Şimdi Ara

Temel Ekonomi Bilgisi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
89
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu forumda çokça şunu görüyorum , Akpliler kişi başı gelir arttı diyor muhalifler de doğru ama eşit paylaşılmadı diyor. İkisi de doğru olan bu 2 ifadeden akpliler daha bir haklı. Neden mi? Ön yargılarınızı bir silin ve gelin.

    Ekonomi okumadım ama tarihçesini bilirim. Liberal ekonominin babalarından Adam Smith ile başlayan süreçte insanoğlu şunu öğrenmiştir , ekonomi toplamı sıfır olan bir şey değildir. Yani biri zenginleşti diye diğerleri fakirleşecek diye bir kaide yoktur. Avrupa bunu 18 yy'de anladı , doğu toplumları daha geç anladı. Birileri zenginleşir ve o zenginleşenler pastanın dilimlerini büyütür.Kredi verirler , sermayeleri ile iş yaratırlar vs. Eskiden %5 oranında dilim alan birinin aldığı dilim sonradan %3 olsa bile bu daha büyük bir dilime tekabül edebilir. ABD serbest piyasa ile bu şekilde gelişmiştir. Elbette zenginlerden bir tık daha fazla vergi alınacaktır ve bu alt tabakaya verilecektir ki Türkiye'de bu oldukça fazla yapılıyor ve o tayfaya kömürcü makarnacı deniyor.

    Burada bir diğer yanlış nokta da bu ülke epeydir zenginleşemiyor. Kişi başı gelir 10 bin dolar seviyesinde - belki de azaldı - ve biz buna orta gelir tuzağı diyoruz. Katma değer üretemiyoruz ve üretecek insanlarımız da yok. Yerden bitmezlerse bir 15 sene daha olacak gibi de gözükmüyorlar. Olacak olanlar da yurt dışına kaçıyor ya.Ama 2002 de yanlış hatırlamıyorsam 3 - 4 k arası bir kişi başı gelir vardı , gene de büyük bir gelişme var diyebiliriz.

    Son olarak şunu eklemek istiyorum. Buradaki pek çok kişi gelir adil dağıtılsa - ne demekse bu - rahat bir hayat yaşayacaklarını düşünüyor. Bunu yapan ülkeler var. Küba vs. dilerlerse gidebilirler. Orayı güzelleyen insanlar canlarının istediği hiçbir şeyi yapamayıp kuru bir hayat yaşadıklarında ve gelen turistleri bile söğüşleme peşinde olduklarında sorgulamaya başlarlar hayatı. Türkiye'nin sorunu gelir adaleti değildir. Gelir yaratmadır. Bunun için liberal bir sistem gerekir. Yani demokrasinin sağlanması , hukuk ve adaletin teminat altına alınması gerekir. Bunun için ise eğitim politikası gerekir. Zaten alttan gelen nesil her şeyi zamanla toparlar. Fakat eğitim politikası için de kültür gerekir. O kültür ise bizde yok , Korelilerde ise vardı hakeza Japonlarda da vardı ve o kültürle geliştiler.

    Diyeceklerim bu kadar , saygılar. Hayal dünyasında yaşamayın.



  • şuan kurlar kötü seviyede onda mutabıkız ama sırf rte düşmanlığına dolar 5 olsun diyen var hatta abd nükleer atıp demokrasi getirsin diyen var. iktidar tarafında ne kadar bilinçsiz seçmen varsa muhalefette de bir o kadar var. adam gelmiş burada almanya ve abd ile kıyaslıyor ülkeyi mesela. buna ne anlatabilirsin? şimdi diyecekler rte kafa tutmasın o zaman diye. ee kardeşim adamın iktidar olmasının anahtarı da o. siyasete girip de kim temiz kalmış da rte kalsın?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tek Sevdamız Türkiye

    şuan kurlar kötü seviyede onda mutabıkız ama sırf rte düşmanlığına dolar 5 olsun diyen var hatta abd nükleer atıp demokrasi getirsin diyen var. iktidar tarafında ne kadar bilinçsiz seçmen varsa muhalefette de bir o kadar var. adam gelmiş burada almanya ve abd ile kıyaslıyor ülkeyi mesela. buna ne anlatabilirsin? şimdi diyecekler rte kafa tutmasın o zaman diye. ee kardeşim adamın iktidar olmasının anahtarı da o. siyasete girip de kim temiz kalmış da rte kalsın?

    Almanya ile kıyaslamayı Ak Parti seçmeninin ta kendisi başlattı, sözde Almanya batmıştı ve bizi kıskanıyordu. Gerçekleri suratlarına vurunca savunamadılar, şimdi de bizi onlarla kıyaslamayın diyorlar.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.