Şimdi Ara

İSVEÇ / SWEDEN | Yaşam | Fiyatlar | Herşey Bu Başlıkta.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
5
Favori
10.345
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet Arkadaşlar 8 yıldır İsveçte yaşıyorum aslen İstanbul / Kadıköylüyüm. Forumda sıkça İskandinav ülkeleri hakkında sorular ve yanlış aktarımlar görüyorum. Hem bunları düzeltmek adına hemde buradaki hayatın aslında Türkiye ile arasındaki farklılıkları göstermek için bu başlığı açma kararı aldım. Yeni evliyim zaten eşimle beraber bir kaç video cekiyoruz günde bunları youtube dan yayınlıyoruz genelde eşim yapıyor demeliyim daha çok kanalı daha çok yeni ama içerik oluşmaya başladi başlığın ilerleyen konularında bahsettiğim yerlerle ilgili videolarıda kanalda bulabilirsiniz. Abone olmayı unutmayın Bu arada part part yazicam yazıları her gün farklı şeylere değinicem elinden geldiğince sizlerle paylaşıcam.

    Solakbaliklar

    Zaman içinde dolduracağım. Ancak forumda gördüğüm kadarıyla genelde insanlar market fiyatlarını ve araba fiyatlarını öğrenmek istiyor nedense :) Sanki bütün ülkeyi araba ve market fiyatlarından karışılaştırıyorlar neyse şimdi söyle başlayalım:

    PART 1 | 12.11.2017

    Memleketin Adı İsveç İskandinavya ülkeleri arasında en büyük yüz ölcümüne sahip ülke 3,425,804 m2 büyüklüğünde.

    Bayrağı:
    İSVEÇ / SWEDEN | Yaşam | Fiyatlar | Herşey Bu Başlıkta.

    Kızları
    İSVEÇ / SWEDEN | Yaşam | Fiyatlar | Herşey Bu Başlıkta.

    Kimsenin pek bilmediği Alkol Monopol sistemin BABASI Systembolaget=) Bir nevi TEKEL
    İSVEÇ / SWEDEN | Yaşam | Fiyatlar | Herşey Bu Başlıkta.
    %3.5 üstü alkol seviyesine sahip olan her içecek burada satılmak zorunda yasa gereği evde ürettiğiniz alkolu bile satamazsiniz. Universitede dersini görmüştüm 1 ay alkol yasası diye İsveçte çok katı kuralları var
    Acılış saatleri sehirden sehre değişiyor ama en geç 19.00 da kapanıyor sabah 10 da acılıyor. Cumartesi günleri 15.00 da kapanır ve Pazar günleri bütün ülkedeki Systemler kapalıdır. Alkol satışı yoktur. O yüzden hele pazar günü özel bi güne denk geliyorsa dolar taşar bu dükkanlar :) Ben sık sık giderim yaşım 30 olmasına rağmen her gittiğimde kimlik soruyorlar hiç şaşmıyor
    Bizim daha güneyimizde oturan tipler mesela Danimarkaya veya Almanyaya gemiyle geçip doldurup geliyorlar alkolleri :) Ama sınırda polis var biz bile denk geldik arabayla geçerken kontrol ediyorlar kişi başı en fazla 1 kasa bira veya 4L yüksek alkollu sokma hakkın var. Fazla sokmaya çalısanlar enseleniyor genelde. Bence cok güzel bir sistem yani bu sistemin olmadığı dönemleri öğrenmiştik gene Universitede Alkolism yüzünden suç oranı tavan tecavüz oranı tavan hastalık oranı tavan yapmış hep 1955 de cıktıktan sonra hep düşmüş tabi oranlar Tecavüz hariç mlsf avrupada hala en yüksek tecavüz orani İsveçte cezasida çok düşük 1 yıl hapis cezasi var ondada yani internetin var günde 3 oğün yemek kendi hücren fln filan var krallar gibi yatip cıktım diyen tipler tanıdım.


    Ve en iyi bilindik markaları hepimizin bildigi üzere IKEA H&M VOLVO gibi..
    İSVEÇ / SWEDEN | Yaşam | Fiyatlar | Herşey Bu Başlıkta.

    Para birimi SWEDISH KRONA Yani İsveç Kronu | 2017 Haziran ayında değişti paraları tamamen birazcık Euroya benzetmeye çalıştılar boyut olarak. Ancak hala 0 atmış durumda değiller o yüzden buraya ilk gelenlerin biraz kafasi karışıyor.
    100Kr = 10 Euro gibi düşünün diyorum bende ancak iş Türk lirasiyla karşılaştırmaya geldiğinde birazcık değişiyor. 10 Lira = 21 Kr civari birşey ediyor 21 Kr da buradaki 2L kola fiyati diyebilirim.
    İSVEÇ / SWEDEN | Yaşam | Fiyatlar | Herşey Bu Başlıkta.

    8 Yıl içinde 3 tane Şehir değiştirdim İlk olarak kuzeyde Umeå olarak bilinen bir şehirde okumak için 4 yıl yaşadım. -40 hava derecesi 6 ay gündüz 6 ay gece ve kuzey ışıklariyla geçti yıllarım. Daha sonra yeter diyip okul bittikten sonra Stockholme yerleştim tabi bu arada Stockholmdan ev bulmak imkansız olduğu için 1 saat mesafede bir köyde villanın bir odasını tuttum verdiğim kira 2015 yılında 4000 Kr (1800Tl) du internet elektrik dahil. Daha sonra Türkiyeye döndüm 1 sene Türkiyede kaldıktan sonra tekrardan İsveçe gelip bu sefer daha ılıman olan West cost yani Batı kıyısında olan Göteborg a yerleştim. Bence İsveçin en yaşanabilir şehri yazları İzmir gibi kışları Anakara.

    Ülke Ekonomisinden biraz bahsetmek gerekirse..
    Ülkede en düşük maaş 14000kr aylık buda 1400 euro veya 6000 TL ediyor. Aşağıdaki sitede İsveçin bölgelerine göre % kesim ne kadar maaş aldığını görebilirsiniz.
    Şimdi ancak şunu göz önünde bulundurmanız lazım. Normal bir insanın aldığı maaş 26.000 kr civari yani 2600 euro yani 11.000 TL civari. Devlet bana diyor ki Sen Göteborg da yaşıyorsun bana şukadar % olarak vergi vericeksin diyor küt kesiyor maaşından her ay %32 civari bir miktar. İlerleyen zamanlarda size buraya maaş bodrumuda koyarım söyleki benim aldığım maaş bürüt 30.000kr sa benim elime gelen genelde 26.000 civari oluyor yanı devlet benden her ay 4000kr 1800tl vergi kesiyor.

    http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Barnflicka-1195

    Neden bu kadar yüksek vergi?

    Aslında 8 yıl boyunca hep zannederdimki çok iyi yapıyorlar kesip hastane bedava yollar güzel cevre güzel fln diyordum ancak. Büyük şehirlerde mslf okadarda durumlar iyi değil bukadar vergi nereye gidiyor muhtemelen projelere alt yapı calışmalarına belediyelere vs vs ancak hastane hizmetlerinin bukadar kötü olduğu bir ülkeye bukadar tax fazla. Ayriyetten zaten hastaneler ücretsiz değil. Bişi geldimi başınıza hastaneye kaldırılmanız gerekti diyelim ki benim başıma geldi oradan biliyorum. İsveçin en iyi bilinen 3. hastanesinde acilde omur iliğimdeki çatlakla 6 saat sandalye üzerinde rontgen sırası bekledim. Başka bi seferde iş gereği pis bir deliği temizlemem gerekiyordu elimdeki yaradan vucuda mikrop girip baya ciddi bir hastalığa sebep olmuştu hastanede 4 gün bilincsiz yattım 4. gün uyandığımda bana dedilerki vucuddaki mikrobun ne olduğunu tespit edemediğimiz için sana antibiotik veremedik ama ben 38c ateşle fln yatıyorum en sonunda 5. gün bana genel bi antibiotik verdiler bi anda ayağa zıpladım yanı o derece iyi geldi ama o 6 gün neler cektim bi ben bilirim. Herneyse yani hastane hizmetleri çok iyi değil bu zaten bu ülkeye gelip sağlık sorunu yaşayan bütün insanların ortak düşüncesi genel bir konu herkesin bildiği. Ancak bunu İsveçliler söyle görüyor kişi kendısının dokturudur kendine bakıcan kardeşim dio haklılarda..



    Şimdi biraz daha ekonomiye dönersek forumda Almanya ile ilgili genel bir düşünce var ne kadar ucuz fln diye bahsediyorlar. Bende İsveçi Almanya ile karşılaştırıcam.
    Bu arada Almanyayı severim her sene christmas market lere giderim gezmediğim şehri kalmadı 3 sefer interrail yaptım vs vs çok iyi bildigim bir ülke hatta 1 sene Berlinde yaşadım severim yani.

    Şimdi Karşılaştırma yapıcağım şeyler suanlık gıda ve giyim fiyatıları olacak ilerleyen zamanda burda bu kadar Almanyada bukadarmış gibi şeylerde yaparız.

    İsveç Almanya
    € Euro
    Mc Donalds menu İsveç 7.69 € Euro Almanya 7.00 € Euro
    Bira 0.5l İsveç 6.15 € Euro Almanya 3.0 € Euro
    Ekmek İsveç 2.22 € Euro Almanya 1.20 € Euro
    1KG Kırmızı et İsveç 17 € Euro Almanya 10 € Euro
    Levis Jean İsveç 105 € Euro Almanya 77 € Euro

    Diye gidiyor İsveçte genelde alım gücü yüksek maaşlar yüksek diye görülüyor bu bence 2009 yıllarında fln böyleydi ancak aradan 9 yıl geçicek neredeyse denge bence biraz bozuldu ben mesela calışan biri olarak taze somon alamıyorum çok pahalı dondurulmuşta tüketmiyorum tabiki. Meyve sebze sürekli Hollanda veya İspanyadan bazilarının tadları cok güzel ama bazıları kötü mesela suan mandalina mevsimi ama güzel daha yiğemedik :) Demem oki aslında burası pahalı bir ülke insanların alışkanlıklarida bunun üzerine kurulmuş canları sıkılınca alışverise giden tipler değiller genelde ihtiyacları kadar alıp listesiyle markete gelip cıkan tipler. Tabi bu bir genelleme gözlemlerimden dolayı belki farklısını yapanda vardir illaki.

    Şunu demek istiyorum KAZANDIĞIM PARA YETMIYOR KARDEŞİM


    Bu arada sizlere genelde Göteborgdan bahsedicem.

    İSVEÇ / SWEDEN | Yaşam | Fiyatlar | Herşey Bu Başlıkta.

    Bence batının en güzel sehri İskandinavya da neden derseniz nufus olarak düşük ama bulunduğu bölge çok geniş.
    Şehrin populasyonu 500 bine yakın. İsveçin 2. en büyük sehri ve eğlence sehri olarak bilinir. Nitekim Liseberg ve kuzey avrupanın en büyük alışveriş merkezi buradadır.
    Liseberg ile ilgili video kanalda var zaten orada anlattık oradan izleyebilirsiniz. Bu Alışveriş merkezleri genelde Kuzey ülkelerinde olmayan birşey bende ilk buraya geldiğimde çok yadırgadim düşünsenize alışveris merkezi yok :) ama olması güzel olmuş neden derseniz e soğuk ülke iyi oluyor sıcakta geziyorsun

    Bölüm 2 13.11.2017

    Evet 2. Bölümün konularından olan ev kiları ile ilgili konuşucağım,
    Suan oturduğum ev resimde görüldüğü üzere bir ev 65m2 civarinda 2 katlı, bodrumu var bir de giriş katı salon mutfak üst kat yatak ve hobi odasi bodrumda çamaşır hane ve ev kadar bi depolama alanı mevcut. Kiranin içinde internet su ve elektrik yok 7.000kr veriyorum yani 3200 TL civari bunun dışında internete 20mbit 230 TL elektrik en kötüsü kışları en az 1500kr yazları 1000 civari geliyor çünki ısınmayı elektrikle sağlıyoruz. Suda her 3 ayda bir 300 lira civari birşey geliyor su ucuz ülkede :)
    Bu evi bulmak için biraz uğraştım ama benim için büyük şans oldu hemen hallettik kontratı ev sahibi sağolsun iyi biri çıktı.
    Evi kiralamak için gösterdiğim belgeler de şunlar:
    Maaş Bodrusu
    Kredi geçmişim
    Önceki ev sahibinden referans ( kirayi zamanında yatırdım diye kendisi arayip soruyor ki sormuşta numarasını vermiştim ona )
    İsveç vatandaşlık numaram
    Ikametgah belgesi
    Adli sicil kaydım

    Bu belgeleri adama sunduktan sonra adamın güvenini aldık tabiki herşey yolundaydı ertesi gün eve gidip kontratı imzaladık. Evin bahçesi cok geniş olduğu için mesela cim kesme olaylarını anlattı her 2 hafta bir kesmem gerektiğini ve belli bir cm in üzerinde olmaması gerektiğini aksi takdirde komşular mahallenin peyzajını bozarsam sikayet ediolarmış belediye zorla cim kesme ve peyzaj ustası getiriyormuş evine parasınıda sana yolluyormuş allah bilir ne kadar Ev bu arada merkeze çok yakın arkasından tren yolu geçiyor bazen yük trenleri geçerken ufak depremler yaşıyoruz.
    İSVEÇ / SWEDEN | Yaşam | Fiyatlar | Herşey Bu Başlıkta.

    Şimdi bu evi aldık evet bide bunun bahçe bakımı var. Dediğim gibi her 2 hafta bir çimleri kesıyoruz tamamda. Bunun bide ağaç calı cırpı taş bakımı var. Çok zor işler.. Bizim gibi şehir insanına hele işkence gibi ama zevkli tabiki. Mesela sonbahar geldi tam bir eziyet. Bahçenin etrafi alttaki fotoda pek gözükmüyor ama ağaçlık ya arkadaş o yapraklar ne büyük sıkıntı toplaması.. Yan bahçenin suyu kuru ortak ağaçların hepsinin yapraği bizim bahçeye düşüyor tam eziyet. Yaprakları topliyim derken yerdeki çakıllar azalıyor fln neyse zor iş. Bu bahçe bakım işleri için bi kaç kürek, balta, makas aldık maliyetleri gerçekten çok yüksek isveçte türkiyede bi bahçe makası ne kadar bilmiyorum ama ben buradakine 100 euro verdim en ucuzu oda 450 lira civari. Şimdi arada bir postayada ilan geliyor bahçenize bakalım vs vs diye. Sonradan uyandım adamlar haftalık 200 euroya bahçene bakıyorlar. Buradaki çoğu komşuya koymaz bence ama bize çok fazla geldi.

    Fiziksel işci demiştim biraz onlardanda bahsedeyim. Bu Fiziksel işciler birazcık kurnaz genelde hepsi romanya,arnavutluk,polonyadan fln geliyor.Bana diyorki evinin duvarımı cürüdü fiyatım günlük bu diyor. Yapıcağı 2 tahta çakıp vernikleyip boyicak ustunu. Bunu 2 günde bitiriyor 2 m2 lik bir alan için şaka gibi :) Günlük de senden 50-70 euro civari bir para istiyor. Tam soyguncu tipler inanamazsınız o yüzden isveçte genelde herkes kendi işini hallediyor diyebilirim yaşlılar hariç

    @alisinasyon isimli arkadaş mesela Türklere yaklaşımı nedir yazmış hemen cevap vereyim.
    Ben bu ülkeye ilk geldiğimde çok iyiydi heleki Kuzeyde aa Türkmüsün ne işin var burada ne güzel napiyorsun fln diye sorarlardı hep. Tabi zaman geçtikce bu göçler başladıkca Iraq,Afganistan,Suriye fln bizi bi ara 2013 yılları arasında aynı kefeye koymaya çalıştılar paso aptal saptal şeyler görüyordum okuyordum gazetelerde bi anda tavırları değişti neden çünki gelen göçmenler bütün yasa bosluklarını kullanıp her türlü kata kulli işleri yaptılar burada. Zamanında buraya gelen Türkler gibi nufus cüzdanını ehliyet diye yutturmuslar 1970 lerde :) Konya kulu insanları. Herneyse işte bu göç olayları baktılar devam ediyorr bütün yasaları değiştirdiler. Ben buraya ilk geldiğimde bana vatandaslık numarasını 1 günde verdiler şimdi 90 günde anca cıkıyor. Banka hesabımı türk pasaportumla açtırmıştım. Şimdi vatandaslık numaran varsa bile 50 tane soru soruyorlar neden acıyorsun diye. Bunları hep gelen yeni Türklerden duyuyoruz.. Sonra tabi bu son yıllarda dediler Türkler farklı insanlar farkına vardılar sonunda bizi biraz ayırmaya başladılar bu Ortadoğululardan. Hertürlü büyük sehirlerde bakış açıları çok iyi değil ama kötüde degil yani ben Türküm diye kötü bir muamele hiç görmedim. Turist olarak gelirseniz bi problem yok ama.


    Şimdi yeme içmeden bahsedicektim dışarıda çok alakasız olur diye onu bir ertesi güne yazmaya karar verdim.

    Bölüm 3 14.11.2017 - 16.11.2017

    Isten gucten yazamadim bir kaç gündür.
    Şimdi en son 3 dışarı cıkmamızı anlatıyım.
    Ülkede dışarıda yemek yemek pahalı birader.. Nereye gidersen git nerde yersen ye vericeğin en düşük hesap 50 euro tek kişi.. Oda en düşüğü şimdi gurbetteki kebapcıları aşşalamak gibi bir niyetim yok ancak söyle söyliyim kebapcılar bu ülkelerin taban populasyonunu besler o yüzden genelde ucuz olması beklenir oralarda patates kızartması üstüne kebap ve sos yemek için bile vericeğiniz para 15euro tabi burada biz normal kesim gibi dısarı çıktığımızda yediğimiz şeyler biraz daha farklı. Bizim gittiğimiz mekanlar genelde isveç ve karısık avrupalıların gittiği mekanlar öyle sosyatik fln da değil ben genelde hamburger yiyorum dısarı çıktığımızda çok sevdiğim için benim hanımda daha cok hafif şeyler ve 1 şişe sarapla beraber verdiğimiz bu güne kadar en düşük hesap 165 euro civari birşeydi. Genelde bu ülkede mekanlarda alkol içmek çok pahalı bu yukarıda bahsettiğim TEKEL den 7 euroya satılan bir şişe sarap mekanda en azından 23 euro civarina gidiyor. Neden mi çüki bu ülkede alkol satma ruhsatı almak için adamın düdüğünü öttürüyorlarda ondan Bu işte doğal olarak bize yani populasyona yansıyor. Ben zamanında bu ülkede öğrenciyken 2 euroya bira içerdim mekanda ve cok pahalı derdim artık öğrenci olmadiğimiz içinde gidip salaş publarda içip yemiyoruz bu yuzende tabiki geçmişe göre pahalı geliyor ama insanların seviyesi veya kalitesi ne derseniz diyin böyle artıyor..
    Burada genelde bir mekana gittiğinizde menuler başlangıçlardan tatlılara kadar uzanan şekilde Türkiye deki gibidir. Ancak içerikler biraz daha değişik. İsveçin kendi mutfağı var ve baya güzel şeyleri var balıktan tutun domuz, geyik , tavşan etine kadar bir çok yelpazede çok lezzetli yemekleri var. Bu ulkede aşcı olarak çalıştığım için biliyorum nekadar iyi olduklarını ama genelde Türk mutfağı kadar geniş bir ürün yelpazeleri yok mslf. Genelde en çok tüketilen şey 1. olarak tereyağ ve 2. olarak patates ülkede bu ikisinin olmadğı tabak neredeyse yok. Sıvı yağlı birşey bulamazsınız cok zor. Zeytinyağı fiyatları ve kullanım biçimleri anca salatada zaten pek anlamazlar çoğrafi olarak haklılarda. Adamlar zeytin yağını ne yapsın :)
    Bizim şimdi gittiğimiz bir mekanı örneklendiricem size. Olsson vin ( yanı şarap evi ) diye bir yere gittik. Gayet güzel zaten önceden gitmek istediğimiz bir yerdi. İçeri girip siparisinizi kasada veriyorsunuz ve dısarıda istediğiniz yere oturuyorsunuz siparisleriniz masaya geliyor. Çok ilginç daha önce denemediğimiz bir yeni dünya sarabı söyledik genelde kasiyerlerin tavsiyelerine pek güvenmediğim için tadarak aldım. Yanınada Beef tartar yani çiğ kıyma ve garnetür ve ortayada soğuk et ve peynir tabağı soyledik. Bu 3 üne verdiğimiz para 275 euro idi. Pahalı bi mekan evet ama değdi. Hesabın 3/2 si zaten alkol fiyati daha öncede konustuğum gibi. Alkol bu memlekette çok pahalı. Dışarıda mekanda iceceğiniz bir Pilsener veya Lager bira 9 eurodan başlıyor. Ben Almanyada 1.5 euro ya Erdinger içiyordum. yani Türkiyede fiyatlar pahalı çok vergi var diye üzülmeyin.
    İSVEÇ / SWEDEN | Yaşam | Fiyatlar | Herşey Bu Başlıkta.
    İSVEÇ / SWEDEN | Yaşam | Fiyatlar | Herşey Bu Başlıkta.


    @berker243 Çok şanslısın eşim yüksek lisans yapıyor bütün aşamaları beraber yaptık adım adım anlatırım bir dahakı yazımda. Evliliği Türkiyede yaptık. Youtube kanalında videosu var hatta :)

    Birdahaki yaziya kadar hoşcakalın 2 gün içinde yazmaya calışıcam



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zodd -- 16 Kasım 2017; 22:58:23 >







  • devamını bekliyoruz
  • Ülke fena durmuyor, takip edelim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • East coast mu west coast mu anlamadım ben?

    İSVEÇ / SWEDEN | Yaşam | Fiyatlar | Herşey Bu Başlıkta.
  • E doğal olarak yazım hataları oluyor eng-tur karıştırınca. Teşekkürler düzelttim
  • İsveçlilerin Türklere daha doğrusu yabancıları bakış açıları nasıldır ?
  • Güncellendi bu günün konuları eklendi

    @Alisinasyon isimli arkadaşın sorusu cevaplandı.
  • Beklemedeyiz hocam ellerine saglik.

    2 sorum olucakti: yuksek lisans konusuna deginir misin birde evliligi ordan mi yaptin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkürler hocam, güzel konu ve anlatım olmuş ;)
  • Emek verilmiş bir konu, Devamını bekliyoruz, teşekkürler.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir yazı daha ekledim
    @berker243 isimli arkadaşın sorusu yanıtlandı
  • Hedestad a gittin mi hocam
  • Merakla beklemedeyim hocam 😄



    Konuyu cok guzel anlatiyorsun boyle okurken zevk aliyorum. Sebebi gecen yaz baktigim gitmeyi dusundugum soguk dunya ulkesi olsa gerek.



    Youtube kanalina daha bakmaya firsat olmadi insallah bakicam o durumada.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bericdondarrion

    Hedestad a gittin mi hocam

    Hayır hiç gitmedim. Genelde gezmeye gittiğim yerlerde daha çok populer sehirler oluyor :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: zodd


    quote:

    Orijinalden alıntı: bericdondarrion

    Hedestad a gittin mi hocam

    Hayır hiç gitmedim. Genelde gezmeye gittiğim yerlerde daha çok populer sehirler oluyor :)

    bana msj atmışsın hocam dönemedim kusura bakma,banlıydım 15 gün :)

    konu çok iyi, yeni bilgiler bekliyoruz ;)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.