Şimdi Ara

Seo Olgusu - Denizli Web Tasarım

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
208
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Seo Olgusu - Denizli Web Tasarım


    Bu yazımızda 'Denizli Web Tasarım' anahtar kelime grubunda Mandalin Sosyal Medya Ajansı'nın SERP (Denizli Seo) performansını analiz ederek, SEO üzerine bir vaka incelemesi yapmış olacağız. Bu esnada crawl, içerik, iç linkler, siteye linkler, harice linkler, site hızı, kullanıcı deneyimi gibi konulara değinmiş olacağız.

    İngilizce bir kısaltma olan SERP'in açılımı Search Engine Results Page'dir, yani belirli bir anahtar kelime grubunda arama motorunda hangi sayfa ve sırada geldiğiniz. Bu sıralamayı etkileyen onlarca hatta yüzleri bulan etkenler mevcut. Hepsinin en temel mantığı ise kullanıcılara en doğru sonucu göstermek. Web, tüm siteler arasında mevcut olan bir ağdır. İngilizce anlamı da "ağ - örümcek ağı" olan web'in en önemli özelliği tüm dünya üzerine yayılmış (world wide) ve birbirine uç uca eklenmiş trilyonlarca ögeyi birbirine bağlayan bir ortam olması.

    Bir örümcek ağını sağlam kılan şey nedir? Tabi ki iğciklerin birbirleriyle ve ağın merkeziyle olan bağlantısı! Web sayfanız örümcek ağındaki düğümler gibidir, web sayfanızın konumunu güçlendiren şey de hiç şüphesiz ağın merkezine olan yakınlığınız ve çevrenizdeki diğer düğümlerle olan bağlantılarınızdır. Peki web için bir merkezden söz edebilir miyiz, web sisteminin güneşi nedir? Günümüzde domain adını ezberden bildiğimiz sitelere bile artık arama motorları üzerinden girmekteyiz. Örneğin doğrudan mandalinsosyalmedya.com'a girmek istesek bile önce Google'a giriyor, burada "mandalin sosyal medya" diye arama yapıyor ve karşımıza gelen ilk bağlantıya tıklıyoruz. O halde şunu rahatlıkla söylebiliriz, web sisteminin güneşi "arama motoru- Google" dır. Buna cümle kapısı da diyebilirsiniz, önce Google kapısından giriş yapar ve daha sonra ara sokaklara dağılırız. Web sayfasını güçlü kılan en önemli faktörlerden biri örümcek ağının merkezine - Google'a yakınlığınız diyebiliriz.

    Bir başka tabirle, eğer tüm sitelere (neredeyse %100'e yakın) Google üzerinden ulaşılıyorsa, Google tüm web sitelerinin anasayfası ya da sizin web sayfanız Google sitesi içinde bir alt sayfadır. Buradaki en ciddi istisna sosyal medya varlıklarıdır. Buna bir başka blog yazımızda değineceğiz.

    Bir web sayfanız olduğunu düşünün. Kullanıcıları siteniz içinde işe yaramayacak, geç yüklenen, kullanıcıyı tatmin etmeyecek sayfalara yönlendirmek siter misiniz? Tabi ki hayır. İşte Google'ın mantığı da budur, web sayfalarımız Google'ın birer alt sayfasıdır ve Google, kullanıcılara iyi bir deneyim yaşatmayacak olan sayfalara kefil olmaz.

    SEO sıralamanızda domaininizin yaşının büyük olması büyük bir avantaj. Çünkü Google bu şekilde sizin webde daha deneyimli ve muteber bir varlık olduğunuzu düşünür. Ancak genç bir domaine sahipseniz de üzülmeyin, çaylak şansı ile kısa sürede yükselebilirsiniz Çaylak şansı Google'ın yeni açılan sitelere verdiği bir şanstır. Eğer bu faktör olmasaydı, Google'da arama yaptığımızda sürekli ilk sayfada çok eski (ve pek çoğu demode olmuş) web sayfalarını görürdük. Çaylak şansı sayesinde #Mandalin, henüz 30 günlük bir domainken 'Denizli Sosyal Medya Ajansı" anahtar kelimesinde, güçlü içeriği sayesinde ilk sıraya yerleşti.

    Denizli google seo için en önemli konu elbette ki içerik. Yani kullanıcıların yaptığı aramayla site içeriğinizin ne kadar alakalı olduğu. Son dakika haberleri okumak için arama yaptığınızda 10 sene öncesinin arşiv haberlerini okumak ister miydiniz? Ya da 10 yıl önceki bi haberi bulmak istediğiniz halde arama motorunun sürekli son dakika haberlerini size göstermesi hoşunuza gider miydi? O halde öncelikli olarak sitenizin içeriğini anahtar kelimelerle alakalı hale getirmelisiniz. Şunu asla unutmayın, 'içerik olsun diye oluşturulan içerik', içerik değildir. Google Panda algoritması entellektüel zekaya sahiptir, bu nedenle içeriklerinizi üniversite mezunu bir kişiyi doyurabilecek şekilde oluşturmalısınız. Mandalin sadece alakalı içerik oluşturup kullanıcı deneyimine odaklanarak domain yaşının 150. gününde oluşturduğu 'Denizli Web Tasarım' sayfasıyla 10 yıllık domainleri geride bırakarak 1 hafta içerisinde arama motorunda ilk sayfaya yerleşti.

    Crawl açısından incelediğimizde site yazılımında herhangi bir hata bulunmuyor. En ölümcül hata sitenizde kırık linkler ya da duplikant içerikler bulunmasıdır... Eğer sitenizde kırık linkler ya da düzgün çalışmayan kodlar varsa iyi bir indeks beklemeyin. Hiç kimse kırık linklerle dolu bir siteyi ziyaret etmek istemeyeceği için Google da sizi çok gerilere atacaktır. Crawl'dan bir sonraki aşamada iyi bir hız optimizasyonu yapmalısınız. PageSpeed Insights hız analizleri ve kullanıcı deneyimi ölçümü için iyi bir araçtır. Siteniz çok geç yükleniyorsa, insanlar web sayfanızdan hemen çıkacaktır, bu da ortalama oturum sürenizi düşürür. Şu an Mandalin 19 saniye gibi çok kötü bir ortalama yüklenme hızına sahip. Yaptığımız deneysel gözlem gereği, içeriğin indekslenmedeki gücünü ölçmek adına henüz hız optimizasyonu yapmıyoruz. Yüklenme hızı çok kötü durumda olmasına rağmen 'denizli web tasarım' gibi kompetisyonun yüksek olduğu bir anahtar kelimede genç domain yaşına rağmen Mandalin'in ilk sıraya gelmesi alakalı içeriğin indekslenme üzerindeki etkisini bir kez daha bize gösteriyor.

    Yapılacak hız optimizasyonundan sonra muhtemelen ilgili anahtar kelimede SERP sırası 10 olan Mandalin , ilk 5 pozisyonda yerini alacak.

    Şimdi gelelim dahili linkler, içe ve dışa linkler konusuna... Sitenizde dahili linklerin düzgün bir akış oluşturacak şekilde yapılandırılması gerekiyor. Link başlıkları, hedef sayfa hakkında fikir verici olmalı, kullanıcılar sitenizde hem istedikleri içerikleri kolayca bulabilmeli hem de sitenizde sıkılmadan sörf yapabilmeli. İçe linkler yaygın olarak 'backlink' diye bildiğimiz linklerdir. Bunlara atıf da diyebiliriz (citation). Bir bilimsel makale düşünün, hiç atıf almayan ve ilgi çekmeyen. Bir de tüm diğer bilim insanlarının atıf yaptığı, televizyonlarda tartışılan insanların sosyal medyada bile hakkında konuştuğu bir bilimsel araştırma düşünün. İşte siteniz ikinci örnekteki gibi olmalı. Gerçekten adından söz ettirecek, internetin televizyonu Youtube'da hakkında videoların bulunacağı, Facebook, Instagram gibi sosyal medya kanallarında imleme değerine sahip, hakkında haberler yapılabilecek içerikler üretin. İşte gerçek 'backlink' budur. Tabi ki burada size atıf yapanın kim olduğu da önemlidir. Bilimsel tezinize önem veren bir araştırma görevlisi mi daha dikkat çekicidir, yoksa alanında dünyaca meşhur bir profesörün sizin teziniz hakkında olumsuz dahi olsa bir yorum yapması mı? Biz buna SEO'da PR'ı (PageRank) yüksek sitelerden backlink almak diyoruz.

    Şimdi ise klasik ve eskimiş SEO mantığında pek de bilinmeyen çok önemli bir diğer konuya değineceğiz: 'Dışarıya Linkler'... İnsanlar sitelerinin sırasını yükseltmek için sürekli ve çılgınca dışardan bağlantı almaya çalışıyorlar. Peki, vermeden almaya çalışmak sizce de bencilce değil mi? Örümcek ağının merkezi dışında bir düğüm odağı düşünün, tüm iğcikler ona bağlanıyor ama o hiç bir başka düğüme iğcikle bağlanmıyor. Bu bencilce durum web sisteminin güneşinin de (Google) hoşuna gitmeyecektir. İnternette sörfü eğlenceli kılan şey şüphesiz bir sayfadan diğerine, bir siteden diğerine özgürce ve takılmadan gezebiliyor olmamız. Büyük bir şehrin geniş ve ferah sokaklarında, büyük meydanlarına ulaşan caddelerinde yürümek varken, kim bir çıkmaz sokağa girmek ister ki? Siteniz webde bir çıkmaz sokak olmamalı, başka sitelerden kullanıcılar size gelebildiği gibi, sizin sitenizden de başka sitelere gidebilmeli. Eğer sürekli dışardan bağlantı alır ve dışarı bağlantı vermezseniz bu bencilce hareket sizi örümcek ağının en dış çeperindeki düğümlere dönüştürür. Yani en dayanıksız olanlara... O halde siz de başka sitelere bağlantılar vermeli ve ağ içindeki konumunuzu bu şekilde güçlendirmelisiniz. Bir çıkmaz sokak olmayın, sonu geniş ve ferah meydanlara çıkan caddeler olun. Bu şekilde insanlar sizin yolunuzdan daha çok geçecektir. Bir bilimsel makale düşünün, büyük bilim insanlarının yayınlarına ne kadar atıfta bulunursanız, bu makalenizi o kadar değerli kılacaktır. Mandalin, sayfalarında kullanıcıların işine yarayacak büyük meydanlara açılan yollar sunmaktadır. Google'dan tutun da EkşiSözlük'e kadar Mandalin Denizli Web Tasarım firmaları sayfasında linkler bulabilirsiniz.

    Mandalin'i 'Denizli Web Tasarım' anahtar kelimesinde bir hafta gibi çok kısa bir sürede ilk sayfaya taşıyan etmenler kabaca bunlar diyebiliriz.

    Bir dahaki yazımızda görüşmek üzere...



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.