadığını söylediğiniz için sızıntı ihtimalini es geçtim.

    - Yukarıda söylediklerim kontrol edildikten sonra herhangi bir problem bulunamadıysa eski yağ motor içindeyken kaliteli bir marka (Liqui Moly gibi) motor iç temizleyici alıp motor temizliği yapıp yeni aldığınız Motul veya benzeri kalitede bir yağ ile yağ değişimi yaptırın. (Filtreler falan da değişecek tabi.)

    - Araç beynini sıfırlayın, büyük ihtimal kutup başı sökülüp frene basılarak sıfırlıyor olabilir. Ustanız doğrusunu yapar. Maksat yakıt haritasını sıfırlamak.

    - Bakım sonrası aracınızı sadece ve sadece benzinde kullanın. Belirttiğiniz yağ tüketimine göre 1 depo benzinde yağ eksiltip eksiltmediğini görebilirsiniz.

    Bu yukarıda yazmış olduğum konular problemin nereden kaynaklandığına dair fikir verebilir. Eğer segmanlardan kaynaklıysa 2000 TL'yi geçmeyecek bir maliyetle değişim ve temizlik yapılabilir. Yok eğer gömleklerde de aşınma varsa masraf artar.


    -------------------------------------------------

    Veya bu haliyle aracınızın normal piyasasının 5 bin TL altına da verebilirsiniz. Ama satışı zor olur. Yine de nasip kısmet meselesi.




  • yağ ne kullanıyorsun.
    Mobil Süper 3000 X1 5W-40 kullanman gerekiyor.
  • Sadece benzinde kullandığınızda durum nedir

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yağı genelde shell kullanıyorum da bir yağın farklı olması bu şekilde 300-400 km de 2,5 lt kadar yağ kaybına sebebiyet verir mi?
  • carreraman59 kullanıcısına yanıt
    benzin özelinde uzun kilometreler yapma şansım olmadı malesef
  • canocan_07 kullanıcısına yanıt
    Öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim.

    - Yağ önerinizi deneyeceğim ama mobil öneren de var motul ve mobil arasından hangisini seçmeliyim?

    - PCV üzerinde araştırma bende yapıyorum ama bahsettiğiniz gibi motorun dengesiz çalışmasına sebep olacaksa araçta motor dengesizliği performansı açısından rölanti bozukluğu vs. bir hissedilir anormallik yok ama kontrol ettireceğim.

    - Leakdown konusunda sizin önerebileceğiniz güvenilir bir Japon ustası var mıdır İstanbul içinde?

    - Sonraki adımları da önce bu bahsettiğiniz adımları uyguladıktan sonra yapmak gerekli olduğu için şöyle bir soru sormak istiyorum; bu bahsettiğiniz bakımların bana maliyeti ne olur ortalama bilginiz var mı acaba? Aracı yıl sonuna kadar satmam gerekli ve beni maddi açıdan yormaması lazım maliyetlerinin. Dediğiniz gibi bu testleri yaptıktan sonra işini bilen usta problemin ne olduğuna dair garanti teşhis koyabilir mi?




  • sankiney kullanıcısına yanıt
    Kusura bakmayın mesajınızı görmemişim.

    - Ben Motul'dan memnunum. Bir çok yağ denedim, işin mutfağına da biraz indim ama ilk sırada Motul, ikinci sırada Liqui Moly geliyor benim için. Size de bu nedenle tavsiye ettim.

    - Rölanti, motor çalışması vs konusunda şikayetiniz yoksa büyük ihtimal vakum kaçağı ile ilgili bir sıkıntı yoktur, PCV sıkıntısızdır denilebilir ama kontrol şart.

    - Maalesef İstanbul'da Japon ustası olarak değil de ancak Mazda ustası olarak tavsiye verebilirim. Aracınız için kontrol/işlem yaparlar mı emin değilim. Sorabilirsiniz, Ekinci Otomotiv Adem Usta, Veysel Oto Engin Şenler-Öner Taş, Yüksel Oto Yüksek Usta(Güngören-Bağcılar), İkiler Mazda Taber Usta(burası için çok emin değilim, son sırada değerlendirin).

    - Test masraflarıyla ilgili net bir şey demek istemiyorum. Ortalama da söyleyemiyorum maalesef. :) Her ustanın/servisin fiyatı veya yaklaşımı farklı olabiliyor. Örneğin komp. testini ücretsiz de yapabilirler ücret de isteyebilirler. Genel kontrolü ücretsiz de yapabilirler ücret de isteyebilirler. Örneğin ben 10 bin bakımına (aslında 7-8 bin km'de gidiyorum ama 10 bin bakımı diyoruz yuvarlayıp) gittiğimde ücret almıyorlar veya buji değişimi vs gibi ufak işlerde ücret almıyor sürekli çalıştığım ustalar. İstemedikleri halde 20-30 TL ben atıyorum. Bu tamamen diyalog ve yaklaşımla ilgili. Bir karşılık istemeseler de ikram anlamında elim dolu giderim bazen. Bahsettiğim ustaların birkaçında da yine ücretsiz işlem yaptırdığım veya telefondan teknik destek aldığım olmuştur. (İzmir'de yaşıyorum)

    - Motor içi şüpheler için %100 kesinlik içeren teşhisler çok zordur, hatta imkansıza yakındır. Motor kapalı bir kutu sonuçta. Ustalar hep derler, motor açılmadan net bir şey belli olmaz diye.

    - Konu ucu açık bir problem. Masrafı katlayabilir de, küçük bir masrafla çözemeyebilirsiniz.

    - Aracı satma niyetiniz varmış madem, aracın tüm eksi ve artılarını yazarak hiçbir şey saklamadan değerinin 3-5 altına satmak da bir seçenek.




  • canocan_07 kullanıcısına yanıt
    Ben de son seçeneğiniz üzerinde duruyorum. Ciddi anlamda maliyeti gözümde büyüyen birşey. Hele ki şehir değiltirme arifesindeyken. Bu yüzden hiç uğraşmadan aracı olduğu gibi kabullenecek bir alıcıya satmak niyetim. Ederinin altında gitmesini kabullendim ben istiyorum hatta nakite çevirebilmek adına. Kısmi de olsa ağır bakımları da yapıldı aracımın. Şanzıman uğultusu vardı onu hallettim açılmışken baskı balata değiştirdim. Ön iki lastik değiştirdim. Standart bakımlarını filtre buji vs. Yaptırıp direksiyon hidroliği kaçağı vardı. Lpg bakımını yaptırdım. Bunları 4000-5000 km önce yaklaşık 5000 tl gibi rakam harcadım. Şuanlık problemi bahsettiğim yağ eksiltmesi. Kaza boya değişen durumuna göre de belirmiştim 34 gibi değeri var 27 gibi bitirmeyi düşünüyorum. Ederi sizce normal midir? Bu arada araçla haftasonu bursa istanbul git gel yaptım dönüş yolunda nolucaksa olsun artık dedim 3500-5000 devirli kullanarak geldim performansını denemek amaçlı hiç bir sıkıntı da yaşatmadı

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.