Şimdi Ara

Basit bir aminoasit ile elektrik elde edilebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
128
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
     
    Mekanik basınçtan elektrik üretilmesini sağlayan piezoelektrik sistemleri günümüzde otomobil endüstrisinde(hava yastıkları, alarmlar ve park sensörlerinde) mikrofonlarda ve Gamepad'lerde yaygın olarak kullanılıyor. Günlük hayatta oldukça işe yarayan bu sistemlerde genellikle kurşun veya lityum gibi toksik elementler içeren sentetik malzemelerin kullanılıyor oluşu piezoelektrik sistemlerinin pek de sağlıklı olmamasına neden oluyor. İrlanda'daki Limerick Üniversitesi'nden bir araştırmacı grubu ise bu sistemleri daha sağlıklı ve ucuz bir hale getirmenin yolunu keşfetti.
     

    Basınca Karşı Ciddi Miktarda Elektrik Üretiyor 

    Limerick Üniversitesi'nin Bernal Enstitüsü'nde görev alan bilim insanları, en basit aminoasit olan glisinin; hafifçe dokunulduğunda veya sıkıldığında etkileyici miktarda elektrik üreten bir biyomolekül olduğunu tespit etti. Araştırmanın yazarlarından Sarah Guerin, çok sayıda maddenin mekanik basınca karşı gösterdiği elektriksel tepkiyi tespit etmek için bilgisayar modellemelerini kullandıklarını belirtirken glisinin basınç karşısında ürettiği elektriğin grafiklerin tamamen üstünde olduğunu vurguladı. Bu kadar küçük bir molekülün çok fazla elektrik üretmesinden oldukça heyecan duyan Guerin, glisin moleküllerine sadece dokunarak elektrik elde ettiklerini ifade etti.
     
    Maddelerin basınca karşı gösterdikleri elektriksel tepkiyi yıllarca süren deneme yanılma yöntemlerine kıyasla çok daha hızlı bir şekilde bilgisayar modellemeleri ile tespit eden ekip, ormancılık ve tarım kalıntılarında bol miktarda bulunan glisinin piezoelektrik sistemleri için oldukça ucuz ve sağlıklı bir malzeme olabileceğini düşünüyor. Araştırmacılar şimdi glisinin yer aldığı piezoelektrik sistem uygulamaları geliştirmek ve keşfettikleri bulguların gerçek hayatta uygulanabilirliğini ölçmek için çalışıyor. 







  • yav he he

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.