Şimdi Ara

Türkiye Ekonomisi neden likidite krizine girecek, ekonomi çökecek? Gelin anlatıyorum..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
879
Cevap
59
Favori
54.611
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
461 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Eskiden beri yazılarımı okuyanlar darbe girişimi öncesinden önce aşağıda yazdığım yazıyı kesinlikle hatırlayacaklardır.

    " Türkiye Ekonomisine 2 dalga vuracak, birinci dalga dünya ekonomisinin toparlanması ve FED'in faiz artışı hızlanması ile başlayacak. Bunu borçlanarak erteleyeceğiz(KGF ile) Fakat Avrupa Birliği ve başta Japonya Ekonomisi toparlanınca (bunun işareti şöyle alabilirsiniz: AB Merkez Bankası sonrasında Japonya Merkez Bankası tahvil alımını durdurunca yani piyasaya para pompalamayı bırakınca)

    Kısacası ne zaman çökecek sorusunun cevabını kabaca; Japonya da piyasaya para vermeyi kesince diyebiliriz. Tabi ki bunu ekstra olaylar öteleyebilir ya da geri çekebilir. Mesela savaş geri çeker ya da Merkez Bankamızın faizleri yukarı çekmesi öteleyebilir, hatta bu krizin üstesinden gelebilir. Ama bunun olması için önümüzdeki 3-4 yıl MB'nin piyasayı %16-18 arası bir faiz ile fonlaması gerekir. Ve siyasi kanadında bilimsel araştırmaları destekleyecek ve yüksek teknolojili üretimleri destekleyecek politikaları uygulaması gerekecek. Bunu şuana kadar Ak Parti hiç yapmadığı için ihtimal dışı görüyorum bu yüzden çökeceğini düşünüyorum.

    Zaten paramız inanılmaz değer kaybetti herşeyi çok pahalıya alıyoruz.

    Piyasada herşeyin fiyatı çok şişti. Ev, araba vs. Az önce markette Eker Kaymak indirimli 9.90tl'ye gördüm ben aynısını geçen sene yarı fiyatından ucuza alıyordum 4.95tl civarında.

    Biz şuanda bu borçları fiyatlar hep artarak devam edecek ve ileride evimizi, arabamızı daha pahalıya satıp borçları kapatırız iç güdüsü ile hareket ederek hep borçlandık. Evi aldık 250 bin'e 5 yılda 500 bin olur varsa borcumuz evi satar kapatırız dedik. İleride Merkez Bankaları bu paraları piyasalardan çekmeye başlayınca şişen fiyatlar artmaya değil düşmeye başlayacak. Böyle olunca borçlar çevrilememeye başlayacak ve bir likidite krizi olacak diye düşünüyorum.

    Umarım bu hipotezim-varsayımım yanlış çıkar ve herşey güzel olur. Fakat görünen köy çoğunlukla kılavuz istemiyor.

    Ha diyeceksiniz ki? Piyasada para kalmazsa Merkez Bankası para basar diğer Merkez Bankaları gibi piyasaya para verir ekonominin çarkları döner. OLMAZ! ABD, AB ve Japonya ülkelerin de enflasyon yaratmak için para bastılar çünkü enflasyon sıfırdı. Biz ise dünyada enflasyon olmamasına rağmen yüksek enflasyon ile boğuşuyoruz.

    Biz para basarsak öyle bir durumda, Venezüela gibi oluruz enflasyon nerelere gelir Allah bilir.







  • 2019 sonrası. Erdoğan işini biliyor.

    Refarandumda Avrupa Birliği Refarandumuda yapacağız, İdamda gelicek diye diye oyaladı.

    Nerde???

    Şimdi AB diye yine tutturmaya başladılar. Ekonomi sıkıntıda çünkü. Ve bu tamamen kendi suçları. O kadar para yolsuzluğa,israfa giderse olacağı bu. Yerli kurum kalmadı devlette. Limanlar,Şirketler,Hazine arazileri hepsi üç kuruşa gitti.

    Bazılarının dillendirdiği gibi "Ekonomik darbe" diye birşey yok. Ekonomiyi bu hale getirenler diye birşey var.

    Absiz 19'a kadar devalüasyonsuz gidemeyecekler çünkü. 19'dan sonra ver elini Ekonomik Buhran.
    Evet benim dediğim bu paraların piyasalara pompalanmasının durmasının en az 2-3 senesi var sonra işler sarpa saracak.

    2018 başından, en geç bahar aylarının sonunda başlayacak olan KGF kredilerinin ödenmesindeki sıkıntılar da ekonomiyi ve dolar/euro kurlarını zorlayacak.

    Sonra dolar ve euro yükselince enflasyon artacak, enflasyon artınca faizler artacak, faizler yükseldikçe ekonomi durgunlaşacak ve kendi kendini likidite krizine sokacak.
    Kardeş güzel yazıyorsun mantıklı yazıyorsun ama ben sana başka bir pencere açmak istiyorum.



    Ülkelerin gelişiminde acaba şu an devlet mi etkili özel sektör mü?



    Misal Apple ı abd devleti mi çıkartıyor

    Ya da lg yi kore devleti mi

    Veya dacia yı çekya mı?



    Anlatmak istediğim şu. Devlet ekonomide belirleyici faktör değildir. Yatırımı devlet yapmaz. Fabrika kurmaz. Kurmamalıdır da. Çağdaş dünya dediğiniz düzende de bu böyledir. Ha Çin gibi sosyalist bir ülke olsak olabilir



    Devletin yapacağı iş bellidir. Destek verir teşvik verir altyapısını hazırlar. Her türlü desteği verir. Gerisi özel sektörün işidir.



    Bak daha açık olsun diye şu örneği vereceğim



    Tayyip Erdoğan yerli otomobil için kaç senedir şirketleri heveslendirmek için her yolu denedi. Teşvik destek vergi muafiyeti beleş arazi yapın da ne İstiyorsanız devlet emrinize amade demedi mi?



    Peki bizim yıllardır 3 tane teneke yapıp bir dünya markasıyız diyen büyük holdingler ne yaptı? Yeri gelince fiat için egea yı tasarlayan connecti yapan mühendisleri olan büyük? Holdingler ne yaptı?



    Devlet enerji yatırımları için her türlü desteği verirken hangi büyük? Holdingimiz yatırım için kılını kığırdattı?



    Baktı devlet olmayacak kendisi el atmaya başladı.



    2016 da 950 bin adet taşıt satılmış Türkiye de. Bunun 138 bini wolksvagen.



    İşte bizim sıkıntımız bu. Biz sadece kendi arabamız olsa milyarlarca euro doların ülkemizde kalmasını sağlayacağız.



    Ha likidite problemimiz elbette olacak. Hatta daha kötü günler de gelebilir.çünlü üreten yok. Yatırım yapan yok. Çünkü zamanında beslenip büyütülen şirketler vatansever değil. İçlerinde vatansever olanları da zaten gökdelenler de katlettiler.



    Ha ben şunu diyeyim. Yerli otomobil yerli motor benzeri ve tabi chip üretimi gibi daha yüksel teknoloji gerektiren yatırımlar zaman ister. Heleki özel sektörün bizimki gibi ülkeler için daha zor.



    Özetle her şeyi devlet yqpmaz. Her şeyi devletten bekleyen toplum armut piş ağzıma düş misali düşüncede olan tembel teneke toplumlardır.



    Şu günleri hayırlısıyla atlatırsak önümüz aydınlık Allah'ın izniyle
    Toplumda bile suç bulup tembellik ile itham edip bir tek 15 yıldır bütün ve tek gücü elinde bulunduran bir dönem bile gücünü başka hiç bir parti ile paylaşmak zorunda kalmamış hep tek parti seçilmiş hükümette hiç noksanlık hatalı uygulama bulamama cidden takdire şayen. Siyaset ile vs zerre ilgilenmeyen futbol ile oylanan sıradan bir vatandaş idim ta ki bir pc hayali ile tüm yaz çalışana kadar şimdi senin toz konduranadığın hükümetin politik tutarsızlıkları ve sıfır dost ülke yaklaşımı yüzünden 2 ay önce 3k ise bir ürünün fiyatı şimdi 5k yerli alternatife yöneleyim diyorum üreten kaliteli firma var mı? Yok! Yerlisi de zaten iç parçaları dışardan getirip sadece montajı burada yaptığı için yükseltmiş fiyatı seviyeler artık sıradan bir Amerikalının yarım maaş ücreti ile alabileceği bir ekran kartlı laptopun bizim ancak ultra lüks iş yerlerinde çalışan dolgun maaşlı insanların alabileceği seviyede yahu giriş seviyesinde sayılacak kart 1050ti 5 bin tl BEŞ BEŞ! tabi bunlar sizler için bir anlam ifade etmiyor sanırım yarın çıkarlar hayali bir düşman üzerinden kendi tabanını gaz getirecek üç beş gıdıklayıcı bağırmalı söylem yaparlar tabanı gaza gelir seninleyiz reyiz böyleyiz reyiz ne oldu hop taban sloganlar dünyasına döndü kendini tüm ülkelerin kıskandığı herkesin önünde diz çöktüğü bir ülkede yaşıyormuş gibi hissetti reiste dünya lideri of haydi boşverelim tüm olanları insanlar eğlenemesin hayallerine ulaşamasın DÜNYANIN başka yerinde herkesin ulaştığı şeyler bu ülke vatandaşı için kedinin baktığı ciğer kadar imkansız olsun taş çatlasa 2 bin 3 bin tl ye satılması gereken DÜNYANIN her yerinde alım gücü zor olmayan iPhone bu ülkede ki düşük alım gücü yüzünden zengin işi olsun TRT vergisi gibi abuk subuk vergiler ile fiyatı sanki zaten alınabilirmiş gibi daha da yükseğe çıksın bu böyle uzar gider benim aklım bunlara yetiyor öyle çok derin siyaset işinden filan anlamam ilgilenmiyorum da ama benim alım gücümü düşüren hayallerime ulaşmamı zorlaştıran partiye ben oy filan vermem suçu da ilk onda ararım yok insanlar tembilmiş vs hikaye suçlu 15 koca senedir gücü tek başına elinde bulunduranlarda gerçi 15 den fazla koca senedir de İstanbul muhafazakar sağ görüşlü kişilerin elinde olduğu halde aynı partinin bakanı utanmadan İstanbul’a CHP ihanet etmiştir diyebiliyor senelerdir güç sizde ben bu yüzden ekonomiye zerre etki edemeyecek partilere kızmam bizzat yetki alan partiye kızarım yetki alıyorsan oy verende oyu alanda vebal altındandır haydi hayırlı geceler.
    Zaten mesele secim kazanmak. Ekonomiyi falan onemsemiyorlar artik. Gecici bir sure olayi idare etmeye calisiyorlar. Yillardir millet durumun kotulesecegini soyluyor ama secmenleri "hep kriz diyorsunuz bir sey oldugu yok" diyor. Yavas yavas "ekonomi cok iyi degil ama bilmem ne yapti" olayina donduler.

    Gecen biri burada "akp ilk 10 yilda iyiydi, simdi 5 yil kotu diye ilk tekmede yollayalim mi" dedi. Yani kriz cikmadan, ciddi sikintilar olmadan birakmayacaklar. O saatten sonra akp krizde alip krizde birakti olacak ve 20 sene bosa gecmis olacak.
  • 2019 sonrası. Erdoğan işini biliyor.

    Refarandumda Avrupa Birliği Refarandumuda yapacağız, İdamda gelicek diye diye oyaladı.

    Nerde???

    Şimdi AB diye yine tutturmaya başladılar. Ekonomi sıkıntıda çünkü. Ve bu tamamen kendi suçları. O kadar para yolsuzluğa,israfa giderse olacağı bu. Yerli kurum kalmadı devlette. Limanlar,Şirketler,Hazine arazileri hepsi üç kuruşa gitti.

    Bazılarının dillendirdiği gibi "Ekonomik darbe" diye birşey yok. Ekonomiyi bu hale getirenler diye birşey var.

    Absiz 19'a kadar devalüasyonsuz gidemeyecekler çünkü. 19'dan sonra ver elini Ekonomik Buhran.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BlackGhost12 kullanıcısına yanıt
    Evet benim dediğim bu paraların piyasalara pompalanmasının durmasının en az 2-3 senesi var sonra işler sarpa saracak.

    2018 başından, en geç bahar aylarının sonunda başlayacak olan KGF kredilerinin ödenmesindeki sıkıntılar da ekonomiyi ve dolar/euro kurlarını zorlayacak.

    Sonra dolar ve euro yükselince enflasyon artacak, enflasyon artınca faizler artacak, faizler yükseldikçe ekonomi durgunlaşacak ve kendi kendini likidite krizine sokacak.
  • Sıkıntı aslında uzun zamandır var. Devalüasyonu kurbağa testi gibi yavaş yavaş yaptılar. Ancak enstrümanlar artık tükendi. Ne satacak şirket kaldı ne de dışarıdan gelecek para. MB zaten bitmiş okeye dönüyor. 2001 krizinin katlamalısı geliyor.
  • dolar bu sene 4 e vuracak galiba.
  • Ekonomik kriz degil ekonomik buhran olacagini dusunuyorum 15 20 senede kendine ancak gelir(dogru reformlar yapilirsa) cunku o kadar yapisal yanlislar var ki.Fakar avrupanin dibinde kenya gibi suriye gibi bir ulke isteyecegini sanmiyorum bu ulke avrupa ile orta dogu arasinda tampon gorevi goruyor o yuzden Turkiyenin her zaman bir potansiyeli var.Ne olacak izleyip gorecegiz.Herkes guclu olsun ekonomik olarak adimlarini dogru atsin borclarini kapatsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aile ekonomilerinizi duzenleyin kredi kartlarinizi borclarinizi mumkun oldugunca kapatmaya calisin ve kenara birikim yapin.Deden kalma koyde toprak ev felan varsa cok sanslisiniz gider en azindan kendi meyve sebzenizi yetistirme ihtimaliniz var.Ulke ekonomisi hayra alamet belirtiler gostermiyor.Yildan yila turk lirasi eriyor ulkelerle aramiz bozulmaya devam ediyor.Herkes ayagini yorganina gore uzatmaya baslasin.Luks tuketimlere para harcanacak zaman degil hemde hic.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Physicist_Emre

    dolar bu sene 4 e vuracak galiba.

    2019 yılında seçimlere kadar kaç lirayı görecek dolar hepbirlikte göreceğiz.
  • ne yapalım öneriniz nedir?? farzı misal arabayı yenilemek isytiyorum kenarda birikmiş 30 bin liram var ve yaklaşık 50 bin lira kredi borcum var....30 bini dövize çevirip kenarda tutayım mı??
    en kötü elimde ki nakitle krediyi kapatırım.kredi ödemem 2020 de bitiyor..
  • kamu da maaşlar ödenemzse asıl çöküş o zaman olur...domino taşı etkisi olacaktır...
  • Uzun uzun makro ekonomik verilerle analiz etmek isterdim fakat konuyu uzatmayacağım aklı olan parasının kıymetini bilir tabi tl olarak değil fiziksel altın ! Bu ülkenin zenginlikleri yastık altı altınlardır ve birileri bunları bozdurun bankada altın hesabı açın diye kampanya yapıyor deli gibi. krizin ani olmasını beklemiyorum 1-2 yıl daha boyle refah azalır sonra patlak verir gibime geliyor ya da daha erken tek amacım doluya tutulmadan tüm mahsulü toplamak. Bırakın kriz gelsin sermaye el değiştirsin kriz fırsattır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Likitide problem değil.

    Katar sağolsun, Arap sermayesi ile dikilen ve satılan gökdelenler avm lar vs..



    Taşıma su çözümü..



    Nereye kadar gider derseniz söyleyeyim, 2019 secime kadar birşey olmaz gideriz. Sonrası her zaman olduğu gibi "Allah kerim"..



    EUR usd artacak zaten bunun için çok bilimsel hesaplara gerek yok. Paramız zayıfladı alimgucumiz azaldı, sıcak para akisi ile suni olarak kur baskilaniyor. O da bir yere kadar çözüm olacak..



    Şöyle basite indirerek ise,

    Musluk açıldı evi su basacak, once musluğun ağzını elle kapatmaya çalışırsın o heyecanla, baktın olmuyor altına tencere tava kova ne varsa koyarsın. Sonra bunlar biter KOMŞUYA gidersin istersin, biraz ordan alıp devam. Edersin.

    Ama an gelir, bu kovaları tencereler koyacak yerin kalmaz ve yaptığın emek de boşa gider evi su basar..



    Ekonomimiz bence bu kadar basit

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kardeş güzel yazıyorsun mantıklı yazıyorsun ama ben sana başka bir pencere açmak istiyorum.



    Ülkelerin gelişiminde acaba şu an devlet mi etkili özel sektör mü?



    Misal Apple ı abd devleti mi çıkartıyor

    Ya da lg yi kore devleti mi

    Veya dacia yı çekya mı?



    Anlatmak istediğim şu. Devlet ekonomide belirleyici faktör değildir. Yatırımı devlet yapmaz. Fabrika kurmaz. Kurmamalıdır da. Çağdaş dünya dediğiniz düzende de bu böyledir. Ha Çin gibi sosyalist bir ülke olsak olabilir



    Devletin yapacağı iş bellidir. Destek verir teşvik verir altyapısını hazırlar. Her türlü desteği verir. Gerisi özel sektörün işidir.



    Bak daha açık olsun diye şu örneği vereceğim



    Tayyip Erdoğan yerli otomobil için kaç senedir şirketleri heveslendirmek için her yolu denedi. Teşvik destek vergi muafiyeti beleş arazi yapın da ne İstiyorsanız devlet emrinize amade demedi mi?



    Peki bizim yıllardır 3 tane teneke yapıp bir dünya markasıyız diyen büyük holdingler ne yaptı? Yeri gelince fiat için egea yı tasarlayan connecti yapan mühendisleri olan büyük? Holdingler ne yaptı?



    Devlet enerji yatırımları için her türlü desteği verirken hangi büyük? Holdingimiz yatırım için kılını kığırdattı?



    Baktı devlet olmayacak kendisi el atmaya başladı.



    2016 da 950 bin adet taşıt satılmış Türkiye de. Bunun 138 bini wolksvagen.



    İşte bizim sıkıntımız bu. Biz sadece kendi arabamız olsa milyarlarca euro doların ülkemizde kalmasını sağlayacağız.



    Ha likidite problemimiz elbette olacak. Hatta daha kötü günler de gelebilir.çünlü üreten yok. Yatırım yapan yok. Çünkü zamanında beslenip büyütülen şirketler vatansever değil. İçlerinde vatansever olanları da zaten gökdelenler de katlettiler.



    Ha ben şunu diyeyim. Yerli otomobil yerli motor benzeri ve tabi chip üretimi gibi daha yüksel teknoloji gerektiren yatırımlar zaman ister. Heleki özel sektörün bizimki gibi ülkeler için daha zor.



    Özetle her şeyi devlet yqpmaz. Her şeyi devletten bekleyen toplum armut piş ağzıma düş misali düşüncede olan tembel teneke toplumlardır.



    Şu günleri hayırlısıyla atlatırsak önümüz aydınlık Allah'ın izniyle

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • ghostiki kullanıcısına yanıt
    2019 Dan cok sonraya kalacak Bir borca girmeyin derim.

    EUR usd kurunu düşünürsek ve olası vergi artışlarının araç almak. İçin bence. Son günler. Evet pahalı. Ama daha pahalı olacak.. Ya elinizdeki aracı 6-7 yıl daha kullanmayı göze alın yada max 2 yıllık bir borçlanma ile değiştirin. Kredi miktarı fazla olmasın tabi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kriz başladı bile şu an dolar :3800 euro :4500
    Adamlar faizler düşsün diye kendini paralıyor niye milleti, vatanı, sanayi ve üretimi düşündüğü içinmi? Hayı; büyük inşaat firmalarının yeni konut satışları 2 aydır resmen durdu,taşeronlara ödemeler zaten 4 aydır aksıyor (nerden mi biliyorum 30 yıllık inşaat mühendisiyim ve sektördeyim) bunlara ara gazı vermek için faizler düşsün, milletkredi kullanarak boğulana kadar borçlanıp mülk alsın sonunda mahvolsun ama büyük patronlar 1'e mal ettiklerini en az 4'e satsınki, siyasetin ve partinin finansmanını sağlansın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DIGIL -- 25 Ekim 2017; 21:3:7 >
  • Minik düzeltme : Dacia Romanya markasıdır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DIGIL

    Kriz başladı bile şu an dolar :3800 euro :4500

    Yarım saat önce 3.74 değilmiydi.

    Vay arkadaş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: acquiles

    Minik düzeltme : Dacia Romanya markasıdır.

    Ben oldum olası çekya biliyordum. Teşekkür ederim bilgilendirme için

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yine iktidar hariç herkes suçlu oldu yani

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BlackGhost12

    2019 sonrası. Erdoğan işini biliyor.

    Refarandumda Avrupa Birliği Refarandumuda yapacağız, İdamda gelicek diye diye oyaladı.

    Nerde???

    Şimdi AB diye yine tutturmaya başladılar. Ekonomi sıkıntıda çünkü. Ve bu tamamen kendi suçları. O kadar para yolsuzluğa,israfa giderse olacağı bu. Yerli kurum kalmadı devlette. Limanlar,Şirketler,Hazine arazileri hepsi üç kuruşa gitti.

    Bazılarının dillendirdiği gibi "Ekonomik darbe" diye birşey yok. Ekonomiyi bu hale getirenler diye birşey var.

    Absiz 19'a kadar devalüasyonsuz gidemeyecekler çünkü. 19'dan sonra ver elini Ekonomik Buhran.

    Zaten mesele secim kazanmak. Ekonomiyi falan onemsemiyorlar artik. Gecici bir sure olayi idare etmeye calisiyorlar. Yillardir millet durumun kotulesecegini soyluyor ama secmenleri "hep kriz diyorsunuz bir sey oldugu yok" diyor. Yavas yavas "ekonomi cok iyi degil ama bilmem ne yapti" olayina donduler.

    Gecen biri burada "akp ilk 10 yilda iyiydi, simdi 5 yil kotu diye ilk tekmede yollayalim mi" dedi. Yani kriz cikmadan, ciddi sikintilar olmadan birakmayacaklar. O saatten sonra akp krizde alip krizde birakti olacak ve 20 sene bosa gecmis olacak.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.