Şimdi Ara

Sizin ahlak anlayışınız hangisi?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
424
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çok felsefe bilmem ama bildiğim kadarıyla ahlak felsefesinden birkaç kuramı yazacağım hangisi sizlere daha yakın geliyor merak ediyorum.

    Kutsal emir kuramı
    Bu kuramda ahlakın temelinin din ve kutsal kitaplar olduğuna inanılır. Ama sorunu şudur, Platon'un Euthyphro kitabında sorduğu şu soruya cevap veremez: "bir eylem tanrı emrettiği için mi iyidir yoksa iyi olduğu için mi tanrı emreder?"

    Adını hatırlayamadığım kuram
    İnsanın doğasında iyilik olduğuna ve eğer insan içgüdülerini dinlerse zaten iyi olacağına inanır. Bunun da sorunu dünyada çok fazla kötülük olmasıdır. Dediği gibi olsa kötülükler istisna olurdu.

    Kantçılık
    Immenuel Kant'ın kuramı. Ahlakın dinden bağımsız olduğunu ileri sürer, eğer bir eylemin her durumda yapılması gerektiğine inanmıyorsanız onu yapmamalısınız. Örneğin, 5 kişiyi kurtarmak için 1 kişiyi öldürür müsünüz? Kantçılar hayır der. Çünkü amaç ve sonuç ne olursa olsun insan bir kişiyi öldürdüğünde, her durumda öldürmelidir der.

    Yararcılık
    John Stuart Mills'in kuramı. Önemli olanın sonuç olduğuna inanır. Yani 5 kişiyi kurtarmak için 1 kişiyi öldürmelisiniz der.

    Egoizm
    Thomas Hobbes'ın kuramı. İnsanın sadece kendi iyiliği için yaşaması gerektiğini savunur. Bazı egoistler zaten her insanın kendi iyiliği için yaşadığını öne sürer. Örneğin bir dilenciye para verdiğinizde cennete gitmek için verirsiniz. Bu bencilcedir. Ateist bile olsanız kendinizi iyi hissettirdiği için verirsiniz. Bu teoriye göre bencil olmayan bir eylemde bulunmak imkansızdır.

    Nihilizm
    Ahlak diye birşey olmadığını savunur. Çünkü hiçbir şeyin önemi yoktur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DirectorOfPhotography -- 9 Aralık 2017; 1:55:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Güzel konu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ama cevap gelmedi malesef

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İslam'ın ölçüsü ölçümdür inşallah. Bunun yanında ateistleri anlamıyorum. Doğru inanç ateizm diyorlarsa, herkese geçerli bir ahlak anlayışları yok. Bu da büyük bir boşluk oluşturuyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yeşilpaltoluadam -- 9 Aralık 2017; 20:30:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Yeşilpaltoluadam

    İslam'ın ölçüsü ölçümdür inşallah. Bunun yanında ateistleri anlamıyorum. Doğru inanç ateizm diyorlarsa, herkese geçerli bir ahlak anlayışları yok. Bu da büyük bir boşluk oluşturuyor.

    Ateistlerin benimseyebileceği 4 tane ahlak anlayışı yazdım yukarda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.