Şimdi Ara

Büyük Set Resifi'ni kurtarmak için son plan yapay bulutlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
184
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Avustralya'nın açıklarında bulunan Büyük Set Resifi, 344,400 km² alanı ile dünyanın en büyük resif sistemini oluşturuyor ancak uzun bir süredir ciddi bir problemle karşı karşıya: Okyanus sularının ısınması. Resiflerdeki su kalitesinin arttırılması ve av yasağı koyularak ekosistemi hayatta tutmak için yapılan çalışmalar başarısızlıkla sonuçlanırken bazı araştırmacılar bu yılın resifler için tam bir felaket olduğunu ve artık pes ettiklerini açıklamıştı. Şimdi ise araştırmacılar yeni bir kurtarma yöntemi üzerine çalışıyor.


     

    Büyük Set Resifi'ni kurtarmak için son plan yapay bulutlar 
    Araştırmacıların hayata geçirmeyi planladığı yeni yöntem okyanus suyundan elde edilen bol miktardaki tuzları bulutlara doğru püskürtmek. Böylece tuz havadaki su damlacıklarının oluşma hızını arttıracak ve daha yoğun ve daha büyük bulutlar ortaya çıkacak. Bu bulutlar da güneş ışınlarının yansıma yönlerini değiştirerek resiflerin bulunduğu bölgedeki suyun ısınmasının önüne geçecek. Bu fikir aslında daha önce John Latham tarafından, küresel ısınmayla mücadelede kullanılması için dile getirilmişti ancak iklime dışarıdan yapılan bir müdahalenin ne gibi sonuçlar doğuracağı kestirilemediği için fikir rafa kaldırılmıştı.


     

    Yöntem Kesin Sonuç Vermeyebilir 

    Bölgedeki ekibin nispeten işe yarar bulduğu bu yöntem için özellikle kıyı şeridinde ve düşük yükseklikteki bulunan bulut kümelerine gemilerle tuz püskürtülmesi planlanıyor. Şimdilik araştırmacılar planı uygulamaya geçirmeden önce mayıs ayında  iklim modellemesine başlamayı düşünüyor ve garantisi olmayan bu yöntemin uygulanması için hükümetten destek bekliyor.


     
    Büyük Set Resifi'ni kurtarmak için son plan yapay bulutlar 

    Yöntem işe yaradığı taktirde tek uygulama alanı mercan resifleri olmayacak. kırmızı ağaç ağaçlarını nasıl etkilediği konusunda üniversite destekli bir çalışma olan Summen Projesi, kırmızı ağaçların iklim değişikliğinden korunması için yapay sis oluşturmanın işe yarayıp yaramadığını araştırıyor ve resiflerde yapılacak olan çalışmayı yakından takip ediyor.


     

    Geçtiğimiz yıl El-Nino olayı Büyük Set Resifi'ndeki sıcaklığı bir hayli arttırınca resiflerin yüzde 20'si ölmüş yüzde 90'ı ise bu sıcaklıklardan dolayı büyük hasar almıştı. Bu acı tablonun ardından Büyük Set Resifi Deniz Parkı Direktörü Jon Day durumu artık kabullenmeye başladıklarını dile getirmişti.



  • buz atsınlar soğur

  • Hocam bunu nasıl düşünemedik ya . Çok sağolun hocam



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Abdülhak Hamit Tarhan -- 24 Nisan 2017; 2:59:54 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vereyim buzdolabını fakir misiniz

  • Heh şimdi oldu. Haftanın yorumcularında üste çıkabilmek için ciddi konularda bile boş beleş espri yapan salaklar da türemiş.

  • ardaq kullanıcısına yanıt
    gülmedim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.