Şimdi Ara

Neden Tarım ve Hayvancılık yapılmıyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
577
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar ciddi ciddi merak ettiğim birşey var. Bizim ülkenin ne eksiği var Hollandadan da hayvancılık yok tarım yok. Köyde komşumuz inek bakıyor ve litresi 4 liradan süt alıyoruz ondan. Tavukları da var tanesi 1 tl den yumurta alıyoruz. Düşünüyorum kadın çok iyi para kazanıyor ama köyde bu kadın gibi olanların sayısı elin parmaklarını geçmez. Neden bizim insanımız hayvancılık ve tarım yapmıyor??

    Şimdi illaki bilmeden sallayan arkadaşlar olacaktır. Lütfen direk yok mazot pahalı yem pahalı diyip kestirip atmayın kanıtları ile açıklamanızı istiyorum. Bakanlık destekleri hat safhada olduğu söyleniyor ama ben de doğruluğunu bilmiyorum.


    Edit: benim argümanım tarımda ve hayvancılıkta yeterli teknolojimizin olmaması bunun birincil sebebi. Çoğu şeyi kolaylaştıracak sistemler olmasına rağmen bunu bilmiyor ve kullanamıyor halkımız haliyle zor geliyor o yüzden yapmıyorlar heralde diye düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hitlerin Bıyığı -- 15 Ağustos 2018; 18:0:8 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Çiftçi tarlayı bir yıl eker 1 yıl ekmez nadas denir buna şarttır
    Ekmediğin yıl 3 defa sürmen gerekir devletimiz 1 sürüm parası veriyor destek olarak diğer 2 sürüm cepten artı tarlayı ekerken mazot gübre atarken mazot işin başı mazot devlet hiç yardım yapmasın gemilere satılan tarifeden çiftçiye mazot satsın maliyet düştü doğru mu.
    Buğday patates fındık çay vb hiç fark etmez devlet üretimde dengeleyici unsurdur sen buğdayın kilosunu 90 krş tan mal ediyorsun hasat zamanı tmo fiyat açıklaması yapmalı en az 1 tl den ki üretici zarar etmesin
    Yapılan uygulama şu
    Hasat zamanı temmuz ise eylül ayında tmo buğday fiyatını 1 tl den açıklıyor ama çiftçinin elinde satacak buğdayı yok çünkü borçlar hasat zamanı ödenir
    Bu süreçte fabrikalar buğdayı 87 80 kuruş civarı alım yapıyor çiftçi mecbur düşük fiyattan satıyor halbuki tmo hasattan 1 ay önce fiyat açıklasa özel sektör ölücülük edip buğday fiyatını düşük alamaz
    buğdaydan örnek verdim bunu patates fındık vs hepsine örnek alabilirsin
    Atıyorum ekmek fiyatları mı arttı tmo elindeki buğdayı piyasaya sürüp fiyatı düşürür elinde buğday yoksa dışardan ithal eder çiftçi zaten düşük fiyattan sattı zarar etti diğer yıl ekmez böylece tarım çökmeye başlar amacım sadece yaşananları yazmak kesinlikle hiç kimse yada kurumu kötülemek töhmet altında bırakmak yada başka şeyler değildir saygıyla

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Sebze ve meyve yetiştiriciliği para getirmiyor.Ürettiğin ürünlere fiyat teklifi çok düşük.Toprağı işleyipte para kazananamazsın.

    Hayvancılığa gelirsek.Evet uzun vadede kazandırdığı kesin.Sütten en az 15-20 hayvanın olacak ki para kazanacaksın.Besicilik ise tamamen farklı.Yıl boyunca cepten yedirip satıyorsun.Maliyet ve gider raporlarını hesapladıktan sonra eline birşeyler kalır.

    Şimdi senin 12-13 dönüm tarlan var buna mısırı ekip,biçip ineklerin önüne gelene kadar o slaj yine para.Eğer kendi tarlan yok ise iş daha zor.Çünkü icarlama yoluna gidiyosun.Bahsrttiğimiz 12-13 dönüm tarla yıllık 3000-3500 ttl'ye kiralıyorsun.Tarlanın içinde su yoksa yine masraf.Tohum masraf.Motor masraf.Yağ benzin mazot masraf.

    Eğer malların damı var ise iyi.Sıfırdan yapmak maliyetli.İnek hamile iken ve doğduktan sonra öyle istediğin gibi sağamazsın.Buzağı doğdu.Ölebilir.

    Sütçülükten para kazanmak istiyorsan Türkiye'de biraz bu işler kökten gelecek.Yani hazır olacak.Ki zaten şuanda Türkiye geleneksel klasik hayvancılık yapıyor.

    Sıfırdan bu işe başlayanlar ve büyük besici olanlar şirketlerin,holdinglerin,iş adamlarının elemanları.

    Öteki gibi sen avlunda 4-5 inek besle ne olcak.Ne et fiyatı düşer ne de süt.Hatta o 4 inek bile sana yeri gelir zarar ettirir.Sığır deyip geçme günlük 20-25 liralık yem yiyor.

    Ve en önemlisi Türkler bu işin tekniğini halen çözemedi.Kimbilir belki de adam günü kurtarıcam derken büyümeye fırsatı olmuyor.

    Keşke Amerikalılar gibi sığır başına 35-45 lt süt alabilmek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • bilimse ve pragmatk düşünemiyorz da ondan. profesyonel tarım ve hayvancılık yapılmıyor.

    Ayrıca köydeki araziler miras yoluyla bölündükçe bölünmüş. mesela şuan benim tapu kayıtlarında anne tarafından kalma tarlalar var,ama 10 kişiye hisseli. ne ben ekip biçebilirim ne başkası.
    devletin bu işe bir el atması lazım arazileri satın alıp toplaştırıp sonrada köyde gerçek tarım yapacak adama ihaneyle satmalı.
  • mazot pahalı. ötesi yok.



    dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde çiftçiye mazot ucuz verilir. bizde yatı, gemisi olana ucuz veriliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sana bir sır vericem tavuklarda ineklerde bişeyler yemek zorunda yem diyoruz dolarla alınıyor ve pahalı
  • Bu işler tarım ve hayvancılıkla olacak işler değil. Teknoloji üretilmesi lazım ki ancak uzun vadede düze çıkalım. Sen tonlarca tarım ürünü satıyorsun adam geliyor bir tane uçak satıyor, senin sattığın bütün tarım ürünlerinden değerli oluyor.

    Tarımda yapılsın eyvallah ama tarım ile düze çıkılacağını düşünmek biraz anormal bir durum..
  • Valla dostum bana göre ciddi olarak 2 sebep vardır


    1-) Ben diyelim herhangi bir şehir merkezinde yaşıyorum şehir hayatına alışkınım tutupta köyüme gideyimde ekeyimde tozun toprağın içinde tezeğin içinde o hayatı çekeyim demem bana göre değil. Orda yaşayanlarda belli bir zaman sonra şehir hayatına özenip göç ettiler (Taşı toprağı altındır hesabı) zaten bana kalırsa köylü sınıfı oldum olası filmlerde mizahlarda ötekileştirilmiştir. (Çobanın oyuyla benim oyum bir mi?)

    2-) Aracılar ; Sen bütün yıl tarlanı ek biç ceremesini çek ayazdan koru başından ayrılma emek harca zaman harca para harca, hooop hıyar ağasının birisi senden mahsulün kasasını 50 kuruşa 1 liraya alsın şehir merkezine getirip 5-6 liraya satsın, istediği zaman stok yapıp piyasaya yön versin. 0 emek %100-200'e varan kar oranı. Devlet bunların önüne hiç geçmedi olan hep üreticiye ve tüketiciye oldu.

    Tarım yada Hayvancılık yapanları sömüren asalakları ve onları 2. sınıf gören yayınları kişileri ortadan kaldırmadan ve bunların arkasından ciddi bir teşvik vermeden bu ülke tekrardan ne tarıma yönelir ne hayvancılığa




  • Devlet yeni bir kurum oluştursa..
    elindeki büyük arazilere Ekim ve biçim yapsa çıkan mahsulü sadece maliyetine hayvancılık ile uğraşanlara satsa çok miktarda ekip biçilecegi ve alıcısı çok olacağı için Sürdürülebilirlik fazla olacaktır ayrica memleketteki hayvancılıktan üretilen gıdalar çoğalacak ve ucuzlayacak tır bu şekilde devletin Ekim biçiminde çalışan işçilerde fazla olacak ama maliyet fiyatına onlarida ekleyeceği için istihdama katkıda olacaktır hayvancılık yapanlar tarlada boşa vakit kaybetmeyecek devlet zarar etmeyecek millet zarar etmeyecek aracılar bedava para kazanmayacak memlekete ve kendilerine faydalı başka işler yapacak diye düşünüyorum geliştirilebilir bir düşünce ama neden böyle bir durum yok diye aklımda soru işaretleri var acaba var da bilinmesi ve yayılması mi engelleniyor
    Yani aracı piyasasındaki kisilerin gücü devletin gücünden daha mı büyük yoksa devletin içine sızıp kendilerinimi güvenceye almislar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Türkiye'de tarım ve hayvancılık yapılıyor fakat yanlış şekilde yapılıyor. Özellikle yanlış sulamalar,yanlış zirai ilaç kullanımları,yanlış şehirleşme ve ürün yetiştirme bilinçsizliği vs. ülkedeki tarımı genel anlamda yok ediyor.


    Tarım arazilerimiz de Avrupadaki Amerika'daki gibi büyük değil. Herkes 100 tane çocuk yaptığı için ve herkesin emeklilik hayali olan tarımcılık yüzünden ellerindeki arazileri böle böle küçücük araziler kaldı.


    Hayvancılık konusu ise daha karmaşıktır,benim pek bilgim yok fakat et yerken düşünmenizi tavsiye ederim. Duyduğum kadarıyla büyükbaş küçükbaş hastalıktan ölmüş,antibiyotik verilmiş hayvanların etlerini bile kesmeye gönderiyorlarmış. Tavuklardan bahsetmeme gerek yok herhalde,onların ne olduğu kesinlikle belli değil. Sağlığımızla oynuyoruz,ileride başımıza bela olacak fakat kimsenin umrunda değil. Bu ülkede vejetaryan olmak lazım ya da gözünle kesilmesini gördüğün hayvanların etlerini yiyeceksin.





  • Çünkü millette şehir özentiliği var.


    Köyde kendi işini yapmaktansa şehirde asgari ücrete köle gibi çalışıp güneş görmeyen bodrum katlarda yaşamayı tercih ediyorlar.

  • Hemşom, bilirsin bizim buralarda köylüye kız vermezler. Milletin köyde durmama sebebi belli.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: soulstriper

    Hemşom, bilirsin bizim buralarda köylüye kız vermezler. Milletin köyde durmama sebebi belli.

    Şehirde yaşamayı havalı bir şey zannediyorlar halbu ki çoğu amelelik yapıp sürünüyor.

  • Gübre mazot ilaç ateş pahası. Çok büyük çiftçi değilsen karnını zor doyurursun.

    Adam tarla ekse zarar edicek üstüne hain diyecekler adamda ekmiyeyim diyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cin,ollanda,izbanya, amariga nasıl yapıyorsa bizde o şekilde yapabiliriz.

  • Yapılmıyor çünkü garantisi yok. Örneğin bu sene diyelim domates ektin, peki senin ile birlikte kaç çiftçi ekti biliyor musun? Yok. Seneye kaç para edecek biliyor musun? Yok. Hadi diyelim ektin, fiyatlarda enflasyon oranında yükselmesi lazım, peki devletin ithal ürün ile fiyatını düşürmeyeceğinin bir garantisi var mı? Yok.


    iki inek, 20-30 tavuk, 4-5 dönüm bahçe ile bu iş yapmak kolay, kaybedeceğin sermaye ne kadar ki? O şekilde çalışan çiftçi de ülkeyi tarımda kazandırmaz yalnız anca çarkı döndürür.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.