Şimdi Ara

İnterneti 100 kat hızlandırabilecek teknoloji

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
1.776
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  

     
    İnsanlığın keşfettiği en hızlı şey ışık olduğu için yüksek hızlı iletişim araçlarında genellikle ışığa odaklanıyoruz. Günümüzde yüksek hızlı internet bağlantılarında kullanılan fiber optik teknolojisi de hızını, verileri ışık darbeleriyle taşımaya borçlu. Işığın rengine, yatay ya da dikey pozisyonuna göre saklanan veri, fiber optik kablolar aracılığıyla karşı tarafa aktarılırken bilim insanları daha fazla veriyi taşımak için ışığın formunu değiştirmeye çalışıyor.


     
    Işığı sarmallar halinde iletiyor 

    Avustralya'nın önde gelen eğitim kurumlarından RMIT(Royale Melbourne Instutite of Technology)'teki araştırmacılar ışığı sarmal yapıya getirerek çok daha fazla veriyi aynı anda aktarmanın yolunu keşfetti. Ekip ışığı yatay ya da dikey olarak iletmek yerine DNA'ya benzer şekilde sarmallar halinde ileterek her bir kıvrımın farklı verileri depolamasının mümkün olduğunu belirtiyor. Teorik olarak bu sarmallar sonsuz sayıda kıvrıma sahip olabilir ki bu da bugünkünden çok daha fazla verinin ışık vasıtasıyla aktarılabileceği anlamına geliyor.


     

    Tabi burada aşılması gereken bir sorun daha yer alıyor. Işığı sarmallar halinde ileterek çok daha fazla veriyi aktarmak mümkün ama ışığın temel birimi olan fotonların taşıdığı bu verilerin elektronlara dönüştürülmesi ve okunabilir hale gelmesi şart. Aksi takdirde gönderilen veriler karşı taraf için anlam taşımayacak. 


     

    Günümüzde fiber optik kablolardan aktarılan verilerin okunabilir hale gelmesi için büyük ve hantal cihazlar kullanılıyor ancak bu cihazlar, sarmal halde iletilen ışık demetlerinden gelen verileri okuma konusunda yetersiz kalabilir. Ekip bu sorunu çok daha pratik bir şekilde çözdüğünü belirtiyor. Nano-elektronik dedektörü geliştiren araştırmacılar bu küçük dedektör sayesinde fotonların taşıdığı verinin elektronlara dönüştürülebileceğini ve bu sayede geleneksel elektronik cihazlar(bilgisayar, cep telefonu vs) tarafından anlamlandırılabileceğini belirtiyor.


     

    Kıvrım sayısı arttıkça aktarılan veri miktarı artıyor 

    Işığın sarmal form ile iletilerek çok fazla verinin aynı anda karşı tarafa aktarılabileceğini belirten araştırmacılar, bu küçük dedektör yardımıyla sarmalların ayrılabileceğini ve fotonlardaki verilerin kolayca çözülebileceğini de vurguluyor. Bu teorik yaklaşımı test eden ekibin ulaştığı ilk sonuçlar ise heyecan verici. Araştırmacılar 4 farklı kıvrıma sahip bir tek bir ışıkla saniyede 400GB veri aktarmayı başarırken her biri ikişer kıvrıma sahip 10 farklı renkteki ışık demetiyle saniyede 1.6Tb veri aktarmayı başardı.


     

    Çalışmanın liderlerinden Profesör Min Gu, geliştirdikleri teknolojinin; düşük maliyet ve yüksek performans ile son derece küçük boyutlarda olduğunu belirtirken teknolojinin mevcut fiber optik hatlara entegre edilebileceğini de vurguluyor. Teknolojinin kolay bir şekilde ölçeklendirilebileceğini dile getiren Gu, birkaç yıl içinde bu teknoloji ile fiber optik kabloların sunduğu bant genişliğinin 100 kata kadar artırılabileceğini belirtiyor.








  • şu an var olan teknolojinin %1 ini bile kullanamıyoruz !
    örneğin şu an kablo modemim var sözde 300 mb kadar
    dahası doğum günü diye 24 saatliğine 100 mb hediye ettiler !
    ama değişen hiç bir şey olmadı !
    özetle teoride hızlar artıyor ama pratikte ve gerçekte değişen hiç bir şey yok !
  • Olan altyapının daha verimli olması servis sağlayıcıların kendi aralarında yaşadıkları aktarım maliyetlerini düşürürken ilerde bizimde maliyetlerin azalmasını sağlayabilir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Işığı bükebilmek mümkün değil. Nasıl bir sarmal yapı acaba?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Müthiş bir gelişme. Uzun zamandır böylesine bi sıçrama göremiyorduk. Ucuz hatta ücretsiz internetin kapısını aralamaya bir adım daha yaklaşıyoruz. Tabi bu diğer ülkeler için geçerli. Bizde olsa olsa akk yi 100 gb a çekerler

  • saniyede 1.6 tb şimdilik çok utopik geliyor bu hızları destekleyen arayüz ve ssd bulmak falan belki ileride olursa iyi olur :)

  • sosisvesalam S kullanıcısına yanıt
    g.korede bile her eve 1,6tb vermezler herhalde

  • Böylece adil kullanım kotası da 1 dakikada biter.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bay Robot

    Işığı bükebilmek mümkün değil. Nasıl bir sarmal yapı acaba?
    Isik bukulebiliyir.

    Biraz arasitmra lutfen..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Işığı karadelikler ve yıldızlar dışında bir madde bükemez. Açıklayın bilelim...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Muhteşem Telekom bizi ışıkların gücünden koruyor. Lazer bu şakaya gelmez gözümüze gelse kör oluruz. Bunun için bize cumhuriyet döneminden kalma adsl bağlantısı ile korunaklı sağlam bir internet hizmeti sunuyor.



    Teşekkürler Arap Telekom.



    Ayrıca aşırı internet hızı öldürür diye 16'lık adsl hızımızı bile az veriyorlar.

  • Dünya için büyük ve güzel haber bizim için anlamsız ve masal.

  • Türkiye yi ilgilendirmeyen haber vdsl döşe geç

  • Orijinal kaynakları inceledim bant genişliğinin 100 kata kadar çıkabileceği doğru ancak internet hızı ile ilgili bir bilgi yok verdiğiniz kaynakta. Bahsettiğiniz hızların aktarıldığı kaynak 5 yıllık bir makale :
    https://www.researchgate.net/publication/243968711_Terabit-Scale_Orbital_Angular_Momentum_Mode_Division_Multiplexing_in_Fibers

  • Bir yanlışınız var, "İnsanlığın keşfettiği en hızlı şey ışık olduğu için yüksek hızlı iletişim araçlarında genellikle ışığa odaklanıyoruz" ışık değil fotonlardır. ve ışık hızından tam olarak 100.000 kat daha hızlıdır (şu ana kadar ölçülebilen değer bu, belki daha fazladır çünkü teknoloji bu kadarını ölçebiliyor. )

  • Madem ışık kümesi dataları hızlı bir şekilde aktarabiliyor umarım yakında birgün bu dataları içinde tutabilen, HD yerine geçebilecek "ışık depoları" da üretilir.
    Bütün veriyollarının ışık hızıyla çalıştığı bilgisayarları yakında görebilmek umuduyla....
  • quote:

    Orijinalden alıntı: çokrenkli

    Madem ışık kümesi dataları hızlı bir şekilde aktarabiliyor umarım yakında birgün bu dataları içinde tutabilen, HD yerine geçebilecek "ışık depoları" da üretilir.
    Bütün veriyollarının ışık hızıyla çalıştığı bilgisayarları yakında görebilmek umuduyla....


    İlk başta mümkün değil gibi düşündüm ancak sürekli bir enerjiyle beslenirse geliştirilebilir. Veriler saklanırken sürekli enerji tüketeceğinden enerji kesintisinde veriler yok olup gider.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fuckulteli kullanıcısına yanıt
    Bu konuda pek bilgim yok ama yıllarca önce hesap makineleri solar enerjiyle çalışabiliyordu. Hatta gece bile odadaki lambanın ışığından enerji alıp çalışabiliyordu.

    Bu tabii ki enerji ihtiyacının miktarıyla ilgili bir durum ama durup düşününce kullandığımız neredeyse her teknolojinin birkaç yıl öncesine göre bir mucize olduğunu farkediyoruz.

    Yeni mucizelere de hazır olalım
  • Ulen torrentçiler yine Dört ayak üstüne düştünüz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nikeee -- 26 Ekim 2018; 15:34:49 >
  • şuan nasil bir teknoloji tam kafamda canlandiramadim fakat aklima aqua parklardaki sarmal kaydiraklar geliyor birsuru sarmal kaydirak ic ice olsun daha cok insan kayar burasi dogru fakat yere varış süresi direk yukaridan düşmesiyle ayni olmasi imkansiz bant genişliği artacaktir fakat veri aktarim hızı gecikecektir gbime geliyor kablonun ortasini düz fiber kenarlarini sarmal yaparlarsa modemdende ikisi arasinda gecis yapabilirsek indirme aninda sarmali oyun anindada düz fiberi kullansak ne pingimizde neden bant genisliğimizde sorun olmaz diye düşünüyorum bilgim bu kadar eğer yanlış düşünüyorsam alıntılarmısınız farklı düşüncenizi

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.