Şimdi Ara

Raspberry Pi 4 ile fansız konsept tarihe karışıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
1
Favori
3.270
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Eğitim amaçlı geliştirici kartı olarak faaliyetlerine başlayan ancak dünyanın en küçük bilgisayarı ünvanıyla bir anda patlama yapan Raspberry Pi bugüne kadar çok yol kat etti. Sayısız projeye ev sahipliği yapan Raspberry Pi geçtiğimiz günlerde en güçlü modeliyle karşımıza çıkmıştı.


    Fan mutlaka lazım


    Raspberry Pi 4 değişen ihtiyaçları da göz önüne alarak 4 adet Cortex-A72 çekirdeği, 4GB’a kadar RAM, USB Tip-C üzerinden enerji aktarımı, çift microHDMI port gibi gelişmiş bir donanım konfigürasyonu sunmuştu.


    Ayrıca Bkz.Firefox çalınan şifreleriniz için sizi uyaracak

    Daha fazla güç isteyen projeler için geliştirilen RPi 4 modeli bununla birlikte bu gücü karşılayabilmek için daha fazla enerji çekiyor. Haliyle güç için tasarlanmamış olan baskılı devre kartı da ısınmaya başlıyor.


    İlk ürünleri eline geçen kullanıcılar ağırlıklı olarak bu aşırı ısınma problemine dikkat çekiyor. Bazı kullanıcılar kartı koymak için eklenen plastik kutunun plastik bir fırına döndüğünü ifade etmiş.


    Bu bakımdan RPi 4 modeli için bir fan edinmenin gerekli olduğu aksi takdirde istenmeyen sonuçların doğabileceği belirtiliyor. Yani artık fansız Raspberry Pi konsepti tarihe karışıyor. Daha önce de USB Tip-C standardının tam olarak uygulanamaması nedeniyle bazı kablolarda uyumsuzluk ortaya çıkmıştı.


     







  • STM32F serisi Cortex-M, Raspberry Pi Cortex-A serisi. İlkinde işe özel gömülü kod yazıyorsun ve sadece o amaç için kullanılıyor, diğerinde istediğin uygulama(Application)'ı çalıştırıyorsun. Ayrıca arkadaşın dediği gibi, basit bir matris işleminde STM32F0'lar tıkanır kalır. Kaldı ki dediğin fiyat sadece entegre fiyatı, board ile en az 3$'a çıkıyor.
  • 28nm olması yüzünden ısınma oluyor olabilir normal değerler.

  • intel7mix kullanıcısına yanıt
    ARM mimarisi x86 - i386 - amd64 mimarilerinden daha verimlidir, fazla ısı üretmez. Bazıları kılıfa koyuyor o yüzden ısınıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu Raspberry Pi'ları neden alıyorlar anlamıyorum, çoğu kişi zaten bir mikrokontrolcünün yapabileceği şeyleri yapmak için alıyor. Bunun yerine $0.40 dolara STM32F030 alır onu kullanırım (PCB maliyeti ve diğer komponent maliyetleri hariç).

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu cihazlarin degeri bilinmiyor ulkemizdeki okullarin nerdeyse hepsinde cok dusuk guc gereken ofis uygulamalari icin masaustu bilgisayarlar kullaniliyor oysa su tarz bir sbc bile fazlasiyla yeterli.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • efec E kullanıcısına yanıt
    Masaüstü işlemcilerde böyle verimli ve az ısınma olsa keşke
  • efec E kullanıcısına yanıt
    ARM mimarisinin x86 veya x64 mimarisinden daha guzel oldugu dogru ama keske diger dediginize de katilabilseydim. Malesef transistor miktari arttikca isinma kacinilmaz oluyor, farkli cozumler uygulamak gerekiyor (daha dusuk guc tuketimi saglamak, daha verimli sogutma sistemi kullanmak gibi).

  • Evet, ARM mimarili işlemciler yavaş yavaş masaüstü piyasasına girmeye başlıyor. Yaklaşık 2-3 ay önce "Apple ARM MacBook çıkartacak, benchmarkları sızdırıldı" şeklinde haberler (bir tanesi [https://bgr.com/2019/03/15/macbook-arm-processors-benchmarks-beat-intel-scores-leak-says/] adresinde) vardı, ayrıca bazı sunucularda yüksek çekirdek sayısına sahip ARM işlemciler kullanılıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence müşteriler fazla istedi firma da bu istekleri yanlış okuyup yanlış yöne gitti. Böyle bir cihazın aşırı güçlü olmasına gerek yok, bellek miktarı arttırılıp işlemcide yüksek verimliliğe sahip ama fazla güçlü olmayan işlemci tercih edilebilirdi. Dual-display olayları falan birkaç müşterinin gereksiz hevesini karşılamaktan başka bir şey değil, dual monitor isteyen kullanıcı güç ister onun için de rapüspberry pi almaz...

  • efec E kullanıcısına yanıt
    Böylece android cihazlar windows 10 çalıştırabilecek. Güzel haber, arm ile performans artısı yasanılacak baya anlaşılan soğutma sistemli kullanırsa baya katkısı olacağa benziyor...
  • efec E kullanıcısına yanıt
    Yapay zeka ve Görüntü işleme için kullanılıyor.

  • LittleHawk kullanıcısına yanıt
    Bu işler mikrokontrolcüler ile de yapılabilir. Ancak işletim sistemi olmayacağından (Python da kullanılamaz, ML ve AI konularında çokça kullanılıyor [micropython hariç]) algoritmaların implementasyon'unu kendimiz yapmamız gerekiyor. Bu işlerden anlamayan kişiler hazır library'leri (OpenCV, numpy, scipy vb.) kullanıp bir şey icat ettiklerini düşünüyorlar, bu yüzden talep yüksek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: efec

    Bu Raspberry Pi'ları neden alıyorlar anlamıyorum, çoğu kişi zaten bir mikrokontrolcünün yapabileceği şeyleri yapmak için alıyor. Bunun yerine $0.40 dolara STM32F030 alır onu kullanırım (PCB maliyeti ve diğer komponent maliyetleri hariç).
    Her şeyi tek pakette toplamışlar. Birden fazla dilde kodlama imkanı, USB arayüzü, ethernet girişi, Wi-Fi, ses ve görüntü giriş çıkışı, kalite standartları, tak-çalıştır halinde yüzlerce belki de binlerce aksesuar, hazır kasalar vs. daha da sayarım.

    En önemlisi ise sadece kodlamaya aşina olanların değil, olmayanların da işini görüyor. Bugün sokaktan çevireceğiniz birine Raspberry Webcam güvenlik sistemi kiti verseniz kodu kopyala yapıştır yapıp, kabloları görsele göre bağlayıp sistem hazırlayabilir ama aynı şeyi mikroçip seti için yaptıramazsınız. Lehim yapılacak, kasa tasarlanacak, kod derlenip çipe atılacak vs. bu işin ehli olmayan için kolay değil.

    Kısacası, kolaylık ve uyumluluk bu cihazı tercih etmekteki en büyük etkenlerden 2'si.




  • emirhanayh E kullanıcısına yanıt
    Sanırım hiç raspberry kullanmamış bunu yazan arkadaş. Öyle akıcı bir masaüstü deneyimi yok, mümkün de değil raspberry pi 3'te. 4 yeni henüz almadım gerçi.

    Bu cihazlar sd kart takarak çalışıyor, dahili hafıza yok. Haliyle çok yavaş.

    Telefon gibi dahili adam akıllı bir hafıza ile gelirse sorun kalmaz ama o zaman bile masaüstü deneyimi zor.

    Yurtdışında ofislerde kullanılan cihazlar bizdekini katlar bu arada. Ekseriyetle all in one pc kullanıyorlar. Elektrik tüketimini düşük tutmak istiyorsanız U'lu intel işlemcili all in one ofis bilgisayarları var. Maksimum 20 30 Watt tüketen işlemcileri var. Zaten elektriği monitör yakıyor bunlarda:)

    Bir de rp4 fan gerektiriyorsa hiç almayalım kalsın. Ben latte panda öneriyorum meraklılarına.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi L.J -- 19 Temmuz 2019; 7:19:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fansız demeyelimde plastik kasa tarihe karışıyor desek daha iyi, pasif soğutuculu tümleşik alüminyum kasalar iş görür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 19 Temmuz 2019; 9:22:8 >
  • Raspberry pi 3 ü web server olarak kullanıyorum. Bakır soğutucu koymadan kesinlikle ısınıyor. Fakat Rapsberry pi 4 için çıkan soğutucular bence ısınma durumunu özetliyor.
    Raspberry Pi 4 ile fansız konsept tarihe karışıyor

  • yorumculuklar Y kullanıcısına yanıt
    Rapüsberry :D

  • efec E kullanıcısına yanıt
    5 dolarlık Rasbery Pi Zero yu unuttun galiba,

  • Daha önceki Raspberyy Pi modellerini kullanmadım. Ancak 4. versiyonu gerçekten ısınıyor. Hafif bir işlem yapıldığında cpu sıcaklığı çok rahat 70 dereceleri görüyor ki üzerinde bakır soğutma bloğu olmasına rağmen. Bende hurdalıktan bulduğum minik fan ile böyle bir kutu yaptım. İşlemci max 55 dereceyi görüyor. Ses falanda yapmıyor.


    Raspberry Pi 4 ile fansız konsept tarihe karışıyor

    Raspberry Pi 4 ile fansız konsept tarihe karışıyor




  • L.J kullanıcısına yanıt
    Bir köy okuluna 1 tane Latte Panda alınacağına 3 tane RPi3 alınır ve aynı anda daha fazla çocuğun eğitimine katkı sunar. Yeni bilgisayar ile tanışan illa 10 tarayıcı sekmesi açıp, Office açıkken youtube izleyecek değil.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.