Şimdi Ara

Yerli Otomobil Projesinin Gerçek Yüzü, Muhtemel Modeller, Marka İsim Önerim (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
110
Cevap
3
Favori
4.841
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Iyi hos da azi aciklar ve gariplikler var hala.
    Eger ki bir arayi komple alirsaniz ve icine sadece elektrikli motor takarsaniz buna yerli arac bence denemez. Bu durumda Egea daha yerli bir arac olur.
    Hadi bunu gecelim.

    - Saab 9-3 2002 yilinda cikmis bir arabadir. Yani alt yapisi teknolojisi 15 yilliktir. Otomobil sanayisindeki degisimi goz onune alirsaniz bu cok buyuk sikinti.

    - Neden araclara kamuflaj yapildi. 15 yillik tasarima sahip bir araca kamuflaj yapilmasi gerekli miydi? Neden isbirligi yapildigi bastan soylenmedi de millet uyandiktan sonra mecbur aciklandi.
    - Neden araclar Saab 9-3 degildi de Cadillacti BLS idi.

    Bu ikisinin cevabi sudur. Cadillac Turkiyede satilmadi, kamuflasj da yaapriz belki farkedilmez dediler. Farkedilince mecbur acikladilar. Kamuflaj da projeyi ciddi gosterme calismalarindan biri idi yoksa 15 yillik tasarima kamujlaj yapmanin hic bir manasi yok.

    Bunlar bana projenin ciddiyetsiz ve gostermelik oldugu fikrini veriyor.




  • Anladigim nevs denilen firma bu isi yapiyor. Peki babam tubitak'ta calisan bu kadar ilim bilim adami memur ne yapiyor? Bu kadar maas bu kadar masraf neye? Yani birilerine yaptiralim onlar yaparken bizim cocuklar da ogrensin amaci mi guduluyor? Nedir yani bu is anlamadim.



    Bak tubitak'in basinda bi tane adam birakalim. Bi is yapilacaksa cagiralim musavirlik firmasini yapsinlar bize. Hem daha az masraf olur.



    Bu japonlar bu koreliler araba yapmasini ogrenirken amerikan firmalarindan musavirlik mi aldilar zamaninda? Zannetmiyorum.



    Endustriyel urunu tersine muhendislikle cozersin. Daha var olana tersine muhendislik uygulayamiyorsan cok geridesin be kardesim.



    Once tubitak'ta cay kahve icip mesai sonu bekleyen vatandaslardan kurtulmak lazim. Idealist insan bulmak lazim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elektrikli Otobüs-Tramvay-Metro-Trambüs üreten bir firmada çalışıyorum, daha doğrusu stajımı yaptım, ek olarak işi öğrenmek için bir süre daha şirkette çalışmaya devam ediyorum.

    Arkadaşlar yapılamaz diye bir şey yok, yapılır ancak yapılmasının önünde engeller vardır;

    Örnek;

    Belediye bir şehire Halk Ekmek Fabrikası açar ve ekmeği ucuza satarsa fırıncı esnafı ayaklanır, aynı şey şu an yerli otomobil için de geçerli, RTE bu iş için gözünü kararttı diyebiliriz, yerli otonun üretilmesi için önceden arabanın satış rakamlarının tahmin edilmesi gerekir, bu arabayı da ilk önce Türk milleti almalıdır ki buradan belki dünyaya yayılabilsin, Türklerin alması için de iki yol var;

    1- Taksi vs araçları zorunlu kılarsın bu marka üstünde
    2- Güzel vergi indirimleri sağlarsın

    yani bunları yapmadan o aracı Türkiye piyasasına bile sokamazsın, bunu yapmak da dediğim gibi fırıncı esnafını sinirlendirir.

    Bir diğer engel; bugün jaguar alabilecek maddi durumdaki atıyorum Kayseri'de yaşayan bir insan jaguar almaz, neden ? Çünkü servisi yok. Sen bu arabayı satabilmen için önce 81 ile servis açman ve adam yetiştirmen gereklidir, işin asıl zor kısmı burasıdır.

    Bakın çalıştığım firmadan bakarak söylüyorum, yerli otomobil bir şekilde üretilir, çok da güzel üretilir ama kime satacağız ? Asıl sıkıntı burada, bu yüzden işler bu kadar uzadı.

    Yerli otonun önündeki engellere daha çok örnekler var ancak hem sizi sıkmak istemem hem de konu çok uzamadan en ana hatlarıyla durumu bu şekilde izah ederek kapatayım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Daerohn

    çok boş bir yorum olmuş sebeplerine gelince:

    1. Volkswagen'in NOx skandalı dünyada dizel araçlara karşı bir önyargılı yaklaşım doğurdu.
    2. Bu skandal sonrasında euro normu aracın yol performansına göre yakıt ve tabii ki diğer zehirli gazların salınımı test etme yoluna gidiyor. ve dolayısı ile standart sertleşiyor.
    3. ileride dizel motorların bu standartları sağlaması zor, uzun vadede turbo benzinli motorlarda da benzer sorunlar nedeni ile geliştirme yavaşlayacak ya da duraak
    4. bütün bunlar tek bir alternatifi işaret ediyor o da elektrikli ve hbrid araçlar
    5. elektrikli araçlar dünyanın pek çok yeriden teşvik ediliyor. ileride bu teşvikler daha da artacak misal şehirin belirli bölgelerine sadece elektrikli araçlar girebilecek. vergi muafiyeti zaten mevcut.
    6. bu durumda tüm dünyada "kim üretti" den daha ziyade devletin sağladığı teşvikten faydalanma mantığı girecek bu da bizim için büyük avantaj. üstüne gümrük birliği ile daha da avantajlıyız.
    7. nevs gibi bir firma ile çalışmak ta bilinirlik ve güvenilirlik anlamında iyi bir reklam olacak. ek olarka ülkenin sahip olduğu otomotiv sanayisi ve kalite seviyesi de zaten bizim için iyi bir reklam.

    kısacası yerli elektrikli araç üretilir ise düşük maliyet ile birleşerek Avrupa'da tercih edilebilir. 2.5m üretim çok büyük bir rakam değil. bugün elektrikli araçlardan alınan ötv %3. yerli teşviği ile devlet ötv'yi ben karşılarım kdv almıyorum derse bu araç maliyetine satılır. saab 9-3 platformu da D sınıfı bir araçtır yani rakibi passat 130-160b bandında, insignia 130-160b bandında, avensis 100-150b bandında, peugeot-citroen keza aynı. tüm bu rakiplerinin karşısına 70b gibi dacia fiyatı ile çıkarsa bu ülkede bu araç yok satar. şahsen ben alırım. ülke pazarının potansiyeli (fiyatlar uygun olursa) yıllık 2m'a çok rahat çıkar. yani bu aracın bir de daha ucuz B-C serileri çıkarılırsa sırası ile 40-55-70 gibi piyasayı nerede ise süpürür.

    Yani o 2m aracı sadece yurt içinde satabiliriz. üzerine Almanya, İngiltere, Fransa gibi emisyon üzerinden vergi alan ülkelere yapılacak ithalatı koy. Kötü bir tahminle 15-20b € civarına bu aracı Avrupa'da satabilirsen gayet güzel pazar payı elde edebilirsin. ki bu ülkelerde elektrikli araçlara ek devlet teşviği de var. Örnek olarak egea bugün 13b € civarına satılyor avrupada. ama emisyon vergilerine tabii, 1-2b fark ile elektrikli otomobil Avrupa'da yok satar.

    Tabii burada pil maliyetini de dikkate almak gerekir. Ancak Tesla gibi elektrikli bir araç ile kıyaslandığında güzel bir performans gösteren ve daha düşük bir maliyete sahip aracı Amerika'da da satabilirsin. Burada Nevs ve Saab adı da sana avantaj sağlar.

    İşin doğrusu ben bu aracın üretilirse satacağını düşünüyorum. çünkü dünya bu yönde ilerliyor. Tesla ne kadar büyük bir potansiyel olduğunu gösterdi. şimdi onun yolundan ilerleyerek pazara ilk giren firmalar da kazanacaktır.

    yav söylediğin diğer şeylerin hepsini geçtim ama ;

    quote:

    Yani o 2m aracı sadece yurt içinde satabiliriz


    ülke ekonomisi en iyi durumdayken bu ülkede 1 milyon otomobil satılmadı sen iki milyonu kime satıyorsun? nasıl satıyorsun? elektrikli aracı hem de kaliteli 70.000 e nasıl veriyorsun? vestel telefon üretiyor kaç kişi alıyor yerli diye? iphone ile aynı kalitede üretse bile millet gider yine iphone alır yabancı diye. sen bu iki milyon rakamını hangi verilere dayanarak öne sürüyorsun?




  • nevs denilen çinli bir firma, çok yeniler ve yöneticilerine ve referanslarına bakılacak olursa herhangi bir bilgi birikimleri olduğunu söylemek de güç.

    9-3'ün platformunun ilk ürünü 2002'de piyasaya çıkan opel vectra, bu araç en iyimser tahminle 2020'de piyasaya çıksa 20 yıllık bir platformla çıkmış olacak. ne güvenlik, ne rijitde, ne nvh, ne hafiflik olarak güncel platformlarla rekabet edebilmesine imkan yok.

    onu da geçtim içten yanmalı araç için olan platformu elektriğe çevirmek otomatik olarak motor kaputu altında gereksiz boşluk, pillerin konulacağı yerlerin önceden belirlenmemiş olması sebebiyle bozuk bir ağırlık dağılımı, aracın boyutlarına yakışmayan bir pil kapasitesi ve muhtemelen küçük bir bagaja sebep olacak.

    nevs saab'ları esas itibariyle çin'de über benzeri bir taksi servisi ve filo için geliştirmeye çalışıyorlar. bir leasing şirketiyle 150 bin araçlık anlaşma yaptıkları söyleniyor. muhtemelen şehiriçini kotaracak 200 km civarı menzilli, çin pazarında premium imaja sahip bir araç üretmeye çalışıyorlar.

    türkiye'nin elektrikli araç için alt yapısı yetersiz. şehirlerarası hızlı şarj istasyonları, ki bu sadece şarj noktası olarak değil şarj noktasındaki araç kapasitesi olarak ele alınmalı, sehir içi şarj istasyonları yok gibi bir şey, dikine yapılaşma sebebiyle nüfusun çok büyük ağırlığının evinde dahi aracını şarj etmesi mümkün değil.

    kısaca Türkiye' elektrikli araba daha çok uzun süre zenginlerin oyuncağı olarak kalmaya mahkum.

    karsanın new york taksi ihalesi için hazırladığı prototip var, hem teknik hem tasarım olarak tamamen yerli ve özgün bir platform. Hem elektrikli motora hem içten yanmalı uyumlu.

    yapılması gereken türkiyede kendini kanıtlamış, yedek parça-usta sorunu olmayan 1.3 multijet ,1.5 dci gibi bir motorun lisansının alınıp bu platforma entegre edilmesi. kısa ve uzun aks mesafeli olarak üretilip ticari araç statüsüyle ve ötv'siyle piyasaya sürülmesi. ayrıca bu arac devasa iç hacmi ile türk insanının ihtiyaçlarına bir sedandan çok daha iyi cevap verir.

    akabinde de şayet elektrikli araç uzun vadede stratejik hedef olarak belirlenmişse, bu aracın elektrikli versiyonu da üretilebilir zira platform elektrikli model üretimine de müsait.




  • Forum cidden komik adam 2 milyon arac uretmek ve satmak kolay diyor. hem kaliteli olcak hem ucuz olcak hoop bitti is herkes alir diyor.
    Yaw madem bu kadar kolay sana gore neden bir is kurup para kazanmiyorsun. Araba uret demiyorum bu kadar kolay fikirler bulabiliyorsan bir sey uret ya da al sat ne bilim.

    Bunlarin hepsini soylemesi kolay tabi onemli olan yapilabilecek mantiki seyler olmasi. Hem kaliteli hem ucuz nasil olsun. Nasil 70 bin olsun.
    2 milyon araci uretmek icin bile 7-8 tane fabrika lazim ortalama buyuklukle en basiti.
  • Bu haberler ilk ortaya atıldığında bir otomobil sevdalısı olarak çok heyecanlanmıştım. Kendi kendime heyecan yaptım. Artık anladımki hep yalan dolanmış. Yeniden heyecanlanmak istiyorum ama umudumu yitirdim artık.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahaman -- 2 Ağustos 2017; 21:23:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yahu yeni bir araç yapmaya ne gerek var. Hadi kadan çalışmadı volvo yu çinlilere kaptırdın. Bari Opel i fransızlara kaptırmasaydın. Türkiye nin yapacağı know how ı ile bu markalardan birini alıp buna elektrikli veya hibrit motor eklemekti. Amerika yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Volvo bir Türk otomobili olsa ne olurdu sanki. Türkiye için bundan iyi prestij ve reklam olamazdı. Şimdi "reis" diye yerli ve milli araba markası çıkarsalar hanginiz gider alırsınız?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ibon nobi İ kullanıcısına yanıt
    öneml, olan arabayı üretmek değil, SATABİLMEKTİR.

    bugün dünyada her ülke araba üretmeye kalksa kimse kimseye satamaz, ortalık batar. biri araba biri buğday ürettikçe döner bu çark. al sat olacak ki.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 19can84

    nevs denilen çinli bir firma, çok yeniler ve yöneticilerine ve referanslarına bakılacak olursa herhangi bir bilgi birikimleri olduğunu söylemek de güç.

    9-3'ün platformunun ilk ürünü 2002'de piyasaya çıkan opel vectra, bu araç en iyimser tahminle 2020'de piyasaya çıksa 20 yıllık bir platformla çıkmış olacak. ne güvenlik, ne rijitde, ne nvh, ne hafiflik olarak güncel platformlarla rekabet edebilmesine imkan yok.

    onu da geçtim içten yanmalı araç için olan platformu elektriğe çevirmek otomatik olarak motor kaputu altında gereksiz boşluk, pillerin konulacağı yerlerin önceden belirlenmemiş olması sebebiyle bozuk bir ağırlık dağılımı, aracın boyutlarına yakışmayan bir pil kapasitesi ve muhtemelen küçük bir bagaja sebep olacak.

    nevs saab'ları esas itibariyle çin'de über benzeri bir taksi servisi ve filo için geliştirmeye çalışıyorlar. bir leasing şirketiyle 150 bin araçlık anlaşma yaptıkları söyleniyor. muhtemelen şehiriçini kotaracak 200 km civarı menzilli, çin pazarında premium imaja sahip bir araç üretmeye çalışıyorlar.

    türkiye'nin elektrikli araç için alt yapısı yetersiz. şehirlerarası hızlı şarj istasyonları, ki bu sadece şarj noktası olarak değil şarj noktasındaki araç kapasitesi olarak ele alınmalı, sehir içi şarj istasyonları yok gibi bir şey, dikine yapılaşma sebebiyle nüfusun çok büyük ağırlığının evinde dahi aracını şarj etmesi mümkün değil.

    kısaca Türkiye' elektrikli araba daha çok uzun süre zenginlerin oyuncağı olarak kalmaya mahkum.

    karsanın new york taksi ihalesi için hazırladığı prototip var, hem teknik hem tasarım olarak tamamen yerli ve özgün bir platform. Hem elektrikli motora hem içten yanmalı uyumlu.

    yapılması gereken türkiyede kendini kanıtlamış, yedek parça-usta sorunu olmayan 1.3 multijet ,1.5 dci gibi bir motorun lisansının alınıp bu platforma entegre edilmesi. kısa ve uzun aks mesafeli olarak üretilip ticari araç statüsüyle ve ötv'siyle piyasaya sürülmesi. ayrıca bu arac devasa iç hacmi ile türk insanının ihtiyaçlarına bir sedandan çok daha iyi cevap verir.

    akabinde de şayet elektrikli araç uzun vadede stratejik hedef olarak belirlenmişse, bu aracın elektrikli versiyonu da üretilebilir zira platform elektrikli model üretimine de müsait.


    Kardeşim güzel yazmışsın mantıklı yazmışsın . Ama bazı yanlış bildiğin veya anladığın şeyler var.

    İlk olarak Araç 9-3'ün platformunu kullanmayacak. o vectra ile aynı kasayı kullanan kasaları bize test-bed olarak yolladılar kendi teknolojilerimizi deneyelim diye.

    Nevs'de yeni çıkaracağı aracı saab 9-3 ün bir elektrikli devamı olarak nevs 9-3 olarak çıkaracak zaten ilk sayfadaki video ve resimlere bakarsak o kasayla bir alakası yok.


    İkinci konuda menzil konusu zaten biz tübitakın kendi bataryalarını kullanacağız çinli aracın bataryaları bizi ilgilendirmiyor. Ki az olsa bile zaten araçlarda benzini elektriğe çeviren bir converter olan range extender olacak.


    Onun dışında elektrik ağı kurulur tıpkı fiber altyapı gibi. Belki mobil şarj istasyonlarıda olabilir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: pej

    Ben sanki borklorür hidrojen üretmek için kullanılıyor, hidrojen de motorda yakıt olarak kullanılıyor diye anladım. Suyu Hidrojen ve Oksijen olarak ayrıştırıp hidrojeni motorda kullanmak yeni bir şey değil. Ancak hidrojeni düşük sıcaklıkta sıvı olarak emniyetli depolama maliyeti sebebi ile bu konseptten vaz geçmişlerdi.

    Hatta Zorlu Enerji bile sanırım 15 sene evvel bir şov yapacaktı televizyonlar önünde ama gerçekleşmedi.

    hidrojeni motor kullanmiyor yakit hucresine gonderilip havadaki oksijenle birlestirilip elektrik akimi cikmasini sagliyorlar atigida su oluyor fakat hidrojeni ayirmak tasimak kullanmak zor bir is ayrica yakit hucresinin verimi dusuk en kotu bataryali elektrikli araba suan ki hidrojenli araba denkleminden iyi 2020 li yillarda kati hal pilleri cikinca hidrojenin adi bile anilmayacak japonlar ve koreliler FCEV hayalinden uyanip BEV araba gelistirmeye basladilar Daimler de son anda uyanip FCEV cikarmadi.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hawkerx kullanıcısına yanıt
    Arkadaşım, çok rica ederim, bizleri seçmen kitlenizle karıştırmayın.

    Karayolu taşımacılığı, Denizyolu taşımacılığına alternatif olamaz.

    Yerli Otomobil Projesinin Gerçek Yüzü, Muhtemel Modeller, Marka İsim Önerim


    Bunlardan kaç tanesi çine çalışıyor senin fikrin varmı ? karayolu ile ne kadarını taşıyacaksın.


    Hem madem ipek yoluna yapıldı, niye kamyoncu esnafına ızdırap fiyatlarla çalışıyor, 2.köprü 100 milyon dolara mal oldu bu 3.2 milyar dolara. 3. sü 2. sinden 32 kat mı büyük ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Delifisek.Tux

    Arkadaşım, çok rica ederim, bizleri seçmen kitlenizle karıştırmayın.

    Karayolu taşımacılığı, Denizyolu taşımacılığına alternatif olamaz.

    Yerli Otomobil Projesinin Gerçek Yüzü, Muhtemel Modeller, Marka İsim Önerim


    Bunlardan kaç tanesi çine çalışıyor senin fikrin varmı ? karayolu ile ne kadarını taşıyacaksın.


    Hem madem ipek yoluna yapıldı, niye kamyoncu esnafına ızdırap fiyatlarla çalışıyor, 2.köprü 100 milyon dolara mal oldu bu 3.2 milyar dolara. 3. sü 2. sinden 32 kat mı büyük ?





    Trenlerle taşınacak köprülerin ortalarında ray hattı var.




  • 1- ben sizin biraderiniz değilim. hitaplarınıza dikkat edin.

    2- dünya bataryaların uzun süren şarj ve menzil sorununu çözememişken bizde bu teknoloji yokken bu teknolojiyi ucuza mal edip d sınıfı aracı 70.000 tl ye vermeniz mümkün değil.

    3- bizde kimse, 10 sene sonra pili değişmesi gereken arabayı almaz. ancak birkaç çevreci entellektüel alır. adam rizeden istanbula arabayla geliyor. elektirikli araçla harhalde 1 ayı bulur gelmesi.

    hülasa bu proje (türkiyede yılda 2 milyon araç satma) olmayacak duaya amin demektir. İktisadi, mühendislik, pazarlama ve finans olarak hiçbir geçerliliği yoktur. sinekten yağ çıkaran özel sektörün aklına gelmeyen niye sizin aklınıza geliyor bir düşünün.
  • Yerli üretilecek elektrikli araba için pozitif düşünmek ve biraz da hayal kurmak yanlış değil. Ama hayali gerçekleştirmek için yapılması gereken çok şey var:

    a-Eğitim seviyesini OECD ülkeleri en alt seviyesinden (42-43. sırada) hiç olmaz ise ekonomimizin büyüklüğüne uygun 19. sıraya çıkarmalıyız. Eğer reis dünya çapında lider olmak istiyorsa bunu ilk 10'a getirmeli. Bu da Allah veya Tanrı Türk'ü korusun diye dua ile olmuyor, sağ veya sol görüşten liyakatli insanlarla oluyor. Halkın %50 sini kendisine düşman etmiş bir lider liyakat seviyesi yetersiz ama kendisine körü körüne bağlı ve elştirmekten korkan kadroları ile nasıl bu atılımı yapacak? Diyanet işlerine ayrılan bütçe ile eğitim bütçesi kıyaslandığında eğitim kalitesinin artmasını çok ta önemsemedikleri ortada.
    b-Tubitak motorunun kullanılacağından bahsediliyor. Bu da bor hidrat ile çalışan motor sanırım.İnşallah başarılı olurlar ama prototip ile herşey bitmiyor.Araba gibi insan emniyeti ile ilgili ürünlerde birçok uluslararası emniyet standardının sağlanmış olması gerekiyor. Bir uçak yapalım dedik Hürkuş gibi bu günün teknolojisinde basit pervaneli bir uçak için senede uluslararası kuruluşlardan onay alabildik. Yoksa bu tür araçları ne satabilirsiniz nede Türkiye dışında kullanabilirsiniz.Aynı şekilde bu motoru kullanan arabanın da benzer kuruluşların emniyet v.b. konularda onayı olmadan gelişmiş ülkelere satamayız. Sonrasında da Avrupa bizi kıskanıyor, uygunluk belgesi vermiyor demagoji ile milleti Avrupa'ya düşman edip oy toplamaya çalışılmamalı.
    c-Şarj istasyonları ve elektrik enerjisi sağlanması sorunu var. Mevcut kablo altyapısı ve elektrik üretme kapasitesi elektrikli aletlerin çok artmış olması sebebi ile yetmiyor.Ortalama Bir çok şehirde özellikle yaz aylarında milyonlarca turistte gelince trafolar patlıyor ve elektrik kesintileri oluyor.Şu anda Tüm Türkiye'de lisanslı kurulu elektrik gücü kapasitemiz 80,000 MW olup 280,000,000 Kw/saat kullanım var. Önümüzdeki 10 senede 2,000,000 elekrikli araba ortalama 75 KW olsa ve ortalama 60 km/saat ile senede 15,000 KM yol yapsa , yani 250 saat kullansa toplam arabaları şarj etmek için gereken elektrik gücü 2,000,000 arabax74 KW/250saat =592,000,000 KW/saat yapar. Yani bu gün kullandığımız elektriğin 2 katından fazlası arabalar için gerekecek.10 senede diğer elektrik ihtiyacımızın da geçmişe bakarak en az %100 artacağını düşünürsek bu günkü elektrik kapasitemizi 3-3,5 misli arttırmamız gerekecek. Sonuç olarak 20 sene elektrikteki vergilerde düşme beklemeyin.
    d- Enerji açığımızı kapatmamız için nükleer santral yapılması konusu 20 senedir sürüyor, daha temel atamadık. İlaveten belki 3-4 tane kurmamız gerekecek. Petrol bağımlılığından uranyum bağımlılığına geçeceğiz. Uranyumu alabileceğimiz en uygun ülke Rusya, onların da uçağını düşürdük ve prestijlerini sarstık,kuyruk acıları var.

    Yeni şeyler yapmaya çalışmak iyi bir şey ama bunu kendi insanımızın bilgisi ile yapabilecek eğitim altyapısını geliştirmeden dökme su ile değirmen çevirmeye çalışıyoruz. Yanılmıyorsam üniversitelerimizde araba tasarımı ile ilgili çok az bölüm var, bunun içinde senelerdir Ford Connect ve Transit ile Dublo modelleri dışında bir şey yapamadık.

    Sorunumuz hükümet bir çok mega projenin reklamını yapıyor, keşke yapılabilse, ama sanki bunlar hesapsız kitapsız şekilde birilerinin cebine para akıtmak ve reklam amaçlı yapılıyor gibi görüyorum.Böyle mega projelerin olmazsa olmazı eğitim altyapısı geliştirmek için hiç bir şeyin yapılmaması, hatta tersine imam hatip okullarının sayısının arttırılmaya çalışılması tüm bunların sadece oy almaya yönelik şov olduğu inancımı güçlendiriyor.

    Kişi başı milli gelirimizin kaç sene yerinde sayması, giderek yükselen enflasyon, benzer ülkeler arasında en yüksek borçlanma faizimiz, Cumhuriyet tarihinin en yüksek iç ve dış borcu,vergilerin yüksekliği, işsizlik sorunu, yanlış tarım politikaları ve gıda fiyatlarını seçimlere kadar kontrol edebilmek için artık her tarım ürününün ithal edilerek , saman dahil, beli kırılmış çiftçiler, ihracatımızı büyütecek sanayi yatırımlarının azalıp daha çok inşaat sektörünün teşvik edilmesi gibi görüntüler son dönemlerde ekonomimizin iyi yönetilemediğinin göstergeleridir. Yabancı yatırımlar da OHAL sebebi ile tereddütte ve beklemede. Bunları örtmek için de mega projeler ve mehter takımı gazları var. Bunu yiyende çok insan var maalesef.

    Bir kaç gün önceki verilerde ihracatta ciddi bir artış var ama ithalatta daha fazla arttı. Devlet piyasaya ciddi para enjekte etti, bu hastaya bir derman verdi.3 milyon Suriyelilere de aktarılan paralar ve bunları vatandaş yapıp son dönemlerde düşen oyları telafi etme planı da var. Tabi bunun yükü yine ufak ufak arttırılan vergiler ve zorunlu emeklilik gibi kesintiler v.s. ile vatandaşa yüklenecek.Ekonomi yokuş yukarı daha ne kadar gidebilecek göreceğiz.

    Siyasilerin söylediklerini ekonomi ile ilgili gerçek verilere ve bireysel satın alma gücümüze bakarak değerlendirmek gerekir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pej -- 3 Ağustos 2017; 10:56:16 >




  • Turk çağrıştıran bir ismi koyabilmek için önce dört dörtlük bir araba yapmalıyız. Başlarda elbette sorunlar olacaktır, Türk adı da lekelenir bundan.
  • iyi hoşta
    bakan bir önceki seçim öncesi
    agustos 2017 de herşey ok ilk filo yola iniyor tarzı konuştu..
    halbuki bu yazdıklarınızın yarısı bile henüz tamamlanmamış..

    ortada dönen gene bir yalan var
    neden şeffaf olamıyorlar
    cevap : oy için, vatandaşın beklentileri pek umurlarında değil

    bu oldu olacak oyunu daha bir kaç seçim dönemini kuratarır.. nihayetinde ortaya iyi kötü birşey çıkar ama sanırım en az 7-8 yıl var önümüzde..
  • Nevs'in makyajlı 9 serisi tasarımları iyiymiş bu arada.

    Konu sahibini Yusuf Akbaba sandım

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Daerohn

    öncelikle saab platformu 2002 senesinde ortaya çıkmış olması onu güvensiz bir platform yapmaz. bu markanın ne kadar güvenli araçlar yaptığını dünya biliyor. hatta kapanmasını sebebi de güvenliğe verdiği önem nedeni ile maliyetlerin yükselmesi. şimdi bu aracın platformu 2002'de geliştirilmiş olabilir ancak bugün kullanılan çoğu aracın da alt yapısı daha eski alt yapıların geliştirilmesi ile elde edildi. bu platform kötü bir platform değil. güncel teknolojiye ve tabii elektrikli otomobil altyapısına göre yapılacak geliştirmeler ile gayet güzel bir sonuç elde edebilirsin ki zaten bunların yapıldığını düşünüyorum, en nihayetinde bu iş tasarımla başlar. elindeki şase mevcut donanımı desteklemez ise onu geliştirirsin. NEVS 9-3'te tamamen elektrik düşünülerek geliştirilen bir araç, çakma değil. Sen şase ile dış giydirmeyi karıştırma. şase sabit bile olsa dışını değiştirerek farklı araçlar elde edebilirsin. Misal bugün Prius alt yapısının Auris, Camry gibi çok farklı araçlarda kullanılacağını da ileteyim.

    Saab markasının dünyada sahip olduğu prestij de meydanda. bu aracın Nevs vs. farketmez Saab altyapısın kullanılması da bu araç için bir avatnajdır zaten aracın tasarımlarında da eski saab'a atıfta bulunulmuş.

    nevs firmasına gelince bildiğim kadarı ile sadece çin değil 3 firmanın dahil olduğu bir ortaklık. Çin olsa da pek bir şey farketmez. Çünkü adamlar bugün Volvo gibi bir markanın da sahibi. gerekir ise kaliteli ürün de üretebilecek bilgi ve donanıma sahipler. Ek olarak burada bir ortaklık söz konusu, Nevs firmasından bilgi birikimi alacağız.

    elektrik altyapısına gelince, bunun o kadar büyük bir sorun olduğunu şahsen düşünmüyorum. Bunlar standart sanayi elektriği yani 3 faz elektrik kullanıyor. bugün pek çok yerde zaten bu 3 faz elektrik var. Şarj istasyonlarının maliyeti de bir benzin istasyonu ile kıyaslanamayacak kadar az. depo yok, pompa yok. alan ihtiyacı daha az. burada bir de şebeke elektriği ile şarj imkanı da var ki bu da bir artı.

    New York taksi konusuna gelince bir çok platformda bu aracın yerli piyasaya sürülmesi gerektiğini bire bir firmaya ilettim. hatta anket yapmalarını, ülkedeki potansiyel müşteri kitlesini analiz etmelerini, müşteri isteklerini ve ihtiyaçlarını belirleyerek modüler yapıdaki aracın birden fazla modelini piyasaya sürmeleri gerektiğini söyledim. Ancak bir çok sefer bana verilen cevap planlarında bunun olmadığı. bu araç bana üretmek için geliştirilmiş bir araç gibi gelmedi. Bu aracın geliştirilmesinin bir prestij projesi olduğunu düşünmeme yol açtı. daha çok ileride yapılacak çalışmalar için "bakın biz bunu yapabiliyoruz"u ispatlamak için. çünkü bu kadar emek harcanan bir platform ve aracın sadece taksi ihalelerinde kullanılması bana hala mantıklı gelmiyor. arka planda farklı konular da olabilir. yani benim gördüğüm bu araç asla üretilmeyecek ki zaten artık gerek platform gerek teknoloji olarak eskisi kadar devrim yaratma özelliği de kalmadı. zamanında tesla gibi elektrikli bir araç olarak planlanıp piyasaya sürülse idi daha farklı olabilirdi akıbeti.

    Siz sadece şarj istasyonlarındaki 5-10 tane şarj fişini düşünüyorsunuz. O istasyona şu anda gelen elektrik sadece şu anki istasyon ihtiyacı için, yani belki 20 KW/Saat. Sadece bir araba 75 KW deseniz bir saatte şarj olsa 75KW/saat demektir, yani bir araba için üç misli ilave elektrik gerekiyor. Tüm ülkenin dört bir tarafındaki akaryakıt istasyonlarının yarısında diyelim ortalama 2 şarj noktasına enerji için binlerce km. kabloyu düşünmüyorsunuz.

    Yukarda yaptığım basit hesapta 10 senede 2,000,000 arabaya ulaşıldığında şu anki elektrik kullanımının 2 misli elektrik kullanımı sadece arabaların şarjı için gerekecek.

    Tabii 10 senede 2 milyon araba hayali bir rakam ama 20 sene bile olsa çok ciddi bir elektrik altyapı yenilenme ihtiyacı ile beraber mevcut 80,000 MW kurulu gücü 4-5 misline çıkarma ihtiyacı olacak.

    Bu çapta bir enerji kullanımı değişimini enerji bölgesinin ortasındaki bir Türkiye yapabilir mi ve kişi başı gayri safi milli geliri Avrupa ortalamasının %15 i olan bir ülkede fizibilitesi nedir ayrı bir konu.

    Keşke bu sıçramayı yapıp petrol ihtiyacımızı azaltsak her ne kadar uranyum ihtiyacımızı arttırsak ta.




  • İnsanları sırf oyalıyorlar. Bakın plan nasıl yapılır, nasıl gerçekleşir, Elon Musk'ın 2006'da yazdığı kendi kaleminden. Bizimkiler hayal dünyasında.

    https://www.tesla.com/en_EU/blog/secret-tesla-motors-master-plan-just-between-you-and-me?redirect=no

    2015'te filan ülkede heryerde elektrikli fluence'lar olacak deniyordu daha önce planlanmıştı. Bu işler inşallahla olmuyor. Yapmakla oluyor. Tübitak'a hayvanat bahçesi müdürü koyarsan ülke tabi gelişmez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sleepingawake -- 3 Ağustos 2017; 13:48:52 >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.