Şimdi Ara

Yeni Başlayanlar İçin: ''Neden Web Romanlarını Okumalıyım?''

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.159
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar, keyifli günler ve herkese mutlu saatler... Sevgili çevirmeniniz, Deniz namı diğer T4icho olarak böyle bir yazıyı uzun zamandır yazmak istiyordum. Lafı uzatmadan konumuza başlayalım---

     Nedir bu Çin Web Romanları?

      Konu başlığımız belli ve konuşacağımız şeyler de bu yönde olacaktır.

     Birçoğunuz bu romanlara geçtiğimiz 1-2 yılda ve hatta 2-3 ayda kapılmış durumda. Tabii birçok insan da henüz bu türün farkında değil. Türkiye bu konuda geniş bir kitleye ulaşamamış olsa da, yurtdışında özellikle İngilizce ve Çince bilen kesim arasında bu romanlar patlama yaşamış durumdadır.

      Wuxiaworld adlı RWX'in kurmuş olduğu, Çin Web Romanları'nı İngilizceye çeviren sitenin günlük 5-6 milyon insan ağırladığını biliyoruz. Aynı şekilde, Çinde de wuxia-xianxia-xianhuan türleri son yıllarda büyük bir patlama yaşamış durumda. 

     Gelelim bunun sebeplerine, insan denilen varlık, hayal gücüyle beslenen ve bilinç konusunda diğer varlıklardan üstün olan bir ırktır. İnsanlar, her zaman ulaşamadıkları ve hayalini kurdukları şeylere bağlılık göstermenin yanında keyif ve beklentiyle de dolar. Bu sebeple, özellikle de fantastik tür anlamında çoğu kişi kitaplara yönelmiştir. Bunun en iyi örneklerinden olan Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter, Narnia Günlükleri gibi film-kitap serilerini gösterebiliriz. 

     Fantastik dünyası geniştir. Büyülü yaratıkların olduğu, sonsuz evrenlerin keşfedildiği, daha önce gerçek hayatta karşınıza çıkmayan yeni ırkların göründüğü, heybetli savaşların yaşandığı, doğanın en bakire halinin gözler önüne serildiği bu türde, insan farkında olmadan kendini başka bir dünyanın içinde bulur. Her nasıl zamanında Yıldız Savaşları büyük bir sansasyon yaratmışsa, fantastik türü de bu sansasyonu yaratmayı başarmıştır. 

      Şüphesiz ki türün önderlerinden biri olan Tolkien bu konuya en büyük katkılar sağlayan yazardır. Yazdığı kitaplarla, Tolkien'in geniş evrenine attığımız adımları unutarak kendimizi adeta Orta Dünya'ya kaptırıyoruz. Bir yandan Orklar'ın insanlara açtığı savaşları izliyor, diğer bir taraftan cücelerin üstün demir işlemeleri ve yeraltı şehirlerini keyifle okuyoruz. Hobbitler de bu konuya renk katan ayrı bir türdür. Nitekim, fantastik dünyası geniş ve bir o kadar da keşfedilmeye değerdir.

     Gelelim asıl konumuza; Çin Web Romanları.

     Qidian.com'un 2006-2007 zamanlarında başlattığı akımlar, ilk olarak fantastik serilerden sebep ortaya çıkmamıştır. Daha çok insanlar, şu anda ülkemizde olduğu gibi romantizm, askiyon, polisiye ağırlıklı kitaplar okumaktaydı. Çin geçmişinde yer alan ve dövüş sanatlarını konu alan Wuxia türüyse güncelin arkasında kalmış, insanların ilgisini çekmemeye başlamıştı.

     İşte tam olarak bu zamanlarda, ortaya çıkan iki yeni tür Web Roman dünyasını baştan aşağıya değiştirmeyi başardı.

     Xianxia-Xuanhuan.

     Kelime anlamıyla Xuanhuan Gizemli Fantezi anlamına gelmektedir. Xuanhuan türünün bilinen en büyük temsilcilerinden biri IET(I Eat Tomatoes) adlı yazarın yazmış olduğu Coiling Dragon'dur. Başka örnekler vermek gerekirse ATG(Against The Gods) ve MGA( Martial God Asura) olarak verilebilir. Xuanhuan türü, Çin'in wuxia dövüş sanatlarıyla batı fantastiğini birleştiren bir türdür. Genelde zayıf bir ana karakterle başlayan bu serilerde ana odak güçlenerek, vahşi dünyada hayatta kalmaya çalışmaktır. Şüphesiz ki bu romanların dünyaları gerek Yüzüklerin Efendisi'nden gerekse Harry Potter serilerinden daha geniştir. Her ne kadar yazarlar Tolkien kadar ince ve usta işlemeler yapamıyor olsalar da, daha çok karakter odaklı yazdıkları için insanı alıp götüren romanlar haline gelmişlerdir. Xuanhuan türünü okurken, daha önce bilmediğiniz ve ilk başlarda garipseyeceğiniz birçok elemente tanıklık edeceksiniz. Güç seviyelerini görecek ve ilk başlarda '8. Alem'in 19. seviyesi diye bir şey olur mu arkadaş?' diye soracaksınız. Yine de bu soru işaretlerinizin yanında, ister istemez aklınızda şöyle bir soru oluşacak: ''Bir sonraki bölümde ne oluyor?''

     İşte işin en can alıcı kısmı da bu. Çünkü Web-Romanları öyle kitap gibi elinize alıp, okuyabileceğiniz şeyler değildir. İlk başta çoğu kitap tutkunu 'Öyle şey mi olur canım? Ben elimin değmediği şeyi okumam!' diye söyleyebilir; ancak  genelde 1.5-2 bin kelimelere sahip olan bölümleri okumaya başladığınızda ne olduğunu bile anlayamadan kitaba kapılacaksınız. Çünkü karşınızda küçük bir evren olmayacak. Hayır, tam tersine bambaşka bir dünyaya adım atacaksınız. Ortalama bir kitap sayfasında 300-400 kelime olduğunu biliyorsunuz değil mi? İşte Çin-Web Romanları'nın ortalama kelime sayıları 1.5-2 milyon civarlarındadır. Temel matematik yapalım: 1.500.000/300=5000. Yani bu da demek oluyor ki, 5000 sayfalık bir kitap dünyasına adım atıyorsunuz. Üstelik bu sadece ortalama sayıdır. 6500 bölüme kadar ulaşan seriler bile mevcuttur!

      Xuanhuan türünü biraz daha inceleyelim. Uçan kılıçlar, eski teknikler, elementleri kontrol etme özellikleri, dünyalar arası yolculuklar, yıldızları ve hatta dünyaları yok edebilen karakterler, yeni dünyalar yaratabilecek güce sahip olan karakterler, antik Çin Mitolojiler'i, Batı Mitolojiler'i, bazı zamanlar harem kuran karakterler ve bazı zamanlar da tek eşliliği seçen karakterler. Doğanın enerjisini manipule ederek güç seviyelerini artıran ve nihayetinde ölümsüzlüğe erişmeyi hedefleyen ana karakterler!

     Bahsetmesine bahsedelim ancak, böylesine devasa dünyaları 3-5 kelimeyle anlatmanın mümkünatı yok. Bu yüzden, şansınızı denemeden tam olarak neyi kaçırdığınızı anlamayacaksınız!

     Xianxia-Ölümsüz Kahraman

     Xianxia türü zamanında Xuanhuan'dan daha az popüler olan bir tür olsa da, süper ikili Er Gen - I Eat Tomatoes sayesinde bu tür de hızlı bir yükselişe geçmiştir. Xuanhuan'dan farklı olarak Xianxia türü Taoist ve Budist felsefelere dayanır. Ana karakterlerimiz evrenin kurallarını, toprağın ve gökyüzünün kadim sırlarını, insanın özünde yatan enerjiyi, doğanın hayat verdiği yaşam formlarını ve daha nice şeyleri öğrenecektir. Taoist Mitoloji'nin temel olarak alındığı bu romanlar, beklentinizin aksine Felsefi ağırlıklı değil, mücadele ve olay odaklıdır. Türün en popüler serilerinden I Shall Seal The Heavens, A Will Eternal, Desolate Era, Xian Ni olarak gösterilebilir.  

     Xianxia türü Xuanhuan türünden daha derin ve daha gizemli evrenleri gözlerimiz önüne serer. Özellikle de Xianxia türlerinde, ana karakterin Xuanhuan'daki karakterlere kıyasla daha da güçlendiğini ve daha çok yer keşfettiğini görebilirsiniz. Aynı şekilde uçan kılıçların, kadim ejderhaların, dünya kanunlarının, Tao Elementleri'nin, eski ritüellerin, Tarikatlar'ın, Okulların, Ülkelerin ve İmparatorluklar'ın bulunduğu geniş bir evrendir. Ölümsüzlük olgusu Xianxia türünde daha sağlam bir yere sahiptir. Ölümsüzlük, Taoist Mitoloji'ye göre Gerçeğe Ulaşmak anlamına geldiğinden, ana karakterlerimiz dünya kanunlarını keşfederek şehirleri ve dağları tek bir el hareketiyle yok edebilecek güçlere erişecektir. Xianxia türündeki güç seviyeleri Xuanhuan'dakilerin aksine 1-2-3-4 diye gitmez. Daha çok Houtian(Beden) Alemi, Xiantian(Ruh Alemi) vs. şeklindedir. Ayrıca Qi Yoğunlaştırması, Temel Oluşturma gibi alemlere de sahip olabilirler. Göz atmayanın pişman olduğu bambaşka bir evrene istediğiniz şekilde ulaşabilirsiniz.

     Son çılgınlıktan bahsedelim- VRMMORP

     MMORPG, çok oyunculu rol yapma oyunları olarak bildiğimiz bu oyunlar, gençlik çağlarında herkesin oynadığı ve hala daha oynamaya devam ettiği oyunlar arasındadır. Knight Online, World Of Warcraft, Metin 2, Silkroad gibi oyunların da içinde yer aldığı bu tür, şüphesiz ki milyonlarca insanı etkisi altına almıştır. Bizler de bu oyunu oynayan insanlar olarak, zamanından beri benzer düşüncelere sahip olmuşuzdur.

     Keşke bu oyun gerçek olsa...

     İşte son zamanlarda, gerçek dünyamızda emekleme aşamalarında olan Sanal Gerçeklik olgusu, Web-Romanlar sayesinde bir-nevi hayata geçmiş durumdadır.

     Şüphesiz ki bu türün en ünlüsü Sword Art Online adlı anime/manga/light noveldır.

     Lakin, Sword Art Online'nın aslında o kadar da iyi bir roman olmadığını biliyor muydunuz?

     Bu buzdağının sadece görünen kısmıydı!

     Legendary Moonlight Sculptor, Praise The Orc, Zhan Long, Rebirth Of The Thief...

    İşte bu türün asıl devleri yukarıda bahsettiğim serilerdir! Oyun dünyalarının hayalini mi kuruyorsunuz? O zaman beklemenize gerek yok, hemen bu romanlara başlayarak ana karakterlerin yolculuğuna katılın.

     İsim: T4icho
     Seviye: 1
     Sınıf: Çevirmen
     Klan: Novelgunleri

    Oyun Başlatılıyor

    3

    2

    1

    !!!

     Klan savaşlarının, yaratık dövüşlerinin, PKlar'ın, şehir savaşlarının havada uçuştuğu bu türde şüphesiz ki insanların büyük bir dünyası vardır. 

     Öte yandan, Zhan Long dünyasına adım atıp, ana karakterimiz Xiao Yao'ya katılabilirsiniz. Tam 30.seviyeye çıktım derken pusuya düşen ana karakterimizin tekrar 29.seviyeye düşmesine, kestiği bir BOSS'tan İmparator Seviye bir Kılıç düşürmesine, Klan kurmasına, arkadaşlarıyla şehirlere saldırmasına ve en önemlisi de...Oyunda çıkardığı eşyalar ve altınlarla gerçek hayattaki yaşantısına devam edebilmesine tanıklık edebilirsiniz! Hangimizin hayali değildir ki? Üç-beş arkadaşı toplayıp, oyundan para kazanarak aynı evde yaşamak?

     İşte Zhan Long vb. serilerde bunun gerçekleştiğini görüyoruz. Dünya sıralamasında yükselmeye çalışan Kılıç Ustaları'na, Şifacılara, Büyücülere, Okçulara, Silahşörlere, Şövalyelere, Tanklara kadar uzanan geniş bir oyun dünyasını, ana karakterin gözünden yaşayabilirsiniz. İlerleyen teknoloji sayesinde, adeta normal hayattaymış gibi oynayabildiğiniz bu oyunlar gelecekte de bizlerle buluşacaktır. Teknoloji firmalarının büyük uğraşlarıyla ortaya çıkan oyunlara, ufak bir oyun başlığı alarak bağlanabilir ve sanal gerçekliği dibine kadar okuyabilirsiniz.

     Yazarken bile insan heyecanlanıyor...

     
    Xianxia türünden etkilenen arkadaşlar, sitemizde bulunan Desolate Era(Issız Çağ), Xian Ni(Başkaldıran Ölümsüz), Lai ve A Will Eternal(Ebedi Arzu) adlı serilere göz atabilir!

    Xuanhuan mı istiyorsunuz? Serhat'ın yazdığı Argenta'ya bir göz atın derim!

    Ben oyuncuyum arkadaş, nerede şu Zhan Long? Sitemizde çeviriyoruz!

    Bir sonraki yazımıza kadar kendinize iyi bakın. Lütfen bu serileri neden okuduğunuzu ve ilginizi neyin çektiğini bana YORUM Sekmesi'nde söyleyin. Yorumlarınızı sadece ben değil, diğerleri de okuyacaktır. Hadi bakalım!

    Site ismi vermek yasak mı değil mi bilmiyorum, ancak ilgilenen arkadaşlar novelgunleri.com sitesinden bizi takip edebilirler. Günlük en az 25 bölüm paylaşımı ile okuyucularıma 50,000'in üzerinde bir kelime topluluğu sunuyoruz. Bu fantastik dünyayı siz de bizimle keşfedebilir, yeni türlere kapı açabilirsiniz. Keyifli günler!
    ......







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.