Şimdi Ara

Akülü arabadaki 12v 7a akü hakkında yardım rica ediyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
1
Favori
10.257
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar cümleten selamünaleyküm..

    Kızıma akülü araba aldım ve üzerinde 12v 7a akü var. Üretici firma ilk şarj ya da diğerleri fark etmez 10 saat şarj edeceksin diyor. Aradım dedim ki ilk şarja taktım ve kırmızı yanan ışık yeşile döndü 30 dk içide. şarjı keseyim mi? Hayır siz renge bakmayın ne zaman takarsann tak 10 saat diyor. Bu bana mantıklı gelmedi ama kılavuzda da öyle yazıyor. Sizce durum nasıl değerlendirilmeli?

    Bir diğer sorum arkadaşlar şu : aküyü gelir gelmez şarja bağladım 10 saat kaldı ve dediğim gibi kırmızı ışık yarım saatte yeşile döndü ve öylece durdu. Şarj cihazı baya sıcak akü ise gayet serindi. Sizce yanlış işlem mi yaptık? Bu durum şarj cihazının dolan aküye akımı kesen özelliğe sahip olduğu anlamına mı gelir?

    Son sorum ise arabayı çalıştırdım gösterge 14v idi ve 2-3 dk içinde 13.5 lara indi. Bu durum nasıl değerlendirilir.? Kaç v değerlerine gelince şarj edilmeli?

    Not: Cihaz üretim tarihi 1 hafta öncesi ve şarj cihazı fotoğrafı ekledim arkadaşlar.
    Akülü arabadaki 12v 7a akü hakkında yardım rica ediyorum
    Bildiklerinizi esirgemez paylaşırsanız çok duacı olurum.
    Allah'a emanet olun..
    Saygılar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mexalon -- 29 Haziran 2019; 1:6:14 >







  • Merhabalar.
    Yeşil ışık yandı mı, şarjı kesebilirsiniz. Allah bağışlasın, güle güle binsin.
  • Amin Allah razı olsun çok teşekkür ederim. Teknik bilgimiz yok işte onu da buradan kazanacağız inşallah. Dikkat edilmez ise çok az ömürlü oluyormuş bu kuru aküler.
  • Yeşil ışık yandığı zaman cihaz şarjı bitirmiş olur.Akü gerilimi 14.4V tam şarj demek.gerilimin 13.5V a düşmesi gayet normal.Aküyü uzun ömür kullanmak istiyorsanız gerilimin 11.1V un altına inmesine müsade etmeyin.Uzun süre kullanmama durumunda arada bir şarj edin.şarja bağlamak için belili voltun altına inmesini beklemenize gerek yok kaç volt olursa olsun şarja bağlayabilirsiniz.
  • tecman kullanıcısına yanıt
    Hay Allah razı olsun ya en çok merak ettiğim sorulardan biriydi ne zaman şarja takacağım. 40 dk kullandık 13.2 min altına inmedi hala
  • mexalon M kullanıcısına yanıt
    Çocuğu taşıyacak kadar küçücük bir motor var içinde. Bir de şanzuman sistemine benzer "redüktör" dediğimiz bir dişli sistemine bağlıdır motoru. Dolayısıyla saatlerce binebilir. Akünün ne zaman biteceğine takılmayın. Yukarıda arkadaş olayı size aktarmış. Siz sadece kullanıcaksınız, araba gitmemeye motor bayılmaya başlayınca yeşil yanana kadar fişe takıcaksınız hepsi bu. akü yüzde 50deyken de takabilirsiniz, yüzde 80deykende. bişey olmaz.

    12V bir akünün tam dolu hali, zaten normalde 13,5'lar seviyesinde olmalıdır. Şarj cihazı yaklaşık 14,4Volta kadar doldurur. Şarjdan çektikten sonra akünün içindeki kimyasal sistem sönümlenmeye başlar olması gereken 13,5 Volta iner. Uzun süre bu voltajlarda güç verir ve sonra hızla düşmeye başlar. 11Volt ve aşağısını görmeye başladığınızda şarja takmalısınız. 10Voltun aşağısına düşerse, akü zarar görür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 29 Haziran 2019; 18:31:7 >




  • Çok çok teşekkür ederim Allah razı olsun. Peki şunu soracağım atıyorum 12.9 volta düştü bugün ve yarın da çok az kullanmak istiyorum yine geceden fulleyip mi kullanmalı yoksa o içinde kalan ile devam etmek mi mantıklı?
  • mexalon M kullanıcısına yanıt
    Çok farketmiyor aslında. Fakat bilinmesi gerekenler var.
    Mesela, bir akü devamlı fullde tutulursa daha iyi olur. Özellikle soğuk kış günlerinde donma rizikosuna karşı full şarj edilir, mümkünse arabadan çıkarılır eve getirilir, imkan varsa tampon şarja alınır. Otomobiller için söylüyorum. Akülerin uzun süre zayıf bekletilmesi plakara preslenmiş kurşun oksit ve yardımcı maddelerin dökülerek halkarasında çökeleklenme dediğimiz duruma neden olabilir. Aynı şekilde aşırı şarja da maruz bırakılmamalıdır. Elinizdeki şarj aleti görülüyor ki akü dolduğunda bir şekilde akımı kesip size de haber veriyor. Söylemeyi unuttum, cihazın ısınması normal. Ama yine de işi bitince fişi çekin.

    İkincisi yoğun şarj döngüsü yani ikide bir şarj-deşarj şarj deşarj olayı, sadece akü değil tüm batarya tiplerinin ömründen yiyor.

    Yukarıda anlatılanlar ışığında siz hesap kitap yapın, sadece gerektiğinde şarj yapmaya, akü bitik vaziyette bekletmemeye, şarjı denetleyerek bitince kesmeye gayret gösterin. Ben yukarda alet şarjı kesiyor dedim ama, belki sadece dolduğunu gösteriyordur, tedbirli olmakta fayda var.

    Yeşil ışık yandığından 14Vden biraz fazla Voltaj görmelisinz.
    Motor bayılmaya ve çoğu taşımamaya başladığında derhal şarja almalısınız.

    Çok detay var aslında Ama bu kadar bilseniz yeter. Rahat olun. Sıkıntı çıkmayacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 29 Haziran 2019; 23:28:55 >




  • Bunca detay ile cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim Allah razı olsun sizden. İşte kafamı karıştıran müşteri hizmetleri görevlisinin şarj seviyesi kaç olursa olsun 10 Saat şarj edeceksiniz demesi. Çünkü %50 ile %80 olan akü aynı sürede şarj olmaz ki? Acaba ışık yeşile dönünce şarjı kesip voltmetre kontrol etsem ve 14v ise şarj tamamdır demektir diyebilir miyiz?
  • mexalon M kullanıcısına yanıt
    Müşteri hizmetleri ...

    Müşteri hizmetleri elektrik-elektronik teknisyeni değildir. Kendilerine ne dendiyse onu söylerler. Akü tamamen bitikken, şarj cihazınız 10 saatte şarj ediyordur. Konuyu aktarması gereken uzman kişi bunca detayı oradaki müşteri hizmetlerine uzun uzun akataramayacağı için...

    Neyse.

    Bundan yıllar evvel, cep telefonlarımız tuşluydu. nokia5110, nokia 3310 falan kullanırdık. O dönemlerde ben üniv öğrencisiydim ve mesleğim olmamasına rağmen şarj ve piller hakkında hatırı sayılır bilgiler okumuştum. Hem de internetten falan değil; bilginin asıl merkezi, kitaplardan.

    O yıllarda bir telefon aldığınız zaman ister ünlü bir bayi olsun, ister kıytırık bir telefoncu olsun size ezberlenmiş şu lafı söylerdi: "ilk kullanımda batarya 16 saat şarj edilmelidir"

    Böyle birşey olmadığını kimseye anlatamadım. Sinirimden çatladım yıllardır.

    Bakınız o 16 saat nedir biliyor musunuz?

    Bir pil, normal şarj akımı ile şarja alındığı andan itibaren ortalama 15 saat sonra dolar. Bu süre 15 saat civarıdır yani. Ama bak dikkat et: normal şarj akımı ile... Bunlar detaylı konular size yazı sonunda link atacağım.

    Cep telefonları ise normal şarj akımı ile şarj edilmezler; Hızlı şarj akımı (quick charge current) ile şarj edilirler. Çünkü cep telefonları, bugünkü gibi çoluk çocuk oynasınlar diye değil, doktor, mühendis, iş adamı gibi İŞİ ACİL OLAN KİŞİLER İÇİN tasarlanıp üretilmişlerdir ve piller bittği zaman DERHAL ŞARJ EDİLİP KULLANIMA HAZIR HALE GETİRİLMELİDİR. Bu nedenle firmalar, cep telefonlarının içindeki şarj devresini:

    1-Hızlı şarj yapacak şekilde dizayn eder.
    2-BURAYA DİKKAT: Pil dolduğu zaman akımı kesecek şekilde dizayn eder.
    3- Bu işlem telefonun içindeki bir yazılım ile idare edilir.


    Şimdi...

    Siz o salak telefoncuların lafına uydunuz, ilk kullanım olsun son kullanım olsun telefonu fişe taktınız. O telefon, o pili 16 saat şarj etmeye müsaade eder mi sanıyorsunuz 16 saat değil 40 yıl da şarj da tutsanız, şarjı derhal kesecektir zaten Telefoncuların ve bayilerin bu cahillikleri halkarasında şehir efsanesi olara yayılmasına neden oldu yıllarca.

    Elinizdeki akü. Kurşunlu bir akümülatör o. Santral aküsü diye de geçer. Belli bir akım verildiği zaman o akımda kaç saatte dolacaksa o saatte dolacaktır. Siz kol sentıra ne derseniz deyin kabul etmiceklerdir. Ne mezunusunuz diye sorsanız bu defa sanki haklılarmış gibi bozuluyorlar Bi yürüyün işinize.

    Elinizdeki adaptörün akü dolduğu anda size haber verme özelliği vardır. Muhtemelen şarjı da kesiyordur. 3 saat sonra şarjı kestiğinde 7 saat daha beklemenin mantığı nedir? BUradan hesabedin

    Siz onları dinlemeyin. Konuya ilk mesajıma bakın. Diğer arkadaşların da önerisi bu yönde dikkat ederseniz
    https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,5155.0.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 30 Haziran 2019; 0:33:12 >




  • Vallahi kardeşim aydınlandım eyvallah. Ben de kimya öğretmeniyim piller konusunda temel bilgilerim var ama siz kafamı toparlamama yardım ettiniz. Daha dikkat edeceğim çok sağolun. Hazır sizin gibi uzman kişiyi bulmuşken bir sorum daha var.

    Atıyorum 2 hafta sonra kullanacağım ürünü full şarj bırakıp gittim. 2 hafta sonra geldiğimde eğer voltaj hala 13 ve üzeri ise kullanayım mı yoksa tekrar fulleyip kullanayım mı?
    Yani uzun vade kullanmama durumda nasıl davranmalı?
  • Dolu bir şarjedilebilir bataryada, batarya içi kimyevi yapının zamanla değişmesi nedeniyle, zamanla kendi kendine bitme olayı olur. Kurşunlu aküler olsun, nikel pşller olsun şarj eder koyarsın, bir ay sonrabbir bakarsın eksilmiştir. Bunlar normaldir. Elinizdeki aküyü fullde tutmak adına kısa süre için şarj edebilirsiniz. Ama söz konusu pil nikel ile başlayan türdense önerilmez. Bu pillerin hafıza etkisi sorunsalı var, cycle kısıtı var, şu an telefondayım yazamıyorum ama en uygun zamanda giriş yapup detaylı aktarırım.
  • Detayları bekliyorum...
    Süpersiniz hocam
  • mexalon M kullanıcısına yanıt
    O kadar anlatılacak şey var ki benim gücüm ve bilgim buna yeter mi bilmiyorum. Bir batarya ilk imal edildiği anda bir kimyasal reaksiyon gerçekleşir içerde. Yani kendiniz volta pili yapıyorsunuz varsayın. Asidin içine levhaları daldırdığınız anda bir cass cuss asit reaksiyonu oluşur geçici olarak. Diğer bataryalarda da geçerlidir bu. Bu esnada bataryayı oluşturan hücrenin kutuplarında geçici bir gerilim oluşur. Bu gerilime "tepkime gerilimi" diyoruz. Kimyevi reaksiyon bir müddet sonra sakinleşince, bataryayı şarj edersin. Batarya dolar, bırakırsın.

    Aküler yüzde yüz dolu olarak satılır. Depoda beklerken biraz eksilebilir ama bu çok önemli değildir. Aldığınız araba ne kadar bekledi bilinmiyor ama ilk aldığınızda bataryası muhtemelen yüzde 90 civarlarındaydı. Yani şarja taktığınızda yeşil ışık bu süreyi tamamlayana kadar yanmadı. Dolar dolmaz yandı.

    Birçok akü şarj cihazında tampon şarj özelliği vardır. Batarya zayıfken cihaza bağlarsın. Cihaz normal şarja mı ayarlı yoksa hızlı şarja mı ayarlı her ne ise bataryayı şarj eder. Batarya dolduğunda şarj cihazının içindeki devre, bataryadan geçen akım durumunu devamlı ölçümlediğinden dolduğunu anlar. ŞArj akımını tık diye keser. Fakat, kullanıcının bataryayı hemen almayabileceğini hesaba katarak "tampon şarj akımı" denilen çok çok zayıf bir akım ile besleyerek fullde tutmaya çalışır. Aynı prensip, şarjlı kalem pilleri falan dolduran cihazlarda da var.Bugün şarjlı piller için satılan şarj cihazlarının çoğu otomatiktir yani yukarıdaki gibi çalışır.

    Bir batarya, bittiğinde gerilimi sıfır olmuyor. Şayet gerilimi sıfır olana kadar şarj etmezsen zaten o bataryadan hayır bekleme. Sıfırı bırak, 12V bir aküyü 10,5 ila 11 Voltlardayken şarja almalısın düşün...

    Kurşunlu akümülatörleri oluşturan hücrelerin her birisi DOLU İKEN: 2,25Volt tur.
    6 x 2,25 = 13,5Volt demektir. Yani akü tam doluyken sana bu değeri vermelidir.
    Hal böyle iken akülerin üzerine neden 12V yazmaktadır, bunu net bilmiyorum ama o etiketin üzerindeki 12V bilgisine "nominal(üzerinde yazılı) gerilim" diyoruz.

    Şarjlı piller prensipte üzerinde yazan kapasite bilgisinin onda biri kadar bir akımla şarj edilirler. Tavsiye edilen budur. Bir tür kanun gibi yani. Mesela 12V 7Ah(Ampersaat) yazan bir aküyü şarj etmek istiyoruz.

    Bu aküyü;
    15Volt, 700mA(miliamper) verebilen bir güç kaynağına bağlamalıyız. Bu şartlarda bir akü, 13-15 saat sonra tam dolacaktır. Dolduktan sonra şarj kesilmelidir! Değilse bu defa Overcharge (aşırı şarj) dediğimiz bir durum ortaya çıkıyor ve akünün ömrünün kısalmasına hatta patlamasına bile neden olabiliyor. Şarjı denetlemek bu nedenle çok önemlidir.

    "Ben akümün normal şarj akımı ile 15 saat de değil de, 5-6 saatte hazır olmasını istiyorum."
    Dendiği anda, "hızlı şarj (quick charge)" dediğimiz durum ortaya çıkıyor. Firmalar, ürettikleri pillerin üzerine, hızlı şarj akımlarını genellikle basarlar.

    Mesela 1000mA kapasiteli bir kalem pil aldın. Üzerinde şöyle yazar:
    "14 hours at 100mA
    5,5 hours at 330mA"
    Bize ne demek istediğini anladınız mı? Olması gereken 100mA yerine, 330mA ile şarj edersen, 5,5 saatte dolar diyor.

    Bu tip kalem pillerde hafıza etkisi sorunsalı vardır. Kalem pil olarak satılan Nikel-Kadmiyum ve Nikel-MetalHidrit bataryalarda hafıza etkisi dediğimiz bir sıkıntı var. Bu sıkıntının nedeni, genellikle bilinçsiz kullanımdır. Pil tam bitmeden şarja verilirse, ya da tam şarj olmadan kullanıma alınırsa, bu durum tekrar tekrar sürdürülürse, pilde geçici bir kapasite kaybı oluşuyor. Bu kapasite kaybına "pillerde hafıza etkisi" diyoruz. Çaresi var. Pilleri birkaç kez ŞARJ-DERİN DEŞARJ döngüsüne tabii tutuyoruz. Yani voltajı sıfırı bulana kadar deşarj ediyoruz. Daha sonra dolduruyoruz. Sonra tekrar... Bunu birkaç kez sürdürüyoruz.

    Şimdilik bu kadar yeter. Fırsat buldukça yazarım.




  • Allah işini gücünü rast getirsin hocam ne diyeyim...
    Çok çok sağolasın...
    Allah'a emanet ol...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.