Şimdi Ara

..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
221
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi speronly -- 1 Eylül 2017; 18:12:39 >



  • Lorentz dönüşümleri ile hesaplanır. Gama faktörü, 1 bölü kök içinde 1 eksi v^2/c^2 ile hesaplanır. Bu formüle göre ışık hızına ne kadar yaklaşırsan gama faktörü o kadar büyür ve zaman farkı o kadar artar. 1 eksi v^2/c^2 kök içinde olduğundan v, yani hız c, yani ışık hızını geçerse, kök içerisi eksi olur. Eksi sayıların kökü tanımsızdır. Bu yüzden hız, ışık hızını geçemez. Ama hız, ışık hızına yaklaştıkça gama faktörü o derece artar ve zaman farkı da artar.



    Ancak filmdeki kadar büyük zaman farkı yaratacak bir gezegenin kütlesi çok aşırı büyük olması lazım. O kadar büyük gezegene zaten iniş bile yapamazsın. Çakılırsın. Kaldı ki karadeliğin o kadar yakınında bir gezegenin bütünlüğünü koruması mümkün değildir. Parçalarına ayrılması gerekir. Karadelikten kaynaklı bir uzay bükülmesi nedeniyle zaman farkı oluşacaksa da, zaten o boyutta karadeliğe, o kadar yaklaşamazsın. Seni yutar.



    Ancak bu filmde abartı kullanılması, insanların dikkatini çekmek için yapılmış. Baya da dikkat çekmiş. Bazen abartı faydalıdır. Düşünmeyen beyinler, Einstein'ın 100 yıl önce keşfettiği uzay-zaman bükülmesi üzerine kafalarını azıcık bile yormamış insanları, az da olsa meraka sürükleyebildiyse, amacına ulaşmış demektir.



    Bir başka önemli husus. Kütleli cismin, uzayı ne kadar büktüğünün bir ölçüsü de, bu kütlenin merkezine ne kadar uzakta olduğunuzla ilgilidir. F=(m1*m2) /r^2 dir. Yani yerçekimi kuvveti F, senin kütlenin çarpı gezegenin kütlesi ile doğru, gezegenin merkezine olan uzaklığını karesi ile ters orantılıdır. Yani sana etki eden yerçekimi kuvveti ile, seninle aynı kiloda olup da, uçakla seyahat eden insana etki eden kuvvet farklıdır. Merkezden uzaklaştıkça kütle çekimi azalır, dolayısıyla uzay-zaman bükülmesi azalır. Sonuç olarak zamanın akışı yavaşlar. Ancak bu farklılık o kadar azdır ki, hesaplamaya bile değmez. Dünya yörüngesinde dönen uydu ile, dünya üzerinde zaman akış farkı, saniyenin milyarda biri kadar küçüktür. Ancak GPS uyduları da, yeryüzü konumlandırma sistemlerinde, bu ufacık zaman akış farkını hesaba katmazsak, navigasyon sistemlerimiz bizi 1-2 metre saparak konumlandırır. Navigasyon açtığımızda, yolda değil, evin çatısında görebiliriz kendimizi. O yüzden hassas konum ölçme işlemlerinde, bu ufacık zaman sapma, hesaba katılmak zorundadır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Oldukça basit bir formülü var: T = T0 / karekök(1-V^2/C 2). Formülü sadeleştirip kullanabilirsin. C = 1 dersen V'yi de 0-1 arasında herhangi bir değer alabilirsin., mesela v = 0,5, v = 0,9, v = 0,99 gibi. T0 senin zamanın, T ise dünyadaki zaman.

    Örnek yapalım:

    1 yıl boyunca hızı (V) ışık hızının 0,99'u olan bir gemiyle uzayda yol alırsak dünyada kaç yıl geçer?
    V = 0,99
    C = 1
    T0 = 1

    T = 1/karekök(1 - 0,99^2 /1^2)
    T = 1/0,141067 = 7,089 yıl yapar.

    Özellikle 0,99C hızı seçtim ki 7 yıl gibi bir rakam çıksın.

    Bu formülün Lorentz kontraksiyonunu, relativistik kütleyi ve relativistik momenti veren derivasyonları da var çünkü ışık hızına yaklaştıkça cisimlerin boyu kısalıyor, kütlesi ve dolayısıyla momenti artıyor.
  • kingman29 K kullanıcısına yanıt
    Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim ikinize de. Acaba görelilik ve kuantum fiziğiyle ilgili (genel olarak modern fizik de diyebiliriz) önerebileceğiniz kaynaklar var mıdır? İnternetten olması daha iyi ama kitap da olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi speronly -- 28 Temmuz 2017; 21:9:7 >
  • The Fabrik Of The Cosmos

    http://m.imdb.com/title/tt2054363/

    Evren'in yaratılışı, uzay zaman vb genel konuları herkesin anlayabileceği sade bir dil ile işleyen çok faydalı bir belgesel, muhtemelen kafanızdaki birçok soruyu cevaplar ve size saha fazla belgesel izlemek için iyi bir motivasyon verir.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biraz bilimde takılak demiştimde kardeş bu formüller ne?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.