Şimdi Ara

Kan testi ile alzheimer hastalığı yıllar önce tespit edilebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Halk arasında bunama veya demans olarak da adlandırılan alzheimer hastalığının şu an için bilinen kesin bir tedavisi yok ancak hastalığın erken dönemlerde tespiti hem hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak hem de hastanın yaşam kalitesini yükseltmek adına oldukça önemli. Alzheimer hastalığı, hastalar henüz hafıza kaybı yaşamadan yani belirgin semptomlar ortaya çıkmadan önce vücutta yer edindiği için erken tespiti ise bir hayli zor. Alzheimerın tespitine yönelik pek çok test geliştirilirken şu an için invazif beyin taramaları, doğruluk oranı en yüksek test olarak değerlendiriliyor ancak bu testin pahalı olması ve pratik olmaması insanların bu testi yaptırmasının önüne geçiyor. 


     

    Anormal protein birikimini tespit ediyor 

    Japon ve Avustralyalı araştırmacıların geliştirdiği yeni kan testi ise alzheimerın, hastalığın belirgin semptomları ortaya çıkmadan tespit edilmesini sağlayabilir. Araştırmacılar, alzheimerı erken dönemlerde tespit etmek için beyindeki amiloid beta proteinin seviyesini tespit etmeye çalışıyor. Alzheimer hastalarında beyinden uzaklaştırılamayan ve anormal bir şekilde biriken amiloid beta proteininin erken dönemde alzheimerı tespit etmek için en önemli anahtar olduğunu düşünen araştırmacılar, 2002 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü alan bilim insanı Koichi Tanaka'nın liderliğinde sadece hastaların kanına bakarak beyinlerindeki amiloid beta seviyesini tahmin etmeyi sağlayan bir kan testi geliştirdi. 


     

    Geliştirilen testi 252 Avustralyalı ve 121 Japon hasta üzerinde test eden araştırmacılar, kan testinin yüzde 90'ın üstünde başarı oranıyla alzheimerı tespit edebildiğini açıkladı. Üstelik alzheimerı hastalığı, hastalarda belirgin bir şekilde ortaya çıkmadan yaklaşık 30 yıl önce beyinde, amiloid beta proteini birikmeye başladığı için geliştirilen kan testi sayesinde hastalığı, ortaya çıkmadan 30 yıl önce tespit etmek mümkün. 


     

    Hastalığı yavaşlatabilir 

    Tabi araştırmacılar daha fazla klinik test ile kan testinin doğruluk oranını artırmak ve genel bir tespit metodu olup olmadığını keşfetmek istiyor ancak yine de ilk test sonuçları hastalığın tespiti konusunda devrim niteliği taşıyor. Alzheimerın bir tedavisi olmasa da insanların yıllar sonra alzheimer hastalığına yakalanacağını bilmesi halinde; beslenme ve uyku düzeni gibi hastalığın seyrini etkileyen konularda daha dikkatli davranarak hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilecekleri düşünülüyor. 








  • İleride büyük bir önem taşıyacak bir gelişme :)

  • kaliteli nufus takwiyesi azaldıkça kaçınılmaz arayışlar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.