Şimdi Ara

Yardım - Laptop elektrik var ama işlem yok Lenovo v580c

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
568
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,

    Lenovo v580c Dizüstü bilgisayarım var. 2014 yılında aldım gözüm gibi baktım klavyeye kırıntı kaçmasın diye ne bişey yemişliğim nede içmişliğim var o derece gözüm gibi baktığım bir laptoptu.
    Fakat nişanlımın kuzeninin bilgisayarının ram'i arızalanınca dedim ram alana kadar laptop'umu vereyim oyun oyna vs, verdim. 3 gün sonra tırtladı tabi.

    neyse konuya geleyim çocuğun söylediğine göre laptopda sabah akşam pubg lite oynuyormuş. altında soğutma fanı yok tabi. kendi fanıyla çalışıyor. bi anda kapandı dedi. aldım laptobu eve getirdim.

    Laptop'un sorunu power tuşuna bastığımda power ışığı yanıyor. elektrik devrelerinde sıkıntı yok. açılırken SSD ışığı 1 kere yanıp sönüyor dahada tepki vermiyor. ve ekran hiç bir şekilde gelmiyor ekranın ışığı dahi yanmıyor.

    olası sıkıntıları çözmek için denediğim yöntemler.

    Analog görüntü kablosu ile harici monitöre bağladım ekran yine gelmiyor. HDMİ kablo ile TV'ye bağladım ondada ekran gelmedi. Yani laptop ekranında sorun yok olsaydı bu ikisine görüntü gelirdi.
    Ram'siz ekran gelir pc en azından boot ekranına kadar çalışır. Ram arızası vardır diye 2 ram'i çıkarttım ramsiz çalıştırdım yine aynı. buda başarısız.
    SSD'yi çıkarttım. onunla bi alakası yok ama her ihtimali deniyorum yine aynı şekilde. sonuç başarısız.
    Pilsiz sadece güç kablosu ile çalıştırdım. Sonuç başarısız.
    Bios sıkıntı yarattı diye düşündüm. Bios pilini çıkarttım pilsiz ve pilli sonuç aynı. başarısız.
    toz gelmesine bile kıyamadığım laptop'u komple parçalara ayırdım. işlemciyi dahi çıkarttım işlemcisiz bilgisayar açılmayacağını biliyodum yinede denedim. güç ışığı yanıyor sonra sönüyor. onuda geri taktım. başarısız.
    bilgisayardan her türlü bağlantıyı söktüm. DVD-RW - klavye, ses, wifi. ne var ne yok komple söktüm sadece monitor soketini taktım çalıştırdım yine aynı şekilde. power ışığı yanıyor görüntü yok.

    yani anlayacağınız her türlü denemeyi yaptım.

    Anakartta sorun olacağını düşünmedim ama sorunda olabilir. bunun nedeni ise, anakart işlemciye kadar bilgi alıyor. işlemci takılı olduğu için laptop çalışıyor. çıkarınca çalışmıyor.
    ram'lere kadar anakart bilgi alıyor çünkü ramsiz çalıştırınca ram yok sinyali veriyor sürekli sinyal sesi çıkıyor.
    SSD'ye kadar anakart bilgi alıyor çünkü SSD ışığı yanıp sönüyor. SSD takılı değilken hiç yanmıyor. elektriksel bir problem yok. dvd-rw bile açılıp kapanıyor.
    aklımda 2 şüphe var ya ekran kartı cort yada anakartın chipset cort. ama başıma ilk defa geldiği için net bilgi sahibi değilim.

    bu kadar uzun ve detaylı yazmamın sebebi yorumlara şunuda dene diye yazarken denemediğim şeyleri yazmanız.
    internette bunun benzeri sorunları okudum fakat onlarda sağlıklı bir bilgi alamamış hatta dalga geçer gibi format at düzelir gibi bilgisiz insanlar yorum yazığp durmuş. yani ekran gelmiyor sistem çalışmıyor ne formatı.

    sizden ricam öneriniz nedir. başınıza geldimi?

    anakartı komple söktüm yanık siyahlama herhangi bişey göremedim. bintane çip var her birine bakamadım ama önemli yerlere baktım soğuk lehim göremedim.
    yinede benim şüphem laptop çok ısınınca lehimlerin erimesi ve sonrasında soğuk lehim olmuş olacağı fakat elimde 300-500 dereceye kadar ısı veren ekipmanım yok

    Bu arada ekransal bir sıkıntı olsaydı en azından sistem çalışırdı. num-lock ve caps-lock ışıkları bile yanmıyor. sistem boot ekranına adar bile açılmıyor sanırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DiJoN -- 16 Haziran 2019; 2:4:1 >







  • Benim bilgisayarım kasa bilgisayar ama bende şöyle bişey olmuştu;
    Bilgisayarı açtığımda fanlar çalışıyor. Ama ekran yok. NumLock falanda çalışmıyordu. Ram slotlarını peçete ve küçük tornavida yardımıyla dikkatlice temizledim ve ekran açıldı. Benim anakart eski diye böyle bir riske girdim. Siz denemeyin bence. Bilginiz olsun diye yazdım bu yazıyı. En iyisi bilgisayarcılara sormak.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Büyük ihtimalle ekran kartı ve yüksek ısınmadan dolayı.

    Benzeri başıma geldi. Cihaz açılıyor fakat ekrana veya bağladığım dış bir ekrana görüntü vermiyordu. Amatör ekipmanlarla ısıtma yaparak bol sabır içinde sorunun bir kısmını çözmüştüm. Tabi şans lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sanki bizim hacere de böyle olmuştu. Çalışıyor ama görüntü gelmiyordu tepki de yokdu. Güç aldığı soketden içeri kısımlarda çiplerde sorun varmış onlar değişmişti. Ekran kartinda sorun yokdu yani.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Merhabalar
    Bu kadar çok işlem yapmış ve hâlâ sonuca ulaşmamışsanız, cihazı başka bir gözün ( servis elemanının ) görmesinin zamanı gelmiş demektir. Kolay gelsin...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İnternette araştırmamın sonucunda bu sorunun yüzde 90'ı ekran kartının chipsetinden kaynaklı olduğunu gördüm. Çok ısınmadan alt bacak lehimlerinin eriyerek birbirinden teması kesmesi ve soğuk lehim olması. Tamiri olarak sicak hava tabancasi kullanip duzeltende var. Zippo çakmakla ısıtıp duzeltende var. Bu işin piiri BGA tamircileride var. Bende calistigim is yerinee anakart üretimi yapıyorum. İş yerindeki BGA tamiri abimize bu işi hallettirmeye çalışacağım. Sorun oradayda eskisinden daha saglam olacağını düşünüyorum inşallah sorun chipsettir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.