Şimdi Ara

NASA, Ay'a geri dönmek için tam 30 milyar dolar harcayacak (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
915
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • https://www.flickr.com/photos/projectapolloarchive



    Adamlar tüm arşivi açtılar. Daha ne yapsınlar?

  • Şimdi kızacaksınız ,burun bükeceksiniz ama geri dönmek değil ilk kez gitmek için harcıyorlar o parayı.
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Kuruşun kuruşunun hesabının yapıldığı günümüz ile soğuk savaş yıllarını mı karşılaştırıyorsun? O yıllar batının “İtibardan tasarruf olmaz” dediği yıllardı. Vatandaşı komünist tehditi ile ayakta uyutmak kolaydı. Şimdi insanlar vergilerinin nereye gittiği konusunda çok daha bilinçli. O kadar bilinçli ki seçim kazandırıp kaybettiriyor. Çevreyi daha çok umursuyoruz. Concorde yakıt tüketimi ile tamamen bir doğa katiliydi, biletleri de çok pahalıydı.
    Amerika gitti mi gitmedi mi orasını bilemem ama motorlar o devirde olgunlaşmıştı demek çok saçma. Bunca mühendis 50 yıldır ne yapıyor o zaman? Motorların her geçen sene itki/ağırlık oranı gelişiyor, verimliliği artıyor. Dediklerin bugün yoksa sebebi ekonomidir ya da ihtiyaç yoktur.

  • yaziyi neye cevap olarak yazdigima bakarsaniz nedemek istedigimi daha iyi anliyacaksiniz. cok yanlis yerlere gitmissiniz.
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Sunduğun argüman eksik ve hatalı, ben de buna dikkat çektim. Ne demek motorlar 50 yıl önce olgunlaşmıştı.
  • Gidildi gidilmedi tartışmasına girmiyorum fakat bir makinenin adının, işlev tanımının aynı olması teknolojisinin aynı olduğu anlamına gelmez. Beyin tutulması mı yaşıyorsunuz bunları yazarken. Bugün size modern bir bilgisayar yerine 50 yıllık bilgisayar versek tek kaybınız hız mı olacak? Değişen mimarileri, eklenen komut setlerini, donanımların evrimini çöpe mi atıyoruz? Aynı şey motorlar için de geçerli. Demişsiniz ki hız ve dayanıklılıktan başka değişen bir şey yok. Verimliliği bir yana bırakırsak bir motorda başka neyin değişmesini bekliyorsunuz? Hız ve dayanıklılığın gelişmesi zaten gelişen, değişen teknolojinin yansıması.
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Yahu gençler, Ay 'a adamlar 10larca kez gittiler. Araçlarla gittiler. Ve her gittiklerinde orada bir sürü cihaz bıraktılar. Neyin tartışmasını yapıyorsunuz. İlk 3-4 gidişten sonra insanlar ilgisini kaybetti. Artık getirdiği masraf, tehlike, iş gücü kaybını gözönüne alınca tekrar tekrar gitmenin bilimsel bir gerekliliği de kalmadığı için vazgeçtiler.

    Günümüzde tabiki teknoloji eskisine göre çok daha ilerde. Örneğin Neil Armstrong ve ekibini Ay'a indiren modülün bilgisayarının hızını ve kapasitesini günümüz akıllı telefonları bile ona katlar.

    Ama darkura nın da dediği gibi Dünya'nın kütle çekiminden kurtulmak için harcanan enerji ne kadar verimi artırsan da devasa boyutta. Sonuçta küp-uydu göndermiyorsun Ay'a tonlarca ağırlığında modül, araç, insanlar gönderiyorsun.

    Meseleyi yanlış yerlere çekmeye gerek yok.

    Evet Ay'a gidildi. Birçok kez.
    Evet bir noktadan sonra tekrar gitmekten vazgeçildi. Kamuoyu ilgisi, maddi boyutu, getirisi, tehlikesi düşünüldüğü için.
    Buna hiçbir aklı başında bilimsel kuruluş, Rusya ve Çin dahil karşı çıkmıyor zaten. İsteyen gidip bırakılan izlere, cihazlara bakabilir. Ay da atmosfer, rüzgar vs olmadığı için aynen duruyordur geride bırakılan herşey.





  • Capricorn One filmi Türkçeye Hükmedenler diye çevrilmiş mükemmel film kafanızdaki tüm soru işaretleri silinecek..




    1:00 Slow motion .)






  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-342C956DE

    Gidildi gidilmedi tartışmasına girmiyorum fakat bir makinenin adının, işlev tanımının aynı olması teknolojisinin aynı olduğu anlamına gelmez. Beyin tutulması mı yaşıyorsunuz bunları yazarken. Bugün size modern bir bilgisayar yerine 50 yıllık bilgisayar versek tek kaybınız hız mı olacak? Değişen mimarileri, eklenen komut setlerini, donanımların evrimini çöpe mi atıyoruz? Aynı şey motorlar için de geçerli. Demişsiniz ki hız ve dayanıklılıktan başka değişen bir şey yok. Verimliliği bir yana bırakırsak bir motorda başka neyin değişmesini bekliyorsunuz? Hız ve dayanıklılığın gelişmesi zaten gelişen, değişen teknolojinin yansıması.
    Hacı siz beyninizi mi aldıdınız. Yüzyılımızın teknolojisi algoritma denen nanedir. 1950 yılındaki bilgisayarlarda şimdiki bilgisayarlarda aynı şeyi yaparlar. Algoritma işini insandan daha hızlı yaparlar. İşlem yaparlar. Matematik işlemi! Anladın mı.
    Herifler o günkü teknolojide sadece yapabildikleri Ay a gidip ayak basmak. Bu kadar. Sırf bu iş için milyarlarca dolar harcadılar.

    Sadece ayak basmak için. Anlamadıysan tekrar ediyorum. Yapılan tek iş oraya gidip ayak basmak.

    Sanki star wars etkinliği yaptılar da o teknoloji yetmez diyorsunuz.

    Neptün gezegeni sadece matematik işlemi sayesinde bulunmuş bir gezegen. Teleskopla felan bulunmadı. İnsanoğlu kağıt üzerinde hesaplama yaparak bir gezegen buldu. Siz neyin kafasını yaşıyorsunuz.

    Elektrikli araba motoru, fosil yakıtlı motordan daha önce bulundu. Siz yüz sene önceki işin özündeki mantıkla şimdiki işin mantığı arasında bir fark olduğunu mu sanıyorsunuz.

    1950 yılında bir bilgisayar işlemcisinde yüz tane transistor varsa bugün milyar tane transistore sahip işlemci var. Ama her ikisi aynı mantıkla çalışıyor. Algoritma işini yapmayı. Kapiş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Umit_22 -- 15 Haziran 2019; 23:30:0 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Çalışma prensiplerinin aynı olması teknolojilerinin aynı olduğu anlamına gelmez. Bin yıl önceki bıçak ile günümüzdeki paslanmaz çelikten bıçak arasında bile muazzam bir teknoloji farkı var. Evet aynı işi aynı prensiple yapıyorlar ama ikisi arasında devasa birikim farkı var.

    Transistör sayısının artması zaten asıl mesele kardeşim. Teknoloji ufacık alana o kadar çok transistörü sığdırmak için gelişti.

    Mantık, prensip aynı olabilir ama teknolojisi aynı demek farklıdır. Bilgisayarlar aynı temeli baz alıyorlar ama yetenekleri değişiyor.

    Gidildi gidilmedi tartışmasına girmiyorum ama aya gitmeyi metrobüsle Beylikdüzü'ne gitmek mi sandınız? Söylemesi basit diye yapması da basit sanmayın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkaura

    1969 teknolojisiyle sesten 2 kat hizli ucan concorde yolcu ucaklari vardi, bugun yok.
    1969 teknolojiysele sesten 3kat hizli ucan ramjet sr-71 vardi. bugun o hiza yaklasabilen avci savas jeti bile yok.
    ve gene 1969 teknolosiyle 111 metre boyunda, 36bin ton itis kuvvetinde saturn 5 roketleri vardi. bugun o boyuta ve guce yaklasabilen bir uzay roketi yok.

    elindeki akilli telefona bakip ilerleyen bilgisayar teknolojisi uzerinden varsayimda bulunma, cunku motor teknolojisi bilgisayar teknolosijine benzemez. bugun sahip olunan motor teknolojilerinin hepsi o devirde cokdan olgunlasmis ve bugunun bile otesinde limitlerde kullaniyordu.

    Ogunku teknolojiyle motor teknolojisi bugün ilerlemeyip yerinde saydığını beyan ediyorsunuz herhalde. Eğer boyleyse bilime ters, teknoloji her zaman ilerler yerinde saymaz hangi konuda olursa olsun.
    Bugünün bile ötesinde limitlerde kullanılmak ???
    O kadar yıllardır aya gidilme konusu tartışılıyor ama bugün nasa yeniden gitmeye çalışıyor...
    O zamanların ki analog ve dijitallik teknolojisiyle bugünkünü bi kıyaslamak lazım.
    Net söylüyorum. Aya falan gidilmedi, ayna falan yerleştirme falan da hikaye, son kullanıcı birisi kendi teleskobuyla aydaki göndersin memnun olurum. :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-342C956DE

    Çalışma prensiplerinin aynı olması teknolojilerinin aynı olduğu anlamına gelmez. Bin yıl önceki bıçak ile günümüzdeki paslanmaz çelikten bıçak arasında bile muazzam bir teknoloji farkı var. Evet aynı işi aynı prensiple yapıyorlar ama ikisi arasında devasa birikim farkı var.

    Transistör sayısının artması zaten asıl mesele kardeşim. Teknoloji ufacık alana o kadar çok transistörü sığdırmak için gelişti.

    Mantık, prensip aynı olabilir ama teknolojisi aynı demek farklıdır. Bilgisayarlar aynı temeli baz alıyorlar ama yetenekleri değişiyor.

    Gidildi gidilmedi tartışmasına girmiyorum ama aya gitmeyi metrobüsle Beylikdüzü'ne gitmek mi sandınız? Söylemesi basit diye yapması da basit sanmayın.
    Her zamanki gibi dh'deki laf cımbızlama ustası bir üye, bazen soruyorum kendime bu polemik yaratmaya çalışanlar hep aynı mı kişi mi? Ne denmek isteniyor ne anlıyorsunuz? Mühendislik anlamda bugün daha ileride olabiliriz fakat uygulamada saturn 5 gibi devasa bir roket vardı ortada, şuan yok. Bugün space x gibi özel şirketler makul şekilde bu performansa erişmeye çalışıyor. Eskiden kaba teknolojiyi kullanarak bu hesaplamaları yaptılar belki daha uzun sürdü, eskide daha büyük roket yaptılar ki yetersizlikleri kapansın ama aya gittiler, eskinin en tepe limitlerini kullanarak günümüzde bile milyar dolarlar edecek bir çaba sarf edildi. Bugün daha az yakıtla gitmek, daha hızlı gitmek, daha güvenli gitmek eski görevin yapılmasına engel değil. Eski bıçak ile yeni bıçak arasında bir çok fark olabilir ancak eski insan o bıçakla hayvanı kesip karnını doyurabiliyorsa iş bitmiştir, ay görevinde de yapılmaya çalışılan da aya ayak basmaktı, bugün gitmek istiyorlar ama bilgisayar sistemi geliştiyse mikro laboratuvar gönderiyorlar vs yani söylenmek isteneni ısrarla başka yere çekiyorsunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .TT. -- 16 Haziran 2019; 14:0:0 >




  • .TT. . kullanıcısına yanıt
    Hocam amacım kesinlikle polemik çıkarmak değil, zaten her yorumda belirttiğim gibi "aya gidildi gidilmedi, o zamanki teknoloji yeterdi yetmezdi" tartışmasına girmedim. Bence aya gittiler hem de o günün teknolojisi ile gittiler. Ama yorumunu alıntıladıklarım o günden bu güne kadar olan teknolojik gelişmeyi o kadar küçültüyor ki sanki bir arpa boyu yol almışız. Benim derdim bu tutum ile. Aya gidildiğini savunacaklarsa argümanlarını düzgün sunmaları lazım. "Motorlar zaten olgunlaşmıştı, analogtan dijitale geçtik bir sürü tuştan kurtulduk sadece, hızdan başka ne kazancımız oldu ki geçen yıllarda" tarzı saçma sapan argümanlarla aya gidildiği savunulmaz.
    Bilimle ters düşerek bilim tarihindeki en büyük olaylardan birisi savunulmaz. Arkadaşlar kolaya kaçıyor, bugünün teknolojisini küçümseyerek 1969 teknolojisini ellerinden geldiğince yüceltmeye gayret ediyorlar. Bu da çok absürt geliyor.

    Umarım derdimi, meramımı anlatabilmişimdir.




  • 1969 teknolojisi bugunden ileri demedim. arkadas 1969 teknolojisiyle aya gidilebilcegine inanmiyorum demis, kendisine 1969 teknolojisiyle yapilabilenleri yazdim ki hepsi dogru. bugun yapilmamasinin nedeni teknolojinin geri gitmesi degil maliyetinin getirisini karsilamamasi.

    1969dan bugune motor teknolojisinde cok sey degisti demissiniz. sadece tek ornek veriyorum F-16. bugun nato hava kuvvetlerinin hemen hepsinde kullanilan bir savas ucagi. tasarim sureci sizce hangi zamana gidiyor. cevapliyim 1960larin sonu 70lerin basi. ilk ucusunu 1974de yapti. yani o yillarin tasarimi bir ucak. o yillarda ayni turbo fan jet motoru kullaniliyordu, 2 mach hiza ulasacak kadar olgunlasmisti. bugunun motorlari sadece ayni teknolojinin daha verimli, biraz daha guclu varyasyonlari.
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    İleri demesenizde aradaki farkı küçümsediğinizi düşünüyorum fakat daha da devam ettirmenin lüzmu yok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-342C956DE

    Çalışma prensiplerinin aynı olması teknolojilerinin aynı olduğu anlamına gelmez. Bin yıl önceki bıçak ile günümüzdeki paslanmaz çelikten bıçak arasında bile muazzam bir teknoloji farkı var. Evet aynı işi aynı prensiple yapıyorlar ama ikisi arasında devasa birikim farkı var.

    Transistör sayısının artması zaten asıl mesele kardeşim. Teknoloji ufacık alana o kadar çok transistörü sığdırmak için gelişti.

    Mantık, prensip aynı olabilir ama teknolojisi aynı demek farklıdır. Bilgisayarlar aynı temeli baz alıyorlar ama yetenekleri değişiyor.

    Gidildi gidilmedi tartışmasına girmiyorum ama aya gitmeyi metrobüsle Beylikdüzü'ne gitmek mi sandınız? Söylemesi basit diye yapması da basit sanmayın.
    Kardeşim anlamıyor musunuz. Adamlar sadece bir kaç saat Ay da yürüdü. Bu kadar ya. O kadar çalışma vs sadece oraya konup geri gelmek.

    Çok komplike bir şey değil. Gittiler kondular geri geldiler. Yuri Gagarinin uzaya gittiğine kimse komplo demiyor ama bir kaç yıl sonra Aya ayak basılması komplo oluyor.

    Vayy anasını yavv şu işe bak.

    Satürn V roketini biliyin mi. Ha o var ya, hala daha uzaya fırlatılan en büyük rokettir. Öylesi bir daha yapılmadı. Bunu adamlar 1969 da yaptılar. Adını söyleyeyim Satürn V.

    50 senedir Satürn V e rakip yok. Çünkü gerekte yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Umit_22 -- 16 Haziran 2019; 16:16:54 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Şimdi insan şu soruyu soruyor.
    1969 da ilkel şartlarda iniş yaptığın aya şimdi tekrar gidebilmek için neden 30 Milyar dolar harcıyorsun?
    Hani 50 yıl öncenin teknolojisi ile yapılacak kadar basitti o iş?
  • Gidilmedi, komplo vs bir şey demedim ben. Senin teknolojiye bakış açını eleştirdim. Mahalle berberi kafasıyla olaya bakıp da kendini gülünç duruma düşürme. Komplike bir şey değilmiş. Daha da uzatma.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ilkerinanç

    Şimdi insan şu soruyu soruyor.
    1969 da ilkel şartlarda iniş yaptığın aya şimdi tekrar gidebilmek için neden 30 Milyar dolar harcıyorsun?
    Hani 50 yıl öncenin teknolojisi ile yapılacak kadar basitti o iş?
    O zaman ki ilkel şartlar sadece Ayda numune alıp bir kaç saat gezmeni sağlıyordu. O zamanki bilgisayar oda büyüklüğünde idi çünkü transistörlerin boyutu vs büyüktü.

    Zamanla daha küçük boyutlara indirildiği için daha fazla transistör ile daha fazla işlem yapabiliyoruz. Ama çalışma prensibi aynı.

    Daha fazla işlem yapabildiğimiz için ve boyut olarak daha az yer kapladığı için bir çok yapmak istenen işi de artık yapabiliyoruz.

    Robot teknolojisinin gelişmesi daha fazla işlem yapacak bir işlemciye gerek duyuyordu. Oda zamanla oldu.

    Şimdi sadece Ay da yürümek değil amaçları. 1969 senesinde yapamadıkları birçok şeyleri yapacaklar. En önemlisi Ay'ı üs olarak kullanmak istiyorlar. O yüzden bu kadar fazla para var. 30 milyar dediğinde Apollo 11 e harcanan paranın onda biri kadar.

    Bugün batarya teknolojisi var. Ama istediğimiz şekilde mi değil. Telefonun şarjının bir yıl gittiğini düşün.

    Bataryanın ömrünü bile uzatsak bize yeni şeyler yapmamıza imkan verecek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-342C956DE

    Gidilmedi, komplo vs bir şey demedim ben. Senin teknolojiye bakış açını eleştirdim. Mahalle berberi kafasıyla olaya bakıp da kendini gülünç duruma düşürme. Komplike bir şey değilmiş. Daha da uzatma.
    Öyle kalırsın işte. Mahalle karısı gibi konuşmayı bilirsiniz. mantıklı cümleler duyunca beyniniz yanar böyle işte.

    Teknolojiye bakış açısıymış pehh. Tekerleği icat etmek bilimde sıçrama sayılır. Taş tekerlekten lastik tekere geçmek ise gelişimdir. Çünkü ikincisi yeni bir şey bulmuyor var olanı daha kullanışlı ve verimli hale getiriyor.

    Al bak bakış açısı budur işte.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.