Şimdi Ara

Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
4
Favori
2.189
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar ben de birkaç ay önce Airfix'in Starter Kit'lerinden birini aldım. Belki 10 senedir heves ediyordum, sonunda ve iyi ki başladım. Bol bol araştırma vs yapmanız gerekiyor ilk başlarda yanlış şeyler yapmamak için, o açıdan biraz yorucu bir hobi ilk maketinizi yaparken.

    Daha ilk maketini bitirmemiş bir kişi olduğundan çok yetkin değilim ama yeni başlayan birinin ağzından konuşacağım. Yeni başlayanlar için çok daha iyi olur görüşündeyim, çünkü sizinle aynı yerden bakıyorum olaylara. Yanlış bilgi verirsem de arkadaşlar beni düzeltsin.

    Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.
    Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.
    Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.

    Şimdi maketleri, özellikle de Airfix Starter kitleri nerelerden temin edebilirsiniz onları söyleyeyim. İstanbul'da yaşadığım için sadece buradan örnek vereceğim.

    1) Airfix Starter Kit'leri Toyz Shopların çoğunda var. Yani AVM'lerin aşağı yukarı hepsinde bulabilirsiniz. D&R'larda da bulursunuz ama genellikle Revell'in sadece maketlerin bulunduğu şekilde satıyorlar. Starter Kitlere de denk geldiğim oldu tabi.

    2) Kadıköy'deki Güven Maket. Yakın zamanda mekan değiştirdiler, kapanan Alkım kitabevini geçin, ilk sağa girin göreceksiniz zaten.




    Şimdi kişisel deneyimlerime geçiyorum :

    KESİNLİKLE AIRFIX'IN STARTER KİTLERİNDEN BİRİNİ ALIN. Bunu yeni başlayanlar için farz olarak söylüyorum ben, yoksa bu işten soğuyabilirsiniz. Starter Kit'in fiyatı (kendi aldığım FockeWulf FW-190 modeli için 37.00 TL) 35-60 Lira arasında oynuyor. Karşılığında size maketi, kullanacağınız boyaları, ince uçlu bir fırçayı ve gerekli yapıştırıcıyı veriyor. Fiyat olarak çok da fazla kara geçtiğiniz söylenemez ama sağda solda boya aramak zahmetinden kurtuluyorsunuz, bence baya kolaylaştırıyor işi, kaldı ki maket detayları gayet iyi, en azından benim aldığım kit için bunu söyleyebilirim. Diğer malzemelere geçersek;

    Kullandığım malzemeleri zaten fotoğrafta görebilirsiniz, ben açıklayayım.

    1) Yankeski, özellikle maket için olanlarından alırsanız çok iyi olur. Ben evde olanı kullandım ama el becerim iyi olmasa bazı parçaları ikiye bölmüş olabilirdim. Kendinize çok güvenmiyorsanız kesinlikle maket yankeskisi alın. Güveniyorsanız da alın gerçi ameleliğin lüzumu yok. Bu çok malzeme çok önemli.
    2) Mandal, bazı parçaları boyadıktan sonra masanın üzerine vs bırakamıyorsunuz ben mandalla tutturuyorum, ama asıl önemli olan yapıştırıcı kullandığınız yerlerde mandalın o parçaları yapıştırıcı kuruyana kadar tutmasını sağlamak. Bu da orta öneme sahip, zaten evde vardır. Resimdeki mandaldan olursa daha iyi olur.
    3) Cımbız, Maketçiler benim kullandığım normal cımbızı pek kullanmıyorlar, ağzı daha farklı olanı kullanıyorlar, küçük parçalarla uğraşırken elzem olabiliyor. Bu da önemli bir parça. Yine evde kadın varsa kesin bulursunuz, birini araklayın gitsin.
    4)Kürdan Eğer benim gibi Airfix kiti aldıysanız Revell'in iğne uçlu yapıştırıcısından mahrum kaldınız demektir.(Maket satan yerlerde kolayca bulabilirsiniz tabi) İşte kürdan burada sizin imdadınıza koşacak. Yapıştırırken bir kağıda az biraz dökün, kürdanın ucuyla alıp modele uygulayın, sakın yapıştırıcı bol bol sürmek gibi bir hataya düşmeyin, bu yapıştırıcılar plastiği erittiği için çok kötü bir görüntü ortaya çıkar. nokta nokta sürün ve parçaları kapatın zaten yayılacaktır. Ayrıca boyaları kıvamına getirmek için karıştırırken de kullanabilirsiniz ama ben onun yerine Maket'in iskeletinden penseyle kestiğin çubukları kullanıyorum, resimde yapıştırıcının yanında da görebiliyorsunuz.
    5) Kulak çubuğu, Bu güzel şey bir çok yerde işe yarıyor, decal'leri uygularken fazla suyu almakta, wash yaptığınızda beğenmediğiniz kısımları temizlemede vs. Önemlidir, kaldı ki evde de zaten vardır.
    6)Maket bıçağı, Maket bıçağı denince 1 Milyoncularda satılanlar gelmesin aklınıza, aslında onların küçükleri de var bizim kullanabileceğimiz ama ben size bistüri gibi olanları öneriyorum, dik üçgen şeklinde olanlardan bir tane edinin, inanılmaz işe yarıyor, bu olmadan bir şey yapamazsınız desem yeridir. Parçaları çerçeveden sökerken falan artıkları bununla yontacaksınız vs. Mesela boya değen yeri maket yapıştırıcısı artık yapıştırmaz ama orayı ufak bir şekilde kazıyıp tekrar uhu tutar hale getirebilirsiniz. Bu da çok çok önemli bir alet. Kesinlikle edinin.
    7)Fırça, Kit içinde gelen fırça küçük detaylar ve dar alanlar için çok iyi ama uçağı genel olarak boyamak için ben 12 Numara yayvan bi fırça aldım Güven Sanat'tan, samur muydu sentetik miydi hatırlamıyorum maalesef ama gidip siz de edinin boyamayı çok fazla kolaylaştırdı. Bu malzeme de çok önemli. Ha bu arada Airfix'in kitindeki boyalar akrilik olduğu için suyla inceltiliyor, evde koku vs olmuyor, temizlemesi de gayet kolay oluyor. Suluboya yapar gibi takılıyorsunuz, temiz iş.

    Malzemelerde bunlar dışında aklıma şu an gelen yok.


    Size Youtube'un en temiz maket kanallarından birini de önereyim 21k abonesi var üzücü bir şekilde. Bir çok tutorial videosu da bulunuyor içinde
    https://www.youtube.com/user/quickkits

    Benzer kanalları da sağdaki sütündan bulursunuz YouTube içinde zaten.

    Aklıma başka şeyler de gelirse eklemeler yaparım, normalde uzun yazılar yazmaya çok üşenen bir insan olduğum için sıkıldım biraz. Herkese iyi forumlar

    Sorusu olanlar varsa özelden mesaj atsın, Whatsapp vb. üzerinden de görüşebiliriz, bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uluç. -- 15 Haziran 2017; 15:47:38 >







  • Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.
    Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.

    Weathering için elimde uygun renkte akrilik boya yoktu, guaj boya ile drybrush yaptım. Fena durmadı gibi ilk maket için.




  • Hocam merhaba öncelikle yararlı bir konu teşekkürler.Bende 3.seviye revell uçak maketi var hediye geldi daha dokunmadim bile arastirma yapıyorum bayadir yanlış birşey yapmamak için.Şimdi bu maketin içinden yapıştırıcı,fırça ve 3 adet boya çıktı ama kullanılan renklerde 6 7 tane daha boya var. Bu boyalari internette baya aradım fakat 2 3 tanesi hiçbir yerde yok.Eksik boyayla maket yapabilir miyim?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pixelot -- 14 Temmuz 2017; 16:26:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu için teşekkürler. :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pixelot

    Hocam merhaba öncelikle yararlı bir konu teşekkürler.Bende 3.seviye revell uçak maketi var hediye geldi daha dokunmadim bile arastirma yapıyorum bayadir yanlış birşey yapmamak için.Şimdi bu maketin içinden yapıştırıcı,fırça ve 3 adet boya çıktı ama kullanılan renklerde 6 7 tane daha boya var. Bu boyalari internette baya aradım fakat 2 3 tanesi hiçbir yerde yok.Eksik boyayla maket yapabilir miyim?

    Dostum boyaların diğer markalarda muadilleri var, internette aynı boyanın diğer markalardaki kodunu aratarak bulabilirsin. Hatta bunun için PDF'ler, web siteleri, APK'lar var.

    https://apkpure.com/hobby-color-converter/com.pulgadas.hobbycolorconverter

    http://scaleworld.webs.com/colour-charts

    https://intscalemodeller.com/viewtopic.php?t=9


    Mesela buradan Revell'in diğer markalardaki boyalarını çevirmiş.

    http://www.gaugemaster.com/revell/Revell_Paint_Conversion_Chart.pdf

    Arama yaparken "x to y color conversion/chart" ya da "X Paint Conversion Chart" diye aratırsan bulursun.
    (x: sendeki boya markası y: almak istediğin marka)




  • Çok güzel bir konu olmuş. Ben de bugün başladım Rewell Apache Helikopteri edindim, starter kit tarzı boyaları, fırça ve yapıştırıcılı olandan. Saat 10 gibi başladım daha yeni kalktım maketin başından Stickerları suya daldırıyorum zaten kendi ayrılıyor ama yapıştırma kısmını beceremedim yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    Boyama kısmına gelince, boyaları su ile inceltmekte fayda var mı? Genel olarak hangi boy fırçalar kullanışlı olur?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok güzel bir konu olmuş. Ben de bugün başladım Rewell Apache Helikopteri edindim, starter kit tarzı boyaları, fırça ve yapıştırıcılı olandan. Saat 10 gibi başladım daha yeni kalktım maketin başından Stickerları suya daldırıyorum zaten kendi ayrılıyor ama yapıştırma kısmını beceremedim yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    Boyama kısmına gelince, boyaları su ile inceltmekte fayda var mı? Genel olarak hangi boy fırçalar kullanışlı olur?



    Yapıştırıcıyı şırınga yoluyla akıtmayı denediniz mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dehhani.

    Çok güzel bir konu olmuş. Ben de bugün başladım Rewell Apache Helikopteri edindim, starter kit tarzı boyaları, fırça ve yapıştırıcılı olandan. Saat 10 gibi başladım daha yeni kalktım maketin başından Stickerları suya daldırıyorum zaten kendi ayrılıyor ama yapıştırma kısmını beceremedim yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    Boyama kısmına gelince, boyaları su ile inceltmekte fayda var mı? Genel olarak hangi boy fırçalar kullanışlı olur?

    Usta ben ilk olarak Airfix'in Starter Kitini aldım. İçinden çıkar fırça 2 numara Humbrol fırça ve geniş yüzeyler için tam bir ÇİLE. Sebebi ise yüzeyi küçük ve ince uçlu olduğu için geniş yüzeyin anasını ağlatır fırça izinden. Ben bir de Güven Sanat'tan 12 No İdora fırça aldım.İnce katmanlar atarak gayet iyi sonuç veriyor. Samur aldım yanlış hatırlamıyorsam.Boyalar akrilik ise suyla incelteceksiniz tabii ki. En az 2-3 kat atın boyayı, tek kat atarsanız hem fırça izi kalır hem kalın olur. Mesela paletinizin içine 4-5 damla boya koyuyorsanız 2 damla da su koyun.

    Decallerde ben de biraz sıkıntı yaşadım yapıştıracağın yeri fırçayla ıslat dostum mutlaka önceden yoksa hareket ettirmede sıkıntı yaşarsın. Sonra decali üstüne kondur, kürdan yardımıyla ufak ufak güç aktarmadan yönlendir. Sonrada kulak çubuğunu üstünde yatay olarak döndürererek fazla suyu al. Ben uçağın burun kısmındaki decal'i yapıştıramadığım için sinir krizi geçirip yırttım ve elimle boyadım, birine de biraz sert davrandığım için yırrtım ama telafi etim onu. Onun dışında decallerde bi sıkıntı yaşamadım. Yapıştırıcı için de kürdan kullanıyorum gayet rahat.

    Buraya da bi kaç tane foto bırakayım maketin son haline ait. En son iki Decal daha kaldı gövdenin sağına ve soluna gelecek olan, sonra bitiyor maket. Bi yerden vernik bulup vernik atmak kaldı sadece.

    Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uluç. -- 12 Ağustos 2017; 21:25:18 >




  • Bitirebildim birkaç tane yapıştırma kaldı, boyama konusunda 2-3 kat attım dediğiniz gibi ve önerdiğiniz kanalı takip etmeye başladım baya faydalı Bakalım bir sonraki maketim ne olacak

    Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.

    Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dehhani.

    Bitirebildim birkaç tane yapıştırma kaldı, boyama konusunda 2-3 kat attım dediğiniz gibi ve önerdiğiniz kanalı takip etmeye başladım baya faydalı Bakalım bir sonraki maketim ne olacak

    Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.

    Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.

    Bende sırada F117 var, en sevdiğim uçaklardan birisi. Ama Dragon'un kiti biraz adi açıkcası. Bi iki maket daha yaptıktan sonra Revell ya da başka markadan tekrar almayı düşünüyorum. Bu arada naçizane gördüğüm eksiklikleri söyleyeyim maketindeki. İniş takımlarında siyahı taşırıp üstüne beyazla düzeltmeye çalışmışsın sanırım ama aklında olsun koyu boyayı sonradan at her zaman. Detayları belli etmek için(panel çizgileri vs.) boyamadan önce "wash" denilen teknikle koyu gri bi renkle oraları belirginleştir. İnternette tekniği araştırırsan nasıl yapıldığını anlarsın. Ben de yapmadım başta, ama sonradan kurşun kalem ve çok ince bir washla halletmeye çalıştım. Çok da olmadı, önceden yapmak lazım. Bu arada ışıktan mı çözemedim ama çok yerde boya aşınması var gibi. oraları özellikle falan mı yaptın?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Uluç.


    quote:

    Orijinalden alıntı: Dehhani.

    Bitirebildim birkaç tane yapıştırma kaldı, boyama konusunda 2-3 kat attım dediğiniz gibi ve önerdiğiniz kanalı takip etmeye başladım baya faydalı Bakalım bir sonraki maketim ne olacak

    Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.

    Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.

    Bende sırada F117 var, en sevdiğim uçaklardan birisi. Ama Dragon'un kiti biraz adi açıkcası. Bi iki maket daha yaptıktan sonra Revell ya da başka markadan tekrar almayı düşünüyorum. Bu arada naçizane gördüğüm eksiklikleri söyleyeyim maketindeki. İniş takımlarında siyahı taşırıp üstüne beyazla düzeltmeye çalışmışsın sanırım ama aklında olsun koyu boyayı sonradan at her zaman. Detayları belli etmek için(panel çizgileri vs.) boyamadan önce "wash" denilen teknikle koyu gri bi renkle oraları belirginleştir. İnternette tekniği araştırırsan nasıl yapıldığını anlarsın. Ben de yapmadım başta, ama sonradan kurşun kalem ve çok ince bir washla halletmeye çalıştım. Çok da olmadı, önceden yapmak lazım. Bu arada ışıktan mı çözemedim ama çok yerde boya aşınması var gibi. oraları özellikle falan mı yaptın?

    İniş takımlarının ilk başta koyu rengi daha sonra açık rengi attım böyle oldu. Wash tekniğini ne oluyor tutorial falan var mı? Aşınmayı şans eseri denerken buldum Fırçayı suya batırdıktan sonra ucunu saçak saçak yapıyorum son katı öyle attım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dehhani.


    quote:

    Orijinalden alıntı: Uluç.


    quote:

    Orijinalden alıntı: Dehhani.

    Bitirebildim birkaç tane yapıştırma kaldı, boyama konusunda 2-3 kat attım dediğiniz gibi ve önerdiğiniz kanalı takip etmeye başladım baya faydalı Bakalım bir sonraki maketim ne olacak

    Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.

    Maketçiliğe yeni başlayacaklara tavsiyeler.

    Bende sırada F117 var, en sevdiğim uçaklardan birisi. Ama Dragon'un kiti biraz adi açıkcası. Bi iki maket daha yaptıktan sonra Revell ya da başka markadan tekrar almayı düşünüyorum. Bu arada naçizane gördüğüm eksiklikleri söyleyeyim maketindeki. İniş takımlarında siyahı taşırıp üstüne beyazla düzeltmeye çalışmışsın sanırım ama aklında olsun koyu boyayı sonradan at her zaman. Detayları belli etmek için(panel çizgileri vs.) boyamadan önce "wash" denilen teknikle koyu gri bi renkle oraları belirginleştir. İnternette tekniği araştırırsan nasıl yapıldığını anlarsın. Ben de yapmadım başta, ama sonradan kurşun kalem ve çok ince bir washla halletmeye çalıştım. Çok da olmadı, önceden yapmak lazım. Bu arada ışıktan mı çözemedim ama çok yerde boya aşınması var gibi. oraları özellikle falan mı yaptın?

    İniş takımlarının ilk başta koyu rengi daha sonra açık rengi attım böyle oldu. Wash tekniğini ne oluyor tutorial falan var mı? Aşınmayı şans eseri denerken buldum Fırçayı suya batırdıktan sonra ucunu saçak saçak yapıyorum son katı öyle attım.

    Youtube'da aratırsan görsel anlatım bulursun bol bol. Detayları belli etmek için kullanılıyor.




  • Cevap için sağol bir sorum daha olucak boyalar biraz pahalı bu yüzden evdeki guaj boyaları kullanmak istiyorum küçük ve ince yerlerde uygun olur mu bir problem yaratır mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pixelot

    Cevap için sağol bir sorum daha olucak boyalar biraz pahalı bu yüzden evdeki guaj boyaları kullanmak istiyorum küçük ve ince yerlerde uygun olur mu bir problem yaratır mı?


    Ben pas lekelerini guaj ile yaptım ama boyama için guaj önermiyorum. Gidip boyaları alman daha iyi olur. Kit olarak da alabilirsin maket vs de olacağı için daha uyguna gelir ama o makete özel renkler olur içinde.
  • Uluç. U kullanıcısına yanıt
    Ben kit halinde almıştım zaten içinde fırça,yapıştırıcı ve 3 adet boya çıktı ama kitapçığa baktığımda ekstra 3 4 tane daha renk gerekiyor.Boyalar da malum biraz pahalı olduğu için alternatif arıyorum.
  • Kamuflajları yaparken nasıl bir yol izlenmeli?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pixelot

    Ben kit halinde almıştım zaten içinde fırça,yapıştırıcı ve 3 adet boya çıktı ama kitapçığa baktığımda ekstra 3 4 tane daha renk gerekiyor.Boyalar da malum biraz pahalı olduğu için alternatif arıyorum.

    İnternette tanesini 5-6 Liraya bulabilirsiniz hocam. Sarı-kırmızı-yeşil-mavi-beyaz ve siyah alın, çoğu rengi kendiniz yaratabilirsiniz bunlarla. Yani totalde 30 fira veremeyecekseniz bu hobiye başlamanızı tavsiye etmem.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uluç. -- 17 Ağustos 2017; 18:59:12 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dehhani.

    Kamuflajları yaparken nasıl bir yol izlenmeli?

    Ben elime güvenerek çiziyorum fırçayla, bi sorun yaşamadım. Keskin kenarlı yerleri maske bandıyla yapabilirsiniz. Humbrol'un Maskol adlı bi malzemesi var çok renkli kamuflajlarda kullanılabilir. Ben kullanmadım henüz. En kötü UHU Patafix alıp onları desene göre yerleştirip içini boyarsınız ama o Airbrush ile daha güzel sonuç verir. Her zaman koyu rengi sonra atın.
  • Uluç. U kullanıcısına yanıt
    Hocam son bir soru daha.Renkleri göz kararı karıştırarak mı elde ediyoruz yoksa hepsinin belli bir oranı var mı ya da bunların listesi mi var oranlarını gösteren?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pixelot

    Hocam son bir soru daha.Renkleri göz kararı karıştırarak mı elde ediyoruz yoksa hepsinin belli bir oranı var mı ya da bunların listesi mi var oranlarını gösteren?

    http://trycolors.com Buradan oran olarak bakabilirsin ama ben her ne kadar boyaları sevmesem de resim çizdiğim için boyaları karıştırma konusunda bir sıkıntı yaşamadım. Daha önce oluşturmadığım renkler için bu siteyi kullanıyorum. Renklerin %100 doğru tonda olmasına gerek yok sonuçta maketleriniz profesyonel sergide olmayacak. İsterseniz pembe yapın tankı. Size kalmış bir durum.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.