Şimdi Ara

[PM Yanıt] - Programcılık - Yazılım - Geliştirme (15. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
319
Cevap
5
Favori
9.181
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Günlüğüm brüt 250TL yani asgari x 2.5. Uygun mudur?
  • Tamam hocam sorun yok program olarak fiyatını veririm yeterki işim yapılsın ciddi anlamda söylüyorum kimsenin zamanından çalmak istemem
  • Hocam neden cevap yazmıyorsunuz ? Yapacaksanız yazın yapamayacaksanız söyleyinde bende uğraşmayayım
  • Maalesef işi yapamam. Olayın sizinle ilgisi yok. Üzgünüm.
  • -



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-DA6713E07 -- 5 Ağustos 2019; 12:37:23 >
  • Y.dışında diploma özellikle Freelance programcılık işlerinde önemsiz ve FLP ilanlarında nerdeyse hiç geçmiyor. Ha BMW IT bölümünde kariyer hedefliyorsan o zaman diploma gerekli tabi ki fakat Almanya'da ekonominin %61'inden fazlası KOBI ölçeğindeki işletmelerden geçiyor ve o firmalar IT&programcılık işlerinde diploma sormuyor. Ancak diploma sormuyor olayını kolaylık olarak anlamayın: Diploma sormayan yerler, işi yapıp yapamayacağınızı son derece profesyonelce sorguluyor ve inceliyorlar. Amerika'da da örneğin Google diploma şartı koymaz, Amazon koyar. Google da iş görüşmesine gittiğinizde değişik fakat anlamlı sorular problemler sorarlar. Yani belgeye değil, işi bilip bilmediğinize bakarlar. Eski Google çalışanı Steve Yegge bir makalesinde "CV yalanlarla dolu bir kağıttır" diyordu.

    İngilizce kullanmayınca unutulur. Programcı olarak cok iyi isen, y.dil 2. planda kalır yani diyelim ki Java EE konusunda cok deneyimli elemansın, tek başına geniş bir Spring uygulamasını 6 ayda sorunsuz teslim edebiliyorsun diyelim Estonya ya da gitsen, Portekiz'e de gitsen ingilizceyi düzgün konuşuyor musun diye o kadar bakmazlar.

    Startup biraz aldatmaca içeren konu. Yani dışardan göründüğü gibi değil. Amerika'da startup medyada reklam ve cazibe amaçlı kullanılıyor örneğin Steve Jobs bir garajda Apple II'yi tasarladı, Elon Musk aynı anda hem elektrikli otomobil yatırımı hem de uzaya çıkan recyclable füze üretimi yaptı... gibi startup olayı bir 'hype' 'hoax' olarak da kullanılıyor. Amerika da bile öyleyse Türkiye de cok daha aldatmaca içeriyordur. Geçenlerde bu bölümde bi arkadaş İTÜ Çekirdek Yatırımı aldık, hisse karşılığı , ücretsiz çalışacak Android geliştirici arıyoruz diye konu açmıştı!

    Programlama diline gelince en cok aradan dil diye birşey yok fakat Freelance Programcı olarak düzenli ve tatmin edici işler bulmak istiyorsan en az 5 farklı dili iyi düzeyde bilmen şart olmasa da iyi olur. Dil derken o dile ait en popüler frameworkler ve dilin ekosistemi de dahil örneğn Java biliyorsan Java EE, Spring'in birkaç modülünü, Javascript biliyorsan onun alt dili Typescript ve Angular, PHP biliyorsan Avrupa'da cok yaygın olan Magento ve TYPO3 gibi CMS ve Symfony, Zend gibi Frameworkler, gibi dahil bilmelisin.

    Estonya için birşey diyemem. Bazen Estonyadan ünlü programcılar cıkıyor fakat tahminen u.arası projelerde, başka ülkelerde çalışıyorlar. Onun bir üstü Finlandiya'dan Linus Torvalds 20+ yıldır Amerika'da yaşıyor örneğin.

    Programcılığı öğrenme üzerine video, kurs vs cok önermem, Internet üzeerinden veya gerçek kurs fark etmez, programcılığı ders formatında öğrenmek zor. Proje yaparak öğrenilir. Kitap o esnada referans amaçlı kenarda durur. Örneğin yıllar önce C++ ile bir GUI yapmıştım, Herbert Schildt'in C++ kitabı cok faydalı olmuştu. Python 'u ancak gerçek bir projede kullanırsan öğrenebilirsin. Bu tüm diller için geçerli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam genel anlamda Packt Publishing ve O'reilly'nin kaynakları hakkındaki düşüncelerini öğrenebilir miyim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sevemezmis S kullanıcısına yanıt
    O'Reilly için yeni birşey yazmaya gerek yok, programcılık kitaplarında öncü lider. Fakat son zamanlarda dikkat ettim Apple iBook'sun kullandığı .epub formatında diger markaların kitapları coğu kez bozuk veya kötü görünürken, O'Reilly'nin .epub formatı da PDF gibi düzgün.

    Packt 'in kitapları genelde averaj oluyor. Kitabı kabarık göstermek için birbirine benzeyen konular için yeni ünite açıyorlar. Böyle birşey O'Reilly de yok. Kaliteli format ile, içerikten cok görünüm ile kazansa o da yok .epub formatı cok yetersiz ancak yine de bazı kitapları cok kullanışlı örneğin Scala for Java Developers kitabından bayağı birşey öğrenmiştim.
  • teşekkürler

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam Flutter hakkında ne düşünüyorsunuz? Popülerliği gittikçe artıyor. Hybrid alanda react ile yarıştırılıyor şimdiden. Ülkede iş bulma ve maaş sıkıntıları yüzünden yurt dışına freelance, remote job için iyi bir alternatif olur mu? Şimdiden öğrenmeye başlayarak iyice popülerleştiği dönemde belli bir tecrübeye ulaşabiliriz. İleride Fuchsia Os artı bir imve kazandırabilir ayrıca.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Flutter iOS ve Android app framework'u fakat 3 açıdan sorun var. Birincisi iOS'tan nefret ederim, kullanıcıyı aptal yerine koyan, hatta bunu açıkça söyleyen (kullanıcılar ne istediklerini bilmez, onlara neyi kullanacağını biz gösteririz, tarzında) bir firmanın OS'u. iOS'u USB'den PC'ye hatta Mac'e bağlayıp bir dosya çekmenin bile kasdi zorlaştırıldığı hatta imkansızlaştırıldığı bir sistemden bahsediyoruz. iOS'u kullanmak onun, yaygınlaşmasına katkı anlamına geldiği gibi, iOS için app geliştirmek de benzer anlama gelir o yüzden uzak dururum. Android için de durum her yıl kötüleşiyor. Fuchsia bu gidişatı değiştirmez sadece kılıf değişikliği.Çözüm Linux veya Hurd tabanlı (FSF'nin 2016'da öncelikli listesine aldığı GNU OS için düşünülen kernel) sistemler ve o sistemleri çalıştıran yeni nesil cep telefonları; yakında piyasaya çıkmaya başlayacak; o zaman zaten bu app'ler, Google Play Store'lar, Lunaparklar, reklam bannerler, trojanvari app uzantıları, vs ve onlarla beraber Flutter, Swift, Dart, Fart vs gibi şeylerin sifonu cekilecek.
    İkinci sorun Flutter 'ı kullanan yok. Alibaba, Birch Finance, Reflectly, Kalium, Cryptograph, Coach kullanıyormuş, yeterli değil. Ve sonuncusu, Dart'ın Google son yıllarda çıkardığı Go, Kotlin gibi piyasa dillerinden biri olması Kotlin'i kullanan yok ve freelance ilanlarda da pek sorulmuyor. Birşey hem gereksiz hem de ilanlarda görünmüyorsa öğrenmeye de gerek yok demektir.

    React cok sağlam ve canlı freelance iş olanakları yaratıyor. 2 yıl önce de şimdi de sürekli React bilen geliştirici ilanları görüyorum tabi ki Avrupa'da; özellikle İngiltere'de ve onların coğunu remote-job olarak yapmak mümkün. Avusturya-İsvicre-Almanya (DACH ülkeleri) bazen "only EU candidates apply" diye not düşseler de, AB üyesi olmayan ülkelerden de başvuruları kabul ediyor coğu. Yani React işi freelance remote-job olarak yapmaya fazlasıyla uygun ve kendim de öğrenilecek framework'ler listesine aldım. Freelance remote-job olarak yapılabilecek bir diger alan Ruby on Rails fakat onu öğrenmesi biraz daha uzun sürebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 10 Eylül 2019; 23:15:23 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ios'u bende sevmiyorum ancak iş 2 tarafa çıktı almak olunca sizin kadar katı olmam. iosta kullanılacak bir uygulama geliştirmek sorun değil benim için.
    Kotlinin çıkmasına bende pek anlam veremedim ama go yakın gelecekte çok daha önemli olacak gibi duran bir dil ve şuan bile kullanılma oranı yüksek. Bu arada flutter ile web ve desktop geliştirmekte mümkünmüş ama pek bir bilgim yok bu konuda.
    Javascripte karşı önyargılarım var bu yüzden react'a da uzaktan bakıyorum. js kullanıpta js'yi seven görmedim gibi. Kullanan azda olsa dart için daha güzel yorumlar var. RoR bi ara çok popülerleşti ve bilenlere iyi imkanlar yarattı ama genel olarak bi ruby, ror öldü havası var. Açıkçası flutter'in RoR'un zirve yaptığı dönem gibi bir dönrm yaşayacağını düşündüğüm için şimdiden öğrenip o zamanki fırsatları değerlendirmek istiyorum.
    Böyle bir şey olmasa bile flutterin hybrid geliştirme için react arkasından 2.liği çok yüksek ihtimal diye düşünüyorum. Dolayısıyla öğrenmenin çok zararı olmaz gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • RoR 2015 gibi popülerliği azaldı denildi, tahminen 2010'dan itibaren patlayan Angular, Ember, Backbone vs frontend sonucu RoR , backend te bir API olarak kaldı denildi hatta DHH bile her teknolojinin bir yükseliş bir de düşüş dönemi vardır gibisinden bir makale yazdı fakat sonradan tahminen frontendlerle başarılı bir entegrasyon ile cok iyi bir dönüş yaptı. Su anda freelance remote-job işler açısından RoR oldukça iyi durumda, remoteok.io'da en cok çıkan remote-job'lar 1-JS, 2-React ise 3. sırada Ruby ve Rails var yani RoR öldü diye birşey yok.

    iOS'ta şunu merak ederim: Yaptığın bir app'i hiç App store da yayınlamadan, sadece kendi iPhone'unda deneme amaçlı yüklemek ve calıştırmak için de (yıllık abonelik) ücretli üyelik almak gerekiyor mu? Yanıt evet ise ve abonelik ücreti sadece $100 falan olsa dahi, ona göre de bir yorum yapacağım, fakat iOS'la ilgilenmediğimden şu anda yapmıyorum.

    Çok yakında Linux cekirdekli OS'leri çalıştırabilen cep telefonları piyasaya çıkıyor. Bir cıksın ve insanların elinde Linux cepler görünmeye başlasın, bu iOS ve Android olayının bitişi start almış olur.

    Flutter, Dart, Go için Google cok para ve emek harcıyor. Birşeyin kullanılması için kadar caba ve para harcamak genelde o seyin aslında gerekli olmadığı anlamına da gelir.

    JS, ES6 versiyonu ile tüm eksikleri kapattı. Tabi ki milyarlarca cihaz JS engine kullandığı için yeni versiyona geçiş uzun dönemli olacaktır. JS bazı eksiklere ragmen sonuçta tam donanımlı ve Node.js ile aşırı yaygınlaştı, yani Dart Fart yanında hikaye gibi kalır. Fransa'da biyoinformatik ve genetik programcılık çalışmalarıyla ünlü tıp doktoru Marcel Salathé programları JS ile geliştiriyor ve sebep olarak da "en iyi JS biliyordum o yüzden JS kullandım" şeklinde açıklıyor. Şu saatten sonra Dart Mart falan JS'nin yerini alması cok zor. Ha belki yerini alır ama 30 yıl sonra :)

    Benzer durum Go'da da var. Go yeni bir dil olarak lanse ediliyor fakat C'nin moderleştirilmişi. Yani C'den birkaç özellik eksiltip birkaç yeni özellik eklemişler, yeni bir dil diye piyasaya sürmüşler, normalde C'de yazılan paketleri Go'ya portlayarak bir Go reposu oluşturmuşlar. Bir ara cok az Go kullandım o dönemden bildiğim kadarıyla durum böyle. Go, sistem programlarında kullanılmak üzere piyasaya sürülmüş fakat web falan için de kullanılıyor fakat webte Python ve Ruby gibi sağlam dillerin yerini alması zor. Sistem programlamada da ne yapacaklar, Windows, macOS, Linux kernel, Gnome, KDE falan, C/C++'ı bırakıp Go kullanmaya mı başlayacak, Embedded alanında otomotiv firmaları bir otomobildeki 50 CPU'yu C ile değil de Go ile mi programlamaya başlayacak, sadece hayali dahi komik.
  • Peki hocam. Yalnız bu linux telefonların pcdeki gibi kullanım oranının çok düşük kalması ihtimali yok mu? Linux'u kaç adet normal vatandaş pc'sinde kullanıyor ki telefonunda kullansın. İnsanlar kullandığım uygulama verilerimi çalmasın yada açık kaynaklı olsun da geliştireyim diye düşünmüyor. Popüler olan kullanması kolay olan neyse ona yöneliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Olay sadece veri çalınması, mahremiyet, güvenlik veya açık kaynak yazılım olayı değil. iOS hem kullanıcıları hem de geliştiricileri burnuna tasmayı geçirip istediği yere çekiyor Android te her yıl o yöne doğru gidiyor. Olay bu zulümden kurtulmakla ilgili.

    Bircok kişi iOS 'a bakıp az iş cok para hayali görüp iOS'la ilgileniyor fakat işin içine girdiklerinde gerçeği görüyorlar. iOS yapanların coğu burnuna tasma bağlanmış halde ve paylarına düşen mama da her geçen yıl azalıyor :) Bu arada sorduğum soruya yanıt alamadım yani xCode da geliştirdiğim bir app'i hiçbir ADN üyeliği ödemeden sadece kendi iPhone'umda çalıştırabiliyor, deneyebiliyor muyum diye.
  • O konuda bir bilgim yok hiç ios kullanmadım ve öyle bir niyetim de yok. Bu yüzden bir şey diyemeyeceğim.
    Sorunda o zaten sizin zulüm olarak gördüğünüz şeyde birçok insan sorun görmüyor. Yani linux tabanlı telefonların çıkmasının iosu androidi bitireceğini bırakın buna yaklaşabileceğini bile düşünmüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • beyler acil aranızda c# nesne tabanlı programlama bilip desing pattern kullanarak uygulama yapabilecek biri var mı ? 1 saatlik iş küçük bir uygulama ücreti mukabilinde varsa acil pm dönüş
  • Hocam rica etsem Java kaynak önerisi yapar mısınız? Normalde "Derinlemesine Java" kitabını alacaktım ancak biraz eski gibi siz kullandıysanız tavsiye eder misiniz?

    Ayrıca aynı yazarın Udemy kursunu da bulmuştum: x
  • Satisfyings kullanıcısına yanıt
    
    Türkçe belgeler arasında en iyisi yine o 'Derinlemesine Java' basım yılı 2005 ve Java 5 olması seni yanıltmasın cunku şu anda kullanılan Java 11'in dil yapısı olarak %90 dan fazlası Java 5 ile aynı farklı olan %10 'luk kısım da Java 5 bilen birinin dikkatini dağıtacak veya anlayamayacağı şeyler değil. Java 'da en sık kullanılan Java collections framework / JCF Java 1.2'de gelmiş, JCF 'de sık kullanılan 'Generics' ve Jakarta EE (Java EE'nin yeni resmi adı) de sık kullanılan 'Annotation' Java 5.0'da gelmiş. Yani Java 5 en sık kullanılan Java kodlarnı anlayabilmek açısından yeterli versiyon. Bir tek Java 8'de gelen fonksiyonel özellikler var fakat başlangıçta şart değil ve sonraki aşamada öğrenilebilir. Java 10 ve 11'de paket yönetimini kolaylaştıran bazı ek özellikler geldi onlar da daha ileri aşamalarda gerekli şeyler, yeni Java öğrenmeye başlayan biri için şart değil.

    İng belge bakıyorsan, en iyi belge Head First Java ki o da Java 5'i kapsıyor fakat PDF'si var (Derinlemesine Java 'nın PDF'si yok)

    Udemy vs videolu eğitim serileri bence gereksiz. Yanlış anlama olmasın, her video gereksizdir ben hiç video seyretmem demiyorum, ben de video seyrediyorum fakat coğu kez tanıtım amaçlı kısa videolar veya Eclipse ve Emacs gibi IDE'lerde bazı trick'ler nedir onları seyrediyorum yani her biri 45dk'lık uzun videolar değil. 'Derinlemesine Java' nın yazarı Önder Teker Udemy videosu düzenleyeceğine Derinlemesine Java belgesinin orjinal PDF'sini "yanlışlıkla" internete açsa, insanlar Java'yı Türkçe olarak kaliteli bi belgeden öğrense... cok daha iyi olurdu ama Önder Teker'in amacı Türkiye'de insanların Java'yı öğrenmesi değil, bu öğrenme işinden kazandığı para! Aynı durum , üniversiteler dahil öğretim işinde paraların döndüğü her kişi ve kuruluş için geçerli.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • @daddario_tel Traveling Salesman Problem çözümü basit gibi görünen fakat zor bir problemdir. Bunu ancak problemi çözmeye calıştığında fark edebiliyorsun. Ben önce Dijkstra (bir çizge/graph 'ta iki düğüm arasında en kısa mesafe bulma) algoritmasını kullanarak çözmeyi denedim olmadı, sonra kendim bir çözüm geliştirdim ancak daha geliştirmem gerekli.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.