Şimdi Ara

Boeing 737 Max hakkında tüm bilinenler (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
0
Favori
3.405
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Boeing bu günlere böyle melun kazaların akabininde zaten gelmiştir.

    Boeing 737 Max hakkında tüm bilinenler
    İlk başlarda İngiliz de Havilland Comet varmış - ilk jet motorlu 'kare' pencereli uçak. Bu kare pencereler sonra sonunu getiriyor.

    Olayın bir tanığı da Challenger Faciası. Morton Thiokol, NASA'ya tedarik ettiği katı yakıt iticisinin tasarımında kullandığı 2 halkalı cıvatanın soğuk ortamlarda çalışamadığını NASA'ya bildirip kalkışı erteletmek için davranacakken NASA yetkilileri uyarıyı dikkate almıyorlar. Havada 78. saniyesinde havaya uçuyor.
    Sonraları Morton Thiokol 3 halkalı tasarımını yapıyor.
    Buradaki kilit nokta, de Havilland da böylesi bir ortamda birinciliği Boeing'e kaptırmış. NASA uzay programını 32 ay dondurunca tekel olduğundan birşey olmuyor ama Boeing ticari bir firma. Soruşturmanın pazarda yansımaları olur.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: System Lord

    DH lütfen ulaşabileceğimiz şeyleri haber yapın yani bu siteden hiç kimsenin bu uçağı almadan önce donaınımını inceleyeceğini zannetmiyorum.
    bu nasil sacma bir yorum?


    Boeing cok onemli bir firma amerika adina. FAA dan tutmus Trump a kadar her kes bu olayin Boeing lehine kapatilmasina calisacak. Cin nin eline guzel koz gecdi umarim dogru sekilde yararlanirlar.
  • İnsan hayatini para olarak gorenler kaybetmeye mahkumdur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Harika açıklamışsın. (Havacıyım)
  • Otomotiv 1, havacılık 2, veya yer değiştirebilirsiniz.

    Dünyanın en "onun bunun çocuğu" sektörleridir.

    Uçuş, havayolu, uçak vb. konularında örtbas muhabbetleri çok daha fazladır.

    Sully filmini izleyin, nehre uçak indiren pilotu bile neredeyse kahraman yerine beceriksiz ilan etmeye çalışan bir havayolu veya uçak üreticisi göreceksiniz.
  • İşin içinden biri olarak yazıyorum, bu yüzen anonim yazmak istedim =
    B737 Max ile ilgili olarak teknik olmayan kişilerin de anlayabileceği tarzda bir şeyler de ben yazmak istedim. Bir uçağın uçmasıyla ilgili olarak 3 temel kavramdan bahsedebiliriz: 1) Tutunma, 2) Hareket ve üçüncüsünü en son söyleyelim.
    Uçma kavramından bahsedebilmek için cismin havada belirli bir irtifada tutunabilmesi gerekmektedir. Uçaklarda tutunmayı sağlayan organ, kanattır. Tutunabilmesi için de hareket şarttır. Hareket varsa tutunma söz konusudur. Hareketi sağlayan organ ise motorlardır. En temel anlamda Aerodinamik biliminin özü, hava içinde hareket eden bir cisim ile havanın etkileşimini inceleyerek, hareketten dolayı cisim üzerinde oluşan basıç dağılımları vb konuları irdelemektir. İki anahtar kelime hareket-dinamik ve hava-Aero. Yani hareket varsa cismin uygun şekline göre havada tutunmasını sağlayabilen bir sonuç elde edebiliriz (cisimin şekli, havaya göre açısı vb. birçok parametre var tutunmayı etkileyen). Arabada giderken camdan elimizi çıkarıp, belirli bir açı verirsek elimiz yükselmeye başlar. Açıyı biraz daha artırırsak, tutunma kaybı ortaya çıkar.
    B737 Max’ın diğer B737 modellerinden en önemli farkı motorları: daha verimli, daha büyük, yakıt sarfiyatı daha az olarak tasarlanan bu motorlar, diğer modellere göre biraz daha kanat önüne doğru, biraz daha yükseğe monte edilmiş durumda, bu da uçağın ağırlık merkezi ve balansında bir takım değişikliklere neden olmuş. Bunu bir ön bilgi olarak aklımızda tutalım.
    Şimdi gelelim uçağın uçmasının teorisindeki üçüncü önemli unsura: 3) Kontrol. Her ne kadar cisim hava içinde hareket etse ve tutunsa da eğer kontrol edemiyorsak hiçbir anlam ifade etmez. Uçakta kontrolu sağladığımız kuyruk bölgesinde yatay ve dikey kısımlarda bazı organlarımız var, bu organlar uçağın sağa sola, yukarı aşağı bir takım kontrol manevralarını gerçekleştirmesini sağlıyor. (ilave olarak kanatta yer alanlar da var, konuyu dağıtmamak için bahsetmiyorum)
    Uçağın havada tutunması kanadın şekli, hücum açısı dediğimiz havanın geliş doğrultusuyla yaptığı açıyla ilişkili. Hücum açısının yani kanadın hava akış doğrultusuna göre yaptığı açının belirli bir değerin üstüne çıkması durumunda, tutunma kayıbı (stall, perte de vitesse) dediğimi olayı yaşıyoruz. Yani tutunma olayı bitiyor, irtifa kayıbı ve kontrol zafiyeti başlıyor, yani düşüyor. Stall yani tutunma kayıbı olayı istenmeyen bir olaydır. Hücum açısının belirli bir değeri aşması, yüksek hücum açısı olması durumunda meydana gelen bir olay (bunun gibi burada anlatmayacağım düşük hız vs. birçok parametre de stall’a neden olabilir)
    B737 Max uçaklarında da motorların üstte bahsettiğim konfigürasyonundan dolayı, ağırlık merkezi ve balans değişimlerinden dolayı zaman zaman stall’a neden olabilecek ya da bu algıya sebebiyet verebilecek hücum açısı ortaya çıkabilmektedir. Yani istenmeyen hücum açısı artışı, burun yukarı hareket bu yeni motor konfigürasyonunun bir sonucu olarak bu uçak tipinde karşımıza çıkabiliyor. Boeing firması da istenmeyen bu durumu engelleyebilmek amacıyla, diğer 737 modellerinde olmayan yeni bir yazılım ile buna çözüm geliştirmiş: MCAS (Maneuvering Charactristics Augmentations System). Bu yazılım, uçağın burununun olması gerekenden fazla yukarı olması durumunda yani stall’a, tutunma kayıbına neden olabilecek bir hücum açısına ulaşıldığında devreye girerek, kuyrukdaki yatay hareket sağlayan organlara kumanda vererek, uçağın burnunu aşağı doğru otomatik olarak indiriyor yani aşağıya doğru harekete neden oluyor. AoA sensörlerinin yani hücum açısı algılama sensörlerinin hatalı çalışması da benzer bir sonuca neden olabiliyor. Hücum açısı sensörlerinin hatalı çalışması neticesinde MCAS sisteminin devreye girerek burun aşağı hareket vermesini engellemek için, bu sistemi devre dışı bırakmaya imkan sağlayan stabilizer trim cutout switch’ler mevcut.
    Özet olarak üçüncü unsur olan kontrol, uçmanın teorisinde en önemli unsur. Kontrola etki eden en önemli unsurlar ise uçağı yöneten kompüterlere yüklenen yazılımlar ve pilotların yetkinlikleri. Çok tekniğine girmeden ifade etmeye çalıştım, umarım faydalı olmuştur.





  • Güzel haber, üzücü durum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • stalker(1979) kullanıcısına yanıt
    aynen öyle, şu ana kadar 500 milyar dolar zarara uğrayabilir diyor bazı kaynaklar, tabi amerikada Huawei ye büyük zarar ettiriyor tüm dünyada, avrupada sadece ingiltere kaldı Huawei yi yasaklatmayan, diğerleri altyapı olarak yasakladı, ABD de zaten satışları bile yasak, bu tamamen finans savaşı, ergün diler de bunları çok güzel anlaşılır bir dille anlatıyor biz de öğreniyoruz, keşke her genç öğrense de sığ tartışmalardan kurtulup dünyada neler oluyor görebilseler.
  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    kardeşim çok tekniğe girmeden kısa yazdım demeye getirdin ama ben sadece özet olarak diye başlayan kısmını okudum :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: MDV

    bu nasil sacma bir yorum?


    Boeing cok onemli bir firma amerika adina. FAA dan tutmus Trump a kadar her kes bu olayin Boeing lehine kapatilmasina calisacak. Cin nin eline guzel koz gecdi umarim dogru sekilde yararlanirlar.

    Alıntıları Göster
    tamam
  • metehanturt M kullanıcısına yanıt
    Umarım fişini atmamışlardır :)))

  • stalker(1979) kullanıcısına yanıt
    Huawei olayıyla hiç de benze bir durum değil bu. Erdi Bey de söyledi düşen uçakta hiç de az olmayacak sayıda Çin vatandaşı varmış. Üstelik Boeing 737 Max 8'in çok yakın geçmişteki kazasının sabıkası da varken Çin'in teknolojiye hakim bir ülke olması nedeniyle kazalar arasında sebep sonuç ilişkisi kurarak uçuş yasağı kararı son derece normal. Eğer salt intikam almak için alınmış bir karar olsaydı diğer ülkeler bu karara uymazdı. Kim tarafından ortaya atıldı bilmiyorum ama maddi dayanaklardan tamamen yoksun bir iddia.

  • alaz1903 kullanıcısına yanıt
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=374&v=O0v_g8A5rtQ
    Şu video ile şunuhttps://www.youtube.com/watch?time_continue=620&v=rSRz_jC3VJg
    izlerseniz daha mantıklı gelmeye başlar. Bu uçakların ilk çin tarafından engellemesi diğer ülkelerin buna katılması bile bir şeylerin kanıtıdır.
    Boeing in zararı şu anda siparişlerle beraber 600-700 milyar dolara yaklaştı. Uzun vadede 1 trilyon doları da aşacak zararları.
    Dünyada bir anda bu kadar dehşet bir zarar etmiş şirket yok. Ben mantıklı buluyorum. Ha siz mantıklı bulmazsınız saygı duyarım. İyi akşamlar.




  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    Yanlışın var. Angle of Attack sensörlerinden iki tane olmasına rağmen MCAS sadece birinden doğrulama yapıyor, yani sağlama alma protokolü yok.
  • stalker(1979) kullanıcısına yanıt
    Videoları izledim kişisel olarak Youtube'daki komplo teorisyenlerine her zaman mesafeli yaklaşma eğilimini bir tarafa bırakırsam kim tarafından söylenirse söylensin söylenen her söze değerlendirilip mantık süzgecinden geçirme şansını veririm. Bu arkadaşın söyledikleri maddi temellerden yoksun ve tamamen kendi kişisel çıkarımlarından oluşuyor. Çin ve güdümündeki ülkelerin intikam mantığıyla yaklaştığını varsayalım bir an, İngiltere, Fransa, Hollanda gibi ülkeler de mi Çin'in güdümüne girdi. Olay tamamen Boeing'in süreci kötü yönetmesi ve şeffaf olmaması ve kısa süre önceki kazanın da şaibeli olmasından kaynaklanıyor. Tıpkı Volkswagen'in emisyon değerlerinde gerçekleri gizlemesi gibi. Abd orada Almanya'ya bir operasyon yapmadı, olay tamamen Volkswagen'in etik olmayan ihlalleri kaynaklıydı. Volkswagen'e yaptırım uygulamasından dolayı ABD'yi suçlayamayız ya da sorumlu tutamayız. Sorumluluk tamamen emisyon hilesi yapan şirketindir. Boeing'de aynı süreçten geçiyor. Zarar milyarlarla ölçülüyor olsa da sebebi Çin değil tamamen Boeing kaynaklı.
    Kendi adıma söylediği her şeyi tartışılmaz doğrularmış gibi aktaran bu tür şahısları dinlerken mutlaka söylediklerinin delilleri ve maddi dayanakları olup olmadığına bakıyorum. Şayet bunları sunmuyor "bu olay böyledir, bu da böyledir" çünkü ben öyle söylüyorum tarzında bir yöntem varsa -ki videoda aynen bu şekilde- bu da bir görüş diyorum. Ancak kendi görüşlerimi bilimsel yöntemden uzak yaklaşım sergileyen birinin anlatımlarıyla şekillendiremem. Boeing olayı belki de Çin'in ya da ABD'nin rakiplerinin istediği şekilde gelişmiş olabilir ama bunun sebebi ne Çin ne de başkaları değil Boeing firmasıdır.
    Sizin görüşlerinize tamamen saygı duysam da bu Youtuber'i mantıklı bulmam hiç olası değil. Size de iyi akşamlar diliyorum.




  • MCAS sistemi uçağın yeni motorları sebebiyle oluşan yukarı hareketini önlemek için horizontal stabilizer denilen bildiğimiz uçağın yatay kuyruğunu komple aşağı yukarı çeviren trimleri otomatik olarak ayarlayarak uçağın hucüm açısını değiştiriyor. Pilotlar stick(lövye) ile verdikleri kumanda ile ise sadece kuyruğun ucundaki elevator(kaldıraç) denen aerodinamik parçayı oynatarak uçağın hücum açısını değiştiriyor.
    Boeing 737 Max hakkında tüm bilinenler

    Airbus ilk uçakları olan A300/310 serisi hariç geriye kalanında boeing gibi pilotun stick ile verdiği kumandaları direkt olarak hidrolik sistemlerle kanat ve kuyruktaki, aileron ve elevatorlara iletmek yerine araya bir bilgisayar sistemi yerleştirip pilotun komutlarını bilgisayar denetiminde iletiyor. Fly By Wire isimli bu sistem uçağın stabilitesini de kontrol ederek kumandalara müdahele ediyor.

    Boeing Fly By Wire benzeri sistemi ilk olarak 777 serisi uçaklarında kullandı, sonrasında 747-800 serisine de bu sistemi monte etti, zaten güncel 787 dreamlinerda var bu sistem. Fakat nedense 737 serisini max olarak yeniden elden geçirirken Fly By Wire sistemini eklemek yerine MCAS gibi daha küçük müdaheleler yapan bir sistem geliştirdi.

    Uzun lafın kısası Boeing 777, 747-800 ve 787 serisi uçaklarda kullandığı Bilgisayar destekli uçuş kontrol sistemini(fly by wire) 737 max serisine maliyetlerden kaçmayıp ekleseydi bu sıkıntıları yaşamayacaktı.




  • Trumph uçmasında mani görmemiş
    Uçuşların durdurulması amerikan ekonomisini etkileyecek boyutlara ulaşıyorsa
    boeing satışlarını durdurup batırma noktasına getiriyorsa
    bırakın insan hayatını uçurun gitsin

  • Böyle kaliteli içerikleri devamlı görmek dileğiyle...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • videoyu izlerken Erdi Bey'in ne kadar kıymetli bir çalışan olduğunu anladım gerçekten her şeyiyle araştırmış etmiş sağ olsun teşekkürler iyi yayınlar
  • @fx57 @Speed-Step @gun

    Elinize sağlık, güzel video olmuş. Birkaç ilave yapacaktım ama onları da @quxall yazmış. Sadece ilave olarak söyleyebileceğim, pilotlar neden MCAS sisteminin verdiği hatalı kumandaya karşı koyamadılar sorusuna cevap olarak;

    1) @quxall ‘ın gönderdiği resimde görüldüğü gibi sistemin kumanda ettiği yüzey (yatay stabilizatör) onun bir kısmı olan, pilotların lövye ile kumanda ettiği elevatöre göre oldukça büyük olduğu için elevatör kumandası yetersiz gelir,

    2) Lion Air kazasından sonra bir bülten yayınlanıp bu arıza yaşandığında stabilizör trim durdurma düğmelerinin kapatılması (cut-out pozisyonuna alınması) gerektiği bildirilmiş olmalı ancak pilotlar çok alçak irtifada kaptama işlemi yapana kadar stab trimin aşırı derecede ileri sarması sonucu derin alçalma başladıktan sonra stab trim cut-out yapılsa dahi manual trim handle açıp geri trim yapmaya yeterli zaman kalmayabilir.

    Allah rahmet eylesin.

    Boeing’in işi çok zor. İki seçeneği var; ya @quxall ‘ın bahsettiği fly-by-wire sistemi koyarak lövye ile kumanda verildiğinde aynı zamanda stab trim’e de kumanda edilmesini ve mcas ile çakışma olduğunda pilot kumandasının baskın olmasını sağlayacak ya da iniş takımı dizaynını değiştirerek motoru geriye konuşlandırıp MCAS’ı iptal edecek. Ancak her ikisi de yeni uçak yapmak kadar uzun ve zorlu bir süreç. Sadece yazılımı update ettik, pilotlar için de yeni acil durum prosedürü geliştirdik diyip işin içinden çıkmaya çalışırsa birçok siparişi iptal olacaktır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.