Şimdi Ara

Kredi Kartı borcunu ödeyemeyenler için tavsiyeler

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
356
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kredi Kartı Borcumu Ödeyemiyorum, Ne Yapmalıyım?

    Aslında bu başlığı atarken çok düşündüm. Hatta ilk yazdığım başlık “kredi kartı borcundan kurtulun, yaşamayı seçin” olacaktı ama başlığı okuyanları farklı algılara sevk etmemek için değiştirerek kredi kartı borcumu ödeyemiyorum ne yapmalıyım diye değiştirmek zorunda kaldım.

    Bu konu üzerine birçok yazı ve tavsiye yazılabilir. Biz bu yazımızda bu konuyu iki temel başlıkta ele alacağız.

    1.si kredi kartı borcundan kurtulmak için teknik kısımlar

    2.si kredi kartı borcundan kurtulmak için tavsiyeler

    Öncelikle kredi kartı nedir bu sorunun cevabını verelim (zaten bu yazıyı okumak için geldiyseniz ne olduğunu fazlasıyla biliyorsunuz ama olsun).

    Not: Eğer kredi kartı kullanmaktan memnunsanız yazının devamını okumanıza gerek yok.

    Kredi Kartı Nedir?

    Alışverişlerde veya hizmet alımlarında ödemeyi nakit para yerine banka taahhüdü şeklinde yapmamıza yarayan, ilgili bankanın satıcıya, bizim ise bankaya borçlanmamıza neden olan ödeme aracı. Kredi kartı kullanarak taksitle alışveriş yapabilir, tek seferde ödenmesi gereken hizmet veya ürünler için bankaya taksit şeklinde ödeme yapabiliriz.

    Neden Kredi Kartı Kullanıyoruz?

    Bu sorunun cevabı herkes için farklılık gösterse de temelde aynıdır. Herkesin farklı bahanesi olabilir. Biz sıralayalım bazılarını.

    “E napalım kardeşim, bu devirde kredi kartı kullanmadan olmuyor ki” cümlesini özetleyecek olursak;

    -Tek seferde alamayacağımız ürünleri taksitle alabiliyoruz.

    -Gururlu kardeşlerimin en çok tercih ettiği bahane (kusura bakmayın bahane diyorum ama salt düşününce bana hak vereceksiniz) “Ahmet’ten Mehmet’ten borç isteyeceğime kredi kartımdan çekerim daha iyi”

    -Ay sonunda maaşı denk getirmediğimizden takviye amaçlı.

    -İnternetten alışveriş imkânı veriyor olması (ki bana göre en kötü bahane).

    Yukarıda saydığımız tüm maddelerde kendi bahanenizi bulamasanız da eminim en az biri sizin düşüncenizle aynı ve saydığım bu maddelerin hepsi de doğru.

    Kredi Kartı Borcundan Kurtulmak İçin Teknik Kısımlar

    Burada bahsedeceğimiz konu tavsiye niteliğinde olmayıp birebir yapılan kredi kartı düzenlemesi ile borcunu ödeyemeyenlerin yapılandırma yoluna giderek bir anlamda günü kurtarmaları için neler yapıla bilirle ilgili.

    Biliyorsunuz ki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BBDK)’nun yaptığı son düzenlemeye ilişkin karar 27 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre kredi kartı borcunu ödeyemeyen tüketiciler banka ile görüşerek bir kereye mahsus borcunu 72 aya kadar yapılandırabilir.

    Kredi Kartı Borcu Nasıl Yapılandırılır?

    Kredi kartımı yapılandırmak istiyorum diyorsanız öncelikle yapmanız gereken hangi bankaya borcunuz var ise ilgili banka şubesine giderek müşteri temsilcisine kibarca “ben kredi kartı borcumu ödemekte zorlandığım için yapılandırmak istiyorum” diyeceksiniz. Temsilci kaydınızı alarak Genel Müdürlüğe bilgi verecektir. Genel müdürlükten aradıklarında (Genellikle aynı gün arayacaklardır) telefon ucunda ki kibar bayan size kaç taksit yaptırmak istediğinizi ve taksit sayınıza göre toplam maliyetinizi iletecektir. Onayladığınız takdir de ilk taksit, yapılandırmayı yaptırdığınız günden sonra ki 30. gündür. Hadi geçmiş olsun. Borçlarınızı biraz ertelediniz ama bu kez fazlasıyla borçlandınız. Nasıl mı? Hadi bir örnek verelim;

    Diyelim ki kredi kartınıza toplam 4 bin TL borcunuz var. Yapılandırma yapmadan önce ortalama asgarisi yaklaşık 1330 TL idi ve 3 ay bu şekilde ödediğiniz takdirde kart borcunuz bitecekti.

    Şimdi 72 ay yapılandırdınız. Aylık taksitleriniz 100 TL’ye yakın bir tutar olacak. Toplamda ise yaklaşık 7 bin tl ödeyeceksiniz ve havadan 3 bin TL daha borçlandınız ve bu borcu 6 yıl boyunca ödeyeceksiniz. Eh ne diyelim Allah kurtarsın.

    Kredi kartı yapılandırması ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak istiyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz.

    Şimdi Gelelim Tavsiyelerimize (2.kısım)

    Burada kendimize bazı sorular yöneltmemiz gerekiyor;

    -Alışveriş bedeli cebimizden çıkıyor mu?

    -İleride elimize geçecek parayı şimdiden bize harcatıyor mu?

    -Alışveriş faizi ve vade farkı alıyor mu?

    -Kart aidat ücreti (diğer adıyla kullandırım ücreti) alıyor mu?

    -Bir sonraki ay sadece ödediğimiz tutar kadar alışveriş yapmamıza müsaade ediyor mu?

    -Borç gecikince kaba konuşan tahsilat uzmanları bizi arıyor mu?

    -Ödeyemeyince sürekli telefondan arayarak rahatsız ediyorlar mı?

    Hepsinin cevabını siz biliyorsunuz zaten. Bu nedenle her cümle sonuna “evet” kelimesini yazmadım.

    Saydığımız bu maddeler, yukarıda sunduğumuz mazeretlerin hemen hepsini çürütür nitelikte. Kredi kartları sadece ona sahip olduğumuz ilk ay kazançlıdır. Nedeni ise limiti dâhilin de bize alışveriş imkânı sunması. Peki diğer aylar. Sonrasında işler değişecek. Belki de çoğumuzun yaptığı hatalar zincirinden bir halka ile örnek verelim.

    Farz edelim ki kredi kartınızın limiti 3 bin TL olsun. Limitin getirdiği rehavetle hep sahip olmak istediğiniz ısırılmış elmanın bilmem ne rakamlı telefonuna kredi kartı sayesinde sahip oldunuz. Artık ortamlara rahat girebilir, telefonunuzu gururla masanın üzerine bırakabilirsiniz. Hesap kesim tarihine kadar bence bu davranışınızı sürdürün, keyfiniz kaçtığında telefonunuzu cebinizden çıkartmak istemeyeceksiniz çünkü.

    Şu an kredi kartı limitiniz halk arasına “full çakılı” tabir edilen durumda. Yani alışveriş yapamazsınız ve toplam borcunuz 3 bin TL. Zaten maaşınızdan da hiç arttıramıyordunuz ya artık (6 taksitle aldıysanız eğer) 500 TL arttırmak zorundasınız.

    Maaşı aldınız ve dağıttınız, 500 TL’yi de hiç istemeseniz de kredi kartına yatırdınız. Ee diğer ayı nasıl getireceksiniz. Tabi ki kredi kartına yatırdığınız 500 TL’yi harcayarak. Sokak jargonunda “takla attırmak” ifadesiyle de böylelikle tanışmış oldun. Ay başında 2500 TL’ye düşürdüğün borç tekrar 3 bin TL’ye çıktı.

    Başka yerlerden para gelmeyeceğine göre telefonunun borcu bitene kadar da böyle devam ettin. 6 ay sonunda bir de baktın ki “oda ne”, hala 3 bin TL borcun var. Takla attırdığın sürece bu sonuç değişmeyecekti. Ayrıca bu 6 ay boyunca da alışveriş faizi ödedin haberin olsun.

    Tabi bu süre zarfında başka masraflar çıkmadıysa ( bozulan eşya, faturaların yüksek gelmesi, trafik cezası vb.). Neyse biz bunları moral bozmamak için hiç hesaba katmayacağız.

    Bazı tüketicilerin de yaptığı en büyük hatalardan biri de elinde başka kredi kartı varsa, limiti dâhilin de nakit avans çekerek borcu borçla kapatma yoluna gitmesi. Açık ve net söylüyorum denemeyin.

    Çünkü borç borçla kapanmaz.

    Eğer gururunu bi kenara bırakıp Mehmet’ten borç alsaydın (telefon almak için kimse kimseden borç istemez oda ayrı bir konu) Mehmet’i arayıp “kardeşim elim biraz sıkışık kısa zamanda dönüş yapacağım sana” diyerek vakit kazanırdın.

    Bu yazdıklarımız örnek nitelikteydi ve birçok kişinin kredi kartına borçlanma sebeplerinden yansıyanlardandı. Şimdi gelelim asıl konuya, yani kredi kartı borcunun nasıl ödeneceğine.

    Kredi Kartı Borcumu Nasıl Öderim?

    Bunun için en etkili ve en kısa yol çağrı merkezini arayarak “kayıp-çalıntı” bildiriminde bulunmak. Bunu yaptığınızda yetkili size “kartınızı kullanıma kapattım, yeni bir kart istiyor musunuz”. İşte bu sorudan sonra cevabı yüksek sesle ve gururla yapıştırın;

    HAYIIIIIIIRRRRR

    Hepsi bu kadar. Elinizde olmayan kredi kartı size rehavet vermeyecek, erteleme şansı olan harcamaları erteleyecek, olur olmaz yerlerde kullanmak zorunda kalmayacaksınız. Sonrasında borçlarınızı kapatmanız için yapmanız gereken;

    Yatırabilirseniz en azından asgari tutarını yatırmaya çalışın. Yatıramıyorsanız bile elinizde kalan para ile bir kısmını yatırın. Kredi kartı asgari tutarı 90 gün boyunca hiç ödenemezse eğer yasal takibe girer. Bunu da aklınızdan çıkarmayın.

    Kredi kartı bilinçli kullanıldığı takdirde hayatımızı bir hayli kolaylaştıran ödeme aracı. Ancak genellikle verdiği rehavet ve cebimizden çıkmayan paranın verdiği pozitif psikoloji maalesef birçok tüketiciyi yanıltıyor. İster şeytan tüyü deyin, isterseniz de bir güç deyin. Sonuçta kullandığınız zaman o borcu sizden başkası ödemeyecek, o sıkıntıyı da sizden başkası çekmeyecek. Bizden söylemesi. Makalemi müsaadenizle yavaş yavaş bitirmek istiyorum.

    Son tavsiyem: bir ürünü alacak ekonomik gücünüz yoksa BORÇLANMAYIN. Onun yerine birikim yapın. Bu konu hakkında daha önce "Birikim Yapmanın Yolları" adlı güzel bir yazı hazırlamıştım. Okumanızı tavsiye ederim.

    Bugün kredi kartlarına iyice bi çattık. Bana da bayağı bi iyi geldi hani. Yakın zamanda benzer yazıyı krediler için yazmayı düşünüyorum.

    O yüzden hoşça kalın, borçsuz kalın, takipte kalın.

    Kaynak[link=www.anakredi.com][/link]



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.