Şimdi Ara

ALMANYA’DA 2018’DE ÇOK ŞEY DEĞİŞECEK!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
338
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Almanya’da 1 Ocak 2018’den itibaren çocuk parasına, sosyal yardıma, nafaka miktarına ve emekli maaşına ilişkin çok sayıda yeni düzenleme yürürlüğe girecek.

    Almanya'da her yıl olduğu gibi bu yıl da çok sayıda yeni düzenleme yapıldı. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren hayatımızı doğrudan etkileyecek olan yenilikler bunlar:

    Sosyal yardıma, nafakaya ve çocuk parasına zam

    Hartz IV olarak bilinen sosyal yardım 409 avrodan 416 avroya yükseliyor. Çiftler içinse kişi başı 374 avro olarak belirlenen Hartz IV, geçtiğimiz yıla göre 6 avro zamlanıyor.

    Küçük yaşlı çocuklara ödenen nafaka, Düsseldort Cetveli'ne göre 6 ile 12 avro arasında artıyor. Ayrılan eş yükümlülüğünü yerine getirmediği takdirde devlet tarafından karşılanan miktardaki artış ise 5 avro.

    Çocuk parası ilk 2 çocuk için 192 avrodan 194 avroya, 3. çocuk için 198 avrodan 200 avroya, 4. çocuk için 223 avrodan 225 avroya çıkıyor.

    Sağlık sigortası ve emeklilik priminde indirim

    Yasal sağlık sigortalarına ödenen ve brüt maaşın yüzde 1,1'i olarak hesaplanan miktar, yüzde 1'e indiriliyor.

    Emeklilik kasalarının durumunun iyi olması nedeniyle, emeklilik kasası ödemeleri 1 Ocak itibariyle brüt maaşın yüzde 18,7'sinden 18,6'sına düşürülüyor.

    Maliye her an gelebilir

    2018 yılından itibaren hayata geçecek bir diğer uygulama da, nakit para kullanılan işletmelerle ilgili. Bu işletmeler kasalarını, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren zaten elektronik olarak kaydettirmek zorundalardı. Yeni yıldan itibaren de Maliye (Finanzamt) yetkilileri, istedikleri her an haber vermeden ve kimseden izin almadan, bu işletmelere baskın yapabilecekler.

    Emekli maaşları artacak

    Temmuz'dan itibaren de emekli maaşlarına ortalama yüzde 3 zam gelecek.

    Almanya’da emekli maaşlarına ek olarak işletme emekli aylığı (Betriebsrente) ve ek emeklilik aylığı (Zusatzrente) gibi opsiyonlar bulunuyor. Ancak işletme emekliliği küçük firmalarda yeterli düzeyde uygulanmıyor ve buralardan emekli olanlar düşük maaşlar almak zorunda kalıyorlar. Bu nedenle söz konusu kanun değiştirildi. İş verenler, 2 bin 200 avrodan az kazanan elemanlarına Betriebsrente yaptırdıkları takdirde, yüzde 30 vergi avantajından yararlanabilecekler. Bunun için yıllık 240-480 avro arası prim ödemeleri gerekiyor. Maaşınız 2 bin 200 avro brütten düşükse, iş vereninizle bu konuyu konuşun.


    Kadın erkek arasında maaş eşitliği

    Ocak ayından itibaren kadın erkek arasında maaş farklarının ortadan kaldırılması için ilginç bir uygulama başlatılıyor. 200'den fazla çalışanı olan işletmelerde, çalışanlar aynı işi yapan diğer elemanların aldığı ücretle ilgili bilgi isteyebilirler.

    ICE’lere bisikletle binilebilecek

    Bazı hızlı tren (ICE) seferlerinde, bisikletle seyahat imkanı sunulacak. Öte yandan bisiklet sürücüleri, aydınlatmalarına daha fazla dikkat etmek zorunda kalacaklar.

    Yeni İş Sözleşmesi (Werkvertrag) Yasası

    İnşaat sektöründeki işletmeler için iş sözleşmesi (Werkvertrag) yasasında önemli değişiklikler var. Bu tarihten itibaren imzalanacak sözleşmelerde, yeni yasa dikkate alınmak zorunda. Değişiklikler özellikle inşaat sözleşmelerini ve aynı zamanda mimarlık, taşeron inşaat firması sözleşmelerini kapsıyor. İnşaat firmasıyla yapılan sözleşme 14 gün içerisinde iptal edilebilecek.

    Annenin Korunması Kanunu’nda (Mutterschutzgesetz) değişiklik

    Almanya’da Annenin Korunması Kanunu’nda yapılan değişiklikler kısmen 2017 yılında yürürlüğe girmişti. Ancak söz konusu yasanın bazı maddeleri 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak. Çocuğun doğumundan önceki 6 ve sonraki 8 haftalık koruma süresi, bundan sonra kadın öğrencilere de uygulanacak. Öğrenciler de bu sürede mecburi derslerden muaf tutulacaklar.

    Bunun yanı sıra hamile kadınların belirli bir zaman sınırlaması altında (fabrikalardaki üretim bantları gibi) çalışmaları da yasaklanıyor. Öte yandan 12. haftadan sonra düşük yapan hamileler de işten çıkarılmaya karşı korumaya alınıyor. Çocukları engelli olarak dünyaya gelen annelerin korunma süresi ise 8 haftadan 12 haftaya çıkarılıyor.

    Asgari ücrette sektör ayrımı kalkıyor

    Yeni yıldan itibaren yasal asgari ücret, hiçbir ayrım gözetilmeksizin tüm sektörlerde geçerli olacak. 2017 yılı boyunca bazı sektörlerde istisnalar sağlanmış ve bu süre zarfında yeni düzenlemelere uyum sağlanması istenilmişti. 2018’den itibaren saat ücreti asgari ücretin altında imzalanan iş sözleşmesinin geçerliliği olmayacak.

    Ancak bazı gruplar (18 yaşın altındaki meslek eğitimi olmayan gençler, yeni dönemde ilk 6 aylık çalışmalarını tamamlamayan uzun süreli işsizler, stajyerler, gönüllü çalışanlar vb) için asgari ücrette istisnalar var.

    Almanya’da asgari ücret 1 Ocak 2017 tarihinde 8,50’den 8,84 avroya yükseltilmişti. Bu ücret her iki senede bir arttırılıyor ve 2018 sonunda yeni düzenleme yapılacak.

    Temizlik işçileri için (Gebäudereiniger-Handwerk) asgari ücret batı eyaletlerinde 10 avrodan 10,30 avroya, doğu eyaletlerinde ise 9,05 avrodan 9,55 avroya yükselecek.

    Emeklide doğu - batı ayrımı kalmayacak

    Yaş haddi emekli maaşında da kademeli olarak artış meydana gelecek. Diğer taraftan doğu eyaletleri ile batı eyaletleri arasındaki emekli maaşı farkı da 7 aşamalı olarak kaldırılıyor. İlk etapta 1 Temmuz 2018 tarihi itibariyle doğuda alınan emekli maaşları batıdakinin yüzde 95,8’i şeklinde olacak. 2024 yılında ise doğu ve batı eyaletleri arasında emekli maaşı farkı kalmayacak.

    Bu değişikliğin maliyetinin 2025 yılından itibaren yıllık 2 milyar avroyu bulması bekleniyor.

    Vergi konusundaki değişiklikler

    2017 yılında 8 bin 820 avro olan vergiden muaf kazanç miktarı (Grundfreibetrag) 180 avro artarak 2018 yılında 9 bin avroya yükseliyor. Kinderfreibetrag ise 4 bin 716 avrodan 4 bin 788 avroya çıkıyor.

    500 avro banknot yıl sonunda tedavülden kalkıyor

    Avrupa Birliği Merkez Bankası’nın mayıs ayında aldığı karara göre, 500 avroluk baknotlar peyderpey piyasadan çekilecek. 2018 yılında piyasaya 100 ve 200 avroluk özel güvenlik şeridi bulunan banknotlar piyasaya sürülecek. 2018 yılının sonuna kadar 500 avrolarla ödeme yapılabilecek.

    Tüketici daha sıkı korunacak

    Kredi kartları ve banka kartlarıyla yapılan ödemelerde alınan komisyonlarda tüketiciler lehine düzenlemeler yapıldı. Komisyonlar büyük ölçüde kaldırılıyor. Tatil programı satın alanların hakları da genişliyor. Kredi kartının veya internet bankacılığının yasa dışı şekilde kullanılması durumunda tüketicinin sorumluluğu azalacak.

    Dizel arabayla Stuttgart’a girmek yasak

    Ocak ayından itibaren dizel otomobillerle Stuttgart sınırlarına girmek yasaklandı. Öte yandan otomobil sürücüleri araçlarının temizliğine daha fazla dikkat etmek zorunda kalacaklar.


    Arti49

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Almanya'da değişen her şey vatandaşı faydasına, bizde değişen her şey vatandaşın zararına. Alman hükumeti ne yapsan tepki göstermeyen Türk vatandaşını görünce kıskanıyor tabi.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.