Şimdi Ara

Almanya'ya tasinma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
17
Favori
4.333
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba

    Polonya'ya tasinma konumun devami olarak Almanya tecrubelerimi anlatmak icin bu konuyu aciyorum. (https://forum.donanimhaber.com/polonya-ya-tasinma--112432987)

    Siyasi polemige girmeyelim, amacim sadece tecrubelerimi aktarmak ve insanlari bilgilendirmek.


    Yaklasik 8 ay once Almanya'nin Munih sehrinde bulunan dunyanin sanirsam ikinci en buyuk IT sirketinde ise basladim. Buradan once Polonya IBM'de calisiyordum.

    Is bulma surecim hakkinda.. Acikcasi ben isi bulmadim, onlar beni buldu. Bir gun LinkedIn hesabimda bir HR firmasinin mesaji ile baslayan seruvenim epey bir email sonrasinda telefon trafigi sonrasinda ise alinmamla son buldu. Gorusmelerim tamamen Ingilizce oldu, Almanca istemediler. Firma cok onemli degil ama hepiniz buyuk ihtimal tahmin edebilirsiniz. Munih merkezli Mercedes'in en buyuk rakibi :)

    Yaklasik 11 senelik is tecrubem var. Sadece SAP sistem yonetimi yaptim, baska alanlara yonelmedim. Microsoft, IBM, SAP, ve Oracle'dan epey sertifikam var, universite diplomam yok. Ingilizcem ana dil seviyesinde, ortalama Japonca ve Almancam var. (Anime ve Hentai sagolsun, uzerine ek ders aldim bonus olsun diye)

    Burada yasam konusunda... En buyuk sorun ev. Su an kiralik oturdugum apartman dairesine 2100 Euro aylik kira veriyorum. Evet, Almanya geneline gore abarti gozukuyor ama burada ciddi anlamda ev kitligi var. immowelt, immobilienscout24, vb sitelere uye oldum, premium abonelik aldim, Facebook gruplarina yazdim ama yok. Diger sehirler gibi 300-400 Euro aylik kiraya oturmanin imkani yok. Onu gectim ev bulmak mucize gibi cunku talep asiri fazla ve ev yok. Ingilizce yazarsaniz zaten cevap vermezler, Almanca yazsaniz bile benim gibi ev bulmaniz ciddi anlamda mucize. O yuzden AirBnb yada Mr Lodge tarzi sitelere yonelin, yoksa evsiz kalirsiniz.

    Ev kiralari tipki Polonya gibi hersey dahil sunulur. Senelik zam yoktur genelde. Bazi ev sahipleri uc senede bir ortalama %2 zam yapmak ister, sansiniza bagli. Ev satin almak isterseniz fiyatlar cidden kol gibidir. 500-600k Euro'dan baslayan fiyatlarla kopek kulubesi tarzi ev alirsiniz. Sehir disinda belki ucuza kapatirsiniz ama ev yok.

    Bankalar 30 sene icin %10-12 mortgage faizi veriyor toplamda. Yani 10000000 Euro ev isterseniz 30 senede odeyeceginiz faiz toplamda 1000000 ila 1500000 Euro arasi olur. Pesinat istenmiyor, hatta noter ve emlakci komisyonlari da kredilendiriliyor. Evlerde genelde mutfak bulunmuyor. Mantiklarini hala anlayamamis olsamda Almanlar giderken mutfaklarini yanlarinda goturuyor. Evet, eve cikarsaniz dimdizlak eve veriyorlar sadece. Hollanda'da parkeleri bile soktuklerini gordum, o yuzden sadece mutfagin sokulmesi daha bir makul geldi ama aklim mantigim hala almiyor.

    Alisveris konusunda cok fazla yorum yapmayayim. Zaten sayisiz video ve konu var bunun icin. Sahsi fikrime gore haftalik 100 Euro'luk alisverisle tum urunleri BIO alip uzerine bir kasa birayi goturmeniz cok olasi. Isteyen olursa fis gosterebilirim. Alisverislerimi Real'den yapiyorum. Ortalama 24 Euro 20 tane yuksek alkollu biraya, gerisi et, kasar, patates, vs gidiyor. Tipik haftalik alisveris.

    Bira demisken, buranin biralarini tattiktan sonra Polonya, Turkiye vs cidden cop geldi. Bir de Biergarten denen guzel bir olay var. Adamlar kendi biralarini yapiyor, bu da yetmiyor bunu bahceli acik ortamda veriyor. Mis gibi. Litrelik biraya ortalama 8 Euro veriyorsunuz. Ortam acik, siz masada otururken yaniniza baska biri oturup direkt muhabbete basliyor.

    Munih an itibariyle Dunya capinda en yasanabilir sehir olarak secilmis durumda. Suc orani yok gibi bir sey. Hava tertemiz. Su da keza ayni sekilde. Su Alp Daglari'ndan geliyor ama asiri kirec var. Sagliga yararli ama elekrikli makinelere zararli. Bu yuzden aritma cihazi kullanmakta yarar var.

    Internet genelde hizli. Su an evde Vodafone 1 Gbit var, aylik 20 Euro fiyatli. Telefonda Deutsche Telekom hattimla sinirsiz internet var, aylik 79,99 Euro fiyati var.

    Dipnot. Amazon Prime ve Sky super bir sey. Herkese tavsiye ederim.

    Sorular varsa alayim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C0609E675 -- 27 Haziran 2019; 2:25:45 >







  • Ne alaka? Egitimsiz, cahil, kultursuz, tacizci tecavuzcu insan surusuyle ben ve benim gibi egitimli ve meslek sahibi kisileri ayni kefeye koyuyorsaniz cidden sorunlariniz var demektir. Refugee ile Highly Qualified Professional arasindaki farki bir ogrenin.

    Diger konularda da yazdim, multeci dedigin gecici olarak kendi ulkesinde savas nedeniyle savasamayacak durumda olan kisidir. Bunlarin haklari bellidir. Yapilmasi gereken seyde bunlarin toplama kamplarinda tutulmasi, tum gereksinimlerinin gecici olarak saglanmasi ve savas bitince geri gonderilmesidir. Avrupa'ya ilk geldiklerinde Avrupalilar bunlari kollarini acarak karsiladi. Ancak sonradan bunlarin ne mal olduklarini anladilar ama is isten gecmisti. Isvec'deki tecavuz olaylarina, Hollanda'daki tecavuzlere, gonullulere yapilan tecavuzlere, ve diger ulkelerde isledikleri suclara bakin.

    Humanistlik kasip az bir orani bunlari yapiyor diyenler cikacaktir. Hayir az bir kismi degil. Bunlar Ingiltere'de seriat isteriz diye bagiran, Almanya'da Oktoberfest yasaklasin diyen, Christmas haramdir diye bagiran kitle. Bunlardan cesaret alip meydanlara cikan yobazlar da cabasi.

    Geldikleri ulkelerin hic birine uyum saglamamalari, uzerine tamamen somuru yapmalari da cabasi. Almanya icin konusayim. Bu multecilere evler devlet tarafindan veriliyor. Cocuk basina Kindergeld + Familiengeld + yeni dogan varsa Elterngeld veriliyor. Aylik asgari ucret hanede yasayan yetiskinlere maas veriliyor. Uzerine Almanca kursu yine ucretsiz veriliyor. Bu da yetmiyor saglik hizmetleri ve toplu tasima ucretsiz. Bana nasil peki? Eve 2100 Euro kira, Almanca kursu Goethe'de 2390 Euro, saglik sigortasina maasimin %14'u gidiyor, toplu tasima bulundugum ringe gore 55 ila 170 Euro aylik degisiyor. Ben 75K senelik kazanip ortalama %30-35 kesinti yiyorum, uzerine tum masraflarimi oduyorum, uzerine hala vergi veriyorum. Bunlar ise mesela tipik Suriyeli ailesi 3 kucuk 2 yeni dogan cocuklu icin, 2800 Euro anne baba maasi + Kindergeld 1175 Euro + Familiengeld 1250 Euro + iki cocuk Elterngeld 1241 Euro, 4. ringte otursalar 79,10 Euro aylik yol parasi. Toplamda yattiklari yerden 6545 Euro net gelir + egitim ve saglik. Bak daha ise falan girmediler.
    1gbit diyince beynim durdu 2 dk dusundum bi. Knk bizim evde 16 mbit var 1 gbit ney la. Bir de anime ve hentai konusunda bnm de hatri sayilir bir kelime dagarcigim olustu sizin gibi :) daha sonra japoncayi ort. Seviyeye nasil getirdiniz? Yolun acik olsun kral :)


    Edit.konaklamayi da suburblardan bir ev alirsin otobanda saten hiz siniri yokhttps://www.autoscout24.de/angebote/maserati-granturismo-gran-turismo-s-benzin-weiss-0d8fc27b-328c-471f-9d09-c027f6a4f824?cldtidx=6 yapistir altina sunu. Aylik 500€. Miss
    Dilin korkulacak bir yani yok. Konustukca aciliyorsunuz. Buraya ilk defa gelenler anadili gibi konusuyorlar mi saniyorsunuz? Hatta Almanca'yi birak Ingilizce'yi bile adam gibi konusabilen cok kisi yok. Ama herkes anlasiyor. Is icin kullanacaksaniz iyi seviye de olmasi lazim ama. Anliyorum ama konusamiyorum seviyesinde olanlar zaten bilmiyordur. TOEFL yada IELTS beklemez kimse, zaten mulakatlar Ingilizce yapildigindan kimse seviyen nedir diye sormaz. Mulakat Almanca olursa da tipik B1 yada B2 seviyesi olup olmadigini sorgulamazlar, zaten mulakatin amaci o. Normal konusun yeter. Zaten sizden beklenen sey duzgun konusmaniz ve dogru konusmaniz. Edebi eser cikartmayacaksiniz sonucta, is yapacaksiniz. Artikel yanlis kullanilmis, fiille zamirin yeri degismis falan onemli degil. Karsinizdaki zaten biliyor bilmediginizi :)

    Polonya yazimda da belirtmistim. Benim Ingilizcem okulla yada kursla gelismedi. Sadece ortaokulda stage 6 bir Oxford hikaye kitabini satir satir cevirdim, sonra acildim. Hayatimdaki herseyi Ingilizce'ye cevirdim, oynadigim oyunlar, bilgisayarim, hatta internetteki arkadaslarimla bile Ingilizce konustum. Bol bol kitap okudum, FRP kitaplari sagolsunlar epey yardimci oldular. Harici bir kursa falan da gitmedim. Simdi de ayni seyi Almanca icin yapmaya calisiyorum.
    Polonya derim. Hayat cok daha ucuzdu. Mesela icki en basiti. 54 PLN litrelik Absolut fiyati, burada 20 Euro. Otoparklar bedavaydi cogu yerde. Et yine ucuzdu. Dana antrikot 50 PLN, burada 29 Euro (Irish Entricote).

    Ancak egitim ve saglik sistemleri kotu. Lehce bilmiyorsaniz isiniz cok zor. Egitimde devlet okullarinin egitim kalitesi dusuk . Ozele verecekseniz de aylik 2000 PLN cocuk basi vereceksiniz. Saglik da farkli degil. Lehce yoksa hastane sallamiyor sizi. Iki kere acile gitmek zorunda kaldim, birinde kizim hastalandi gecenin bir vakti, digerinde ben. Acile ilk kendim goturdum. Kadini uyandirdim diye trip atti. Bir saate yakin bekletti kimse yokken. Sonra bir doktor geldi Ingilizcesi yoktu. O da gitti baska doktoru aradi telekonferans yapti. Cocuk bu, zaten hatunda bende panik haldeyiz ama umursayan yok. Digerinde de ozel sigortanin ambulansiyla gittim. Koskoca acilde ingilizce bilen yok. Ambulansta da bir kisi catpat biliyordu. Neyse acilden aldilar, igne yaptilar oksijen verdiler. Sonra rontgen cektiler ama dediler 14 gun sonra alirsin, niye dedim, radyoloji teknikeri yokmus. Donuste te sabahin besinde saldilar. Nasil giderim dusunen yok.

    Almanya boyle degil. Resmi tatil gunu kiz hastalandi, goturdum hastaneye, 10 dakika bile surmedi doktorun gelmesi. Ingilizce konustuk hem sekreterle hem de doktorla. Sadece sigorta kartini istedi baska bir sey istemedi. Okul desen egitim kalitesi zaten belli. Kindergartenlar da Eylul itibariyle ucretsiz olacak. Sadece yemek, oyuncak ve hijyen urunlerinin parasini istiyorlar. Ama onun da sorunu yer yok. Aylar oncesinden hatta iki uc sene oncesinden basvuru yapmak lazim. Normal okulda boyle dert yok ama kresler sorunlu

    Polonya‘da multeci yok Almanya bildigin toplama kampi olmus. Yolda Alman gorursek sansli sayiyoruz kendimizi. Bir de bulundugum yerin yerlileri kendilerini Alman olarak gormuyor. Biz Bavarian‘iz diyorlar. Alman derseniz hakaret gibi kabul ediyorlar. Daha ustun olarak goruyorlar kendilerini.

    Polonya’da Amazon Prime yok, burada var :)

    Polonya’da internet super hizli ve ucuz, burada gercek fiber isterseniz 199 Euro vermek durumundasiniz 1gbit icin. Benim evdeki Vodafone da fiber diye geciyor ama kablo net aslen. Hizim 600-700mbit arasi gidip geliyor. Polonya’da 700mbit simetrik vardi burada hayal
  • Tamam Almanya'ya taşınmam.
  • Kaç mayış alıyorsun reyiz olmazsa olmaz sorum

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hamza5806 kullanıcısına yanıt
    75k brut yillik arti bonus
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C0609E675

    75k brut yillik arti bonus
    Vay babey paraya bak

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hamza5806 kullanıcısına yanıt
    Valla vergi sonrasi aylik 4100 kaliyor cidden yetersiz bu sehire

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C0609E675

    Valla vergi sonrasi aylik 4100 kaliyor cidden yetersiz bu sehire
    Yeter hocam bonusunda varmış ya bosver hayatini yasa

    Olmadi sehir dışında bir kasabaya tasin 2100 euro kira vermek nedir ya 13000tl falan kira veriyorsun sirf bir yerde yatip kalkmaya farkinda misin

    Amcam bir ara 6000 euro aliyordu ama isi baya uzaktı napsin otobandan basa basa gidiyordu

    Birde oralarin köyleri cok hosuma gidiyor aslinda bir hayalim de oradaki o köylerde kasabalar arasinda falan kargoculuk yapmak arabayla basa basa gezmek

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • almanya'dan vatandaşlık alma ihtimalin var mı? (oralı ile evlenmeden)
    ordan emekli olma ihtimalin var mı?

    vatandaşlık alma ihtimalin varsa, mortgage ile eve girebilirsin ve almanyada uzun yıllar kal.
    eğer vatandaşlık ihtimali yoksa o zaman çok kötü.aylık bin euro civarı biriktirirsin aslında çok kötü değil ama çok iyi de değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pakaji -- 27 Haziran 2019; 11:19:26 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C0609E675

    75k brut yillik arti bonus
    Net 45'i geçmez herhalde hocam. Bence Münih için fazla bir gelir değil. Haksız mıyım? Bonuslar iyi olmuş ama.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Takip+
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt
    Aylik net maasim 4.1k ya denk geliyor vergilerden sonra. 2.1k zaten kiraya gidiyor. Yeme icme ucuz ama diger seyler pahali. Mesela Aquapark'a gittigimde iki kisiye 4 saatlik giris icin 52 Euro para veriyorum. Otoparka araci koysam, saati 2 Euro. Cocugu krese versem, gunluk 8 saat olarak gitse, yaklasik 650-700 Euro aylik para vermem lazim, bu devletin kresi bir de. Ozele giderse iki kati. Araca benzin alsam, duz super 95'in litresi 1,48 Euro. Cocuk icin su an devlet 194 Euro para veriyor, Familiengeld icin de basvurdum ama aylardir bekliyorum. O da gelirse ek 250 Euro gelecek.

    Performans bonusu, prim, vb ek gelirlerin tamami vergiye tabi tutuluyor. Yaklasik %30-35lik bir kesinti geliyor.
  • Güle güle otur hocam.
  • Kıyaslaman gerekirse almanya mı polonya mı? Neredki yaşamın daha rahattı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İngilizce'yi nasıl halletiniz hocam ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1gbit diyince beynim durdu 2 dk dusundum bi. Knk bizim evde 16 mbit var 1 gbit ney la. Bir de anime ve hentai konusunda bnm de hatri sayilir bir kelime dagarcigim olustu sizin gibi :) daha sonra japoncayi ort. Seviyeye nasil getirdiniz? Yolun acik olsun kral :)


    Edit.konaklamayi da suburblardan bir ev alirsin otobanda saten hiz siniri yokhttps://www.autoscout24.de/angebote/maserati-granturismo-gran-turismo-s-benzin-weiss-0d8fc27b-328c-471f-9d09-c027f6a4f824?cldtidx=6 yapistir altina sunu. Aylik 500€. Miss



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6882984C7 -- 27 Haziran 2019; 19:40:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C0609E675

    Aylik net maasim 4.1k ya denk geliyor vergilerden sonra. 2.1k zaten kiraya gidiyor. Yeme icme ucuz ama diger seyler pahali. Mesela Aquapark'a gittigimde iki kisiye 4 saatlik giris icin 52 Euro para veriyorum. Otoparka araci koysam, saati 2 Euro. Cocugu krese versem, gunluk 8 saat olarak gitse, yaklasik 650-700 Euro aylik para vermem lazim, bu devletin kresi bir de. Ozele giderse iki kati. Araca benzin alsam, duz super 95'in litresi 1,48 Euro. Cocuk icin su an devlet 194 Euro para veriyor, Familiengeld icin de basvurdum ama aylardir bekliyorum. O da gelirse ek 250 Euro gelecek.

    Performans bonusu, prim, vb ek gelirlerin tamami vergiye tabi tutuluyor. Yaklasik %30-35lik bir kesinti geliyor.
    Evet haklısınız. Münih standardında yaşam sürmeniz için yeter ama zenginleşmek ve araba/eğlence/tüketim anlamında biraz lükse kaymak için eşinizde çalışıp eve gelir getirebiliyorsa çok iyi olacaktır. Bu arada Hentai ile Japonca öğrenme detayı efsane :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 27 Haziran 2019; 20:26:21 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • programmer_onur kullanıcısına yanıt
    Esim geldigimizden beri Almanca kursuna gidiyor, su an A1.2 oldu. Ben de kendime bakiyorum ama Goethe'nin fiyatlari asiri pahali, halk okulu da asiri kalabalik :) Bir de araci park etme sorunu var.

    Munih'in zaten en buyuk derdi bence otopark. Ya AVM'ye gireceksiniz yada sokaklarda sansa park yeri bulacaksiniz. Buldugunuz yer de elektrikli araclara, car sharing'e, engelliye, itfaiye araclarina da ait olmayacak. Toplu tasima her yere gidiyor fakat Munih'in fiyatlandirma sistemi degisik. Sehri 17 Ring'e bolmusler. En dusuk fiyat 55 Euro, en yuksek 170 Euro, aylik. Soyle diyeyim, isyeriyle evim arasi ortalama 3 km. Ya 66 Euro aylik bilete para verecegim, ya 180 Euro sirketin otoparkina aylik verecegim, yada sabahin korunde cikip park yeri arayacagim. Park yerleri zaten 7:30-7:45 gibi bitiyor. Spor sevenler icin bisiklette bir opsiyon ama sirtimda laptopla gitmek bana gore degil.

    Japonca icin Hentai guzel bir yol. Bir sureden sonra artik animasyona degil konuya odaklaniyorsunuz :)




  • Fuar amaçlı Münih'e 4-5 kez gittim.Hatta sizin müzeyi bile gezmişliğim var, çok güzeldi.
    Aslen frankfurtluyum,Ailem hala orada, ben TR.de yaşıyorum ( yaş kemale erdi,neden gitmiyorsun demeyin).
    Kiralar abartı geldi bana ama arz eksikliği konusu doğru olabilir.Bizimkiler büyükçe bir kasabadalar,
    zengin bir yer olmasına rağmen 1000 Euro'ya yakın kira veriyorlar 3+1 için.
    park yeri gerçekten sorun, oturanlar için kendi mahallesiyle sınırlı serbest park kartı alıyor babam yılllık 60 Euro gibi birşeydi sanırım.
    evin bulunduğu kesimde bedava parkedebiliyor.
    civardaki Türk komşularla konuş, onlar hertürlü faydalı metodu keşfetmişlerdir,anlatırlar sana.
  • Sanirim yanlis yaptigin birsey var. Ayda 2000€ kiraya cok buyuk bir evde oturuyor olman lazim. Yerinde olsam cevre kasabalara tasinirim, hem sehrin gurultusunden uzak hemde eve gelince park sorunun olmaz. Yillik biletler var tren, otobus, tramvaylarda gecerli olan. Aile paketi cikardinmi birde toplu tasima araclariyla kolayca isine gidip gelirsin. Arbaayi alisverise giderken veya baska sehirlere ziyarete giderken kullanirsin. Aylik 1000€ cok guzel kiralik evler bulabilirsin. Munchenin 20-30km disindaki kasabalara bak derim. Iyi para aliyorsun, bircok gurbetci aldiginin yarisini dahi alamiyor. Bence parani yuksek kiraya verip carcur etme, gurbetcilerle konus onlar isin yolunu bilirler nerde ucuza ev bulabilir ne gibi yardimlar alabilirsin vs. Hatta bunun icin danisma burolari var, onlari bul. Aldigin maasla pek bir yardim alabilecegini sanmiyorum .




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.