Şimdi Ara

Oyun sistemi için ABARTILAN donanımlar veya özellikleri (TAVSİYELER)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
5
Favori
3.192
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • taşınmıştır
    https://forum.donanimhaber.com/kitlik-zamani-ekran-kartsiz-oyun-cu-bilgisayari-toplama-harici-ekran-karti-ileride-alinacak--105125572



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Münebbih -- 2 Kasım 2023; 12:20:48 >



  • Forum eskidende böyleydi zaten, bilende yazardi bilmeyende,

    simdilerde cevap vermeye üseniyor millet vede "ne haliniz varsa görüncüler" var :) "amaan bosverciler" ide unutmamak gerekir..

    Ama asil mesele "alistik artikcilarin" hatalari düzeltmeye usenip "ne haliniz varsa görüncüler" den olmaya baslamasi.. iste bütün mesela bu.
    Sıcak bir cismi iki parmağınız arasında tutunca, sadece alt parmağınız mı yanıyor ?
    Mosfet sıcaklığı PCB' nin altına da gidiyor doğru. Ama üstüne gitmiyor diye bir durum yok. Termal pad + heatsink ikilisi ile, ısının mosfet üzerindeki soğutucuya da aktarıldığı bir gerçek.

    Üzerinde herhangi bir ısı dağıtıcı olmayan mosfetleri sadece hava akışıyla soğutamazsınız. Oradaki metal bloğun amacı, ısıyı daha geniş bir alana yaymak ve kasadaki hava akışından faydalanmasını sağlamaktır.
    Yoksa, işlemciyi komple soğutucusuz bırakalım. Niye soğutucu blok + aktif fan takıyoruz ki? Kasadaki hava akışı yeter. (Sizin mantığınıza göre...)

    İşlemci için kullandığınız soğutucunun tipi bile, mosfet soğutmada önem arz eder. Örneğin sıvı soğutmanın mosfet soğutmasına hiçbir katkısı yoktur. Haliyle sıvı soğutma kullanarak OC yapacak kişilerin, daha verimli mosfetlere sahip, faz sayısı daha yüksek, düzgün soğutuculu bir anakart alması daha uygun olur.

    Sorun yaşamıyor dediğiniz kişilerin PC' yi nasıl kullandığı da önemli. Oyun oynayan kişiler dediğiniz gibi sorun yaşamayabilirler. Sadece oyun oynamak, Ryzen CPU' lara aşırı yük bindirmiyor. Fakat Ryzen 2600' ü 4.0 - 4.3 Ghz hızına OC yapıp, uzun saatler tam yükte kullanacak kişiler için sıkıntı olacaktır mesela. Hiçbir şey olmasa bile anakartın ömrü diğer daha iyi anakartlara göre daha kısa olacaktır.

    Ha ama bazı mosfet soğutucuları hakikaten kozmetik sebepler için konulmuş ona katılıyorum. Yüzey alanı yeterince geniş değil, küçük boyutlu vs. Hele bir de I/O Shield denilen saçmalık üstünü kapatmıyor mu? Olay orada bitiyor. Yine de "hiç yoktan" iyidir.
    Monitör tepki süresi ;
    Griden griye, siyahtan siyaha gibi değişen tepki süresi değerleri var.
    Adamlar monitörün tepki süresi olarak az olanı yazıyor tabiki.
    Örneğin 5ms tepki süreli olarak aldığınız monitör, duruma göre 20 ms gibi tepki süresi değerlerine ulaşıyor.
    Bunun haricinde giriş gecikmesi (input lag) değerini de dikkate almak gerekiyor. Önemsizdir salla gitsin diye bir durum yok yani.
    Tepki süresi + giriş gecikmesi yüksek olunca hiç de iyi olmuyor. Aşağıda bir arkadaş 144 Hz monitörün, gecikmelerden ötürü 110 Hz monitör gibi davrandığını yazmış sanırım. Buna benzer bir açıklamayı Hardware Unboxed videolarından birinde de izlemiştim. Doğrudur.

    Şu TN fiyatına satılan IPS monitörleri bir görebilir miyiz ? Link verir misiniz ?

    Ekran Kartı belleği ;
    GTX 1060 3 GB kullanıyorum. Eski bir çok oyunu oynamadığımdan, monitörümün çözünürlüğü düşük olduğundan ve yakın zamanda yeni monitör almayacağımdan, bir de kartı aldığım zamanlarda madenci krizi nedeniyle fiyatların uçuk olması nedeniyle 3 GB olanı aldım. Ben alırken 6 GB modeli 300-400 TL daha pahalıydı. Benim durumumda biri için 6 GB bellek çok önemli değil. Fakat güncel oyunları Full HD - Ultra - 60 FPS hedefiyle oynamak için sistem toplayanlar, bu saatten sonra 3 GB VRAM' li kart almasınlar. Aman diyeyim. GPU yetersizse gölgelerden, Anti aliasingden biraz kısıp kurtarırsın ama VRAM yetersizse nereden kısacağını şaşırıyorsun.
    Zaten RX 570 4 GB' nin fiyatı bayağı düşmüş. Onu alıp geçmek lazım.
    1440*900 çözünürlüğe, medium ayarlara rağmen, HITMAN 2016: Sapienza' da bellek yetersizliği kaynaklı stutter yaşıyorum. FHD' yi geçtim, 1440*900' e bile yetmedi 3 GB bellek.
    Mirror's Edge Catalyst' i Hyper' i geçtim. Ultra' da bile oynayamadım. 1440*900 çözünürlüğe rağmen yetmiyor işte bellek.
    Daha kaç tane sorun çıkaran oyun var böyle.
    3 değil de 4 GB VRAM' li olsaydı çok iyi olacaktı. Ama olamamış.

    RX Serisinde bence RX 570 4 GB Full HD - Ultra - 60 FPS için yeterli. RX 580' e ya da 8 GB belleğe gerek yok. Aradaki fiyat farkı çok azsa tabiki de RX 570 8 GB, RX 580 4 GB, RX 580 8 GB gibi modeller de alınabilir. Ama aradaki fiyat farkına pek değmiyor.
    1440p için ya da Crossfire yapmak için (SLI - crossfire pek önermem.) 8 GB olan kartlar alınabilir. Onun haricinde RX 570 4 GB al geç. Fiyat farkı çok yüksek değilse, RX 580 4 GB de olabilir.

    Ekran Kartı seçimi ;
    CS:GO, COD, Battlefield gibi bir oyunu bir süre Vsync kapalı yüksek FPS ile oynayın. Sonra 60 FPS' ye Vsync ile kilitleyin. O zaman 60 Hz monitörde 60 FPS' den yukarı çıkmaya gerek olup olmadığını anlarsınız. Single Player oyunlarda ben de Vsync kullanıyorum. Ama multiplayer' da Vsync ile oynamayın. Fast sync- Enhanced sync gibi methodları da tercih edebilirsiniz. Hem yırtılma olmaz hem de bol FPS üretildiği için gecikme nispeten az olur. Ayrıca şunu izleyebilirsiniz:
    https://www.youtube.com/watch?v=uzp8z1i5-Hc

    İşlemci Seçimi
    Üst düzey bir GPU alıp Full HD' de yüksek FPS hedefiyle oynayacak olsam direkt Intel alırdım. En kötü 8600K hatta 8700K alırdım. Örneğin, 144 Hz monitör yanına da GTX 1080ti alacak param var da Intel alacak param mı olmayacak ? Geçiniz.
    AMD cephesinde sadece oyun için Ryzen 2600' den yukarı bir işlemci almaya şimdilik pek de gerek yok. Örneğin 2700 ve 2700X' in önü gelecek için daha açık ama ne kadar iyi olacağı hakkında kesin konuşmak zor. Daha iyi olsa bile o zamanın şartlarında ne kadar daha iyi olabilir tartışma konusudur.

    Anakart;
    Ryzen 2700X kullanacak adam gidip de 3 fazlı, dandik mosfetli, mosfet soğutucusu olmayan A320 anakart alsın mı mesela? (Adamın OC niyeti de olmasın.)

    Güç Kaynağı güç değeri;
    Sistem için önerilen güç değerinden fazlasına ihtiyacınız olmayacaktır. paranızı yüksek watt'lı PSU'ya gömmeyiniz.
    Oluşturacağınız sistemin tahmini güç harcamasını hesaplayan siteler size ne kadarlık bir güç kaynağının yeteceği konusunda fikir verecektir.
    İleride ekran kartı upgrade'inde ihtiyaç duyabileceğinizi düşünerek 50W ekleyebilirsiniz.


    Aynı marka model PSU' nun daha yüksek güçlü modeli ile, daha az çıkış gücüne sahip olan modeli arasında dağlar kadar fiyat farkı yok diye hatırlıyorum. PSU' nun yıpranma payı da var. Ya da yarın bir gün daha yüksek güç tüketen bileşenlere geçme ihtimali de olabilir.
  • Çok faydalı olmuş PC upgrade pek de faydalı olmayan bir şey. Toplana bilgisayar mevcut haliyle 3-5-7 yıl kullanılabilecek ekilde toplanmalı
  • Bence faydali konu. Ama buralar karisir simdiden soyleyeyim.
  • Monitor tepki suresi:

    Monitor tepki suresini olcerken birden daha fazla faktor vardir. Sizin dediginiz pixellerin olusturulmasi icin gecerli tepkime suresi. Bunun disinda Grey to Grey, Black to Black gibi daha onemli tepki sureleri vardir. 1ms - 4ms - 5ms farkina bakmaktansa, ihtiyaclara yonelik olarak monitor tercih edilmesi gerekli. Bunun icin de once panelleri tanimak lazim.

    TN Panel: En ucuz panellerden birisi olmasina ragmen, piksel olusturma suresi, grey to grey ve black to black gibi tepki sureleri en iyi olan modeldir. Gama degerini VA ve IPS panel gibi duzgun veremedigi icin renkler soluk ve gercekten uzaktir. Monitor alirken tek onceligi oyun olanlarin ve butcesi dusuk olanlarin tercih etmesi lazim. Yeni cikan 24.5" TN panellerde kontrast ve renk sorunu biraz daha iyilestirildi. AOC nin modellerine bakilabilir.

    VA Panel: IPS ile TN arasinda ikisinin de ozelliklerine sahip denilebilecek tur. Kontrast orani ve renk dogrulugu TN panelden daha iyidir. Ek olarak IPS panelde oldugu kadar Ghosting ve Motion Blur Sickness sorunu yoktur. Tepki suresi ise TN panele gore oldukca fazladir. Yine milisaniyelerden bahsediyoruz tabii ki ama ornek vermek gerekirse, Grey to Grey gecikme suresi 9sn olan bir VA panel, her ne kadar 144Hz olarak pazarlansa da piksel yenileme hizi nedeniyle 110 Hz performansi sunacaktir. Piksel olusturma hizinin 4 yazmasi, tum pikselleri 4ms de olusturacak demek degildir. Hem oyun oynarim, hem film izlerim, goruntuler guzel gorunsun diyorsaniz tercih edilebilir.

    IPS Panel: Renk dogrulugu icin onerilir genelde. Photo-Video edit ile ugrasiyorsaniz, film izlerken keyif almak istiyorsaniz tercih edilebilir. Oyun oynarken ise yuksek gecikme suresi sebebi ile motion sickness yaratir, ghosting sorunu yaratir. Oyun konusunda hassas degilseniz farketmezsiniz. Eger FPS oyunlarini 100+ Fps de oynamak istiyorsaniz, tercihi dogru olmaz.

    Monitor ile ilgili asil bahsetmeniz gereken konu, Adaptive Sync olmaliydi aslinda. Freesync ve Gsync in ilerleyen donemde daha da elzem olacagini dusunuyorum.




    Ekran karti Bellegi:

    https://www.overclock3d.net/reviews/software/shadow_of_the_tomb_raider_pc_performance_review/13

    Su konuya bakarsaniz 1080p high presette Vram kullanimi 5gb seviyesinde. Yeni cikan oyunlar icin 1080p dahil yuksek bellek gerekiyor. Eger butce dusuk ise, dediginiz gibi 4gb Rx580i 8gb Rx570e tercih ederim. Bu demek degildir ki 8gb Rx580 almak sacma. Butce yetiyor ise, yeni cikan oyunlar dusunulerek kesinlikle 6gb + bellekli bir ekran karti alinmali. Dedigim gibi, butce meselesi.
  • rx580 .min 8 alinmali

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 4k da 32gb mı gerekir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • rgb ramlerin oyuna etkisi var ben gözlemledim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: berkhandemirci

    Bu mesaj silindi.
    A320 yongalı anakartların overclock özelliği yoktur.
    uyarısı var
  • Üstteki yoruma aynen katılıyorum "300 TL'lık bir anakartla, 1000 TL'lık anakart arasında "FPS" farkı olmaz." bu cümleyi okuyan donanımları da sizin kadar tanımayan kullanıcılar elindeki bütçeye bakarak yanlış yorumlıycaklardır mesela A320'nin oc desteği yok diye belirmişsiniz fakat piyasadaki 300tlik anakartlar a320 ve buna am4 işlemciler takılabiliyor Hiç bilmeyen kullanıcı ne gerek var o kadar paraya oc. anlamam zaten diyip r5 2700\a320\rx590 gib dengesiz stabil olmayan sistemler kurabilirler bu yoruma açıklayıcı artı bi parantez koyarsanız iyi olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dribblingmaster -- 3 Ocak 2019; 20:14:34 >
  • a serisi anakartları ben de tasvip etmiyorum ama ryzen 5 2600'ü sanki i9 9900k 5 ghz kadar güç çeken bir işlemciymiş gibi lanse etmeniz de yanlış. b450 serisi anakartların sittin sene r5 2600'e bir sorun çıkartacağını sanmıyorum.

    ayrıca ben b350 ya da b450 anakartı olup da işlemcisi throttle yemiş bir insanla karşılaşmadım bu forumda. yabancı sitelerde de genel olarak böyle bir sorun görmedim. sorun yaşayanlar da çok nadir örnekler olarak tezahür ederler.

    davul bile dengi dengine arkadaşlar, gereksiz dramatize etmeyelim durumu.

    aman throttle olmasın diye ryzen 3 1200'ü de mi x470 anakarta takalım, ne yapalım?

    amd bilmiyor mu bu işi de bu anakartları çıkarıyor? adamlar her işlemci seviyesine göre anakart koyuyor. ryzen 3 ya da athlon200ge tarzı işlemci alanlar için a serisini çıkarmış, r5 2600 1600 gibileri için b serisini çıkarmış, 2700, 1700 gibi üst işlemciler için de x serisi anakartları çıkarmış. amd bilmiyor bu işi de siz mi biliyorsunuz yani?

    adamlar kendileri b450-350 anakartları 2600-1600 ile bundle ederek satıyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi veliayhangizemiseviyor -- 3 Ocak 2019; 21:17:44 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sarahsoles

    a serisi anakartları ben de tasvip etmiyorum ama ryzen 5 2600'ü sanki i9 9900k 5 ghz kadar güç çeken bir işlemciymiş gibi lanse etmeniz de yanlış. b450 serisi anakartların sittin sene r5 2600'e bir sorun çıkartacağını sanmıyorum.

    ayrıca ben b350 ya da b450 anakartı olup da işlemcisi throttle yemiş bir insanla karşılaşmadım bu forumda. yabancı sitelerde de genel olarak böyle bir sorun görmedim. sorun yaşayanlar da çok nadir örnekler olarak tezahür ederler.

    davul bile dengi dengine arkadaşlar, gereksiz dramatize etmeyelim durumu.

    aman throttle olmasın diye ryzen 3 1200'ü de mi x470 anakarta takalım, ne yapalım?

    amd bilmiyor mu bu işi de bu anakartları çıkarıyor? adamlar her işlemci seviyesine göre anakart koyuyor. ryzen 3 ya da athlon200ge tarzı işlemci alanlar için a serisini çıkarmış, r5 2600 1600 gibileri için b serisini çıkarmış, 2700, 1700 gibi üst işlemciler için de x serisi anakartları çıkarmış. amd bilmiyor bu işi de siz mi biliyorsunuz yani?

    adamlar kendileri b450-350 anakartları 2600-1600 ile bundle ederek satıyorlar.

    ama ryzen 5 2600'ü sanki i9 9900k 5 ghz kadar güç çeken bir işlemciymiş gibi lanse etmeniz de yanlış

    nerede lanse ediliyor

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam.. size değil, size muhalefet olan b450 haterı arkadaşa diyorum onu.
  • berkhandemirci B kullanıcısına yanıt
    +1 ayrıca araştırılsa b... x... fps farkı vr

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 007captiva

    +1 ayrıca araştırılsa b... x... fps farkı vr

    kuruntu

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • berkhandemirci B kullanıcısına yanıt
    300 ü 400 ile değiştirdim
    300 e taktınız

    https://forum.donanimhaber.com/amd-ve-intel-oyun-sistemlerinde-islemci-faktoru--70033832#70033832

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Forum ne hâle geldi. Bilende yazıyor bilmeyen de.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.