Şimdi Ara

Benim için - Hangi Linux distrosu - (Yeni, Güncel)Linux Mint, Ubuntu ve tüm dağıtımlar (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
2
Favori
8.147
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hicbir zaman basarili olamadı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Serapakman35 S kullanıcısına yanıt
    Kim, neden başarılı olamadı.?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wolf_263 -- 6 Eylül 2018; 12:43:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben Linux macerama Red Hat ve Mandrake gibi sürümlerle başladım yıllar önce. Daha sonra mint, Ubuntu, Elemantary os, Manjaro vs. Kullandım. En uzun mint ve elemantary os kullandım ama şimdi Mx Linux kurulumu yaptım oldukça memnunum, şiddetle tavsiye ediyorum...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benimde biraz korktuğum tartışmaların ve farklı konuların burada yazılmasıydı ama oluyor işte.

    Keşke mesajları taşıma yetkim olsa. Ama neyse konu az daha popüler olmuş. Birilerininde dikkatini çekebilir ve okuyup meraklanabilir.

    Birde hala kendi açtığım konudan bildirim alamıyorum.

    Şunuda eklemek isterim ki çok bilgili birisi değilim. Hele ki bu konuda ne bir bug düzeltmişliğim var nede açık kaynak dünyasına çok ciddi bir faydam. Nede bir yama yapmışlığım yada açık kaynak kodlu bir program vs işte.

    Ancak GNU/Linux ve özgür yazılım dünyasının genişlemesini istiyorum. Sokakta ki her hangi bir insanın artık windows 8 mi 10 mu sorusundan farklı bir soru sormasını istiyorum.

    Çabam bu yüzdendir. Artık yeni meraklı ve bu dünyaya adım atmak isteyen insanları bekliyoruz.

    Birde şu artık bilinsin istiyorum ;

    Bir işletim sistemini kullanmayı öğrenmek bilgisayar kullanmayı öğrenmek değildir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi os_lnx -- 30 Eylül 2018; 0:12:34 >
  • quote:

    Çünkü ben sabredenlerdenim.
    linux sabredenlerle beraberdir. Destek için buradayım postum bulunsun. takp
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Toriko

    Hocam gerçekten sizin pardus takıntınızı anlamıyorum. Pisi tabanındayken gerçektende üzerinde emek olan bir dağıtımdı. Şuan solusun çatalladığı pisi paket ve paket yönetimi gayet başarılıydı. Çomar, pisi, yalı, kaptan, müdür gibi araçlarla çok daha "milli" idi eğer önemsediğiniz buysa. Ancak şuanda makyajlı debiandan başka bir şey değil maalesef. Pardusun az önce saydığım tüm araçlarını devralan Pisi Linux şuanda bir takım bağımsız geliştirici tarafından geliştiriliyor. Üzerinde pardustan çok daha fazla emek vardır. Eğer birilerine destek olmak istiyorusanız onlara olabilirsiniz. Saygılar...
    Hocam ubuntu'da debain tabanlı. Yani ubuntuda da az emek mi var? Zaten debian geliştiriliyor. Bu yüzden ubuntu yazılımcıları ne yapıyor merak ediyorum.

    Pisi linux keşke tam destekle devam etseydi. Gerçekten milli bir işletim sistemi olmayı hak ediyordu.
  • İnsanların kafasına vakıf olmadığı hususlarda fikir beyan etmek için silah mı dayıyorlar merak ediyorum. İnsan bir miktar Ubuntu kullansa bir miktar Pardus kullansa zaten aradaki farkı görür.

    Ubuntu neler yapıyor. Çekirdek için kendi ekibi var, yani kendi yamalayıp kendi derleyip takip ediyor.
    Sistem kurulumu için kendine ait bir kurulum yazılımı var. Ubiquity
    Güncellemeler için kendine ait bir sistemi var.
    Yine yazılım kurmak için de öyle.
    Sürücüleri yönetmek için bir yazılımı var.
    Debian tabanı haricinde bir dolu yazılımı kendisi paketliyor ve depoya ekliyor.
    Masaüstü ortamları için özelleştirmeler uyguluyor.
    Kendi CVE kontrolünü gerçekleştiriyor.
    Çok kısa sürede aklıma gelenler bunlar, bir miktar vaktim olsa bir dolu şey yazabilirim.

    Pardus ne yapıyor. Xdg paketindeki dil dosyasındaki bir satırı güncelliyor, bunu da yenilik diye pazarlıyor. Yok efendim bir dolu güvenlik güncellemesni depoya almışlar, keriz mi bu millet, Debian deposundaki güvenlik güncellemelerini eklediniz işte başka bir şey değil. Oldu bunu da yapmayaydınız. Böyle sürüm notu mu olur, arkasıyla gülerler bu geliştiricilere.
    Kimse kusura bakmasın ama Pardus geliştiricilerinin (Pardus adına) bir halt yaptığı yok. Bol bol gevezelik dışında. Ahtopot, Lider Ahenk vb. diğer uygulamalara bir şey demiyorum, niyetim zaten ne yiğidi öldürmek ne de hakkını yemek.
    Çok merak eden Pardus Kurumsal github adresini inceler, ben (dockerize yapmaktan başka) bir halt göremedim, gören yazarsa memnun oluruz.
    https://github.com/Pardus-Kurumsal

    Bakın mesela şunlar da Linux Mint, Deepin ve Elemantary OS'un github depoları. Bunlarda Debian tabanlı, ama sürekli bir şeyler geliştiriyorlar. Onu buna bir kaç dil güncellemesi yapıp geliştiriciyiz diye dolaşmıyorlar.

    https://github.com/linuxmint
    https://github.com/elementary
    https://github.com/linuxdeepin

    Şu haliyle Pardus basit bir Debian respinidir, o kadar. Ubuntu ile Pardus karşılaştırmaya kalkıp fark göremeyenler, vinleks ile gerçek deriyi ayırt edemeyenlerdir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 17 Ekim 2018; 17:39:11 >
  • kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    Ubuntu yıllar evvel rayından çıktı gerçi orayı da karıştırmak istemiyorum pek ama... Pardusdan ziyade pisi yi destekliyorum her ne kadar manjaro da kullansam(Arch tabanına alıştım yıllardır...) Pardus için milli vs demek biraz üzücü dediğin gibi.
  • Debian ile Pardus Arasındaki Gözle Görülür Farklar

    • Debiana Deepin masaüstü kolay kolay yükleyemezsiniz yükleseniz bile bir ton stabilite sorunu yaşarsınız. Ama pardus DDE ile bu masaüstüne resmi destek verdiği için son derece stabil olarak pardusda deepin masaüstü kullanabilirsiniz.

      Benim için - Hangi Linux distrosu - (Yeni, Güncel)Linux Mint, Ubuntu ve tüm dağıtımlar

    • debianda olmayıp pardusda olan Pardus store oldukça kullanışlıdır.

      Benim için - Hangi Linux distrosu - (Yeni, Güncel)Linux Mint, Ubuntu ve tüm dağıtımlar

    • önce debian kurup firefoxun hakkında kısmından sürümüne bakınız daha sonra pardus kurup firefoxun hakkında kısmından sürümüne bakınız. karşılaştırdığınızda pardusun daha güncel olduğunu göreceksiniz. yani debiana göre bir miktar özelleştirme var ama çok hissedilmiyor.

    • Herkesin severek kullandığı LibreOffice geliştirme sürecinde Pardus ekibi de yer alıyor.

      Kaynak için tıklayınız
      Benim için - Hangi Linux distrosu - (Yeni, Güncel)Linux Mint, Ubuntu ve tüm dağıtımlar


    Pardus, Pisi Linux, Arcman yerli dağıtımlar olduğu için bunları kullanmak zorundayız diye bir kısıtlama yoktur. Herkes kendi beğendiği dağıtımı kullanmalı bence. Ben Elementary Os, Linux mint ve Manjaro linux gibi dağıtımlarıda seviyor ve ara ara kullanıyorum. Bence linux kullanmaya başlayan biri mutlaka ara ara farklı linux dağıtımlarınıda kullanmalıdır. En son zaten kendisine en uygun dağıtımı kişi yine kendisi seçecektir.

    pardus debian altyapısını kullanıp onu özelleştiren bir linux dağıtımıdır. Belki bir ubuntu kadar çok özelleştirme içermiyor ama ben beğenerek kullanıyorum. Zamanında pisi tabanlıyken gelişsin öle kullanırım demiştim sonra proje rafa kaldırıldı destek vermediğim için pişman oldum. bu gün pardus debian temelli olarak yoluna devam ediyor belki bugünü istediğimiz kadar özelleştirilmiş değil ama desteklerimizle yarını daha farklı olabilir.

    Her türlü, hata, öneri ve dileklerinizi Pardus Destek Masası üzerinden pardusa iletebilirsiniz.
    Pardus Destek Masası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İzleVeÖğren -- 19 Ekim 2018; 2:35:35 >
  • İzleVeÖğren İ kullanıcısına yanıt
    Pardus deposundaki güncel Firefox-esr , güvenlik güncellemesi eksik olarak duruyor. Sid deposundaki paketi almışlar depoya koymuşlar o kadar (depodaki sürüm ESR 60.2). Bari takip edip bakımını yapsalar (Güncel sürüm ESR 60.2.2). Olası bir güvenlik açığının hesabını kim verecek.http://depo.pardus.org.tr/guvenlik/pool/main/f/firefox-esr/

    Doğru düzgün bir hata takip sistemi bile yok.


    Debian kullananlar genellikle Synaptic kullanmayı severler, daha görsel bir şey isteyenler için Pardus'un aracından çok daha iyi olan Gnome Software yaılımı Flatpak ve Snap desteği ile birlikte depoda mevcut. Yine de güzel bir gelişme.

    Pardus ekibinin Libre Office uygulamasına geliştirme desteği filan verdiği de yok. Muhammed Kara isimli geliştiricinin bağımsız desteğini Pardus'a yamıyorlar. Pardus ekibinde olupta, başkaca kodu olan varsa belirtebilirler.

    Deepin ile ilgili ne yapmışlar acep, Ubuntu Zetsy deposundaki paketleri alıp, sürüm adını değiştirmişler ve dockerize etmişler o kadar. Port etmekten bunu anlıyorlar demek ki.https://github.com/Pardus-Kurumsal/deepin-wm/commit/8689d160bc7bfb35db5a2c50b50367e1646ed729

    Peki Pardus bu haliyle kullanılmaz mı. Tabii kullanılabilir, fakat şu haliyle herhangi bir Debian spininden başka bir şey değil. Debian tabanlı bir çok dağıtım var, çok byük bir kısmı gönüllü geliştiricilere sahip. Yani para pul almadan gelitşriyorlar. Ve Pardus'tan çok daha ileri aşamadalar. Bunları bildikçe ve tam gün geliştiricilere sahipken bu yapılanları eksik bulmamak anca saf gözlülük olur. Çok mu şey bekliyoruz, tabii ki hayır. Pardus'un Debian tabanına geçmesinin üstünden 5-6 yıldan fazla süre geçti, dağıtım olarak doğru düzgün bir ürün henüz yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 19 Ekim 2018; 15:51:56 >
  • Manjaro - Mint
  • yipmanlimit Y kullanıcısına yanıt
    Linuxta league of legends wine isimli wrapper programıyla oynanabiliyor biraz performans kaybı yaşarsınız ancak lol eski bir oyun bilgisayarınız yinede kaldırır diye düşünüyorum ayrıca bir dağıtım seçerken debian ve türevlerinden uzak durmanızı tavsiye ederim çünkü nsa uzun zamandır debiana sızmış durumda Manjaro isimli arch türevi bir dağıtım var size onu tavsiye edebilirim.
  • superpenguen S kullanıcısına yanıt
    quote:

    bir dağıtım seçerken debian ve türevlerinden uzak durmanızı tavsiye ederim çünkü nsa uzun zamandır debiana sızmış durumda


    Neden bir kaynak göstermeden bir iftirayı gündeme getirme ihtiyacı duydunuz ki. En bu saçma bilgi kadar saçmasınız. Zaten bir kaç mesajınızı inceleyince, foruma katkıda bulunmaktan ziyade trollük yapmak için geldiğiniz belli oluyor. Böyle bir uydurma (FUD) bilgi paylaşıldı, ama isnad edilen kişiler tarafından reddedildi. Böyle bir bilginin mevcut olmadığına dair bir çok kaynağa ulaşabilirdiniz halbuki. Doğrudan ilk ağızan gelen yalanlamaya aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabiliyor halbuki. Böyle ahmak ça bir iletiyeye cevap yazmazdım, ama inanacak bir dolu ahmak bulunabileceği için yazmak ihtiyacı hissettim.

    https://twitter.com/wikileaks/status/454261872704094208?lang=tr

    quote:

    UPDATE: Wikileaks is officially denying that Julian Assange literally said “Debian Is Owned By The NSA”. For people who are choking on the mere summary title of this article, please see definition of Owned/Pwn (and get some hip!)


    İlgili hikayenin ilk kaynağı aşağıdaki bağlantıdır. Yuradaki güncellemede görüldüğü üzere kendi kendilerini yalanladılar.

    https://igurublog.wordpress.com/2014/04/08/julian-assange-debian-is-owned-by-the-nsa
  • Arkadaşlar merhabalar, Acer Aspire One AOD260 modelli netbook kullanıyorum. Üniversite öğrencisiyim, yaptığım tek şey dizi, film, word, PowerPoint, pdf dosyaları ile uğraşmak.

    Sistem özellikleri: Intel atom 1.66GHz - 2 gb ram - 160gb hdd.

    Hangi sistemi kurabilirim?

    Lubuntu ve Zorin denedim ama ağır çalışıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Chill Out

    Arkadaşlar merhabalar, Acer Aspire One AOD260 modelli netbook kullanıyorum. Üniversite öğrencisiyim, yaptığım tek şey dizi, film, word, PowerPoint, pdf dosyaları ile uğraşmak.

    Sistem özellikleri: Intel atom 1.66GHz - 2 gb ram - 160gb hdd.

    Hangi sistemi kurabilirim?

    Lubuntu ve Zorin denedim ama ağır çalışıyor
    Linux Mint 19 cinnamon olabilir. Yada 18. Çok minimal bir sistem aramana gerek yok bence.
  • Chill Out kullanıcısına yanıt
    Zenwalk veya antix deneyebilirsin arkadaşım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Chill Out

    Arkadaşlar merhabalar, Acer Aspire One AOD260 modelli netbook kullanıyorum. Üniversite öğrencisiyim, yaptığım tek şey dizi, film, word, PowerPoint, pdf dosyaları ile uğraşmak.

    Sistem özellikleri: Intel atom 1.66GHz - 2 gb ram - 160gb hdd.

    Hangi sistemi kurabilirim?

    Lubuntu ve Zorin denedim ama ağır çalışıyor
    Bu sistem özellikleri için Cinnamon uygun bir masaüstü ortamı değil. Lubuntu ve Zorin'in güncel sürümlerini kurduysanız, sorunun nedeni Intel GPU için etkin olarak gelen modesetting sürücüsü olabilir. Zira bu dağıtımlar oldukça hafif olan LxQT ve Xfce masaüstü ortamları ile geliyor.

    Firefox ve Chromium tabanlı tarayıcılar sistem hafızasını oldukça fazla kullanıyor. Bu sebeple, eğer çok fazla sekme açarsanız, bir süre sonra sistem takas alanı kullanımına başvuracaktır. Eğer bir süre sonra yavaşlama takılma vb. sorunlar yaşıyorsanız sebebi büyük ihtimalle budur. Özellikle facebook gibi sosyal ortamlarda bir kaç pencere açılması dahi çok fazla hafıza kullanımına enden olabilir. Bunun haricindeki basit sitelerde 10-15 sekme civarı açabilmeniz gerekir. Sistemin takas alanı kullanıma başvurma eşiğini swappiness ayarları ile değiştirebilirsiniz. Nasıl yapılacağı ile ilgili bir çok kaynağa ulaşabiliriniz.

    Bunun haricindeki genel performans sorunları modesettings sürücüsünden kaynaklanıyor olabilir. Bu sürücü yırtılma vb. sorunlara çözüm olabildiği gibi sanallaştırma vb. kullanımlar için de ideal. Kendi adıma genel masaüstü kullanımları için klasik intel sürücüsünün kullanılmasını daha uygun buluyorum, zaten böyle bir sistemde sanallaştırma ile ilgili fazla bir desteğe de ihtiyacınız olamayacaktır. Bu ek bir sürücü kurulumu gerektiren bir işlem de değil. Eğer xserver-xorg-video-intel paketi kuruluysa, sadece bir yapılandırma dosyası ile ilgili sürücü etkinleştirilebilir. Bununla ilgili olarak kurulum sonrasında yeni bir konu açarsanız yardımcı olabiliriz.

    Bunun haricinde masaüstü ortamı içeren bir sürüm yerine, sadece pncere yöneticisi içeren bir sürüm tercih edebilirsiniz. Örneğin Openbox, i3 vb. olabilir. Böyle sürümlerde oturum açtığınıza masaüstü ortamı öğeleri başlatılmayacağı için, sistem kaynakları daha az kullanılır.

    Hafif bir web tarayıcısı olarak Midori'yi önerebilirim.

    Midori deyince aklıma Bodhi Linux geldi. Bu dağıtım güzel, hafif ve iyi yapılandırılabilir bir ortam olan Enlightenment'ı Moksha olarak çatallayarak kendisi geliştirmeye devam ediyor. Bence hafif sistemler için denenmesi gereken bir dağıtım. Hatırladığım kadarıyla bu dağıtımda Midori varsayılan olarak geliyordu.

    https://www.bodhilinux.com
  • Chill Out kullanıcısına yanıt
    Bunsenlabs denemeni tavsiye ederim dahası takas alanı 4 GB az olmasın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kelebekx3

    Bu sistem özellikleri için Cinnamon uygun bir masaüstü ortamı değil. Lubuntu ve Zorin'in güncel sürümlerini kurduysanız, sorunun nedeni Intel GPU için etkin olarak gelen modesetting sürücüsü olabilir. Zira bu dağıtımlar oldukça hafif olan LxQT ve Xfce masaüstü ortamları ile geliyor.

    Firefox ve Chromium tabanlı tarayıcılar sistem hafızasını oldukça fazla kullanıyor. Bu sebeple, eğer çok fazla sekme açarsanız, bir süre sonra sistem takas alanı kullanımına başvuracaktır. Eğer bir süre sonra yavaşlama takılma vb. sorunlar yaşıyorsanız sebebi büyük ihtimalle budur. Özellikle facebook gibi sosyal ortamlarda bir kaç pencere açılması dahi çok fazla hafıza kullanımına enden olabilir. Bunun haricindeki basit sitelerde 10-15 sekme civarı açabilmeniz gerekir. Sistemin takas alanı kullanıma başvurma eşiğini swappiness ayarları ile değiştirebilirsiniz. Nasıl yapılacağı ile ilgili bir çok kaynağa ulaşabiliriniz.

    Bunun haricindeki genel performans sorunları modesettings sürücüsünden kaynaklanıyor olabilir. Bu sürücü yırtılma vb. sorunlara çözüm olabildiği gibi sanallaştırma vb. kullanımlar için de ideal. Kendi adıma genel masaüstü kullanımları için klasik intel sürücüsünün kullanılmasını daha uygun buluyorum, zaten böyle bir sistemde sanallaştırma ile ilgili fazla bir desteğe de ihtiyacınız olamayacaktır. Bu ek bir sürücü kurulumu gerektiren bir işlem de değil. Eğer xserver-xorg-video-intel paketi kuruluysa, sadece bir yapılandırma dosyası ile ilgili sürücü etkinleştirilebilir. Bununla ilgili olarak kurulum sonrasında yeni bir konu açarsanız yardımcı olabiliriz.

    Bunun haricinde masaüstü ortamı içeren bir sürüm yerine, sadece pncere yöneticisi içeren bir sürüm tercih edebilirsiniz. Örneğin Openbox, i3 vb. olabilir. Böyle sürümlerde oturum açtığınıza masaüstü ortamı öğeleri başlatılmayacağı için, sistem kaynakları daha az kullanılır.

    Hafif bir web tarayıcısı olarak Midori'yi önerebilirim.

    Midori deyince aklıma Bodhi Linux geldi. Bu dağıtım güzel, hafif ve iyi yapılandırılabilir bir ortam olan Enlightenment'ı Moksha olarak çatallayarak kendisi geliştirmeye devam ediyor. Bence hafif sistemler için denenmesi gereken bir dağıtım. Hatırladığım kadarıyla bu dağıtımda Midori varsayılan olarak geliyordu.

    https://www.bodhilinux.com

    Alıntıları Göster
    Cinnamon neden uygun değil ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: os_lnx

    Cinnamon neden uygun değil ?

    Alıntıları Göster
    Neden uygun olmadığı ile ilgili ipuçlarını devamında yazmışım. Sistemde RAM kısıt olduğu için daha hafif masaüstü ortamlarına yönlendirmişim. Gerçi Zorin güncel sürümlerinde sanırım Gnome Shell'e geçmiş, bu durumda hiç olmaz. LXDE sürümü devam ediyorsa denenebilir. Xfce, LXDE'den daha kullanışlı olduğu için tercih edilebilir.

    Cinnamon'un güncel sürümünde (4.2) cinnamon-settings-daemon eklentilerinin kullanmayacağınız bir kısmını kapatarak 550 MB. civarı RAM kullanımına indirebiliyorsunuz. Güncel sürümde RAM kullanımı öncesine göre zaten bir miktar düşmüştü (açılışta 700 MB. civarına), bu tür düzenlemeler ile daha da düşürerek kullanılabilir hale getirmek mümkün. Benim öneriyi yazdığım sıralarda, Cinnamon sistem açılışında 800-850 MB. RAM kullanıyordu, tabii bu kullanılan sürücüye göre değişebiliyor. Cinnamon-settings-daemon eklentilerini pasifleştirmek gibi işlemler yeni/tecrübesiz kullanıcı için bir miktar karışık da olabilir. Bunlarla birlikte, 2 GB. RAM ve Intel atom işlemcili bir sistem için, Cinnamon gibi 3D hızlandırma kullanan bir kabuk çok da ideal değil. Buna rağmen kullanılabilir mi, evet ama uğraşmaya gerek yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 6 Eylül 2019; 17:13:12 >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.