Şimdi Ara

Dikkat! Bu Bayram Ölümü değil Sevmeyi seçin!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
143
Cevap
14
Favori
7.476
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
279 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sevgili Donanım Haber ailesi,

    2018 Kurban Bayramı'nda Trafik kazalarında ne yazik ki 142 ölü 859Yarali olarak bilanço verildi. Tüm yaralılara acil şifalar diliyorum, vefatlarin yakinlarinin başı saolsun.

    Maddi hasarlı kazalarimiz da çok fazla elbette sağlık herşeyin başında ama irili ufaklı kazalar hepinizin bayramda ve sonrasinda moralimizi bozuyor.


    Nisan Mayıs ayından itibaren, kaza sezonumuz açıldı. Gerek motor gerek araba sürücüleri sözüm sizlere;

    Uzun bir kış sezonu ve ramazan sonunda nihayet çoğumuzun sevdiği ideal koşullara hızla yaklaştığımizi düşünüyor olabilirsiniz ya da Kurban Bayramı'nda yapacak bir çok isiniz olabilir. Kesilecek , Dağıtılacak arabaya akacak yetişecek mi gibi dertleriniz de olabilir...

    Unutmamak lazim ki kazalarda en büyük hata payı tedbirsizlik ve konsantrasyon eksikliğidir.

    Kuru hava, kuru yollar ve bir yandan bastıran sıcak nedeniyle gitmek istediğiniz yere bir an evvel gitmek isteyebilirsiniz.

    İster en iyi lastiklere ister en iyi araçlara sahip olalim. Bayramda ailece yol alirken aracta 500 ile 700kg arasinda bir yükleme olur, bu yük aracın ağırlık merkezini olmasi gerekenden cok daha geriye ve yükseğe cekebilir. Araçlarımız ani reaksiyonlarda önden kaymaya daha meyilli olur. Her gün girdiğiniz virajlarda cok daha hafiflerinde bile yük dağılımı nedeniyle araciniz savrulabilir

    Motosikletli kardeşlerime yukeleme konusunda bir uyarim daha, Enduro tarzi motorlarimizda yan ve arka cantalar arkada türbülans yapar. Gecen sene bir Africa twin surucusu dostumuzu tunel çıkışında ters ruzgar ve aşırı hiz nedeniyle kontrolunu kaybederek havalanmasi sonucu kaybettik. Kaskiniza kizgin gunes vururken en güzeli bol bol ara vererek keyifle surmektir.

    Eriyen asfalt özellikle motorcu kardeşlerimin oldugu kadar tum suruculerin en büyük dusmanlarindandir tum araçlar erimiş asfaltta kontrol kaybetmeye meyillidir.

    Şehirlerarası duble yollarda ya da sehir ici - köy ici yollarda yollar bos olsa da mıcır tehlikesini unutmayalim. Yazin mıcır kis koşullarında buza denktir.

    İki veya daha fazla aracın karıştığı kazalarda çift taraflı tedbirsizlik olur, siz ne kadar iyi sürücü olursaniz olun, diğer sürücü sizin kadar tecrübeli, ya da iyi kondisyonda olmayabilir sollamaya cikarken kavşaklara yaklaşırken hem gorsel hem sesli uyarida bulunarak görünür olun


    Çok hızlı gitmek ister aracınızın kondisyonuna ister ekonomik sürüşe isterse sürüş konforuna olumsuz etki yapacaktir hizli giderken aldığınız risk ile kazandığınız zamani benzin alirken tekrar harcarsiniz. Uzun sure Hizli gitmek DPF filtresini temizlemez. Aksine yağa mazot karışımını arttirarak yaglama kapasitesini düşürür. Araçlarımız normal koşullarda surulmek uzere tasarlanmistir. Hizli gitmek Size hiçbir şey katmaz, caninizi , aractakileri ve diğer trafik unsurlarini riske atmaya degmez. unutmamak lazım ki Smooth is Fast akici Kullanim daha hizli gitmektir.

    Doğa ortamlarindan geçerken unutmayin ki, bizim varlığımız kadar domuz, kaplumbağa koyun keci inek kopek tilki gibi hayvanlarinda var oldugunu kör virajlarda cok ciddi tehlikeler yaratabileceğini unutmayin. Boyle bir durum yukaridaki nedenlerden dolayi direksiyonu kirmayin! Düz bir sekilde frenaj ile durmaya calisin. En fazla bir tampon kaybedersiniz küçük dostlarımızı seviyoruz ama hiç birşey sizin caninizdan önemli değil. Bu nedenle temkinli olun.


    Geç ulaşmak, ulaşamamaktan daha iyidir.

    Edit:Nacker
    quote:

    Arabada yoluculuk yapan herkese kemerini taktırın. Buna arka taraftakiler de dahil. Hatta onların takması daha da kritik. Eğer arkanızda oturan kişi kemerini takmazsa, kaza anında kendine zarar vermekle-hatta öldürmekle kalmaz; ön koltukta kemerinizi taktığınız halde sizin de ağır yaralanmanıza-hatta ölmenize sebep olabilir. (videoya bakın)
    Her sene binlerce insan "basit" kazalarda sırf kemerini takmadığı için hayatını kaybediyor. Emin olun bayram zamanlarında trafikte olan yaralanma ve ölümlerin en az %50-%60'ı, eğer araçtakiler kemer takıyor olsa önlenebilirdir.

    Saatte 120 km hız saniyede 33 metre demek. Ve bu hızda giderken sizi ve yolcularınızı araçta sabit tutan tek şey kemerinizdir. Kemer rahatsız ediyor gibi bahanelerle gelmeyin. Bir kere alışın, alıştıktan sonra "ne yapıyormuşum ben" diyeceksiniz. Şu an 50 metre ileriye bile gitsem kemeri takmadan rahat olamıyorum.


    Refuj Sulama sistemlerini de göz önünde bulundurun!


    Çevre ve peyzaj düzenlemesi gece sulama sistemlerini çalışır hale getirir. Ne yazik ki ulkemizde Yaz Gecelerinde en sık karşılaşılan gizli tehlikelerden biri kavsaklarada ve virajlarda olan asfaltin islanmasidir.



    Unutmamak lazim ki her daim tehlikeler teker teker gelmez.


    Siz bildiginiz bir viraja girerken aracınızın kayacagini düşünerek içten viraji almak isteyebilirsiniz. Bu durumda viraj icerisinde görmediğiniz bir yaya ya da hayvan olabileceğini de düşünün.

    (Hiz × denge × islaklik)= tehlike ise ayni virajda bir tehlike daha olmasi (Hiz × denge × islaklik) ×(kacinma manevrasi tehlikesi) = tehlike^2 olacaktır.

    Ayni durum Micir ve Domuz tehlikesi de ayni anda gelebilir.
    Gece sürüşünde karşıdan gelen araclar daha erken fark edilebilir olsa bile bir cok hayvanin gece ava çıktığını unutmamamiz lazim.


    Bu kadar risk almaniz size ne kazandıracak ?


    ekBirden fazla Plan Yapın!

    Özellikle yolculugunuzun bir kismindan birden fazla (feribot- arabalı vapur gibi) vasıta kullanacağınız uzun yolculuklarda, planinizi olabildigince esnek yapin. Feribot biletinizi yolculugunuzun başında gidiş- dönüş almak ufak miktarlarda avantajlı görünebilir. Ancak giderken tecrübe ettiğiniz yolda dönüşte farkli sürprizler ile karşılaşabilirsiniz.

    Yolculuğunuzu planlarken her 250km'de ya da 3 saatte bir defa en kisa 15dk mola verecek sekilde planlayin.

    Google Maps ve yandex gibi navigasyon programlarindan bir tahmin bile yapsaniz Unutmayin ki Navigasyon trafik programlari daha çok şehir icerisinde başarılıdır.

    Bu durumda yolda çıkacak aksilikler ya da yolcuların diğer isteklerine göre esnek planlar yapın. Aracı huzur ortamında sürmek, tartışma ve gerginlikler yaşanmaması sizin yol konsantrasyonunuzu olumsuz olarak etkileyecek yola odaklanmayi süre gelen yorgunluk ile daha da zor hale gelecektir.

    Barkın Bayoglu'nun(Altin Elbiseli Adam) arabada tartışan çiftten birinin boğaz köprüsü üzerinde aracini terk ederek hem kendinin hem Barkın'in ölümüne neden olduğunu hatirlayin.

    Mümkünse her 250km'de bir defa pilot değişimi yapin. İlle de direksiyon da siz olmak zorunda değilsiniz, eşiniz arkadaşınız veya aile fertleri de bir miktar kullanması arabada empatiyi güçlendirecek ve daha huzurlu bir ortam sağlayacaktır. Bu sirada sizde dinlenebilir, rotanizi mevcut duruma gore gözden geçirebilirsiniz.

    Asla kendinizi yolu bitirmek icin zorlamayin

    Gerekirse sağa çekin 30ile 45 dk arasinda uyku molasi verin.

    Sivı değil Su tüketimini arttirin.

    Yolculuk boyunca Redbull - Kahve gibi uyarici etkiye sahip veya ayran gibi laktik asit sağlayan yorgunluk uyandıran içeceklerden mümkün oldugunca tek porsiyondan fazla tüketmemeye gayret edin. Kafein fazlaliginin Kan basıncınızı arttırarak sizi olasi tehlikelerde daha fazla heycana sevk edeceğini, aşırı reaksiyon ve sinir yapacagini unutmayin.

    Dehidrasyonu arttirir. Yolda en az istediğimiz etkilerdrn biri dehidre olmaktir. Özellikle motorcu arkadaslarimiz kaskinin icinde sürekli su tedarik edebilirse sicak etkilerinden daha cabuk kurtulacaktir.

    Aşırı kafein uzun yolda gereksiz panik, Seyirme ve Algılamada Ambeleye neden olabilir.




    Yol şeritlerine özen gösterin.

    Yaz sezonu ayni zamanda tadilat tamirat sezonudur, Bayram trafiğini azaltmak icin cok yajin bir süre içerisinde Yolda değişim yapilmis olabilir. Sollama yapacağınız esnada şeritleri bir defa daha kontrol edin. Sollama baslangicinda karsi şerit iki şerit iken sollama bitiminde tek şeride düşüyor olabilir, baslangic düz olup önünüzde bir yokuş olabilir, tepeliklere yaklaşırken sollama yapmayin.


    Motosikletlere ekstra özen gösterin.
    Arkanizdan Ya da Karsi yonden gelen Motosikletler otomobillere gore daha dar ve tek fara sahip oldukları için sizin derinlik alginiz ile yaklaşma hızını tahmin edemeyebilirsiniz.
    Otomobiller ve daha büyük araçlar yan yana iki fara sahip olduğu icin derinlik alginiz artar konumlandirmayi daha doğru yapabilirsiniz.
    Bir motosiklete dogru araba kullanmak ya da bağıl hızı algilamak neredeyse tek gözünüz ile araba kullanmak gibidir. Dar ve hızlı oldugu için hızını tahmin edemeyebilirsiniz.
    Unutmayin ki derinlik algısı iki göz ile bakarken oluşur. Araçlar ufaldikca bağıl hizi takip etmek zorlasir.

    Sola dönüş yaparken ya da Sollamaya çıkarken, arkanizdan ya da karsinizda motosiklet geliyorsa hizindan emin olunuz mumkunse 88-89 sayarak iki defa kontrol ediniz.

    Motosikletliler kendi şeridininin ortasindan solundan ya da sagindan gidebilir. Motosikletliler icin en doğru şerit konumlanmasi genellikle öndeki aracin sol ya da sag tekerinin bastığı alandir.
    Ancak su birikintileri , Çukur ve yariklar motosikletin dengesini bozacağı icin motosikletlilere Kendi şeridinde gitme olanağı veriniz. Özellikle sollama yaparken motosikletliyi ve bisikletliyi sıkıştırmayiniz.

    Motosikletliler ancak mükemmel bir asfalt zeminde normal bir otomobilin durduğu mesafenin yarisinda durabilirler, Ozellikle Otobanda motosiklet ondeki araci takip ediyorsa lutfen siz de motosiklete gore takip mesafenizi aliniz. Asla motorun Önündeki araca gore seyir etmeyiniz.

    Yasadiginiz Şehir içerisinde motosikletlere sinir oluyor olabilirsiniz, ancak sehirler arasinda korunaksiz ve dış etkenlere(sıcağa) otomobillerden cok daha fazla maruz kalmaktadirlar (koruma, ceket, kask, alttan motor sicakligi, asfalt ve yol sıcaklığı) lütfen taciz etmeyiniz.
    Unutmayalım ki Motorlar hataya daha açık ve telafisi daha zor bir sürüşe sahiplerdir.

    Motorcu arkadaşlarim sizlerde bu handikaplara rağmen motor surmektesiniz, sicak bahane değil, sinir yapmayın ve sakin bir şekilde trafik kurallarına uygun olarak sürüşünuzu güven ve keyif ile yapiniz.

    Guvenli ve Ekonomik sürüş için aracınızın lastik basınçlarını basınç tablosunda gosterilen yüklü değerlerde olduguna emin olunuz. Lastik Basınçlarını yolculuğa çıkmadan, mumkunse gece ve lastik sogukken (bir gece evvelden) doğruluğunu bildiğiniz bir istasyonda yapiniz.

    Yolculuk Esnasinda Lastik Basınçlarınızi değiştirmenizi tavsiye etmem Siz elinizle lastiğin soğuk olduguna dair kanaat getirsenizde içerisindeki hava lastigin sürtünmesinden oturu isinacaktir, kısa yolculuklarda bile kışın 2psi yazın 4psi tamamen soğuk lastige göre fark oluşabilmektedir. Yolculukta bu basinc değeri 8psi veya daha fazla kadar artabilir. Lastiğin uzerindeki yük endeksi, hız ve aşırı basınç, ufak bir çukurda bile lastiğin yarilmasina neden olabilir.

    Huzurlu, Sakin ve Güvenli sürüşler dilerim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NextMove -- 1 Haziran 2019; 21:44:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >










  • Arabada yoluculuk yapan herkese kemerini taktırın. Buna arka taraftakiler de dahil. Hatta onların takması daha da kritik. Eğer arkanızda oturan kişi kemerini takmazsa, kaza anında kendine zarar vermekle-hatta öldürmekle kalmaz; ön koltukta kemerinizi taktığınız halde sizin de ağır yaralanmanıza-hatta ölmenize sebep olabilir. (videoya bakın)
    Her sene binlerce insan "basit" kazalarda sırf kemerini takmadığı için hayatını kaybediyor. Emin olun bayram zamanlarında trafikte olan yaralanma ve ölümlerin en az %50-%60'ı, eğer araçtakiler kemer takıyor olsa önlenebilirdir.

    Saatte 120 km hız saniyede 33 metre demek. Ve bu hızda giderken sizi ve yolcularınızı araçta sabit tutan tek şey kemerinizdir. Kemer rahatsız ediyor gibi bahanelerle gelmeyin. Bir kere alışın, alıştıktan sonra "ne yapıyormuşum ben" diyeceksiniz. Şu an 50 metre ileriye bile gitsem kemeri takmadan rahat olamıyorum.
    Önümüzdeki 1 ay içinde sürekli yolda olacağım,
    Benimde uyarılarım olacak,

    1- Bizim ülkemizde genelde insanlar sene de 1 veya 2 kez uzun yol yaparlar ve kendinilerini mükemmel sürücü hatta formüla pilotu sanarlar (bende eskiden öyle sanıyordum) unutmayın toru topu parmakla sayılacak kadar az uzun yol yaptınız ve tecrübeniz az (şehir içi çok yol yapmış olmanız bir şey ifade etmez uzun yol ayrı bir disiplindir) bu yüzden ben uçuyorum ben kaçıyorum şeklinde bir özgüvenle değil sürekli kendinizi oto kontrol altında tutarak yol alın çünkü uzun yol bir antrenman işidir nasıl kendinizi hazırlamadan/antrenman yapmadan 20 km yol yürümeye çıkarsanız çok yorulursanız, birden 1000 km lik yola gitmekte insanı çok yorar ancak bu yorgunluğu kişi ya fark edemez yada bana birşey olmaz moduna girebilir ki, bunun sonu felakettir. Bu nedenle sık sık mola verin biraz yürüyüş yapın, elinizi yüzünüzü yıkayın.

    2- İyi uzun yol sürücüsünün bana göre en temel özelliği sabretmesidir, adı üstünde yol uzun 3 saniye 5 saniye beklemenin total süre içerisinde hiç önemi yoktur hatta gerekirse 10 dakika daha yavaş gidin ama kimseyi zorlamayın, kendinizi sinirlendirmeyin. Sık sık şahit olduğum birşey var öndeki araç çekilmiyor diye 100 km nin üzeri süratlerde öndekini taciz etmek için tamponun dibine girenler var bu forumda sık sık "ama çekilmiyorsa bende bunu yaparım" "o zaman bende sağından geçer önüne kırarım" " onu sellektör manyağı yaparım" gibi cahilce söylemler görüyoruz. Siz gerekirse dediğim gibi dakikalarca arkasından takip mesafesini koruyarak gidin hiçbirşey kaybetmezsiniz. Büyüklük sizde kalsın

    3-Hataları telafi edin örneğin bir araç sizi sollamaya çıktı ve karşıdanda araba geliyor eğer siz hız azaltmazsanız tehlikeli bir durum ortaya çıkması ihtimali varsa ve ayağınızı sadece 2 saniye gazdan çekmeniz tehlikeyi azaltacaksa çek kardeşim ayağını o gazdan, sollamaya çıkan hata yapmış olabilir ama bu belki seninde içinde olacağın bir kazanın gerçekleşmesi için yeterli sebep değil.

    4- Baktın yolda bir rubens barrichello var o barrichello ise bende michael schumacher'ım şimdi ona gösteririm moduna girme, o piste gidiyordur de ve bırak gitsin.

    Şimdilik bu kadarla bırakayım aklıma geldikçe güncellerim.
    üzeri süratlerde öndekini taciz etmek için tamponun dibine girenler var bu forumda sık sık "ama çekilmiyorsa bende bunu yaparım" "o zaman bende sağından geçer önüne kırarım" " onu sellektör manyağı yaparım"

    şu yazdıklarının içerisinde yalnızca tampona çok yaklaşma olayını yapmam kendime güvenmemdğimden değil öndeki gerizekalıya güvenmediğimden yani tutar fren falan yapar durup
    dururken yada ayağını gazdan çeker gereksiz yere falan filan ,

    ama gerektiğinde sağından geçer önüne kırarım onu sellektör manyağıda yaparım neden mi

    arkadaşlar türkiyede yaşıyosunuz trafiğin raconları var kurallar trafikte işlemez asla unutmayın
    herkes raconu istesede istemese uymak zorundadır kısaca söz edersek

    -adam olucaksınız durup dururken 3 ve daha fazla otoyollarda gereksiz yere aniden yavaşlamayacaksınız

    - olduğunuz şeriti adam gipi izleyeceksiniz ortasında yani kendi şeridiniz olsa dahi çizgiler üzerinde sağa sola oynama yapmıyacaksınız

    -aynaları kullanmanın taktiklerini öğreneceksiz çok önemli

    -gideceğiniz yol uzun ise 500 km yi geçtikten sonra müsait yere çekip 40 dk. civarı uyuyun
    neden uyumuyosunuz neyi gurur yapıyosunuz

    -kendinize saat limiti koymayın kesinle şu saatte varacağım diye gezmeye gezintiye çıktığınızı düşünün

    -araç içerinde dikkatimi çekti aile ile yol yapanlar genelde derin dedikodulara dalarlar
    yani tüm yıl süresince konuşmadıklarını nedense uzun yolda konuşuyorlar vede zaman zaman
    sürücünün dikkatinin dağılmasına neden oluyolar yani aniden sen yükseltme hararetli tartışma yada önemli konuları konuşmayın şöförün aklı takılmasın ki dikkati dağılmasın

    -otoyolda giderken gözlerinizi yormayın öyle adamlar var giderken kullandığın aracın kaportasını izliyor neyi izliyorsa yada sağ tarafında giden aracın dönen tekerleğin
    i izliyor


    -uykunun nasıl geldiğinide asla anlamazsınız yol yorgunluğu zannedersiniz asla sizi yanıltmasın uyku dediğiniz şey öyle yatakta yatar horlar şeklinde olmuyor
    hiç anlayamadığınız anda 2-3 sn yelik kısa şekilde gözler kapanıyor yani uyu dedikleri olay o kadar kısa zaman içinde oluyor 120km. hızda sn.de 33 metre yol alıyosunuz hesapını yapın

    -otoyolalrda giderken önünüzdeki araca çok odaklanmayın tehlikeyi önceden fark etmek için
    öndekininde önündekini takip edin ve daima gözünüzle en ileriyi izleyin ama aynı zamanda her zaman sağınıza solunuza ve arkanıza ayık olun
    2015 ağustos. Amerika'ya 1 yıl için hanımla beraber iş dolayısıyla gitmek üzereyiz. O zaman çok severek bindiğim ceed var altımda. Doğuda piyasası olmadığı için oldukça temiz olmasına rağmen 1 ay boyunca satamadım. Amerikaya uçuşu İstanbul üzeri yapacağımız için mecburen İstanbul'da ilana veririm artık deyip, İstanbul'a doğru yola çıktık.



    Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi uzun yol tecrübem az olmasına rağmen sırf aracı çok seviyorum diye hep kendim sürmek istedim yol boyunca. Üstüne üstlük konu sahibi arkadaşın uyardığı gibi 3 saatte bir ara vermek de hak getire. Ne zaman tuvalet ihtiyacı ya da yakıt durumu olduysa anca o zaman durdum. Bir şekilde Kayseri'ye vardık. Bi gece kaldık. Sabah erkenden yola koyulduk. Tabi direksiyon ben de yine. Sadece yakıt arası vererek devam. Hesapta İstanbul girişine karanlıkta girmeyeyim diyorum. İstanbul tecrübem hiç yoktu çünkü o dönem.



    Sürücüsü bilir. 2012den itibaren yeni kasa ceedlerde absde yazılımsal bir problem vardı. Sonradan servisler güncelleme ile düzeltti sözüm ona. Kayseri'den çıkış sonrası öncesine göre haliyle trafik arttığı için daha konsantre şekilde gaz fren yapmaya çalışıyorum. Derken Ankara'ya yakın bi ışıkta nerdeyse arkadan gömüyordum. Dün gibi hatırlarım hanıma "yav bu fren vuruntu yapıyor araba öne doğru kaydı yine" dediğimi. Heyhat insan cahil cesareti ile uslanmazsa perşembenin gelişini çarşambadan bile fark edemez. Devam ettim aynı şekil. Hanıma geç sen sür demeden. Garibim o derdi ya. Biliyor ben sürmek istiyorum, ses etmiyor.



    Elmadağda olan oldu. Bi önceki ile nerdeyse aynı senaryoda bu kez kurtaramadım. Sol çamurluğu öndeki astranın sağ arkasına gömdüm. Kimsenin burnu kanamadı elhamdülillah. Ancak sonuçları epey yordu:



    1) Tutanak işleri falan en az 2 saat yol kenarında takıldık.

    2) Bagaj arka koltuklar yatılı şekilde ful. Ulan nasıl devam etsek baskı ve stresi.

    3) Çekici ile sanayiye gidiş. Araç bi gece orda kalır pazar diye.

    4) Çekici firmasının dükkanda tüm eşyalarımızı taksiye atıp Ankara merkeze geçiş.

    5) Avisten Corolla kiralayıp istanbula geçiş. Sabah 3 gibi vardık tabi.



    Asıl bombalar bundan sonra:

    6) Aracın servisten çıkışı 15 günü buldu. Bu sürede ilana veremedim.

    7) Amerika'ya uçuş günü geldi. Araç hala satılamadı haliyle.

    8) Biz gittik o şekil. Kayınço verdi ilana. 15 gün sonra satıldı.

    9) 2016 yazında iki aylığına memlekete gelip tekrar Amerika'ya döndükten 2 ay sonra Türkiye'deki adresimize mahkeme kağıdı gelir.

    10) Kaza öncesinde trafik sigortasını yaptırdığım Ege sigorta iflas ettiği için karşı tarafın aracını yaptırmış olmasına rağmen değer kaybını ödemeye yanaşmaz.

    11) Kazadan 15 ay sonra Amerika'dayken aleyhimize açılmış mis gibi bir mahkememiz vardır.

    12) Artık memleketteyiz. Aleyhimize sonuç çıkmış olmasına rağmen dava hala sürüyor bi şekilde.



    Başlık ölüm yaralanma olmasın diye açılmış. Maddi kaygılar hiçbirşey belki bunun yanında. Lakin böyle uzun yazmamın sebebi şu. Kaza sonucunda kimseye bişey olmamasına rağmen insanın bu kadar süre boyunca psikolojik şekilde yıpranmasına neden olabiliyor benim yaptığım gibi tedbirsizlikler.



    Ez cümle başlık sahibinin yazdığı herşeyi dikkate alıp güvenli şekilde yola çıkmalıyız.



    Herkesin bayramı mübarek olsun şimdiden. Sabırla okuyanlara teşekkürler.

  • < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkürler.



  • Arabada yoluculuk yapan herkese kemerini taktırın. Buna arka taraftakiler de dahil. Hatta onların takması daha da kritik. Eğer arkanızda oturan kişi kemerini takmazsa, kaza anında kendine zarar vermekle-hatta öldürmekle kalmaz; ön koltukta kemerinizi taktığınız halde sizin de ağır yaralanmanıza-hatta ölmenize sebep olabilir. (videoya bakın)
    Her sene binlerce insan "basit" kazalarda sırf kemerini takmadığı için hayatını kaybediyor. Emin olun bayram zamanlarında trafikte olan yaralanma ve ölümlerin en az %50-%60'ı, eğer araçtakiler kemer takıyor olsa önlenebilirdir.

    Saatte 120 km hız saniyede 33 metre demek. Ve bu hızda giderken sizi ve yolcularınızı araçta sabit tutan tek şey kemerinizdir. Kemer rahatsız ediyor gibi bahanelerle gelmeyin. Bir kere alışın, alıştıktan sonra "ne yapıyormuşum ben" diyeceksiniz. Şu an 50 metre ileriye bile gitsem kemeri takmadan rahat olamıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nacker -- 10 Haziran 2018; 0:42:17 >




  • Refuj Sulama sistemlerini de göz önünde bulundurun!





    Çevre ve peyzaj düzenlemesi gece sulama sistemlerini çalışır hale getirir. Ne yazik ki ulkemizde Yaz Gecelerinde en sık karşılaşılan gizli tehlikelerden biri kavsaklarada ve virajlarda olan asfaltin islanmasidir.



    Unutmamak lazim ki her daim tehlikeler teker teker gelmez.



    Siz bildiginiz bir viraja girerken aracınızın kayacagini düşünerek içten viraji almak isteyebilirsiniz. Bu durumda viraj icerisinde görmediğiniz bir yaya ya da hayvan olabileceğini de düşünün.

    (Hiz × denge × islaklik)= tehlike ise ayni virajda bir tehlike daha olmasi (Hiz × denge × islaklik) ×(kacinma manevrasi tehlikesi) = tehlike^2 olacaktır.



    Bu kadar risk almaniz size ne kazandıracak ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bayramda mümkünse biyere gitmeyin eğer güzergahınız yoğun oluyorsa! Hele tatile hiç gitmeyin Tatile gidecekseniz de bayramdan sonra bir zaman gidin!
  • quote:

    Doğa ortamlarindan geçerken unutmayin ki, bizim varlığımız kadar domuz, kaplumbağa koyun keci inek kopek tilki gibi hayvanlarinda var oldugunu kör virajlarda cok ciddi tehlikeler yaratabileceğini unutmayin. Boyle bir durum yukaridaki nedenlerden dolayi direksiyonu kirmayin! Düz bir sekilde frenaj ile durmaya calisin. En fazla bir tampon kaybedersiniz küçük dostlarımızı seviyoruz ama hiç birşey sizin caninizdan önemli değil. Bu nedenle temkinli olun.

    Ben de bu düşüncedeyim ama çevremde kime uyarı amaçlı anlatsam câni oluyorum, olmaz öyle şey diyorlar. Buna bi çözüm bulabilir miyiz?
  • Teşekkürler. Harika bir hatırlatma. Hepimizin bilipte umarsızca uygulamadığımız şeyler. Öne çıkaralım konuyu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu öne çıksın.Arkadaşlar lütfen ekstra dikkatli kullanın.Evlere ateş düşmesin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redbul_540 -- 10 Haziran 2018; 5:23:54 >
  • Djarum Menthol kullanıcısına yanıt
    Daha temkinli = Daha yavaş gitmek.



    Gördüğünüz kadar gidin.50km/s hiz sınırı ilan bir dağ yolunu gece/gunduz 50 ile gitmek zorunda değilsiniz. Zemin durumu, yol kıvrımları hatta mevkii biliyorsaniz hayvanlara daha evvel sık rastladığıniz yerlerde sık orman- deniz kenarı geçişlerinde yavaşlamak , tecrübe etmediğiniz yollarda daha temkinli sürerek tecrube etmek, gece karanlığında yalnızlık korkusu nedeniyle hız yapmamak. Olası bir sorun nedeniyle yolda kalmak- yoldan çıkmaktan daha guvenlidir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bayramda araba kullanmayın uzun yol yapacaksanız cahili , acemi ve sabırsız aceleci şöförlerin hepsi uzun yolda olacak

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Önümüzdeki 1 ay içinde sürekli yolda olacağım,
    Benimde uyarılarım olacak,

    1- Bizim ülkemizde genelde insanlar sene de 1 veya 2 kez uzun yol yaparlar ve kendinilerini mükemmel sürücü hatta formüla pilotu sanarlar (bende eskiden öyle sanıyordum) unutmayın toru topu parmakla sayılacak kadar az uzun yol yaptınız ve tecrübeniz az (şehir içi çok yol yapmış olmanız bir şey ifade etmez uzun yol ayrı bir disiplindir) bu yüzden ben uçuyorum ben kaçıyorum şeklinde bir özgüvenle değil sürekli kendinizi oto kontrol altında tutarak yol alın çünkü uzun yol bir antrenman işidir nasıl kendinizi hazırlamadan/antrenman yapmadan 20 km yol yürümeye çıkarsanız çok yorulursanız, birden 1000 km lik yola gitmekte insanı çok yorar ancak bu yorgunluğu kişi ya fark edemez yada bana birşey olmaz moduna girebilir ki, bunun sonu felakettir. Bu nedenle sık sık mola verin biraz yürüyüş yapın, elinizi yüzünüzü yıkayın.

    2- İyi uzun yol sürücüsünün bana göre en temel özelliği sabretmesidir, adı üstünde yol uzun 3 saniye 5 saniye beklemenin total süre içerisinde hiç önemi yoktur hatta gerekirse 10 dakika daha yavaş gidin ama kimseyi zorlamayın, kendinizi sinirlendirmeyin. Sık sık şahit olduğum birşey var öndeki araç çekilmiyor diye 100 km nin üzeri süratlerde öndekini taciz etmek için tamponun dibine girenler var bu forumda sık sık "ama çekilmiyorsa bende bunu yaparım" "o zaman bende sağından geçer önüne kırarım" " onu sellektör manyağı yaparım" gibi cahilce söylemler görüyoruz. Siz gerekirse dediğim gibi dakikalarca arkasından takip mesafesini koruyarak gidin hiçbirşey kaybetmezsiniz. Büyüklük sizde kalsın

    3-Hataları telafi edin örneğin bir araç sizi sollamaya çıktı ve karşıdanda araba geliyor eğer siz hız azaltmazsanız tehlikeli bir durum ortaya çıkması ihtimali varsa ve ayağınızı sadece 2 saniye gazdan çekmeniz tehlikeyi azaltacaksa çek kardeşim ayağını o gazdan, sollamaya çıkan hata yapmış olabilir ama bu belki seninde içinde olacağın bir kazanın gerçekleşmesi için yeterli sebep değil.

    4- Baktın yolda bir rubens barrichello var o barrichello ise bende michael schumacher'ım şimdi ona gösteririm moduna girme, o piste gidiyordur de ve bırak gitsin.

    Şimdilik bu kadarla bırakayım aklıma geldikçe güncellerim.




  • Çok güzel detaylar vermişsiniz uzun yolu dpf temizlemek olarak görenler var.Uzun zamandır gördüğüm en yararlı konu tebrikler.
  • Pazartesiyi Salıya bağlayan gece 1 gibi İstanbul - Tokat yapacağım.
    Araç 1.5 dci symbol 2013 model.
    140 üzeri araç içerisinde durulmuyor sesten.
    Babam ve ben 2 şoför 90-100 km ortalama altına düşmeden ve çıkmadan allah nasip ederse tamamlamayı düşünüyoruz.

    Kazasız belasız yolculuklar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi birkuşgibi -- 10 Haziran 2018; 11:25:50 >
  • Yine ölecek birileri belki yakınlarımız olacak belki uzaktan tanıdıklarımız olacak.

    Yine aynaya bakmadan sol şeride atlayanlar, yauvvvv bana bir şey olmaz diye uyuyup başkasına çarpanlar veya kendi ailesine zarar verenler, ailesi araçta olduğu halde 180 i geçenler, hatalı sollamalar.

    Pozantı - Tekir yolunda eski yol ilk defa kullanıyorum o zamana kadar öyle sollama tecrübem de olmamış. Babamın tek öğüdü " İstersen 5-10 dakika kamyon arkasında git ama emin olmadığın sollamaya çıkma." Tecrübem yok bir de karanlığa denk gelmişim resmen her sollamada ellerim terliyordu ama en sevdiğim yol da orasıdır saf heyecan.


    Neyse insan gibi sürün geç gidin ne olacak yani herkes akrabalarına gidiyor sizinkileri bu kadar özel kılan ne ? 360 gün görüşmemişsin 1 dakika daha geç git.

    ARkadan gelen varsa sol şeride atlamayın, sizden 1 km hızlı gidene de yol verin. Orta şeride geçmek erkekliğe leke sürmez tamam ?




  • Aile başka şehirde olunca gidiyoruz yola. Neise ki sadece 200 km, onda da iki yerde otoban kapalı, dinlenme tesisi içinden kontrol noktasından geçiş olduğu için birkaç km kuyruk oluyor zaten. Hız yapmaya çok yol yok gibi, olanda da aile ile yolculuk yaparken hız sınırını pek aşmadan gitmeye çalışıyorum.
    2018 Civic kullanıyorum ama 80 model şahin, taunus falan sollar geçer, buna da gocunmam, çok şükür öyle takıntılı değilim.

    Allah korusun kazadan hepimizi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaDMaxiBo -- 10 Haziran 2018; 11:43:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok faydalı konu, elinize sağlık. Diğer arkadaşlardan da güzel eklemeler geliyor.



    Herkese kazasız belasız sıkıntısız, hayırlı yolculuklar olsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sen ne kadar duzgun kullanirsan kullan karsidaki bir hata yaptiginda telafi edemiyorsan sonuc her iki taraf icinde olumcul oluyor o sebeple isinizi sansa birakmayin daha yavas gidin refleks ve tepki verecek zamaniniz kalsin zaten en fazla yarim saat oynar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • otomobilci_x kullanıcısına yanıt
    Gerçekten uzun yol farklı bir tecrübe istiyor. Hepimiz şehir içince yılda binlerce kilometre yapıyoruz ama çoğumuz uzun yola senede birkaç kere anca çıkıyor.



    Geçen senelerde bi uzun yol otobüs şoförüyle sohbet etmiştim, vallahi bu otomobil şoförleri araba kullanmayı bilmiyor, gerçi adamlar uzun yola mı çıkmış, şehir içinde git gel yapıyorlar demişti



    Değindiğiniz 3. maddedeki sollama olayı benim de başıma geldi ciddi şekilde 2 kere, hatta birinde frene basmam gerekti, yoksa büyük sıkıntı olacaktı. Hayret verici hatalar yapılıyor bazen, insanız olabilir tabi de maksimum dikkat ve sabır gerekiyor uzun yolda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bayram geliyor gene bir sürü insan ölecek...
    Doblocu enişteciler, Hicret Tuningci Transporteciler...
    Bmw 5 kasa emlak editionlar... Sol tarafın sahibi accent ve symbolcüler...
    Arabayı bakım yapmayı günah sayan tayfa'da var onlarıda es geçmeyelim.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.