Şimdi Ara

Otomasyon Sistemi Geliştirmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.675
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Ben, ileride masasütünde çalışacak otomasyon sistemleri yazmak istiyorum.

    Hangi dilde otomasyon sistemi geliştirmek daha iyi olabilir?

    Diller: Visual Basic .NET, Visual C# ve Free Pascal + Lazarus Component Library

    Not: Visual Basic ve Visual C# dillerinde yazılmış programlar yalnızca Microsoft Windows sistemlerinde en iyi şekilde çalışabiliyor. Free Pascal + Lazarus Component Library, macOS, Microsoft Windows, Linux dağıtımları gibi birçok sistemde çalışabiliyor.

    Cevaplar için teşekkürler.



  • Yazmissin zaten cevabını eğer sadece windows tabanlı olacaksa ben wpfyi öneririm biliyorsan olmazsa c# da yaz vb.neti yazma bence çocuk dili gibi bisey
  • Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Otomasyon sistemi dediğin şey çok geniş bir ağdır. Herkes diline alıştırdı bu kelimeleri. Örnek veriyorum; mobilya üreten bir sisteme otomasyon denir. Öyle Pc üzerindeki bir uygulamaya denmez. İşletim programı, kontrol programı vb. dersin. Mobilyanın üretildiği bant sistemi, bandın üzerindeki makinalar, kısaca aklına gelebilecek hertürlü birbirine bağlı elektronik makinaların bir kontrol mekanizması ile yönetimine Otomasyon denir.

    Geçelim soruna, öncelikle yazacağın uygulamanın yapacağı işi bilmelisin, buna göre çözüm aramalısın. İşletim sistemi mevzusunda ise Java kullanabilirsin platform bağımsızdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi javacıı -- 1 Ağustos 2018; 14:42:45 >
  • Electron Js ile Javacript de bir alternatif
  • Teşekkürler.



    Otomasyon kelimesi konusunda haklısınız.



    Java ile yazılmış uygulamalar çoğunlukla yavaştır. Onun için Java kullanmıyorum.



    Electron güzel, ancak sisteme fazla yük bindirebilir.



    Yorumlanan diller yorumlayıcı gerektirir. Bu daha çok Microsoft Windows için sorun oluşturabilir.



    Benim demek istediğim, Lazarus'un Visual C# ya da Visual Basic .NET dillerinin yerine geçebilir mi?
  • lazarus ide dil değil neticede dile bakarsak işin özünde delphi den bahsediyoruz eskiden rad studio ile bişeyler yapardım ama c# ile tamamen farklı syntaxı var delphiden c# veya tersi geçen neredeyse 0 dan dili öğrenecek o kadar farklı dili biliyorsan veritabanı uygulaması yaparsın onda problem yok zaten epey component de vardı bunlar için
    c# ile delphi farklı diller birbirlerin yerine geçecek diller değil yaygın kullanım olarak soruyorsan bilmiyorum ama delphi eskiden kullanılıyordu ama şu an o kadar kullanılan bir dil değil gibime geliyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gökşen PASLI -- 2 Ağustos 2018; 21:48:56 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gökşen PASLI

    lazarus ide dil değil neticede dile bakarsak işin özünde delphi den bahsediyoruz eskiden rad studio ile bişeyler yapardım ama c# ile tamamen farklı syntaxı var delphiden c# veya tersi geçen neredeyse 0 dan dili öğrenecek o kadar farklı dili biliyorsan veritabanı uygulaması yaparsın onda problem yok zaten epey component de vardı bunlar için
    c# ile delphi farklı diller birbirlerin yerine geçecek diller değil yaygın kullanım olarak soruyorsan bilmiyorum ama delphi eskiden kullanılıyordu ama şu an o kadar kullanılan bir dil değil gibime geliyor
    Önceki cevabımda Lazarus'u Visual C# ile Visual Basic ile karşılaştırmışım. Yanlışlıkla oldu. Aslında FreePascal olacaktı.

    Teşekkürler.
  • nasıl bir otomasyon anlamadım fakat python ile yazsanız daha iyi olur gibi geliyor.
    hem cross platform olması hemde kütüphane çeşitliliği var. üstelik çoğu kütüphane de ücretsiz.
  • orcnd kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler.

    Doğru. Python ile ticarî uygulama yazılabilir. Python ile yazılmış bir kod py2exe gibi derleyicilerden makine kodu olarak derlenebilir. Yalnız, ülkemizde Python ile yazılmış ticarî uygulamalar pek yok.

    Not: PyQt kütüphanesiyle kapalı kaynak kodlu yazılım yazılacaksa ücretli lisans istiyor.
  • açıkçası şimdiye kadar pascal ile yeni bir proje geliştirmeyi düşünen gördüğüm ilk insansınız.

    .net için birşey diyemem zira okullarımız sürekli .net programcısı mezun ettiği için iş verenler mecburen .net framework'ünü seçmek zorunda kalabiliyorlar.

    ben olsam vaktimi ruby, nodejs ve python gibi daha yeni dillere ayırırdım. masaüstü uygulaması yerine web uygulaması geliştirirdim.
  • Haklısınız, birçok kurumsal uygulama artık web uygulaması geliştiriyorlar.

    Ben, masaüstü programlama gerekebilecek yerlerde (küçük işletmeler) uygulama geliştirmek için hangi dil ve kütüphane uygun olur demek istedim.
  • Masaüstü otomasyon diyosan elbetteki c# ve mssql kullanmalısın. Benim bu ikili ile yaptığım otomasyon yıllarca sorunsuz çalıştı ve çalışmaya devam ediyor.



    Macera aramaya gerek yok. Miadı geçmiş dillere yönelmeye hiç gerek yok. C#'dan yürü gitsin. Web tabanlı bişeyler yapmaya çalışmak, android sistemi için bişeyler yapmaya çalışmak da, geleceğe yönelik çalışmalar olabilir. Ben korkuyorum ki gelecekte masaüstü kalkabilir. Bulut tabanlı, web üzerinden çalışan, veya android tabanlı yazılımlara doğru gidiyoruz galiba.



    Ama masaüstü henüz ölmedi ve sizin ne gibi projeler yapmayı düşündüğünüze bağlı olarak durum değişebilir. Mesela benim kafamda android tabanlı bir su dağıtım programı yapma projesi var. Android uygulaması ile insanların cep telefonu uygulamalarından verilecek siparişlerin merkeze ve dağıtıma gönderilmesi ile ilgili bir proje yapmak istiyorum. Şimdi böyle bir proje için benim kalkıp C#'mı kullanayım, Delphi' mi kullanayım diye sormam saçma olur.



    O yüzden siz de nasıl bir proje yapmak istiyorsanız ona göre işletim sistemi veya programlama dili seçmelisiniz. Basit bir stok takip veya ön muhasebe programını bulut ve Web tabanlı da yapabilirsin, C# masaüstü de yapabilirsin. Sen öğrenmek için mi bişeyler yapacaksın, yoksa ciddi bir proje mi yapmak istiyorsun?




  • FreePascal güncel bir yazılımdır. Lazarus Component Library'de öyledir.

    Bence masaüstü ölmeyecek, ancak kullanım alanı bayağı azalacak.

    İleride ciddi projeler yapabilirim. Ancak, ben masasütünde çalışacak projeler hakkında bahsettim.

    Teşekkürler.
  • Delphi düşünebilirsin.

    Orta büyüklükteki projeler için en hızlı üretim yapılan dil olarak kabul ediliyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.