Şimdi Ara

RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
128
Cevap
29
Favori
22.880
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
27 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • G-Sync ve FreeSync’ te olduğu gibi düşük girdi gecikmesiyle (input lag) beraber yırtılmaları (tearing) ve kekelemeleri(stutter) önlemeye yarayan artık, RTSS’nin de 7.2.0 final sürümüyle birlikte gelen ve adına Scanline Sync dediği bir senkronizasyon ayarı var. Programı çalıştırınca Framerate Limit altında “Scanline Sync” ayarını görürsünüz ve bu ayarın tam üstüne tıklayınca Scanline Sync x2 ve Scanline Sync x/2 ayarları arasında geçiş yapabilirsiniz.

    Scanline Sync : Monitörün maximum yenileme hızına kadar olan FPS değerlerinde çalışır, yani G-Sync ve FreeSync’ te olduğu gibi ama bunlardan farkı FPS'yi monitörün maximum yenileme hızına otomatik olarak kilitler.

    Scanline Sync x2: Bir nevi FastSync veya Enhanced Sync gibi düşünebilirsiniz ama onlar gibi değilde FPS monitörün maximum yenileme hızının sadece 2 katına kadar çalışır.

    Scanline Sync x/2: FPS’ yi monitörün maximum yenileme hızının yarısına eşitler. Nvidia’ nın Uyarlamalı (yarım yenilemeli hızı) gibi. Konsol oyunları için öneriliyor...

    Not: MSI Afterburner 4.6.0 Beta 9 (13338) sürümüyle birlikte RTSS 7.2.0 Beta 5 sürümü geldiği için birlikte yüklemeyin. RTSS'nin 7.2.0 final sürümünü ayrıca indirip yüklemek gerekiyor ve MSI Afterburner 4.6.0 Beta 9 (13338) birlikte en iyi Scanline Sync performansını vermektedir.

    MSI Afterburner 4.6.0 Beta 9 (13338)
    https://www.guru3d.com/files-details/msi-afterburner-beta-download.html



    RTSS'nin 7.2.0 final
    https://www.guru3d.com/files-get/rtss-rivatuner-statistics-server-download,15.html



    MSI Afterburner 4.6.0 Beta 12 (14315) Download ve RTSS v7.2.1 Beta 4
    https://www.guru3d.com/files-details/msi-afterburner-beta-download.html



    RTSS de doğal olarak geliştirilmeye devam ediyor... yeni sürümü yukardaki linkten direk inderebilirsiniz. Kurmadan önce eski sürümü tamamen kaldırın ve C:\Program Files (x86)\RivaTuner Statistics Server dosyası varmı diye kontrol edin geride hiçbir profil dosyası dahi bırakmayın...





    Not: Konunun daha iyi anlaşılmasına faydası olur diye düşünerek SyncInfo, PerformanceProfiler, RTSS kısa yol tuşlarını (SyncHotkeys) kullanarak tarama hattı kalibrasyonu, SyncFlush, SyncTimeout, Toplam Dikey Piksel ve çerçeveler arası boşluk gibi bilgileri konunun altına ekleyerek açıklamaya çalıştım.





    SCANLINE SYNC'İ ÇALIŞTIRMA:

    Öncelikle Nvidia denetim masasında mutlaka düşey senkronizasyonu kapatmanız gerekiyor oyun içinde de varsa düşey senkron ayarı kapatın . RTSS’ ye eklediğiniz oyunu seçip sonra Frame Limit’e değerini 0 bırakarak devre dışı bırakın ve hemen altındaki Scanline Sync’i aktif etmek için 1 değerini verin. Oyunu açınca Scanline Sync’in oyundan aldığınız FPS’yi monitörünüzün maximum yenileme hızına sabitlediğini göreceksiniz ve sonra oyunda önce oluşan tearline hattını bulmamız gerekiyor bunun için mausunuzu sağa sola hızla hareket ettirin ve ekranınızın üst çerçevesine çok yakın bir yerde bir tane oluşan belirgin yırtılma (tearline hattını) mutlaka farkedersiniz.

    Tearline hattını yok etmek için Scanline Sync’e daha önce aktif olsun diye verdiğimiz 1 değerini değiştirmemiz gerekiyor, ekranın üstüne yakın olduğundan negatif değer vererek yok etmek daha kolay görünen bu çizgiyi yok etmek için yani bu yırtılma çizgisini monitör ekranının üstüne çıkarmak için 1080p için -50 verebilirsiniz kendi monitörünüzde olayı anlamak için Scanline Sync için önce -10 verin oyunu açın bu tearline hattının eski yerinden daha yukarıda gerçekleştiğini görürsünüz ve negatif olarak 10’ar 10’ar bu değeri artırırsanız sonunda monitörün üst kısmına doğru yükselip kaybolacaktır özetle -10 ile -100 arasında negatif değer vererek daha kolay yok edersiniz zaten bizim için önemli olan bu tearline hattını yok etmektir. Tarama hattı 60hz 1080p monitörlerde genelde toplam düşey piksel sayısı 1125 2K monitörlerde ise genelde toplam düşey piksel sayısı 1481 tane cıvarındadır.( -200 ya da daha fazlasında ekranın alt tarafında yırtılma olmalıdır. Değeri -150 yaparsanız, yırtılma ekranın altına daha da yakın bir yerde olmalıdır, -40 verirseniz tam üst kenarda neredeyse bitişik iken -60 verirseniz de en alt kenara neredeyse bitişik olması gerekir yani -40 ile -60 arasındaki değerlerde görünmez olacaktır. Tarama hattını görünmez yapmanın diğer bir yolu ise FastSync veya EnhancedSync açmaktır hem oluşan çerçevelerin daha tutarlı kare saniyelerle oluşmasına da yardımcı olabilir ama bir kare saniye gecikme ekler.)


    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi

    Not: Scanline Sync GPU'ya çok yüklenmeyen oyunlar için geliştirilmiş olsada işini çok iyi yapıyor. Online rekabette de çok iyi yapacaktır zira GPU' ya %75 yüklenen FPS oyunlarında bile gerek yırtılma gerekse input lag açısından çok başarılı. Ultra oyun ayarlarında G-Sync veya FreeSync önerilir.

    MONİTÖRÜN YENİLEME HIZININ ÜSTÜNDEKİ HIZLARDA:

    Scanline Sync x2, FPS yi oyunda monitörün 2 katına sabitler ve iki tane de belirgin tearlines hattı oluşturur bunlardan birincisi yine ekranın yukarısında diğeri ise orta kısımlara denk gelir yani iki tarama çizgisi ile alanlara böler ve bunlar arasında başkada yırtılma yapmayarak görevini başarılı bir şekilde yerine getirir. Bu iki hattan başka hiçbir yerde yırtılma olmadan iyi çalışır. Scanline Sync x2 = -50 veya -40 gibi sonuçta monitörünüzün gerektirdiği kadar negatif değer vererek bu iki hattan sadece birinden (üsteki) kurtulmak mümkün her ikisinden kurtulmak için ise FastSync veya Enhanced Sync ile birlikte kullanmak gerekiyor tabii bu bir kare kadar gecikmede ekliyor ama sonuçta bu çizgilerden kurtuluyorsunuz. Bunu yaparken Scanline Sync x2'nin daha iyi çalışmasını sağlamak için önce üstte görünen tearline hattını monitörün alt taraflarında çıkacak şekilde ayarlamak gerekiyor Scanline Sync x2 = -150 veya -200 verince üstteki tearline hattını alta alıyoruz yada pozitif değer vererek üstteki ve ortadaki tearline hatlarını daha aşağıya yakınlaştırmalıyız alttaki tearline hattının konumu monitörün alt kenarından %20-25 kadar yukarıda olacak şekilde ayarladıktan sonra FastSync veya Enhanced Sync’i aktif ediyoruz.

    Not: Öneri olarak stutter oluyorsa ve Monitörünüz 60hz ise yırtılma çizgisini ( yani SyncScanline0 ) değerini Ekranın alt tarafında görünecek şekilde 1/10'na ayarlayın, 144hz ise yırtılma çizgisini ekranın alt tarafında olacak şekilde 1/5'ine ayarlayın. Yine de stutter oluyorsa yırtılma çizgisinin yerini (teaarline hattı) deneme yanılma ile değiştirmek gerekebilir. Bu yöntem monitörünüzün yenileme hızının 2 katından daha yüksek FPS değerlerinde stutter yaşıyorsanız ideal olabilir

    Eğer Scanline Sync kullanmayı istemiyorsanız ve monitörünüzün yenileme hızının çok daha üst seviyelerindeki örneğin 4 veya 5 katı gibi FPS değerleri aldığınız bir oyunda bu yüksek fps değerlerinde stutter yaşıyorsanız hemen bu stutter’ın oluştuğu FPS değerlerinin tam eşiğine yakın aldığınız maximum FPS’yi belirleyip RTSS Frame Limit değerini bu değere sabitledikten sonra direk FastSync veya Enhanced Sync ile oynamak daha iyi olabilir, çünkü ;

    "Daha yüksek kare oranları giriş gecikmesini azaltır. Bu, rekabetçi oyunlar için önemlidir. Daha yüksek kare hızları, 60 Hz'lik bir monitörde bile daha az gecikme sağlar. Monitörünüzde çok yüksek yenileme oranınız (240Hz) varsa, G-SYNC giriş gecikmesi, VSYNC OFF kadar düşüktür. 240Hz VRR (Variable Refresh Rate, Değişken Yenileme/Tazeleme Oranlı ) monitörler yani G-Sync/FreeSync’li monitörler bu kapsama girer ve böylece eSports kalitesinde oyun oynatabilme yeteneğine sahiptirler."

    RTSS'ye arayüzden girilebilen maximum FPS limitleme değeri şu anda güncel olarak default 300fps’dir. Bu değeri, gecikmeyi azaltmak için daha üst bir limitte nasıl sabitleriz?


    RTSS MAXİMUM DEFAULT FPS LİMİTLEME DEĞERİNİ DAHA YÜKSEĞE AYARLAYABİLME ve BUÇUKLU SAYILARIN KULLANIMI:

    RTSS arayüzünden Frame Limit değeri maximum 300fps’ye izin vermektedir daha üst limite çıkmak için RTSS kapatıldıktan sonra “Profiles” dosyası içinde limit değerini artırmak istediğimiz oyunun CFG türündeki profil dosyasının üstüne gelip sağ tıklıyoruz ve Düzenle’yi veya diğer yol olarak birlikte aç=>Not Defteri seçeneğiyle açıyoruz ve konfigüre etmek için bu sayfada [Framerate] altında Limit değerini bulup karşısındaki değeri istediğimiz FPS değeri ile değiştiriyoruz. Örneğin 400fps yapalım;

    Profil dosyalarına ulaşmak için aşağıda ki yolu takip edelim ama öncesinde Afterburner’ı kapatalım zaten beraberinde bildiğiniz gibi RTTS de kapanır.

    C:\Program Files (x86)\RivaTuner Statistics Server\Profiles


    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi



    Oyunun Profil dosyası aşağıdaki gibi bilgilerle açılır buradan [Framerate] altında Limit değerini 400 veya istediğiniz bir değer ile değiştirin...

    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi


    Limiti 400 yaptıktan sonra kaydedin. Eğer aşağıdaki resimdeki gibi kaydetmeye izin vermezse ilgili profil dosyası üzerinde sağ tıklayıp Özellikleri açın Güvenlik sekmesine gelin ve “Grup yada Kullanıcı adları” altında ki Düzenle… butonuna basın yeni açılan pencerede Users (Bilgisayarınızın adı\Users) bulup bir kez tıklayarak seçtikten sonra İzin ver altındaki tüm kutucukları işaretleyip Tamam’a basın artık profil dosyası üzerindeki değişiklikler kayıt olacaktır.

    1. Eğer ilgili oyunun cfg dosyası üstünde "Erişim engellendi" uyarısı alarak değişikleri kaydedemezseniz


    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi



    2. Artık kaydedebiliriz…


    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi




    Limiti ilgili oyunun profil dosyasında 400 yapmıştık açıp bakalım Afterburner'ı görürüz ki RTSS de FPS limitimiz artık 400 olmuştur ama RTSS’nin aşağıdaki resimdeki arayüzü üzerinden 400 olan Framerate Limit değerini değiştirmek istersek mesela 350 veya 500fps yapmak istersek default maximum 300 aldığı aralığa döner ve 300fps üstüne buradan ayar yapamayız yeniden yukardaki gibi ayarlamak gerekir.


    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi





    DÜŞÜK GECİKMELİ V-SYNC ON:

    Bu çalışmayla da yırtılmasız, düşük gecikmeli ve kekemesiz (stutter) oyun oynamak mümkündür ama öncesinde kullandığımız monitörün yenileme değerini bilsek de daha detaylı ölçmek için blurbusters.com’un aşağıdaki linki verilen sitesinde monitörünüzü en az 3 haneli ondalıklı sayı olacak sekilde ki ölçümünden 0,01 çıkarın bunu düşük gecikmeyi elde etmek ve stutter önlemek için yapıyoruz.

    Monitörün yenileme hızını ölçün: (Alttaki linkteki sayfada Meltdown ve Spectre yamaları nedeniyle Google Chrome veya İnternet Explorer da sorun yaşarsanız Mozilla Firefox'ta deneyin. Sayfa açılınca hemen monitörünüzün hz değerini ölçmeye başlayacaktır sabit bir değere ulaşması için bir süre bekleyin)

    https://www.testufo.com/refreshrate



    Diyelim ki 144hz bir monitörünüz var yukardaki linkteki ölçümde 144,002 çıktı bundan 0,01 çıkarıyoruz ve çıkan 143,992 değerini RTSS deki ilgili oyunun profil dosyasındaki Limit değerinin karşısına arasında virgül olmayacak şekilde yazıyoruz ve LimitDenominator=1 yazan değeride 1000 yapıyoruz. LimitDenominator=100 yaparsak 143992 sayısının sonundaki 2’yi algılamaz. (60hz monitör içinde LimitDenominator=1 olan değeri 1000 yapıyoruz)

    [Framerate]
    Limit=143992
    LimitDenominator=1000



    Yukardaki kodların yerini resimle gösterirsek:


    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi




    Not:RTSS arayüzünden baktığınızda dosyada virgülsüz (ondalıksız) olarak yazdığımız 143,992 değerinin virgüllü algılandığını da görürsünüz (Aslında arayüzde virgül değil de nokta ile gösteriyor).


    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi




    RTSS de buçuklu FPS değerlerini direkt olarak arayüz üzerinden girmekte mümkündür. Arayüzde buçuklu sayı girerken klavyenin NumLock tuş takımının olduğu bölümdeki noktayı değilde harflerin oradaki noktayı kullanın ama arayüzden malesef virgülden sonra iki rakama kadar izin veriyor yani LimitDenominator=100 yapıyor. Örneğin yukardaki resimde ki sayıyı 143.99 olarak görürsünüz yani daha hassas değere izin vermez.(Bu tür buçuklu sayı kullanımını G-Sync/FreeSync monitörünün üst FPS limitini vermekte de kullanarak daha iyi bir giriş gecikmesi elde edebilirsiniz.)



    NVIDIA SCALING (ÖLÇEKLEME) GECİKMESİ:

    Extra lagtan kurtulmanın bir yolu Nvidia Denetim Masasında “Çözünürlük değiştirme” => “Çözünürlüğü seçin” altında “Özelleştir…” tıklayıp örneğin monitörünüz 144hz ise 143’e ayarlayın veya 60hz ise 59hz olan yenibir çözününürlük ayarı oluşturun yani monitörünüzü maximum hz değerinin 1 altında özel çözünürlüğe ayarladıktan sonra;

    Nvidia Ölçekleme (Scaling) ayarlarını açın, bunun yoluda Nvidia Denetim Masasında “Ekran boyutunu ve konumunu ayarla” bölümünde “Ölçeklendirme” adı altında “Ölçeklendirme yok” seçeneğini seçtikten sonra hemen altındaki “Oyunlar ve programlar tarafından belirlenen ölçeklendirme boyutunu geçersiz kıl” başındaki onay kutusu (checkbox ) işaretli ise bu onayı da kaldırarak mevcut Lag'ın “En boy oranı” ve “Tam Ekran ” seçeneklerine göre daha da düştüğünü farkedersiniz.

    Yeni özel çözünürlük ayarlama için...


    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi




    “Ölçeklendirme yok” seçeneğini seçtikten sonra hemen altındaki “Oyunlar ve programlar tarafından belirlenen ölçeklendirme boyutunu geçersiz kıl” başındaki onay kutusundaki onayı kaldırmayı unutmayın…


    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi




    2K çözünürlüklü monitör açısından ise durum 144hz de oyun oynasanız bile 1080p 144hz’ e göre daha fazla yavaş kalmanıza neden oluyor ve 2K monitörde daha az lag oluşsun diye çözünürlüğü düşürünce ekranda küçülüp monitörün çerçevesi ile arasında bu seferde boşluklar bırakıyor. 2K' dan örneğin 1080p çözünürlüğe geçip "Tam ekran" veya "En-boy" oranına ölçeklemeyi ayarlayınca görüntüye dikkatlice baktığınızda pikseller tam örtüşmediğinden bulanıklaşma sorunu ile de karşılaşıyorsunuz tabii bu 4K monitörde 2K monitöre göre daha fazla olacaktır.


    Not:Nvidia Ölçekleme Geçikmesinde yapılan ayarlar ile Düşük Geçikmeli V-Sync ON' da yapılan ayarları birleştirdiğimde daha da düşük giriş geçikmesini deneyimledim.




    SCANLINE SYNC'İ DAHA İYİ ANLAMAK İÇİN SENKRONİZASYON İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLERİN EKRANDA GÖSTERİLMESİNİ SAĞLAMAK:

    SyncInfo, RTSS’ye eklediğimiz oyunun profil dosyasında [OSD] başlığı altında 1 ile aktif edilir 0 ile kapatılır ve Scanline Sync ile ilgili verilerin oyun oynarken ekranda görülmesini sağlar fakat beraberinde mutlaka RTSS arayüzündeki “Show own statistic” ON yapılmalıdır yoksa verileri ekranda görüntüleyemeyiz. Aşağıdaki bilgileri açar eğer Scanline Sync’i RTSS de aktif etmemişseniz değerlerini 0 gösterir.


    SyncInfo ve Show own statistic aktif edilmesi Sync ile ilgili verileri görüntülemeyi sağlar

    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi



    SyncInfo aşağıdaki bilgileri açar.

    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi


    Eğer Scanline Sync’i RTSS de aktif etmemişseniz Sync ile ilgili değerlerini 0 gösterir.

    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi


    Sync line 0: ilk tarama hattıdır ve 1 de açılır 0 da kapalıdır. Oyunun profil dosyasında SyncScanline0 için değer vererek yerini ayarladığımız ilk Tarama hattının (çizginin) nerede olduğunu gösterir. Örneğin 1 ise ekranın üstüne yakın 1000 ise altına yakın yerde belirir...

    Sync line 1: ikinci tarama hattıdır ve 1 de açılır 0 da kapalıdır. Oyunun profil dosyasında SyncScanline1 ikinci Tarama hattının (çizginin) nerede olduğunu gösterir. SyncScanline1=1 ise default olarak tam yeri Toplam Dikey Piksel sayısının yarısını veren değerde görünürdür. 1440p monitörde 1449 tane Toplam Dikey Piksel varsa 1449/2=724.5 yani 725. Piksel satırında görünürdür.

    Sync calibration:

    Sync total: Monitörünüzün Toplam Dikey Piksel sayısını verir bu aynı zamanda monitörünüzün toplam tarama hattı sayısıdır. İki çerçeve arasındaki piksel sayısını buradan anlayabilirsiniz. Mesela Aktif Piksel Alanı 1440p olan monitörünüz var diyelim burada ki değeri 1449 ise 1449-1440= 9 yani çerçeveler arası dikey mesafedeki siyah alanda alt alta 9 tane pikseliniz var demektir ve bu alandaki piksel satırlarına tarama hattı(tearline) ayarlanırsa görünmez olur.


    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi


    Sync timeout: tarama hattının senkronizasyonu için zaman aşımının ayarlanmasına izin verir. FPS sayısı monitörün yenileme hızının altına düştüğünde senkronizasyonu zorla devre dışı bırakabileceğiniz anlamına gelir. 0-8 arası değerler alır . 1 değeri maximum fps’yi monitörün yenileme hızına eşitler, 2 verilirse maximum fps’yi monitörün yenileme hızının iki katına eşitler,… 8 verirseniz de sekiz katına eşitler, 0 verilirse devre dışı kalır. Zaman aşımını mikrosaniye cinsinden girmekte mümkündür 1 vermek yerine 60hz monitörde 1saniyede 60 yenileme olduğundan 1000/60= 16.667ms’dir bunuda oyunun profil dosyasına [Framerate] başlığı altına yandaki gibi virgülsüz yazıyoruz yani SyncTimeout= 16667 olarak eklenir. Oyunun profil dosyasında default olarak [Framerate] başlığı altında SyncTimeout yoktur. Eklendikten sonra SyncTimeout=0 vererek kapatırsak yukardaki diğer değerler ölçülürken SyncTimeout ekranımızda sıfır olarak görünür bunu önlemek için SyncTimeout ile işiniz kalmamışsa oyunun profil dosyasından silin.




    Toplam Dikey Piksel Sayısı

    Monitörünüzün görüntü ekranı aktif piksel alanıdır. Aktif piksel alanı ile iki çerçeve arasında kalan mesafeyi oluşturan siyah alandaki piksellerin tamamı Toplam Dikey Piksel sayısını verir. Monitörler görüntüyü oluşturmak için tarama işlemine üst kenardan başlayarak satır-satır aşağıya doğru yapar bu da bir miktar zaman geçmesi demek yani ilk piksel ile son piksel arasında 60hz bir monitörde 1 çerçeve oluşturmak için boşluk alanındaki piksellerle birlikte 16.667ms geçer 144hz monitörde 6.944ms’dir.

    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi




    PerformanceProfiler, RTSS’ye eklediğimiz oyunun profil dosyasında [OSD] başlığı altında aktif edilir ve istatistiki bilgiler verir. 1 değeri verilirse Temel modda açılır, 2 verilirse Gelişmiş modda açılır.

    Temel modda

    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi




    Gelişmiş modda:

    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi


    RTSS KISA YOL TUŞLARINI KULLANARAK TARAMA HATTININ KALİBRASYONUNU YAPMAK

    Tarama hattının kalibrasyonunu RTSS "Kısa Yol Tuşlarını" kullanarak yerini değiştirmek suretiyle daha hızlı yaparız.RTSS’ye eklediğimiz oyunun profil dosyasında [Framerate] başlığı altında SyncHotkeys=1 verilerek kısayolu aktif ederiz ve oyunu açıp ekranda Ctrl+Shift+Yukarı Ok tuşlarına basarak yukarıya doğru satır-satır kaydırırız, Ctrl+Shift+Aşağı Ok tuşlarıylada aşağıya kaydırırız ayrıca Ctrl + Shift + R tuşlarıyla da monitörün yenileme hızını senkronizasyonun yeniden algılamasını sağlarız. Tarama hattını kaydırma işlemini yaptığınız sırada ekranda Sync Line 0 değerine de bakın kaydırdığınız miktarda değerinin değiştiğini göreceksiniz eğer RTSS de Scanline SyncX2 aktif edilmişse hem Sync Line 0 hemde Sync Line 1 değerleri değişir.

    Tarama hattı (tearline, yırtılma çizgisi) raster tabanlıdır yani mausunuzu sağa sola hızla hareket ettirerek gördüğünüzde kırıklı bir çizgi halinde ve çok titreşimli olabilir bu yüzden tam bir piksel satırı eninde olmayabilir. Bu da senkronizasyonun performansını etkiler(yırtılma, stuter). Tarama hattının (tearline) stabilitesinin en iyi olduğu yer, ince bir çizgi halinde sakin titreşimsiz olarak göründüğü yerdir ve stutter yapıp yapmadığına bakılır yani bu kısa yol tuşları oyundan çıkmadan daha hızlı gözlemler yaparak tarama hattını kaydırabilmek suretiyle kalibrasyonunun yapılmasını kolaylaştırır eğer aşağı doğru titreşiyorsa öneri olarak tarama hattı aşağı kaydırılmalıdır. En sakin olduğu yerde yırtılma, stutter ve lag açısından en mükemmel olduğu yerdedir, bu tespit edilince ekranda Sync Line 0 yazan değerin karşısındaki değere bakarak hangi piksel üzerinde olduğumuzu öğreniriz ve bu değeri oynadığımız oyun için RTSS de Scanline Sync’i aktif etmek için girdiğimiz alana girerek yine bu oyun için kaydetmiş oluruz.


    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi


    SyncFlush kullanımı:

    Ekranın alt kısımlarına tarama hattının ayarlanması önerilmektedir. Bunun sebebi daha düşük input lag yapmasındandır. İlk tarama hattı olan SyncScanline0 (ekranda görünen adıyla Sync Line 0) değerinin yerini ekranımızın alt kenarından %20 veya %25 daha yüksekte olacak şekilde ayarlanması öneriliyor. Örneğin benim monitörümde Toplam Dikey Piksel sayısı 1449 olduğuna göre bu 1449-(1449x0.25)=1086,75 dir yani RTSS de Scanline Sync için 1087 girmeliyim. Tabii burada eğer tarama hattı çok titreşimliyse yine yerini değiştirmek suretiyle kalibrasyonunu yapmak gerekir. Yinede tarama hattının stabilitesinden memnun değilsek oyunun profil dosyasında [Framerate] başlığı altına SyncFlush=1’i ekleriz bu ayarın etkisini artırmak istersek veya DX12 ve Vulkan oyunları oynuyorsak değerini 2 yaparız çok küçük bir değerde olması için 0 verilir. GPU kullanımı %60-70’ın üzerinde ise SyncFlush=2 yapılmalı eğer stutter yapıyorsa değerini 1 yapın. Bütün bu işlemler bittikten sonra tarama hattının görünmez olmasını istiyorsak Nvida denetim masasından FastSync’i (Hızlı Senkronizasyonu) açabiliriz AMD kart kullanıyorsak EnhancedSync’i açabiliriz. Bunu yapmak en fazla bir kare saniye kadar gecikmede ekleyecektir. Hem Scanline Sync’te hemde Scanline SyncX2 de tarama çizgilerini yok etmek için FastSync veya EnhancedSync’i aktif edebiliriz.

    SyncFlush=1 değeri tarama hattını sakinleştirip stabil olmasına yetmezse SyncFlush=2’yi deneyebilirsiniz veya Scanline Sync X/2 ‘ yi deneyebilirsiniz buda monitörün maximum yenileme hızının yarısına eşitler fps’yi ve yine bunda da ek olarak SyncFlush parametresini kullanabilirsiniz.

    Scanline SyncX2 de tarama hattı iki tanedir ve RTSS değerini 1 vererek aktif ettiğimizde bunlardan SyncScanline0 olan ilk tarama hattımız default olarak ekranın yukarısına yakındır. SyncScanline1 ise yani ikinci tarama hattımız ekranın Toplam Dikey Piksel sayısının tam yarısına gelen değerdeki piksel satırına yerleşir yani ekranın yarısına yakın yerde görünür 1440p monitörde Toplam Dikey Piksel sayısına göre 1449/2=724.5 ve yuvarlama ile aşağıdaki resimdeki Sync line 1 değerinden de görebileceğiniz gibi 725. Piksel satırındadır ve görünürdür. SyncScanline0 biraz daha yukarı alınabilir SyncScanline1 de biraz daha aşağıya yaklaştırılırsa daha iyi performans verebilir. Görünmez olmaları içinde ekran kartı markanıza göre FastSync veya EnhancedSync açılabilir bu da 1 kare saniye geçikme ekler.

    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi


    Not: VSYNC OFF + RTSS scanline sync, mükemmel pürüzsüzlüğü elde etmek için gelişmiş bir yöntemdir.

    Scanline Sync’i aktif etmeden önce dikey senkronizasyonu varsa hem oyun içinden hemde nvidia Denetim masasından mutlaka kapatmalısınız (V-Sync Off) . Scanline Sync’in en güzel yanı ise fps limitleme işlemini kendisi otomatik yapıyor ve sizi bununla uğraştırmıyor, yani RTSS arayüzünde Framerate limiti 0 olarak bırakıyorsunuz. Scanline Sync için 1 vererek aktif ediyorsunuz bu değer tarama hattını default ayarlanan yere götürür yani senkronizasyonu yapan tarama çizgisi (tearline) ekranın üst çerçevesine yakın bir yerde olur ve burada görünürdür ve yine burası tarama hattının başlama noktası olduğu için ekranı ikiye böler bu hattı olduğu yerden yukarıya kaydırmak için eksili değerler alır aşağıya kaydırmak içinde pozitif değerler vermek gerekir.Bu çizgiyi yok etmek isterseniz tarama hattını monitörün dikey boşluktaki iki çerçeve arasındaki alana götürmelisiniz.


    Örneğin monitörüme göre daha detaylı anlatırsam;

    Monitörüm 2K çözünürlükte olduğundan bir çerçeve için dikeyde 1440 Aktif Pikseli var ve iki çerçeve arasında ise 144hz olduğundan olsa gerek dikeyde 9 sıra daha pikseli var yani dikey boşlukta (Vblank) toplam piksel sayım 1449 tanedir. Scanline Sync’i aktif etmek için verilen default değer olan 1 verildiğinde tarama hattı ekranı üstünde 58 piksel altında ise 1381 piksel olmak üzere ikiye böler ve bu değerde görünürdür ve bunların toplamı bana doğal olarak monitörümün dikey boşluktaki aktif piksel sayısını vermektedir(58+1+1381). Tarama hattının bu default konumundan yukarı gitmesini istiyorsam negatif değerler vermeliyim alt kenara doğru gitmesini istersemde pozitif değerler vermek zorundayım. Scanline Sync’e 1382 değerini verirsem tarama hattı ekranın alt kenarına bitişik olur yani burası Scanline Sync’e göre Aktif Piksel alanımın da bittiği yerdir ama gerçekte 1440. pikseldir aslında ve Scanline Sync’e bu sefer -58 değerini verirsem tarama hattı ekranın tam üst kenarına bitişik olacaktır burasıda aktif piksel alanımın başlangıcı olur. Tarama hattının görünür olmasını istemiyorsam bu çerçeveler arasındaki 9 piksele denk getirmeliyim yani tarama hattı 1440 ile 1449 piksel arasında olmalı.

    RTSS Scanline Sync/RTSS maximum FPS yükseltme/Düşük Geçikmeli V-Sync ON/Nvidia Ölçekleme Geçikmesi

    Negatif pozitif kafanızı karıştırmasın, 58 ( tarama hattının üstünde kalan piksel sayısı) + 1 (tarama hattının kendisi default değer birdi ) + 1381 ( tarama hattının altında kalan piksel sayısı)+ 9 (çerçeveler arasındaki siyah boşluğu oluşturan piksel sayısı)= 1449 benim Toplam Düşey Boşluktaki piksel sayımdır. Scanline Sync’e göre 1382. pikselim 1piksel satırı tarama hattının kendisi + 1381 tane de tarama hattının altında kalan piksel satırı sayısı olduğundan ekranın en altındaki son aktif piksel satırımdır (1382+58 normalde burası 1440.piksel satırıdır) bundan sonra 9 tane daha dikey boşlukta karanlık alanı oluşturan pikselim var 1381+9=1390 yani pozitif 1390 değerini Scanline Sync’e verdiğim de tarama hattını düşey boşluktaki en sonuncu olan 1449. Piksel ile senkronize etmiş olurum. Tersi yoldan yani kolay yoldan yaparsak 1449. Pikselim düşeyde iki çerçeve arasında karanlık alandaki son pikselimdi bunun hemen altında aktif çerçevenin ilk pikseli yani Scanline Sync’te verdiğim değere göre -58. pikselimdi yani bu piksel monitörün en üstünde görünen ilk aktif piksel satırımdı buna 1 piksel satırı daha eklersem yani -59 verirsem tarama hattı bir yukardaki 1449. Piksel satırı ile senkronize olacaktır. Teoriye göre en iyi girdi gecikmesini de burası verir ama; Scanline Sync veya Scanline Sync x2 ile FastSync veya EnhancedSync açıyorsanız durum değişiyor burası, yani tarama hattının görünmediği iki çerçeve arasındaki boşluk alanındaki piksel satırlarıyla tarama hattını senkronize etmek 1 extra daha girdi gecikmesine sebeb oluyor yani FastSync açınca bir kare saniye gecikme zaten eklemişti bir tane de burası yüzünden ekliyor ve 144hz de bir kare 6.944ms’ydi 6.944x2=13,888ms extra gecikme demek, 60hz monitörde ise 16.667x2=33.334ms extra gecikme demek oluyor, ayrıca FastSync veya EnhancedSync ile birlikte Scanline Sync kullanılırken alt kenara tarama hattı ne kadar yaklaşırsa yine stutter ihtimalinide artırıyor.

    Başka bir örnekte 1080p 60hz için verelim monitörünüzün Aktif Dikey Piksel sayısı 1080'dir ve diyelim ki Toplam Dikey Piksel sayısı da 1100 olsun bu 1100 tane Tarama hattı (satırı) olduğu anlamına gelir ve Scanline Sync’e girilen değer ister -60 ister 1040 olsun tam olarak aynı şeyi ifade eder yani yer olarak aynı piksel satırıdır ve tarama hattınız da bu piksel satırıyla senkronize olmuştur. Negatif değerlerin daha kullanışlı olmasının sebebi, ekran çözünürlüğünüzün kaç tane tarama satırı kullandığını bilmek zorunda olmamanızdır. Bunu bilmek için monitörünüzün Toplam Dikey Piksel sayısını bilmeniz gerekir onuda daha önce yazdığım gibi pratik olarak SyncInfo=1 sayesinde ekrandaki Sync total ‘de ki değere bakınca görüyorsunuz. Giriş gecikmesi yırtılmanın olduğu yerden yani tarama hattından ekranın altına yaklaştıkça azalır.


    Battlefield V 4K 60fps - Riva Tuner scanline sync test





    Testing Riva Tuner 7.2.0 scanline sync smoothness




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-84B7F5BB9 -- 29 Ocak 2019; 21:32:58 >



  • Ben sadece RTSS'de Framerate limit'i 60'a ayarlıyordum, bu tür seçeneklerin de bulunması güzel, deneyeceğim.

    Gayet yararlı bir konu olmuş
  • Emeğinize sağlık.

    Böyle konuları göremez olduk bu nedenle değerini bilmek gerekiyor.

    Her zamanki gibi katılım olmasada bu tür bilgilerden yararlanan kullanıcıların olduğundan emin olabilirsiniz.
  • Güzel konu elinize saglık
  • Emeğinize sağlık çok faydalı konu
  • -forumber- kullanıcısına yanıt
    Arranger. kullanıcısına yanıt
    Terminator T-800 kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim
  • Emeğinize Sağlık.
  • Çok teşekkürler. Nvidia kartı olup FreeSync monitörü olan veya hiç değişken yenileme oranlı monitörü olmayan arkadaşların çok işine yarayabilir. Zira ben de 240hz e-Sports monitorlerden almayı düşünüyorum tercih olaraksa piyasada 240hz monitörler arasında şu an gerçek tek 8bit renk derinliği olan ama malesef G-Sync'i olmayan BenQ XL2740 ile renk derinliği 6bit+FRC ve G-Sync'li Asus PG258Q arasında kaldım ...
  • Hocam tam aradıgım konu ellerıne saglık
  • incelemem gereken bir konu deneyen deneyim aktaran olabilirmi gsync monitor ile kullanım konusunda, son zamanlarda yeni çıkan oyunlarda gsync ve csync aynı anda kullandığımda gpu kullnım limitini acayip düşürüyor, vsync tamamen kapatıncada bazı oyunlarda kırılmalar görebiliyorum belki bu o işide tamammen çözer
  • muhteşem bir konu bende geçen farkettim herneyse biraz deneyimleme şansım oldu -50 değeri girip witcher 3'de tearing'i tamamen önlediğini gördüm oyun boyunca bir tane tearing yoktu ama freesync etkisi yaratmadı bende, micro stuttering'i tamamen yok etmiyor sanırsam
  • Aerosol 34 kullanıcısına yanıt
    Nvidia ölçekleme geçikmesindeki uygulamayı yapıp yani monitörünüzü doğal çözünürlüğünde ama 1hz altında olacak şekilde özel bir çözünürlük ayarlayıp ( 2560*1440p 143hz) sonra bu Scanline Sync’i aktif etmenin microstutter için faydası olabilir. Mutlaka Nvidia denetim masasında düşey senkronu kapatmayı unutmayın (V-Sync OFF)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-84B7F5BB9 -- 5 Kasım 2018; 22:51:53 >
  • WARTIME kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkürler...
  • evohan kullanıcısına yanıt
    Oyunlarda G-Sync için RTSS ile FPS limitlerken buçuklu değerlerle deneyimler yapın... en azından lagı daha da düşürür örneğin 138fps gibi bir tam sayı giriyorsanız input lagı daha da düşürmek için 138.900 gibi değerlerle deneyin...milisaniyelerin önemi burda daha iyi anlaşılıyor. ( Düşük gecikmeli V-Sync ON da ki uygulamada bu durum bariz belli oluyor)
  • İyi ki açmışsın dostum konuyu böyle bir ana konu foruma şarttı. Gerçekten emeğine sağlık monitör alırken çok yardımcı oldun o konu içinde ayrı teşekkür ederim. :)

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • csgoda denemek lazım.
  • Ellerinize sağlık bir sorum olucak yarın deniycemde neden mesela enhanced sync varken scanline Sync x2 kullanmalıyım. Monitör 75 freesync ama rekabetçi oyunda 110-120 alıyorum freesync olmuyor. Enhanced ta fps sınırı yok bunda 150 ye sınırlıyor. Ne gibi birbirlerine avantaj sağlıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-84B7F5BB9

    Oyunlarda G-Sync için RTSS ile FPS limitlerken buçuklu değerlerle deneyimler yapın... en azından lagı daha da düşürür örneğin 138fps gibi bir tam sayı giriyorsanız input lagı daha da düşürmek için 138.900 gibi değerlerle deneyin...milisaniyelerin önemi burda daha iyi anlaşılıyor. ( Düşük gecikmeli V-Sync ON da ki uygulamada bu durum bariz belli oluyor)
    scanline Sync in GSYNC ile beraber bir yararı olurmu onu tam çözemedim yalnız, bazı oyularda işe yarayabilir sanırım vsync i kapadığımız zaman
  • Tışıkkırler Supırmen
  • RaiTrQ kullanıcısına yanıt
    Yırtılmaları önlemenin daha da iyi olması için tıpkı G-Sync ile beraber V-Sync’inde beraber açılması V-Sync’in önemsiz derece de G-Sync’e küçük bir miktar input lag eklemesine rağmen gerektiği gibi yani çerçeveler arasındaki zamanlamanın mükemmelleşmesine yardımcı olsun diye ve hemde Scanline Sync x2 açılınca ekranın üstünde ve ortasında beliren 2 tane belirgin çizgiyi de kaybetmesi için EnhancedSync/FastSync’i de açmak daha iyi sonuç verebilir ama bu da en kötü ihtimalle 1 kare kadar gecikme ekliyor. Ayrıca çok yüksek FPS’lerde EnhancedSync/FastSync açık olmasına rağmen kekelemeleri ve yırtılmaları önleyemeyebiliyor.

    İlla EnhancedSync/FastSync’i Scanline Sync x2 ile açmak zorunda da değilsiniz eğer ekranda görünen 2 tane tearline hattı sizi rahatsız etmiyorsa ama ekranın üstünde görünen yırtılmayı daha az rahatsız edici olsun diye alta almak suretiyle de daha iyi bir kullanım elde edebilirsiniz üstelikte teorik olarak üstteki tearline (SyncScanline0) hattının alta alınmasının daha iyi sonuç verdiğide belirtilmiş ama ortadakini ise ( SyncScanline1) değer vererek kaybedemiyorsunuz ve özetle her iki tearline hattını kaybetmek için yukarda da belirtiğim gibi EnhancedSync/FastSync’i açmak gerekiyor.

    ScanlineSync için değer verdiğinizde CFG dosyasında [Framerate] altındaki SyncScanline0 için değer vermiş olursunuz ve üstteki tearline hattını kaydırırsınız. ScanlineSync x2 için değer girdiğinizde yani aktif ettiğinizde hem SyncScanline0 hem de SyncScanline1 için değer vermiş olursunuz bunlar için ilgili oyunun CFG dosyasında denemeler yapmak için ayrı ayrı değerler vermek de mümkün ama ne yaptıysam ortadakini görünmez yapmak mümkün değil gibi…
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.