Şimdi Ara

Mac Mini G4 OS X 10.5 Yükleme

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.444
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese Merhaba,

    Uzun zamandır Windows kullanmış biriyim. (Halen daha kullanıyorum gerçi.) Gerçek bir Mac sahibi olup, MacOS'u denemek için yani sırf meraktan ve farklı bir şey denemek için bir adet PPC G4 Mac Mini aldım. :)

    OS X Leopard ilk çıktığı zamanlarda PC'ye zar zor yüklemiştim (Hackintosh) Ama elimde gerçek bir Mac var ve bu cihaz Leopard'ı destekliyor.

    Şu an üzerinde, 10.4.11 yüklü. Fakat bir kaç gündür Leopard yüklemeye çalışıyorum bir türlü beceremedim.

    İnternetten 7gb'lık retail 10.5.4 sürümünü buldum. Fakat bir türlü, sistemi yükleyemedim. ".dmg" uzantılı dosyayı mount edip OS X üzerinden yükleyeyim diyorum, haliyle restart sonrası direk hdd den boot ediyor ve mevcut sistem açılıyor. İmajı, MacOS üzerinden yazamıyorum hata veriyor. Windows üzerinden, Transmac ile denediğimde, sıkışıtırılmış imaj olduğunu söylüyor. Açıp, öncekinden daha büyük bir .dmg dosyası yaratıyor. O dosyayı yazdırdığımda, Mac DVD'den boot etmiyor. Option ve C tuşlarına bassam da boot ekranında çıkmıyor. (Harici bir dvdrom daha taktım, onda da sonuç aynı.) Ama OS açıkken DVD'yi görüyor. Startup kısmında da gözükmüyor.

    Flash belleğe ve harici hddye restore işlemi yaptım. Sonuç onda da aynı oldu.

    Uzun lafın kısası, Leopard yüklemek için ne yapmak lazım? Ben mi beceremedim? İlla orjinal disk mi lazım? Hayatında ilk defa Mac kullanan biri için yardımcı olurlarsa mesut, bahtiyar olurum







  • Selamlar,
    Öncelikle hayırlı olsun ancak bence yanlış bir iş yapmışsınız. Çünkü G4 üzerinde alacağınız Leopard performansı sizi Apple'dan sogutabilir. En azından intel işlemcili bir model seçmeliydiniz.

    1. PowerPC işlemcileri USB ile boot edemezsiniz. Elinizde ya DVD ya da FireWire baglantılı bir disk olması şart. Sadece FireWire ile boot edebilirsiniz.
    2. İndirdiginiz Leopard imajının PowerPC uyumlu olması gerekir.Tiger ve Leopard işletim sistemlerinin İntel ve PowerPC için farklı yükleme imajları vardır dogrusunu indirdiginize emin olmalısınız. Elinizde PowerPC destekli Generic Leopard DVD'si olması şart.
  • uçmuş derken? Ne zaman topluluk kurallarına uyup medeni insan gibi konuşmayı öğreneceğz toplum olarak çok merak ediyorum.

    Ayrıca PowerPC işlemcili cihazlar standart olarak USB ile boot desteklemezler. Uçmalık bir durum yok burada. Mahalleniz içerisinde kullandığınız kelimeleri lütfen burada tanımadığınız insanlara kullanmayın. Bkz.ahlakkuralları.
  • Arkadaşlar, ikinize de verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben gene araştırıyorum. Olmazsa da fazla zorlamayacağım zaten.

    Lütfen, birbirinizi kırmayın. Olur böyle şeyler, sanal ortamlarda özellikle. Tekrar teşekkürler.
  • Verdiğim bilginin yanlış ve ya doğruluğunu tartışmıyorum. Yeniden ve Türkçe söylüyorum; PowerPC cihazlar standart olarak USB ile boot edilemezler. Bu çözüm yolu ile o standartın dışına çıkmış oluyorsunuz. Sayenizde işime yaramasa bile yeni birşey öğrendim.

    Bunu daha güzel bir dille anlatsaydınız teşekkür bile ederdim. Ancak dediğim gibi hiç tanımadığım insanların benimle mahalle diliyle konuşması beni rahatsız ediyor.
  • @revivo72, bilgi için teşekkürler. Open firmware yöntemini denemiştim. Hatta bu işlemi otomatik yapan, Leopard Installer diye bir programda var. Sorun şu ki, hangi yöntemi denersem deneyeyim ne dvd den ne usb den boot etmiyor.

    OSX açıkken startup kısmında, usb ya da dvd takılıyken çıkmıyor. Fakat dmgyi mount edince, startup kısmında boot edilebilir gözüküyor. Bir kaç farklı dmg denedim. Hatta üzerinde retail yazan bir dmg de buldum ama sonuç aynı oldu.

    Bir yerde, sonradan takılan donanımlarda sorun çıkarabilir diyordu. Benim Mac, G4 1.42ghz, 1gb ramli. Sonradan bir ram takviyesi yapılmış sanırım.

    Sorun ne anlasam, gerisi gelecek. Bu kadar külfetli olmamalı diye düşünüyorum. Win95 ve 98 yüklerken bile bu kadar zorlanmamıştım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Settlers -- 1 Şubat 2017; 13:15:32 >




  • Arkadaşlar sorunu çözdüm ve Leopard'ı yükledim.

    Sorun ve çözüm aslında basitmiş. Evet, PPC Mac Mini doğrudan USB'den boot edemiyor. Fakat, OpenFirmware'de komut kullanarak boot ettirilebiliyor.

    @revivo72'nin verdiği linkteki (ki daha evvel araştırma yaparken sürekli karşıma çıkıyordu o link) komutları ve yöntemleri denememe rağmen sonuca ulaşamamıştım.

    Fakat daha sonra aynı linkte aşağılara inince atılan yorumlarda farklı komutlarda gördüm.

    "boot usb1/disk@1:3,\System\Library\CoreServices\BootX"

    Bu komutu deneyince, boot etti ve yüklemeyi gerçekleştirdim. Yardımcı olana herkese teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.