Şimdi Ara

Huawei telefonlara Google darbesi - Güncellendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
502
Cevap
6
Favori
30.829
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Huawei telefonlara Google darbesi - Güncellendi


    Başkan Trump’ın talimatıyla Huawei ve ilgili iştiraklerine ekipman tedariğinin izne bağlanmasının ardından ağır bir darbe de uzun soluklu ortağı Google’da geldi. Google ortağına olan tüm desteğini kesiyor.


    Ağır darbe


    Sektöre yakın kaynakların verdiği bilgilere göre Google bundan böyle Huawei’den donanım veya yazılım tedariği yapmayacak. Daha da kötüsü Google’ın mevcut hizmet ve teknik desteğine de erişimi engellenecek.


    Bunun anlamı bundan sonra Huawei telefonlarında Google Play ve Gmail gibi popüler Google uygulamaları olmayacak. Ayrıca bunlara harici kaynaklardan erişme imkânı da ortadan kalkacak. Kaynaklar sistem güncellemeleri konusunda da Google’ın desteğini tamamen keseceğini ifade ediyor.


    Ayrıca Bkz.ABD’de izne tabi olan Huawei için bir istisna

    Bu durumun tek istisnası açık kaynak olarak erişilebilen Android sürümleri olacak. Huawei’nin bu sürümlere erişerek kendi telefonlarına güncelleme sağlayabilmesi mümkün olacak. Bunun dışında yine herhangi bir Google uygulamasını sunamayacak. Mevcut Huawei telefonları ise bu durumdan etkilenmeyecek.


    Tam da Huawei’nin akıllı telefon pazarında iki numaraya oturması sonrasında gelen ardı ardına yasaklamalar kafalarda soru işareti oluşturuyor. Özellikle global pazarda yasaklar etkili olabilir. Bundan sonra Huawei’nin atacağı adımlar çok önemli.


    Elbette tabiri yerindeyse Huawei’nin eli de armut toplamıyor. Firma kendisine ait bir işletim sistemi geliştirme çalışmaları yapıyor ve hatta Çin’de bu sistemin ilk testleri de başladı. Firmanın Google’dan bu tür bir hamle beklediği anlaşılıyor.


    Google tarafına dönecek olursak milyarlık Android ekosisteminin sahibinin tarafsız olması gerekir miydi bilemiyoruz ancak sonuçta bir ABD firması. Zira geçmişte Nexus telefonlarda Huawei ile çalışmıştı. Diğer taraftan sürekli büyüyen itici güç Huawei’den ekosistemi mahrum bırakmış olacak. Android dünyasını çok ilginç gelişmeler bekliyor diyebiliriz.

    Güncelleme: Huawei telefonların Google Play ve diğer uygulamaları almaya devam edeceği ancak güncelleme ve teknik destek alamayacağı belirtildi. 
     







  • Kılıçlar çekildi demek. Huawei'yi hafife almayın, kendi işlemcisini, modemini üreten, elinde inanılmaz patentler bulunan dev bir şirket için işletim sistemi geliştirmek basit bir iş.
    Bu savaştan kazanan teknoloji dünyası olacak. Belki ileride başka firmalar da Huawei'nin geliştirdiği çözümleri tercih edecek.
    Google'ın tekeli bir noktada kırılmış olacak.
    Çinliler orta asya da uygur türklerine soykırım yapıyorlar. Forumdakilerde 7/24 huawei övüyor, yazık. Ne hali varsa görsün bu çinli firmaların, alayı casuslukla meşgul.

    Edit: Sokakta iphone kıranlar, portakal bıçaklayanlar nedense uygur türklerine yapılan zulme ve soykırıma sessiz kalıyorlar, görmezden geliyorlar. Araplar için yaptığınızın çeyreğini türk kardeşleriniz için yapmadınız.
    Söylediklerinin tamamına katılmak ile beraber,
    Google'ın kararını haklı bulman enteresan.
    Bu tamamı ile ticari bir karar.
    Kimsenin seni beni düşündüğü yok.
    Huawei casus mudur?
    Bilmiyorum.
    Ama Google, Huawei'nin yaptığının mislini yıllardır yapıyor.
    Android'den önce de, kullancıların bilgisini çalıyor, indeksliyor ve satıyordu.
    Minicik harflerle yazılı sayfalar dolusu sözleşmeleri onaylatıp,
    "Bilgileri çalmıyorum, rızanızla siz veriyorsunuz" demek,
    En masumane ifade ile palavradır.
    Kimse masum değil.
    Konuya tam hakim olmadığımdan yorum yapmamıştım, dünden bu yana baya araştırdım şimdi bir iki kelam etme hakkına sahip oldum kendimce. Öncelikle yorumlar ve sorulara kendi nacizane cevaplayalım;

    - "Alternatif işletim sistemi yapsın"

    Arkadaşlar, bir işletim sistemini sıfırdan yazmak , yazdığını uygulamak bug'larını vs. gidermek oldukça zaman alır, Android ilk versiyonlarını hatırlayanlar ,(Gingerbread) Google'in nasıl zorlandığını iyi bilirler. Mevcut donanımlara uyumlu sürücülerini çıkarmak başlı başlına sıkıntı zaten.

    Google, öyle yada böyle 11 yılda bir ekosistem inşa etti, bu ekosistemin dışına çıkması kolay değil. Diyelimki çıktılar özellikle sosyal medya uygulamalarını ,kendi sistemini çıkartmak çok zor, yine kuyruğu kaptırırlar burdan.

    Bu uğurda nice babayiğit helak oldu, Microsoft bile çok uzun süre geliştiridği ,üstelik android'den daha stabil ve az kaynak tüketen Windows Mobile platformunun fişini çekti. Firefox os ve türevlerinin denemelerine girmiyorum bile.

    Geriye Android uygulamalar port etmek kalıyor ki bunun için hali hazırda SAILFISH OS var, böyle bir yola gireceklerse SAILFISH kendilerine göre. Artık ne derece stabil olursa.

    - "Huawei Nokia gibi bitecek"
    Bu büyük firmaların kriz planları vardır, hatta D' planı dahi. Yoksa zaten geçmiş olsun.

    Kaldı ki nokia bitiren geçiş dönemine, çağa ayak uyduramamasıydı. Ellerinde güçlü symbian varken "carla", ve "Donna" sürümlerini geliştirmekte geç kalması , Microsoft ile yola devam etmesi vs onlarca sebep var.

    Dipnot sebep symbian falan değildi, symbian neticede motordur. Kaldıki 256 mb ram'li Symbian'lı cihazlarda Tüm sosyal medya uygulamaları su gibi akıp, yağ gibi kayarken 750 MB ramli Android keresteden hallice telefonları , traktör gibi çalısırdı.(2013 yılında symbian desteği tamamen çekildi).

    Symbian dokunmatiklere uygundu, 2004 yılından bu yana çalışıyordu dokunmatiklerde. Bakınız o zamanlar SONY UIQ arayüzüne ne demek istediğimi anlarsınız.

    -"El altından destek verir"
    Zurnanın zartladığı yer burası. Huawei cihazlarında boot klidi var, ve bu kilit kaldırılamıyor, Huawei bunun" güvenlik önlemi" diye savunup bizzat android'i kendisi kapalı sisteme geçirdi. Boot kilidin kapalıysa, root yapamazsın, sistem dosyalarına müdaahale edemezsin, aosp rom yükleyemezsin.

    Huawei bölümünde tartışmalar yaşadık" bunun özgürlüğe vurulmuş darbe" olduğunu söylediğim anda tepkiler aldım benim gibi"küçük bir azınlığı" ilgilendiren bir karar olduğunu söylüyorlardı, hadi buyrun cenaze namazına. "Aosp yüklerim bende" diyebilecek misiniz ? yada "el altından" Google play yükleyebilecek misiniz?

    Sen özgürlük meleğinin kanadını kırar, "beni ilgilendirmiyor" diye ses etmezsen kırdığın kanadın kuyruğuna dolanırsın.
    Hadi bir şekilde kırdın, Huawei cihazlarının çekirdek kodlarını vermiyor, bu ikisini serbest bırakmazsa akıcı AOSP rom deneyimini unutun

    -"Qualcomm , Broadcom destek vermeyecekmiş"

    Huawei'nin akıllıcı yaptığı ender işlerdne birtanesi idi "Kirin" buna abanır.
    Kaldıkı kapı kapı dolaış "müşteri" arayan MTK orda duruyor.

    donanım acığını kapatmak kolay, piyada alternatifleri mevcut iş yazılımda bitiyor.
    Huawei boot kilit hadisesi, çekerdek kodları vermeme vb. işlemleri yüzünden bir hayli gıcık olsamda, dünyada demirbaş marka.

    Telefonlarının fiyatları iner bu süreçte, gemileri yakıp kendi donanım ve sailfish os tarafına geçemeye kalkarsa, sahip olduğu kitle ile belki bi şansı olabilir.

    Bakalım o kitledikleri boot kilidini açacaklar mı?

    Özgürlük nağraları eşliğinde, çekirdek koldarını geç ,çipset yazılımını dahi verirler artık :D


    -"Google servisleri yerine altarnatif kullanır"

    arkadaşlar olay salt mağaza desteği değildi, alternatif onlarca mağaza var zaten.
    Google yan servisleri ne olacak? google play kütüphanesi ne olacak? yani google'dan bağını tam koparmak Android'de iken mümkün değil.

    Belki hayırlı olur biz kullanıcılar için, Sailfish os ve türevine gün doğar, 3. bir altarnatifimiz olur.
    Nihayetinde ben huawei'nin bu işin altından kalkacagını düşünüyorum.

    Bu elim olay diğer çinli üreticilere ders olsun. Hepinizi ortaklaşa bir sistem üzerinde karar kılarsanız(Sailfis os misal) ancak o zaman birşeyleri değiştirebilirsiniz.

    Tek tek çakıl taşı kadar etkiniz olmaz, birlik olurlarsa o çakıl taşlarından dağ olur.
  • Kılıçlar çekildi demek. Huawei'yi hafife almayın, kendi işlemcisini, modemini üreten, elinde inanılmaz patentler bulunan dev bir şirket için işletim sistemi geliştirmek basit bir iş.
    Bu savaştan kazanan teknoloji dünyası olacak. Belki ileride başka firmalar da Huawei'nin geliştirdiği çözümleri tercih edecek.
    Google'ın tekeli bir noktada kırılmış olacak.

  • Kaynaktaki haber ile birebir tercumesini beklemem lakin onemli vurgulari detaylari paragraflari atlanmasinda harbiden KASIT aranir derecede .....

    Huawei Pixel cihazlari ile calistigina dair bir ibare haber kaynaginda yoktur zaten gercekte de yoktur sayin DH Editoru kardes :) . Sanirim aklinda suan satista olmayan cok eskimis 3.5 yil oncesine ait Nexus cihazinda kalmis aklin . Nexus serilerinde tek bir cihaz Huawei ile calismisti Google o yillarda masum olarak biliniyordu zaten ...

    Amerika aslinda Huawei ye ACIK KAYNAK kodlara gecerek kurtulma sansini da veriyor ki haberin kaynaginda Android Open Source Project (AOSP) uzerinden yoluna devam edebilir.

    Huawei kendi isletim sistemi ile devam ederse ki teknoloji sirketlerinden bilgi casuslugu ve askeri kuruluslardan da gizli bilgi topladigi bircok kez suc isledigi sabitken Amerika icin koz vereceklerdir .

    Kimse de Huawei icin yesinler birbirlerini veya mazlumdur Huawei filan demesin ...

    Huawei Cin disinda hizmet ve buyume istiyorsa bundan sonra ACIK KAYNAK kod ruhuna gecmeli ve ona gore sefafligini korumalidir.

    Adi cikmis olmasi ile Samsung gibi kapali olma luksu de kaldirilmistir.

    Tuhaf olan baska ulkenin yazilimini atsaniz Huawei cihazlarinda anliyor uyariyor ve cihaziniz sapitiyor. SAmsung larda bile olmayan bircok kapalilik Huawei lerde vardir. Bootloader kilidi Nisan 2018 de resmi olarak tum cihazlari icin kaldirildigi da ilan edilmisti .

    Aslinda bu darbeyi Huawei kendisine yapiyor ve anlasilan o ki Cin disindaki Huawei kullanicilarini hic dusunmuyor Amerika ve Google mevcut kullanicilarin magdur olmamasi icin dusunceli olmalari da onemli bir detay ama Huawei in goreceli guzel seylerine de artik fazla alismamayi mumkunse Huawei den uzak durmanizi SAHSEN SAHSI IFADEMI DE BELIRTMEK ISTERIM. KARAR ELBETTE SIZINDIR. Durum ve gelecekte kesin gidishati da asikardir .





  • Görüldüğü üzere, bir şirket dünyada ne kadar egemen olursa aslında bir o kadar tehlikeli, çünkü o şirket bağlı olduğu ülkenin elidir. O ülke ile aran bozulursa o şirket ile de otomatik olarak bozulur.
    Huawei çok sağlam geliyordu. Bu engel ile biraz yavaşlar. Ama önünü alamazlar.
    Hele ki karşısında Apple gibi her şeyi ilk defa kendisi bulan bir firma varken :)

  • Üstad, bu kapalılık Apple'da varken bir sıkıntı yok da, Huawei'de varken mi ooooo? Dünyada Apple kadar kapalı başka bir telefon üreticisi var mı? Hiç bir şekilde kodlarına hiç bir şeyine ulaşılamıyor.
    Tarafsız olun. Huawei büyük bir firma. Basit bir telefon üreticisi değil.

  • Mevcut telefonlar direkt ya da dolaylı olarak etkilenirse Avrupa Birliği Google'ı rahat bırakmaz. Çin Rusya pazarında Apple ürünlerinin satışına taş koyarsa bir de buradan yak.
    Herkes birbirine bağımlı arkadaşlar biri çoğunlukla ekonomik anlamda biri endüstriyel anlamda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hemen bir aptoide kurarak çözülecek hede.

    Yanlız bu trump baydı arkadaş. Bush u bile arar olduk.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Günümüz mobil sektörünü belirleyenler Çinli firmalar ekran kasa oranı pop up kamera 5x 10x zoom kamera f/p vb. Donanım çinden yazılım abd den geliyordu google hamlesiyle artık çinden hem donanım hem de yazılım gelecektir. ABD den de donanım geliyor ama onu da üreten yine Çin.

    Google bu hamlesiyle stadia konusunda da kendisine büyük zarar vermiştir bence, kimsenin aklına gelmeyen "ya hizmeti keserse?" sorusunu ortaya çıkarmıştır. Ben stadia işine balıklama atlamam bu saatten sonra mevcut konsol düzeninden devam etmeden yanayım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Trumpa bak hele

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • En büyük çözümler çaresizliklerden çıkmıştır. Adamları bitirmeye çalışırken daha da büyük bir dev olarak karşılarına çıkar umarım. Huawei’yi pek sevmezdim ama şu saatten sonra diliyorum ki en iyi işlemcileri de üretirler, üretsinler ki tüm Çinliler de onlardan alsın işlemciyi. Para kölesi Amerikalılar avucunu yalasın, onlara kölelik edenlerle beslenmeye devam etsin. Kazanan da biz bilinçli tüketiciler olalım!

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Huawei Xiaomi oppo vivo meizu birlesir bi isletim sistemi cikarir trump şok

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Mağaza problem yaratır işletim sistemi çok da önemli değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Huawei büyük bir telefon üreticisi. Bunca sene uygulamalar ios ve androide geliştiriliyordu artık huawei içinde geliştirilir çünkü adamlar çok satıyor. Birde huaweiden sonra diğer büyük üreticilerde google dan vazgeçerse ortalık şenlenir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İşletim sistemi geliştirmek basit diyorlar. O yüzden mi hala bilgisayarınızda 20 yıldır Windows var, BlackBerry ve Nokia niye battı? Koskoca Microsoft bile adam akıllı mobil işletim sistemi geliştirmedi.
    Huawei Çin dışında bitmiştir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sonunda içinde saçma sapan Google uygulamaları olmayan Android telefon üretebilecekler, market sıkıntı değil APK olarak yükleriz lazım olanları,,,

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Çinde yıllardır google yasaklı olunca birşey yok; Google Huawei'yi engelleyince auvv

  • quote:

    Orijinalden alıntı: V4LKyR

    Kılıçlar çekildi demek. Huawei'yi hafife almayın, kendi işlemcisini, modemini üreten, elinde inanılmaz patentler bulunan dev bir şirket için işletim sistemi geliştirmek basit bir iş.
    Bu savaştan kazanan teknoloji dünyası olacak. Belki ileride başka firmalar da Huawei'nin geliştirdiği çözümleri tercih edecek.
    Google'ın tekeli bir noktada kırılmış olacak.
    "işletim sistemi geliştirmek basit bir iş."

    :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni işletim sistemi yapmak kolay iş değil huawei ne kadar büyük olursa olsun.Koskoca Microsoft bu işi beceremedi Nokia bu yolda battı. Şuanda en büyük etkenlerden biri de çinin izleyeceği politikalar. Yeni bir işletim sistemi çıkarda bunu zorunlu kılarsa çinde, o zaman huaweiye bir şans doğabilir.

  • Çokta tın yani huawei dünya markası zaten kendi mağazası var AppGallery diye ekstra olarak Apk Pure uygulamasını da kullanıyorum bana yetiyor play store silinmiş daha olmayacakmış beni zerre ilgilendirmiyor aksine daha iyi olur google uygulamaları yüzünden batary daha çabuk bitiyordu iyi oldu iyi kendi topuklarına sıktılar :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çinliler orta asya da uygur türklerine soykırım yapıyorlar. Forumdakilerde 7/24 huawei övüyor, yazık. Ne hali varsa görsün bu çinli firmaların, alayı casuslukla meşgul.

    Edit: Sokakta iphone kıranlar, portakal bıçaklayanlar nedense uygur türklerine yapılan zulme ve soykırıma sessiz kalıyorlar, görmezden geliyorlar. Araplar için yaptığınızın çeyreğini türk kardeşleriniz için yapmadınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 12 Angry Men -- 20 Mayıs 2019; 16:4:29 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.