Şimdi Ara

Boeing 737 Max hakkında tüm bilinenler

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
0
Favori
3.404
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
    Boening'in son 2 yılda 2 ölümcül kazaya karışan ve şu anda uçuşları durdurulan Boeing 737 Max modeli nasıl geliştirildi? Neden düşmüş olabilir? Bilinen sorunları neler? 



  • İşin içinden biri olarak yazıyorum, bu yüzen anonim yazmak istedim =
    B737 Max ile ilgili olarak teknik olmayan kişilerin de anlayabileceği tarzda bir şeyler de ben yazmak istedim. Bir uçağın uçmasıyla ilgili olarak 3 temel kavramdan bahsedebiliriz: 1) Tutunma, 2) Hareket ve üçüncüsünü en son söyleyelim.
    Uçma kavramından bahsedebilmek için cismin havada belirli bir irtifada tutunabilmesi gerekmektedir. Uçaklarda tutunmayı sağlayan organ, kanattır. Tutunabilmesi için de hareket şarttır. Hareket varsa tutunma söz konusudur. Hareketi sağlayan organ ise motorlardır. En temel anlamda Aerodinamik biliminin özü, hava içinde hareket eden bir cisim ile havanın etkileşimini inceleyerek, hareketten dolayı cisim üzerinde oluşan basıç dağılımları vb konuları irdelemektir. İki anahtar kelime hareket-dinamik ve hava-Aero. Yani hareket varsa cismin uygun şekline göre havada tutunmasını sağlayabilen bir sonuç elde edebiliriz (cisimin şekli, havaya göre açısı vb. birçok parametre var tutunmayı etkileyen). Arabada giderken camdan elimizi çıkarıp, belirli bir açı verirsek elimiz yükselmeye başlar. Açıyı biraz daha artırırsak, tutunma kaybı ortaya çıkar.
    B737 Max’ın diğer B737 modellerinden en önemli farkı motorları: daha verimli, daha büyük, yakıt sarfiyatı daha az olarak tasarlanan bu motorlar, diğer modellere göre biraz daha kanat önüne doğru, biraz daha yükseğe monte edilmiş durumda, bu da uçağın ağırlık merkezi ve balansında bir takım değişikliklere neden olmuş. Bunu bir ön bilgi olarak aklımızda tutalım.
    Şimdi gelelim uçağın uçmasının teorisindeki üçüncü önemli unsura: 3) Kontrol. Her ne kadar cisim hava içinde hareket etse ve tutunsa da eğer kontrol edemiyorsak hiçbir anlam ifade etmez. Uçakta kontrolu sağladığımız kuyruk bölgesinde yatay ve dikey kısımlarda bazı organlarımız var, bu organlar uçağın sağa sola, yukarı aşağı bir takım kontrol manevralarını gerçekleştirmesini sağlıyor. (ilave olarak kanatta yer alanlar da var, konuyu dağıtmamak için bahsetmiyorum)
    Uçağın havada tutunması kanadın şekli, hücum açısı dediğimiz havanın geliş doğrultusuyla yaptığı açıyla ilişkili. Hücum açısının yani kanadın hava akış doğrultusuna göre yaptığı açının belirli bir değerin üstüne çıkması durumunda, tutunma kayıbı (stall, perte de vitesse) dediğimi olayı yaşıyoruz. Yani tutunma olayı bitiyor, irtifa kayıbı ve kontrol zafiyeti başlıyor, yani düşüyor. Stall yani tutunma kayıbı olayı istenmeyen bir olaydır. Hücum açısının belirli bir değeri aşması, yüksek hücum açısı olması durumunda meydana gelen bir olay (bunun gibi burada anlatmayacağım düşük hız vs. birçok parametre de stall’a neden olabilir)
    B737 Max uçaklarında da motorların üstte bahsettiğim konfigürasyonundan dolayı, ağırlık merkezi ve balans değişimlerinden dolayı zaman zaman stall’a neden olabilecek ya da bu algıya sebebiyet verebilecek hücum açısı ortaya çıkabilmektedir. Yani istenmeyen hücum açısı artışı, burun yukarı hareket bu yeni motor konfigürasyonunun bir sonucu olarak bu uçak tipinde karşımıza çıkabiliyor. Boeing firması da istenmeyen bu durumu engelleyebilmek amacıyla, diğer 737 modellerinde olmayan yeni bir yazılım ile buna çözüm geliştirmiş: MCAS (Maneuvering Charactristics Augmentations System). Bu yazılım, uçağın burununun olması gerekenden fazla yukarı olması durumunda yani stall’a, tutunma kayıbına neden olabilecek bir hücum açısına ulaşıldığında devreye girerek, kuyrukdaki yatay hareket sağlayan organlara kumanda vererek, uçağın burnunu aşağı doğru otomatik olarak indiriyor yani aşağıya doğru harekete neden oluyor. AoA sensörlerinin yani hücum açısı algılama sensörlerinin hatalı çalışması da benzer bir sonuca neden olabiliyor. Hücum açısı sensörlerinin hatalı çalışması neticesinde MCAS sisteminin devreye girerek burun aşağı hareket vermesini engellemek için, bu sistemi devre dışı bırakmaya imkan sağlayan stabilizer trim cutout switch’ler mevcut.
    Özet olarak üçüncü unsur olan kontrol, uçmanın teorisinde en önemli unsur. Kontrola etki eden en önemli unsurlar ise uçağı yöneten kompüterlere yüklenen yazılımlar ve pilotların yetkinlikleri. Çok tekniğine girmeden ifade etmeye çalıştım, umarım faydalı olmuştur.
    Merhaba,
    Bu habere önem vermeniz, video çekmeniz sebebiyle teşekkür ederim, havacılıkla alakalı tüm haberin devamını merakla bekliyorum.

    Önemli bir konu: Etiyopya (CAA) sivil havacılık otoritesi, kazadan sonra Boeing kaza kırım ve inceleme ekibine, kaza mahaline girme izni vermiyor. Tahminler, Boeing'in olası karartma faaliyetlerini engellemek üzerine odaklanmıştı. Üzerine hemen FAA (American Federal Havacılık Kurumu) de devreye giriyor.


    Edit:
    Birkaç teknik düzeltmeyi, mesajımın devamından kaldırdım ve editörlerimize özelden gönderdim.

    Sevgiler
    Erdi Bey Teşekkürler. Boeing ilk kazada Lion Havayollarını dişine göre bulup onları ve pilotlarını suçlayarak olayı örtbas etmişti. Aslında kabahatin MCAS sisteminde olduğunun farkında olduklarından sessiz sedasız yazılımı güncelleme yoluna gittiler. Onu da yetiştiremeyip yüzlerine gözlerine buluşturdular. Ağırlık merkeziyle ilgili bu hatanın yazılımla falan güncellenebileceğine de ihtimal vermiyorum. Adamlar hatalarını örtbas edip Etiyopya Hava yollarındaki 150 yolcunun kanına girdiler.
  • Erdi reis yine yapmış yapacağını. Araştırma konusunda ilham aldığım insanlardansın sana saygım sonsuz :)

  • Erdi Bey Teşekkürler. Boeing ilk kazada Lion Havayollarını dişine göre bulup onları ve pilotlarını suçlayarak olayı örtbas etmişti. Aslında kabahatin MCAS sisteminde olduğunun farkında olduklarından sessiz sedasız yazılımı güncelleme yoluna gittiler. Onu da yetiştiremeyip yüzlerine gözlerine buluşturdular. Ağırlık merkeziyle ilgili bu hatanın yazılımla falan güncellenebileceğine de ihtimal vermiyorum. Adamlar hatalarını örtbas edip Etiyopya Hava yollarındaki 150 yolcunun kanına girdiler.

  • Peki şimdi bu uçaklara sahip. Olan hava yolları ne yapıcak?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Boeing'e tazminat davası açacak havayolu firmaları büyük ihtimalle. Göz göre göre insanları öldürüyorlar. Amerikan firmasından ne beklersin ki. Kapitalist sistem için insanın bir değeri yok.

  • Merhaba,
    Bu habere önem vermeniz, video çekmeniz sebebiyle teşekkür ederim, havacılıkla alakalı tüm haberin devamını merakla bekliyorum.

    Önemli bir konu: Etiyopya (CAA) sivil havacılık otoritesi, kazadan sonra Boeing kaza kırım ve inceleme ekibine, kaza mahaline girme izni vermiyor. Tahminler, Boeing'in olası karartma faaliyetlerini engellemek üzerine odaklanmıştı. Üzerine hemen FAA (American Federal Havacılık Kurumu) de devreye giriyor.


    Edit:
    Birkaç teknik düzeltmeyi, mesajımın devamından kaldırdım ve editörlerimize özelden gönderdim.

    Sevgiler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xagdas -- 14 Mart 2019; 22:54:29 >
  • DH lütfen ulaşabileceğimiz şeyleri haber yapın yani bu siteden hiç kimsenin bu uçağı almadan önce donaınımını inceleyeceğini zannetmiyorum.

  • Bana göre DH'nin yaptığı en güzel ve kaliteli videolardan olmuş. Baştan sona dinledim. Erdi Bey araştırmayı çok iyi yapmış. Olumsuz yorumlara aldanmayın. Bu tarz videolar gelmesi dileğiyle. Başarılar.

  • boeing in zararı yarım trilyon doları bulabilirmiş, bazı kaynaklar bunu dillendiriyor, eğer doğruysa çok ciddi sıkıntıya girerler

  • National geographic "uçak kazası raporu" belgeseli bekliyorum

  • Bu boing f37 max lerin düşmesi olayını Amerika nın Huawei operasyonuna Çin in cevabı diyenler var. Zaten bu uçağı ilk yasaklayan ülke yanılmıyorsam çin. Boing şu anda 70 milyar dolar değer kaybı yaşadı. Dünyada bu uçağı kullanan firmalarda uçağı hangarlara çektikleri için zarar ettiklerini bu masrafların hepsini boing den tazminat olarak alacaklarını açıklamışlar. o tazminatlarda Boing e ödetilirse fatura çok kabarık olacak. Boing i çok zor günler bekliyor. Çin Huawei intikamını çok acı şekilde alıyor.

  • 787 nin yapım süreci ile ilgili vahim iddiaların olduğu belgesel-haber:https://www.youtube.com/watch?v=Am9qLtEbnZQ

  • Ne son 2 yılı son 5ay



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 007captiva -- 15 Mart 2019; 1:4:16 >
  • amerikadaki kapitalist sistem yüzünden insan canını tehlikeye atılıyor. amerikada sağlık sistemi de böyle sağlık sisteminde kullanılan makinelerin eğitimi 60 saat sürecekken maliyet açısından doktorlara sadece 30 saat eğitim veriyorlar. amerikada her şey para insan sağlığının bir önemi yok.
  • Erdi Abi'nin bu videosunu sabırsızlıkla bekliyordum.Çok iyisin abi.Sağ ol var ol :)
  • stalker(1979) kullanıcısına yanıt
    ergün diler mi takip ediyorsun ? aynı onun dediklerini yazmışsın

  • Emeğinize sağlık çok iyi bir çalışma olmuş. Donanımhaberi bu yüzden seviyoruz yine fark yarattınız

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dropzone

    ergün diler mi takip ediyorsun ? aynı onun dediklerini yazmışsın
    Evet. Sizde izlemişsiniz demek ki. Bu boeing olayının altında bence de bir komplo var. Adamlar 70 milyar dolar kaybettiler. Şirketin 4 de 1 i eridi gitti kısa sürede. İlk olarak çin in bu uçakları yasaklaması rastlantı değil bence.
  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi snakefatih -- 15 Mart 2019; 6:31:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu olay Boeing ve çirkef ABD'lilere pahalıya patlayacak gibi. Az buz da değil 150 insan öldü gitti. Üstünü örtemezler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.