Şimdi Ara

= HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
262
Cevap
11
Favori
16.801
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Son bir senedir tvlerde , monitorlerde , kameralarda, cep telefonlarında ve oyun konsollarında "Hdr" ifadesini çokça duymaya başladık.Peki nedir bu hdr diyecek olursanız HDR (High Dynamic Range) , görüntünün çekim ya da çekim sonrası aşamasında dinamik aralığının genişletilmesidir.Dinamik aralık , parlak ve karanlık alanlar arasındaki farkı temsil eder.

    Teknik detaya girmeden herkesin anlayabileceği bir şekilde açıklamam gerekirse Hdr , görüntünün parlak ve karanlık alanlarının daha dengeli ve insan gözünün gördüğüne yakın şekilde kaydedilmesi-gösterilmesi olayıdır.Sdr ise standart dinamik aralıktır.Örneklerle destekleyecek olursak :

    Soldaki kareler normal , sağdaki görüntüler hdr

    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =
    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =
    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =
    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =
    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =
    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =

    Görüldüğü üzere soldaki karelerde gölgeli ve parlak alanlarda detay görülemiyor.Gölgeler çok karanlık olduğu için detaylar seçilemiyor.Gökyüzü gibi çok parlak alanlarda da aşırı parlaklıktan bulutlar seçilemiyor.Hdr sayesinde karanlık alanlar ayrı , parlak alanlar ayrı şekilde pozlanarak iki kare birleştiriliyor ve ortaya iki tarafın da detaylarının belli olduğu insan gözüne daha yakın görüntüler elde ediliyor.

    Burada seçtiğim örnek fotolar doğal hdr için verilebilecek güzel örnekler.Bir de bunun yanında hdr adı altında, çekilen görüntünün sonradan işlenmesiyle ortaya çıkan daha yapmacık ve suni duran fotolar , videolar mevcut.Bunlar daha keskin ,daha kontrast ve daha renkli duruyor.Yapay bir görüntüden öteye gidemiyor.Bu ikisini birbirine karıştırmamak gerek.

    Sonradan hdr'a çevrilen görüntülere örnek

    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =
    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =

    Bu verdiğim örnekler fotoğrafçılık ve video işleri için geçerlidir.Hdr çekilen bir fotoğraf normal (sdr) ekranlarda Sdr'dan farkını ayırt edebileceğimiz şekilde düzgün görüntülenebilir.Videolar da aynı şekilde normal ekranlarda gösterilebilir.Örneğin telefonla ya da yarı prof. kameralarla çektiğimiz fotoğraf ve videolar.Bunları tv ya da pc ekranında göstermek istediğimizde herhangi bir sıkıntı çekmeyiz.Ek bir özelliğie , donanıma ihtiyaç duymaz.Çünkü bu görüntülerin renk derinlikleri , bit değerleri , kodlamaları daha basit ve standarda indirgenmiştir.Görüntüde farklılık oluşturur fakat renk , ton ve parlaklık farklarının birebir göstermez.

    Son dönemlerde .Hdr olarak çekilen filmleri , videoları izlemek için ise ayrı bir oynatıcıya ve ekrana ihtiyaç duyarız.Hdr filmler 4k bluray olarak sunulmakta.Bunlar 4k playerlar ve ps4 , xbox one s gibi konsollarla oynatılabilmekte.Bu görüntüleri düzgün şekilde görüntüleyebilmek için Hdr destekli bir tv ya da monitöre ihtiyaç duyuoruz.Elimizde gerçek bir hdr görüntü olması onu tam kapasiteyle izlemek için yeterli değil yani.4k hdr destekleyen filmler 8bit renk kullanan sdr filmlerin aksine 10bit renk kullanıyor.Bu da hdr panellerin gerekliliğini neredeyse gerekli kılıyor.

    Son birkaç aydır youtube de Hdr videolara izin veriyor.Chromecast ultra cihazı ve son firmware ile Samsung Hdr tvler youtube üzerinden Hdr videoları direkt olarak oynatabiliyor.



    Şimdi gelelim asıl konumuza .Yani pc oyunculuğunda Hdr olayına.Pc oyunlarını Hdr olarak oynayabilmemiz için birkaç şart gerekiyor.

    1-Oyunun Hdr desteklemesi.

    2-Nvidia 9xx serisi ve üstü , Amd rx 4xx ve üstü bir ekran kartı.

    3-Hdr destekli bir monitor ya da televizyon.

    4-Hdmi 2.0 kablo.

    Bu dört unsur bir araya geldiği zaman pc oyunlarını aynen ps4 pro'daki gibi hdr olarak oynayabilmemiz mümkün.



    Şu an için benim bildiğim Hdr destekli pc oyunları.

    -Shadow Warrior 2

    -Forza Horizon 3

    -Resident Evil 7


    Elimde şu an sadece Shadow Warrior 2 olduğu için bu oyun üstünden örnek vereceğim.Hdr destekli bir ekran kartınız , hdr destekli bir ekranınız ve hdmi 2.0 kablonuz olduğunu varsayıyorum.Oyunları hdr olarak oynayabilmek için yapmanız gerekenler:


    Kullandığım ekran kartı gtx980.

    Öncelikle ekran kartınızın driver ayarlarından çözünürlüğü "1080p" yapıyorsunuz.Renk derinliğini "10bit ya da 12bit" yapıyorsunuz.Çıkış renk formatını "Rgb" yapıyorsunuz.Çıkış dinamik aralığını "Tam" yapıyorsunuz.Eğer çözünürlüğü 4k ve 60hz yaparsanız renk derinliği kablonuz yüzünden 8bitle sınırlı kalabilir ve hdr aktif olmayabilir.1080p seçmemizin sebebi bu.
    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =

    Kullandığım tv Samsung 60ku7000.

    Tv ayarlarından pcyi bağladığınız hdmi girişinin Uhd Colors özelliğini açıyorsunuz. Uhd Colors destekli hdmi girişi genelde tv üstündeki 1.hdmi girişi olur.
    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =

    Tvde Hdr+ benzeri bir ayar varsa onu açın.Yoksa da hdr aktif olacaktır.
    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =

    Oyunun ayarlarından "Hdr display" özelliğini açın.
    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =
    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =


    Eğer herşeyi doğru yaptıysanız tvnizin-monitorunuzun model-markasına göre değişmekle birlikte ekranda Hdr videonun aktif olduğuna dair bir ibare göreceksiniz.
    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =


    Artık oyunumuzu Hdr olarak oynayabiliriz.

    Ortaya çıkan görüntüden memnun değilseniz tvden ve oyundan parlaklık ayarı yaparak istenen sonuca ulaşabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aterikasedi -- 2 Şubat 2017; 19:28:1 >







  • 10-bit rengin yeni bir tekonloji gibi sunulup ve HDR isminin kullanılıp pazarlanması baştan aşağı hatalı, neden mi?

    1) HDR terimi çoktandır var olan birşey, hatırlarsanız eskiden yeni need for speed oyununda gelmişti bu yeni kart aldırtmıştı, tünelden dışarı sürünce bembeyaz ışık aydınlığı ile ekran aydınlanıyordu falan. Hala daha oyunlarda var bu "bloom" diyorlar artık galiba bilmiyorum.

    2) HDR'ın esprisi 10 ve 12-bit panellerde yatmakta, daha fazla renk verebiliyorlar ve artı olarak yeni panel teknolojileriyle yüksek parlaklık ve kontrast oranına sahipler. Bu zaten var olan birşeydi yine, fotoğrafçı monitorlerinde çoktandır var olan birşey fakat ne yazık ki bu bir format olarak standardlaştırıldığı için öyle monitorunuz olsa bile kullanamayacaksınız.

    3) Artı olarak, sırf HDR kullanacak diye oyunlardaki renkler saçma sapan bir parlaklık ile gereksizce satüre ediliyor. Yani sırf bu teknoloji demeyecem, bu özelliği ön plana sokmak için.


    10-bit görüntü 10-bit panelde 100% accurate görünür ve 8-bit görüntünün bozulmadan görülmesi için bir renk profili gerekir (color look-up table: CLUT). Tam tersi, aynı şekilde 10-bit bir içeriğin 8-bit panelde düzgün görüntülenmesi için görüntü sahibinin buna uygun bir method geliştirmesi lazım. Bu yine renk profili oluyor (CLUT) ve her oyun kendine has renk profiline sahip olabiliyor (Windows'dakini override edecek). Şimdiye kadar çıkmış "HDR" destekli 3-5 oyunda bunu yapmadılar doğal olarak ve olan biz 6-8bit panel kullananlara oluyor, "soğan kabuğu" olayına color banding deniliyor ve normal 8-bit kullanan oyunlarda veya içerikte bu durum olmuyor. Ama ne zaman oyun 10-bit panellere göre yapıldı mı (buna da "HDR" ismi verdiler işte) 8-bit panellerde şu banding olayı başladı malesef.

    Son olarak, 10-bit içerik ile 8-bit içerik arasında oyunlarda doğal yolla gözle görülebilir bir fark yok bence, oyun geliştiricisi bu farkı yaratmak için illa ki dediğim gibi yapay absurd renkler kullanması gerekiyor.

    -
    Bold'ladığım kısım için; misal olarak adobe photoshopta web sayfası resim tasarımı yapan bir kimse 10 ila 12-bit renk depth ile uğraşır fakat ortaya çıkan sonucu tekrardan 8-bit bit formata dönüştürüp bize sunar ki tarayıcıların desteklediği renk aralığı o dur ve yaygın olarak paneller 6-8bit gelmekte (chrome'a 10-bit desteği gelecekmiş yanlış hatırlamıyorsam). Ortaya çıkan sonuç çokta farklı olmaz. Fakat yeni nesil panel teknolojileri ile bu siyahlar daha siyah (oled) ve renkler daha canlı tabirinin kaynağı tamamen panel tipinden gelmekte ve herhangi bir sonradan panele yapılmış bir ayar varsa eğer.

    Kısacası herkes farklı panel tipi kullanıyor ve farklı parlaklıkta, kontrastta renkleri görüyor, önemli olan şey bunun accurate olması, bunda hemfikiriz.

    Ama HDR detekli oyunlarda işte yukarıda verdiğim örnek gibi olmuyor, yapay absurd renkler işin içine katılıyor.
    -

    O yüzden 3D gibi HDR teknolojisinide desteklemiyorum. Ha eğer 8-bit panel kullananlar içinde ayrı bir düzenleme yapacaklarsa ve bizde oyunun vermek istediği görüntüyü bozulmadan alabileceksek sorun yok. Yoksa HDR daha detaylı ve iyi bir görüntü sunmak için kusursuz birşey, zira 6-bit nere 12-bit nere.

    Yukarıda bahsettiğim şeyleri internette araştırabilirsiniz, windows color profile için nvidia geforce sitesinde detaylı manual var ayrıca adobe srgb vs. srgb ve color LUT'u araştırın eğer bilgi edinmek istiyorsanız. Böylelikle bunun arkasında neler dönüyor ve tamamen overrated marketing yapıldığını anlarsınız.
  • Shadow Warrior 2 için ortaya çıkan sonuç şöyle :

    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =
    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU == HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU == HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =

    İlk fotolar sdr , ikinci fotolar hdr.Fotolarda ne kadar belli oluyor bilmiyorum fakat az çok görüldüğü üzere karanlık bölgelerin zifiri karanlığı daha görülebilir karanlığa dönüşmüş , gölgelerde detay görülmesi sağlanmış , aşırı parlak gökyüzü gibi bölgelerin parlaklığı dengelenmiş ve yine bulut gibi detaylar görülebilir hale gelmiş.Buna paralel olarak renk skalası da artmış durumda.

    Eğer görüntü size biraz zayıf kontrastlı gelirse kontrastı arttırın , siyahlar sisli gibi gelirse parlaklığı kısın , renkler fazla ve yapay gibi gelirse rengi kısın.Herşey rayına oturacaktır.İlerleyen günlerde Resident Evil 7'yi de bir aksilik olmazsa Hdr açısından inceleyeceğim.




  • Çok guzel konu eline sağlık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fero01

    Çok guzel konu eline sağlık

    Katılım olursa daha da güzel olacak.
  • Yıllardır dinamik kontrast ile patlayan renkleri pazarlayan ekosistem şimdi daha düşük kontrast seviyeli renkleri bilmem kaç bit panel adı altında pazarlıyor. Neyse bu teknoloji olayını takip etmek artık iyi bir bütçe gerektiriyor, yinede konu tutar emeginize sağlık.



    Shadow warrior level kaç hocam. Ben insanity 2 de kasiyorum. DPS 1500 civarında bir silahım var.



    Çok değişik ve güzel bir oyun Uzun yıllardır oynadığım nadir güzel oyunlardan.



    İnsanity 2 de olmama rağmen doğru düzgün İtem düşmüyor sinir oluyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selmand -- 2 Şubat 2017; 23:38:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şimdi de 10 bit hdr monitör masrafı çıktı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aterikasedi


    quote:

    Orijinalden alıntı: fero01

    Çok guzel konu eline sağlık

    Katılım olursa daha da güzel olacak.

    Oda kısmet artık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =

    RE7 de denedım sonuc basarılı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: selmand

    Yıllardır dinamik kontrast ile patlayan renkleri pazarlayan ekosistem şimdi daha düşük kontrast seviyeli renkleri bilmem kaç bit panel adı altında pazarlıyor. Neyse bu teknoloji olayını takip etmek artık iyi bir bütçe gerektiriyor, yinede konu tutar emeginize sağlık.



    Shadow warrior level kaç hocam. Ben insanity 2 de kasiyorum. DPS 1500 civarında bir silahım var.



    Çok değişik ve güzel bir oyun Uzun yıllardır oynadığım nadir güzel oyunlardan.



    İnsanity 2 de olmama rağmen doğru düzgün İtem düşmüyor sinir oluyorum.

    Hdr olayı devreye girince kontrast azalıyor doğru ama bu kötü birşey değil.Aşırı kontrast görüntüde detay kaybına sebep oluyor.Bununla birlikte tvlerde yine dinamik kontrast seçeneği var zaten.Hdr aktifken de bu dinami kontrastı kullanabiliyoruz.Benim tv 10bit olduğu için diğer oyunlarda 8bitle farkını da kıyaslamıştım.Renk geçişlerinde özellikle gökyüzündeki ve karanlık bölgelerdeki hare hare , soğan kabuğu görünümündeki belirgin geçişler pürüzsüzleşiyor.

    Oyuna gelecek olursak daha bugün oynamaya başladım.Pek tarzım değil ama kılıçla kesmek ve pompalıyla dalmak zevkli geldi:) Doomdan daha keyifli açıkçası.Ama bitir miyim dersen pek sanmıyorum.Sıkılınca bırakırım muhtemelen:)




  • 10-bit rengin yeni bir tekonloji gibi sunulup ve HDR isminin kullanılıp pazarlanması baştan aşağı hatalı, neden mi?

    1) HDR terimi çoktandır var olan birşey, hatırlarsanız eskiden yeni need for speed oyununda gelmişti bu yeni kart aldırtmıştı, tünelden dışarı sürünce bembeyaz ışık aydınlığı ile ekran aydınlanıyordu falan. Hala daha oyunlarda var bu "bloom" diyorlar artık galiba bilmiyorum.

    2) HDR'ın esprisi 10 ve 12-bit panellerde yatmakta, daha fazla renk verebiliyorlar ve artı olarak yeni panel teknolojileriyle yüksek parlaklık ve kontrast oranına sahipler. Bu zaten var olan birşeydi yine, fotoğrafçı monitorlerinde çoktandır var olan birşey fakat ne yazık ki bu bir format olarak standardlaştırıldığı için öyle monitorunuz olsa bile kullanamayacaksınız.

    3) Artı olarak, sırf HDR kullanacak diye oyunlardaki renkler saçma sapan bir parlaklık ile gereksizce satüre ediliyor. Yani sırf bu teknoloji demeyecem, bu özelliği ön plana sokmak için.


    10-bit görüntü 10-bit panelde 100% accurate görünür ve 8-bit görüntünün bozulmadan görülmesi için bir renk profili gerekir (color look-up table: CLUT). Tam tersi, aynı şekilde 10-bit bir içeriğin 8-bit panelde düzgün görüntülenmesi için görüntü sahibinin buna uygun bir method geliştirmesi lazım. Bu yine renk profili oluyor (CLUT) ve her oyun kendine has renk profiline sahip olabiliyor (Windows'dakini override edecek). Şimdiye kadar çıkmış "HDR" destekli 3-5 oyunda bunu yapmadılar doğal olarak ve olan biz 6-8bit panel kullananlara oluyor, "soğan kabuğu" olayına color banding deniliyor ve normal 8-bit kullanan oyunlarda veya içerikte bu durum olmuyor. Ama ne zaman oyun 10-bit panellere göre yapıldı mı (buna da "HDR" ismi verdiler işte) 8-bit panellerde şu banding olayı başladı malesef.

    Son olarak, 10-bit içerik ile 8-bit içerik arasında oyunlarda doğal yolla gözle görülebilir bir fark yok bence, oyun geliştiricisi bu farkı yaratmak için illa ki dediğim gibi yapay absurd renkler kullanması gerekiyor.

    -
    Bold'ladığım kısım için; misal olarak adobe photoshopta web sayfası resim tasarımı yapan bir kimse 10 ila 12-bit renk depth ile uğraşır fakat ortaya çıkan sonucu tekrardan 8-bit bit formata dönüştürüp bize sunar ki tarayıcıların desteklediği renk aralığı o dur ve yaygın olarak paneller 6-8bit gelmekte (chrome'a 10-bit desteği gelecekmiş yanlış hatırlamıyorsam). Ortaya çıkan sonuç çokta farklı olmaz. Fakat yeni nesil panel teknolojileri ile bu siyahlar daha siyah (oled) ve renkler daha canlı tabirinin kaynağı tamamen panel tipinden gelmekte ve herhangi bir sonradan panele yapılmış bir ayar varsa eğer.

    Kısacası herkes farklı panel tipi kullanıyor ve farklı parlaklıkta, kontrastta renkleri görüyor, önemli olan şey bunun accurate olması, bunda hemfikiriz.

    Ama HDR detekli oyunlarda işte yukarıda verdiğim örnek gibi olmuyor, yapay absurd renkler işin içine katılıyor.
    -

    O yüzden 3D gibi HDR teknolojisinide desteklemiyorum. Ha eğer 8-bit panel kullananlar içinde ayrı bir düzenleme yapacaklarsa ve bizde oyunun vermek istediği görüntüyü bozulmadan alabileceksek sorun yok. Yoksa HDR daha detaylı ve iyi bir görüntü sunmak için kusursuz birşey, zira 6-bit nere 12-bit nere.

    Yukarıda bahsettiğim şeyleri internette araştırabilirsiniz, windows color profile için nvidia geforce sitesinde detaylı manual var ayrıca adobe srgb vs. srgb ve color LUT'u araştırın eğer bilgi edinmek istiyorsanız. Böylelikle bunun arkasında neler dönüyor ve tamamen overrated marketing yapıldığını anlarsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 3 Şubat 2017; 1:19:13 >




  • Mademki Televizyonda Hdr kalitesinde oyun oynamak istiyorsun bu konuya bir göz at derim. https://forum.donanimhaber.com/fb.asp?fromMobile=yes&fromZero=yes&m=123742853 Elinde halihazirda Gtx980 de varmis zaten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Piyasadaki çoğu oyun monitörü gerçek 8 bit bile değilken 10 bit paneller yaygınlaşana kadar hdr'nin adını bile hatırlayan kalmaz. Bu da tıpkı 4k'da olduğu gibi ürün satmak için erkenden çıkarılmış birşey.

    Ayrıca koyduğun oyun örneklerinde sdr olan daha iyi görünüyor. Hdr olan soluk. Sanki tn ile ips panelin karşılaştırması gibi olmuş. Tabi herkesin göz zevki farklıdır, başkasına hdr olan daha iyi gelebilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sakiri

    Mademki Televizyonda Hdr kalitesinde oyun oynamak istiyorsun bu konuya bir göz at derim. https://forum.donanimhaber.com/fb.asp?fromMobile=yes&fromZero=yes&m=123742853 Elinde halihazirda Gtx980 de varmis zaten.

    Shield ne alaka ?
  • X-FI X kullanıcısına yanıt
    Verdiğin bilgiler ve düşüncelerin için teşekkürler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Turuncu Sakal

    Piyasadaki çoğu oyun monitörü gerçek 8 bit bile değilken 10 bit paneller yaygınlaşana kadar hdr'nin adını bile hatırlayan kalmaz. Bu da tıpkı 4k'da olduğu gibi ürün satmak için erkenden çıkarılmış birşey.

    Ayrıca koyduğun oyun örneklerinde sdr olan daha iyi görünüyor. Hdr olan soluk. Sanki tn ile ips panelin karşılaştırması gibi olmuş. Tabi herkesin göz zevki farklıdır, başkasına hdr olan daha iyi gelebilir.

    Öyle düşünecek olursak hep aynı teknolojide kalmamız gerekir.Her çıkan ürün ve teknoloji kullanıcılara bir şekilde pazarlanacak ve sunulacak.Vakti zamanında tüplü monitor kullanırken lcd monitorler için "yaa bunlar ürün satmak için çıkarılmış şeyler gereği yok" dedik mi ? Millet bir süre sonra ister istemez sunulan herşeyi kabul ediyor ve adapte oluyor.Siz istemeseniz de zamanla bu teknolojiler varolan ürünlere entegre olarak gelecek ve yaygınlaşacak.Şu an bi tv almak istediğinizde 720p tv bulamazsınız.Zamanında millet 1080p ye bile gereksiz demişti.Biraz daha abartırsak 1080p tv bulmanız da zor.Anca belli başlı birkaç ürün mevcut. Satışları bile çok düşük şu an.Ürün gamı da azaldı.Üreticiler 4kya yüklendi.Şu an tvlerde seçenek olarak hdr olsun mu olmasın mı o var.

    Monitorlerde seçenek daha çok .Gsync'ten 120hz'e 165hz'e , va panelden ips'e bi ton seçenek var.Hdr de bunlardan biri.Sen paneli hdr olarak kullanmak zorunda da değilsin.Normal görüntüleri normal şekilde izleyebiliyorsun.Tv yayınlarını hdr tvde eski tvlerdeki gibi normal şekilde görüntüleyebiliyorsun.

    O yüzden şu an bu teknolojinin reddedilmesi için gereken tek kıstas yüksek fiyatı olabilir.İlerde makul seviyelere geldiğinde reddetmeniz için bi sebep kalmayacak.Zaten çoğu monitor hdr olarak geleceği için almışken hdr olsun diyeceksiniz belki de .Yahut tüm monitorler hdr destekli olacak ve sizin seçme şansınız bile olmayacak.

    Hdr görüntüyü soluk bulabilirsiniz ama doğru olan görüntü o.Benim tv Va panel.Siyahlar tam siyah.Gündüzleri bile zifiri bi siyah verebiliyor.İnce ayar çekersek siyahlarda detay görebiliyoruz tabi .Fakat görüntü bu sefer hafif bir sise sahip oluyor ve renkler açılıyor.Beyazlar ise hala aşırı beyaz şekilde gözüküyor.Bu istenmeyen bi durum.Hdr bu siyah beyaz oranını çok iyi dengeliyor.Renklerde de açılmanın aksine bi doygunluk oluyor.SW2 animasyon tarzı bi görüntüye sahip olduğu için renkler de çok pastel kalıyor.Ben ilerde çıkacak olan oyunlarda hdr kullanımının daha başarılı olacağını düşünüyorum.Şu an daha gelişme aşamasında.Gta tarzı bir oyunda nasıl bir sonuç verecek çok merak ediyorum açıkçası.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: aterikasedi


    quote:

    Orijinalden alıntı: selmand

    Yıllardır dinamik kontrast ile patlayan renkleri pazarlayan ekosistem şimdi daha düşük kontrast seviyeli renkleri bilmem kaç bit panel adı altında pazarlıyor. Neyse bu teknoloji olayını takip etmek artık iyi bir bütçe gerektiriyor, yinede konu tutar emeginize sağlık.



    Shadow warrior level kaç hocam. Ben insanity 2 de kasiyorum. DPS 1500 civarında bir silahım var.



    Çok değişik ve güzel bir oyun Uzun yıllardır oynadığım nadir güzel oyunlardan.



    İnsanity 2 de olmama rağmen doğru düzgün İtem düşmüyor sinir oluyorum.

    Hdr olayı devreye girince kontrast azalıyor doğru ama bu kötü birşey değil.Aşırı kontrast görüntüde detay kaybına sebep oluyor.Bununla birlikte tvlerde yine dinamik kontrast seçeneği var zaten.Hdr aktifken de bu dinami kontrastı kullanabiliyoruz.Benim tv 10bit olduğu için diğer oyunlarda 8bitle farkını da kıyaslamıştım.Renk geçişlerinde özellikle gökyüzündeki ve karanlık bölgelerdeki hare hare , soğan kabuğu görünümündeki belirgin geçişler pürüzsüzleşiyor.

    Oyuna gelecek olursak daha bugün oynamaya başladım.Pek tarzım değil ama kılıçla kesmek ve pompalıyla dalmak zevkli geldi:) Doomdan daha keyifli açıkçası.Ama bitir miyim dersen pek sanmıyorum.Sıkılınca bırakırım muhtemelen:)

    uzun süre oynanıyor oyun ben 2 aydır felan oynuyorum.

    sana bir tüyo vereyim, gemlerde critical chance ve critical damage bonusa önem ver :) ben devamlı critical hit vuruyorum.




  • selmand kullanıcısına yanıt
    Ben oyunu sildim.Fazla ısınamadım:)
  • Elinize sağlik faydali bir konu olmuş tam merak edip testini yapayım konu açayim diyordum ama siz benden önce davranmişsiniz tebrikler
    Benim bir kaç sorum olucak hdmi 2.0 kablo nereden buldunuz bu ilk sorum google'da bile aratinca çikmiyor satişi TR'de yok google'da bile yok .
    2.ci hdr alınca oyunlarda fps düşüş yada artiş oluyormu yoksa fps aynımı kaliyor
    Aklimda deli sorular bu arada tv satilan oemlerde demolarda hdr'ler hep daha bi canli diğer hdr olmayan tvlere göre renk yoğunluğu daha fazla benim tv LG ips ve HDR youtube demo açtiğimda daha canli görünüyor sizin attiğiniz resimlerdeyse tam tersi olmüş şaşirdim sadece amd hdr tanıtırken gösterdikleri testde hdr renkler okadar güzel gözüküyorduki sanarsınızki 1080p den 4k geçiş yapmişsınız
    Ve alttaki vericeğim sitede hdmi 1.4a ilede hdr görüntü alınabiliyor denilmiş

    To help handle all the extra data, HDR also ushers in HDMI 2.0a as a minimum display connector requirement; a long overdue upgrade on the ubiquitous low-bandwidth HDMI 1.4 standard.
    Türkçe meali yüksek bandwitch için 2.0 kullanın düşük bandwidth olarak 1.4 kullanılabilir diyor?

    Ayrica hdr monitör bulmak zor oysa 4k tvlerde neredeyse standart haline gelmiş durumda

    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =

    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =

    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =

    http://www.pcgamer.com/what-hdr-means-for-pc-gaming/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Overlord7134 -- 5 Şubat 2017; 16:20:58 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Overlord7134

    Elinize sağlik faydali bir konu olmuş tam merak edip testini yapayım konu açayim diyordum ama siz benden önce davranmişsiniz tebrikler
    Benim bir kaç sorum olucak hdmi 2.0 kablo nereden buldunuz bu ilk sorum google'da bile aratinca çikmiyor satişi TR'de yok google'da bile yok .
    2.ci hdr alınca oyunlarda fps düşüş yada artiş oluyormu yoksa fps aynımı kaliyor
    Aklimda deli sorular bu arada tv satilan oemlerde demolarda hdr'ler hep daha bi canli diğer hdr olmayan tvlere göre renk yoğunluğu daha fazla benim tv LG ips ve HDR youtube demo açtiğimda daha canli görünüyor sizin attiğiniz resimlerdeyse tam tersi olmüş şaşirdim sadece amd hdr tanıtırken gösterdikleri testde hdr renkler okadar güzel gözüküyorduki sanarsınızki 1080p den 4k geçiş yapmişsınız
    Ve alttaki vericeğim sitede hdmi 1.4a ilede hdr görüntü alınabiliyor denilmiş

    To help handle all the extra data, HDR also ushers in HDMI 2.0a as a minimum display connector requirement; a long overdue upgrade on the ubiquitous low-bandwidth HDMI 1.4 standard.
    Türkçe meali yüksek bandwitch için 2.0 kullanın düşük bandwidth olarak 1.4 kullanılabilir diyor?

    Ayrica hdr monitör bulmak zor oysa 4k tvlerde neredeyse standart haline gelmiş durumda

    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =

    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =

    = HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =

    http://www.pcgamer.com/what-hdr-means-for-pc-gaming/


    Öncelikle teşekkürler.

    Hdmi 2.0 kablo aradığınızda bulamıyorsunuz ne yazıkki.Çünkü üstünde , etiketinde vs 2.0 ibaresi yer almıyor.Ben birçok kablo denedim.1.5m lik kablolardan 5mlik kablolara kadar.En son tvyle birlikte aldığım Monster kablo işe yaradı.4k'da 60hz veriyor.Normade 2.0 kablolar 18gbps veri aktarım hızına sahip.Bu kabloda 15gbps yazıyordu.Ona güvenip almıştım.İşimi de gördü açıkçası.Bazı teknoloji editorlerıın soyledıgıne gore 2.0 kablo dıye birşey yok...

    Denediğim oyunda sabit 60fps aldıgım ıcın hdr acınca bı fps degısımı oluyor mu farkedemedım acıkcası.Oyunu da sıldıgım ıcın sımdılık bı fıkrım yok ama resident evil 7yı deneyınce onu da ogrenırız.

    Bundan önce Lg Ips 4k tv de kullandım.Şu an kullandıgım Samsung VA panel.Kontrastı daha yüksek ve siyahlar daha başarılı.Hdr olmayan görüntülerde dahi daha canlı ve başarılı bir görüntü sunuyor.Tek dezavantajı yandan bakınca ips gibi kayıpsız görüntü vermemesi.

    Hdr demo görüntüleri tvde oynatınca oldukça başarılı sonuçlar alınıyor.Normal goruntulere gore daha parkak ve renlı goruntuler.Oyundan cektıgım goruntulerın oyle gozukmesının sebebı oyundakı gama ve parlaklık ayarları aslında.Ornek olarak koydugum Hdr olmayan goruntuler normalden daha kontrast gorunuyordu.Gamasını arttırmak gerekıyordu.Ben foto cekerken her karede ugrasmamak ıcın oldugu gıbı cektım.O sekılde oyunu oynamak ıstesenız oynayamazsınız bıle.Sıyahlar asırı sıyah ve karanlık bolgelerde hıcbırsey gozukmuyor.Oyunu hdr ye alınca o durum duzelıyor.Yanı durumun ozetı hdr olmayan goruntu ıcın de hdr olan goruntu ıcın de ayrı ayrı ayar yapmak lazım.Bıdahakıne daha dogru goruntuler atarım muhtemelen.Benım gozumun gordugu hdr daha guzel bır gorsellık sunuyor.

    1.4 kablolarla hdr goruntu alınabılmesının sebebı 1080p'de de hdr acılabılınıyor olusu herhalde.O cozunurlulkte 1.4 kablonun verı kapasıtesı buna yetıyordur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aterikasedi -- 5 Şubat 2017; 16:28:52 >




  • Resident Evil 7'yi kurdum.Hdr ayarı var fakat ne yaptıysam açılmıyor.Nette de araştırdım pek bi bilgiye ulaşamadım.Shadow Warrior 2'de gtx 980 kullanıyordum onu satıp rx480'e geçtim.Sorun onda desem o da hdr destekliyor .Nedir problem anlamadım.= HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU =



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aterikasedi -- 9 Şubat 2017; 1:4:32 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.