Şimdi Ara

ET KRİZİ, ÜRETİM %23 AZALDI , ZAM YOLDA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
1.306
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Boş ahır sendromu! Zam yolda...Sakatata bile zam gelecek
    Burak COŞAN
    14.11.2017 - 20:50 | Son Güncelleme: 14.11.2017 - 21:04
    TÜRKİYE’de et krizi derinleşerek büyümeye devam ediyor. Önceki gün Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar kırmızı et üretimi ile ilgili açıklamalarda bulundu ve bu yılın üçüncü çeyreğinde kırmızı et üretiminin yüzde 23.6, 9 aylık dönemde ise yüzde 11.2 azaldığını söyledi.

    yraktar, eylül ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde kırmızı et üretiminin 1 milyon 65 bin 105 tona indiğini belirtti. Ancak asıl tehlikenin ise gelecek yılın ikinci yarısından itibaren ortaya çıkacağı ifade ediliyor. İthalat ile sağlanan ucuz et satışının ardından besicilerin korktuğunu ifade eden sektör temsilcileri, “Yüksek kur nedeniyle yeme gelen zam, besicilerin maliyetini yükseltti. İthal et sonrasında da yerli hayvanın karkas fiyatı aşağı indi. Boş ahır sendromu Zam yolda...
    Bu yüzden besiciler ahırlarına sattıkları hayvanların yenisini koymamayı tercih ediyor. Bunun sıkıntısı da 7 ay sonra ortaya çıkacak. Çünkü besiye alınan hayvan ancak 7 ay sonunda satılabiliyor. Sonuç olarak arz düşüşü olacağı için et fiyatları ithalat yapılsa bile yükselecek” diye konuştu.

    KARKASIN MALİYETİ

    Yurtdışında hayvan ithal etmek isteyen birçok besicinin kurlardaki yükseliş nedeniyle siparişlerini iptal ettiğine dikkat çeken Çiftlik Yönetimi ve Yem Bitkileri Uzmanı MÜSİAD Gıda Sektör Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Eşref Şekerli de, bir kilogram karkas etin maliyetleri hakkında açıklamalar yaptı. Şekerli, “Bir kilogram karkas eti kim ne kadara alıyor bununla ilgili bir hesap yaptım. Et ve Süt Kurumu 23.20 TL’ye getirebiliyor. Kars danasının besiciye maliyeti 26.4 TL. Avrupa danasının maliyeti 22 lira seviyelerinde. Yüzde 10 fonla yurtdışından hayvan alan bir girişimci Güney Amerika’dan alım yaparsa 23.9 TL oluyor. Kurların yükselmesiyle aslında bu fiyatlar daha da yükseldi. Yani ithal etin de pek bir faydası kalmadı. Olan besiciye oldu. Durum böyle olunca besiciler kestikleri hayvanın yerine yenisini koymaya korkuyor. İthal et de et fiyatlarının düşmesini sağlamayacak” dedi.

    TÜKETİM ARTTIRILIYOR

    Türkiye’deki hayvan varlığının tüketime yetmediğini, böyle bir ortamda aslında ucuz et ile tüketimin arttırıldığına dikkat çeken Şekerli, “Aslında kriz daha da derinleştiriliyor. Önce hayvan varlığı yeterli düzeye getirilse, ucuz et için adım atılabilir. Ancak sisteme ortadan giriş yapılıyor. Kurlar yükseliyor, ithalat artıyor, üretim düşüyor” ifadelerini kullandı.
    SAKATATA BİLE ZAM GELECEK�

    BANDIRMA Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Şerafettin Çıkar, “Besiciler hayvan alıp almama konusunda kararsız. Karkas fiyatları çok geri geldi. 25 liraya kadar düştü. Bu yüzden birçoğu yeni hayvan almıyor. Yurtiçinde Bandırma’dan Kars’tan veya Sivas’tan hayvan getirmeye çalışıyorlar. Besilik hayvan çok az. Bulması da çok zor. Dışarıdan besilik hayvan gelsin istiyoruz. Ancak direk karkas ve löp et getiriliyor. Karkas ve löp ete herkes karşı ancak yine de getiriliyor. Artık sakatat fiyatları bile yükselecek. Deri bile bulunamayacak. Besilik hayvan olmadığı için mezbahalar kapanacak. Bu sefer yem de satılmayacak. Çünkü direk et geliyor” dedi.

    HAYVAN BAŞINA ZARAR 495 TL

    ÜRETİCİLERİN acil olarak desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Şemsi Bayraktar ise, “Bizce en iyi önlem de besiye alınan sığıra 1000 lira destek vermek. Bu destek, ahırları yeniden dolduracak, kırmızı et üretimini artıracak. En kısa zamanda harekete geçilmezse, 2010-2016 döneminde 5 milyarı aşan miktarda döviz ödediğimiz damızlık, besilik, kasaplık ve et ithalatımız çok daha yüksek rakamlara ulaşır. Üreticimiz, karkas etin kilogramını 27 lira 57 kuruşa mal ediyor, ortalama 25 lira 69 kuruşa satıyor. Bazı yerlerde satış fiyatı 23 liraya kadar iniyor. Ortalamaya baktığımızda bile üreticimizin karkasta kilogram başına zararı 1 lira 88 kuruşu buluyor. Hayvan başına zarar da 495 lira 93 kuruşa ulaşıyor” diye konuştu.

    ET AÇIĞI 50 BİN TON�

    2017’nin ilk aylarında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Türkiye’nin 150 bin ton kırmızı et açığı olduğunu söylemişti. 150 bin ton kırmızı eti ithalat yoluyla kapatmak için ödenen ücret ise 1.5 milyar lirayı buluyor. Et üretiminin düşmesiyle birlikte Daniş’in söylemiş olduğu 150 bin tonluk kırmız et açığının ise daha da artacağı tahmin ediliyor.http://www.hurriyet.com.tr/bos-ahir-sendromu-zam-yolda-40644983



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hexedemical -- 15 Kasım 2017; 2:11:19 >







  • Sahtekar müteahhitçilere akıttiklari paralarin birazini hayvancilik yapan köylü ve yaylacilara verselerdi bugün bu duruma düşülmezdi..

    Egonomi çoh eyi diyen forumdaki akape yalakalik yapan troller birer inek alin köylerde hayvancilik yapin,ülkenizin hayvanciliğina katki yapin.

    Ne diyelim Allah daha beter etsin
  • Sahtekar müteahhitçilere akıttiklari paralarin birazini hayvancilik yapan köylü ve yaylacilara verselerdi bugün bu duruma düşülmezdi..

    Egonomi çoh eyi diyen forumdaki akape yalakalik yapan troller birer inek alin köylerde hayvancilik yapin,ülkenizin hayvanciliğina katki yapin.

    Ne diyelim Allah daha beter etsin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ama yol yabdılar köbrü yabdılar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cok güzel yazmış yalnız, kalemine sağlık.
  • hikaye,devlet bütün parasını köylüye akıtıyor 10 yıldır,yapmadığı yardım kalmadı,besicilerin kazanmadığı falan hikaye bilerek fiyatları yüksek tutuyorlar,en fakir köylü besicide şu an eski parayla 20 trilyondan az para yoktur.
    Hayvan yokmuş falan ,kriz varmış geçiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Malvolorne -- 15 Kasım 2017; 11:53:32 >
  • Mazot olmuş 5 TL keza gübre fiyatı olsun şu olsun bu olsun aşırı pahalandi artık millet neden hayvan baksınki

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • YA YETER ARTIK ZATEN AYDA 1 2 KERE ET YİYEBİLİYORDUK ONADA GÖZ DİKMESINLER. KASABA GİRMEK LÜKS OLDU ÜLKEDE

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hükümetin çözümü belli ithal ederler.Taşıma su.
  • Üreticiyle gerçekleri anlayamayız

    O bakış açısıyla fırıncılar odasıda zararına ekmek üretiyor. 1 çuval unun fiyatını blmesek haklısın diyeceğiz

    hayvan üreticileri et fiyatları düşmesin diye dişi hayvan kesip zararına danaları bakıp kestirmediler. Sonuçta DİNSİZİN HAKKINDAN İMANSIZ GELİYOR diyeceğiz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 15 Kasım 2017; 13:12:15 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çiftçilik yapanlardan gördüğüm kadarıyla iyi kar yapıyorlar. Ağlamaları boşa. Koyun besleyenler yem versem bile kurtarıyor dedi.
  • köylü gitti mi geri gelmez bir kere tarımdan hayvancılıktan vazgeçerse bu kişiler bir daha nah üretim yapabiliriz bu gerizekalılar ülkenin ocağına incir ağacı dikiyor
  • tavuk fiyatları ne alemde? takip eden var mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Malvolorne

    hikaye,devlet bütün parasını köylüye akıtıyor 10 yıldır,yapmadığı yardım kalmadı,besicilerin kazanmadığı falan hikaye bilerek fiyatları yüksek tutuyorlar,en fakir köylü besicide şu an eski parayla 20 trilyondan az para yoktur.
    Hayvan yokmuş falan ,kriz varmış geçiniz.

    İroniyse komik, ciddiyse utanç verici.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ver zammi ver zammi :) tek basima canli hayvan ithal edebiliyom mu acaba misal avustralyadan buyuk bas alicam 2 tane gelcem burda kescem :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Malvolorne

    hikaye,devlet bütün parasını köylüye akıtıyor 10 yıldır,yapmadığı yardım kalmadı,besicilerin kazanmadığı falan hikaye bilerek fiyatları yüksek tutuyorlar,en fakir köylü besicide şu an eski parayla 20 trilyondan az para yoktur.
    Hayvan yokmuş falan ,kriz varmış geçiniz.

    Arkadasim , otomobil forumunda da boylesin. Yani degisik degisik yorumlarin var.

    Ciddiysen , sana acıyorum. Acınacak haldesin. Ciddiyim. Az kitap falan oku. Sacmaliyorsin. En hafif tabirle sacmaliyorsun akil disi mantik disi konusuyorsun.

    Ha ironi yapiyorsan , yapma. Komik degil. Cunku dediklerin cok sacma.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Simdi gelicek abi bir kac ak troll

    Ciftci tembel yea

    Ulkenin insani tembel yea hayvancilik yapmamak icin sehirlere gocuyor.

    Kardesim niye gocuyor?

    Niye bu adam köyde kalmiyor dusundun mu ?

    Koyler bok icinde oldugundan olabilir mi ?

    Dogru duzgun interneti suyu olmasigindan , elektrigi kesildiginden olabilir mi ?

    Adam akilli okulu olmadığından olabilir mi ?

    Ben yazin az cok harclik cikarmak icin Düzce'de fındık topladim. Kendim sahit oldum.

    Koyde cop tenekesi yok . Belediye arac cikartamadigi icin teneke de koymamislar 😁yol kenarlari copluk icinde. Koyde internet bile yok dogru duzgun. Haftada 2 3 defa saatlik elektrik kesiliyordu.

    Ha simdi soyleyin. Kim niye ciftcilik yapsin ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • şu anda üreten ve emeğinin karşılığını alan her vatandaş istenmeyen durumdadır. çünkü sorgulayabileceği bir argümanı olacaktır.
    bu nedenle köyde yaşam şansı kalmamış ancak şehirde üç kuruş paraya sömürülecek günde 12 saat sorgusuz sualsiz asgari ücretle çalışacak bireylere ihtiyaç var.
    eğitim sistemindeki tüm politika bu yönde işlemektedir. bununla birlikte aracılık, komisyonculuk, taşeronluk vb. emeği az kazancı çok gözüken meslekler geçer akçe olmuştur.
    köylerde eğer tulum oy çıkmışsa kömür, makarna, bulgur yardımı yapılıyor. mesela bizim köy orman köyü olduğu halde kömür yardımı alıyor. kötü koktuğu ve pislik yaptığı için çoğu kişi yakmıyor. götürüp şehirdeki,ilçedeki memurlara satıyor. orman köylerinde ihtiyaç odunu zaten ogm tarafından yıllardır dağıtılır. herkes de onu kullanır.




  • Geçen gün haberlerde gördüm adamlar etleri vücuduna sarmış ülkeye kaçak sokmaya çalışıyorlar düşünün artık ne hale geldik
  • 10 yıl önce bizim köyde insandan geçilmiyordu.Hatta çeşmeye su doldurmaya gittiğimizde sıra bekliyorduk . Köy halkı bir olup 5 tane çeşme yapmıştı. Daha rahat su dolduruyorduk.

    Camiden içeri giremiyorduk kalabalıktan . Kahvede yer yoktu . Her yer insandı.Herkes bahçesinde ektiğini biçip pazarda satıyordu.Akşam namazından sonra herkes evindeydi.Sabah herkes uyandığında kalkıp kendi işlerini yapıyordu.PATRON yoktu başlarında.Çocuklar için ilkokul yapılmıştı 1 den 5 e kadar sonrası taşımacılıkla 25 dakika mesafedeki okula gidiyordu.



    Ama şuan...Çeşmeler kurudu , cami ıssız , sokaklar boş ,tarlalar ot diken bağladı ,kahve kapandı okuldan eser yok .40-45 yaşlı köylü kaldı kala kala.

    Herkes İstanbul , Tekirdağ , Bursa ve İzmitte..Sanayinin olduğu yerlere göçtüler.

    Bir tanıdık abimi aradım işteyim ararım dedi akşam 10 buçukta arayıp daha yeni çıktım mesaiyeye kalıyoruz 1 aydır dedi.Zamanında köyün çobanı hayvanları güdüp akşam ezanında evde olurdu kendisi.Ama şimdi yatsıda bile evde olamıyor.Önceden akşam yemeğinde kırmızı et eksik olmazdı sofralarında.Asgari ücretle zar zor geçiniyoruz dedi.İçim parçalandı.



    KÖYLER YOK OLUYOR.

    BETONLAŞIYORUZ.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.