Şimdi Ara

dikkat eksikliği için ilaç kullanan var mı ?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
1
Favori
41.543
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • dikkat eksikliği ve hiperaktivite var sanırım. bende çok uzun zamandır bu dertten muzdaribim ancak şuana kadar bir zararını görmedim. sınav dönemindeyim derse odaklanmada acayip sıkıntı çekiyorum, masa başında 30 dk bile oturamıyorum, ders çalışamadıkça da daha fazla stres oluyoru. var mı dikkat eksikliği için ilaç kullanan ? daha önce antidepresan kullanmışlığım var, acayip yan etkileri var acayip sarhoş gibi bir kafası var. dikkat eksikliği için verilen ilaçların böyle yan etkileri var mı ? fayda beklerken zarar vermesin ?



  • Universite ye giderken ritalin kullanmistim. Sinava girmeden 1 saat once atiyordum baya etkisini gormustum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rookie PG R kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle ritalin adeta dopimg etkisi yaratıyor insanda

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yaklaşık 4 yıldır belli aralıklarla ritalin kullanıyorum. Yan etkileri çok ve herkeste işe yaramıyor. Ancak gerçekten DEHB sıkıntınız varsa bir psikiyatriste görünün derim.
  • Bir kac yildir araliklarla concerta 54m kullaniyoeum.
    Bir etkisini gormedim pek ay sonu doktoro gidip anlatacam asiri ıştahsizliktan baska birsey yapmiyor.

    Ilk kullandigim donemde cok iyidi 12 saat is basinda sikilmazdim anksiyetemde bayaa gitmisti bir ara birakmak zorunda kaldim bu ikinci donemim 4 aydir tik yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çalışan bir insan olarak dikkat eksikliğim var, çok fazla etkilemesede başlıktan ötürü merak edip aşağıdakileri okudum, ama ilaç almadan önce bir tedavi programına katılmanız daha doğru olmaz mı? ilaçlar tüm biyolojinizi etkiliyor gibi duruyor, bu da ciddi bir olay tabi.



    Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
    DEHB belirtileri

    DEHB belirtileri dikkatsizlik ve/veya hiperaktivite ve tepkiselliği kapsar. Bu özellikleri her çocuk şu veya bu şekilde sergiler. Fakat DEHB teşhisi koymak için, belirtilerin çocuğun yaşına uygun olmaması gerekir. DEHB çocuklarda ve gençlerde yaygındır. Yetişkinlerde de bu bozukluk görülebilir. Yetişkinlerde belirtilerde bazı farklılıklar olabilir. Örneğin, bir yetişkin hiperaktivite yerine tez canlılık sergileyebilir. Ayrıca, DEHB’li yetişkinler sürekli olarak kişiler arası ilişkilerde ve işte problem yaşarlar.

    DEHB türleri

    Üç farklı DEHB türü vardır. Bunlar:

    Kombine DEHB (en yaygın tür), tüm belirtileri içerir
    Dikkatsiz DEHB (önceden DEB diye adlandırılıyordu), dikkat ve konsantrasyon eksikliği
    Hiperaktif-dürtücü DEHB, dikkatsizliğin olmadığı hiperaktivite
    DEHB teşhisi için, bozukluğa sebep olan bazı belirtiler 7 yaşından önce sergilenmiş olmalıdır. Ayrıca belirtiler birden fazla yerde görülmüş olmalıdır. Örneğin, bir kişi evde ve okulda veya evde ve işte belirtileri sergilemiş olmalıdır. Ayrıca, belirtilerinin kişinin evde, sosyal çevrede ve iş ortamında işlevselliğini engellediğine dair net kanıtlar olmalıdır.

    DEHB belirtileri

    Üç farklı DEHB belirti kategorisi vardır: Dikkatsizlik, hiperaktivite, tepkisellik (impulsivite) Çocuk zorlayıcı okul çevresine girene kadar dikkatsizlik fark edilemeyebilir. Yetişkinlerde dikkatsizlik işte veya sosyal durumlarda belirginleşebilir. DEBH’li bir kişi aşağıdaki belirtilerin bazısına veya hepsine sahip olabilir:

    Detaylara dikkat etmede zorluk çekme ve okulda veya diğer aktivitelerde düşüncesizce hatalar yapma eğilimi; umursamaz ve karmakarışık iş üretmek
    Kolayca alakasız dürtülerle dikkatin dağılması ve düzenli olarak devam eden çalışmaları başkalarını rahatsız eden sesler ve olaylarla bölmek
    Görevler ve aktivitelerde dikkati sürdürme yeteneğinin olmaması
    Konsantrasyon gerektiren ev ödevi veya hesap veya görevleri bitirmede zorluk çekme
    Sürekli bitmemiş bir aktiviteden bir başkasına geçme
    Oyalanma
    Düzensiz çalışma alışkanlıkları
    Günlük aktiviteleri unutma (örneğin randevuları kaçırma, yemek getirmeyi unutma)
    Ev ödevi veya günlük işler gibi görevleri tamamlamama
    Konuşmada daldan dala atlama, diğerlerini dinlememe, aklını konuşmaya vermeme, sosyal durumlarda aktivite kurallarını veya detaylarına uymama
    Hiperaktivite belirtileri okul öncesi çocuklarda görülebilir ve çoğunlukla yedi yaşından önce sergilenir. Belirtiler şunlardır:

    Otururken kıpır kıpır kıpırdanmak
    Sürekli kalkıp etrafta gezmek veya koşmak
    Uygun olmayan zamanlarda koşmak veya tırmanmak (gençlerde bu yerinde duramamak olarak görülebilir)
    Sessizce oynamada veya sessiz boş zaman aktiviteleriyle uğraşmada zorlanma
    Her zaman gitmeye hazır olma
    Çoğunlukla aşırı konuşma
    Hiperaktivite yaş ve gelişimsel aşamaya göre değişir. DEHB’li okul öncesi çocuklar sürekli hareket halinde olmaya ve mobilyaların üstünde zıplamaya meyillidir ve oturularak yapılan grup aktivitelerine katılmakta zorluk çekerler. Örneğin, bir hikayeyi dinlemede problem yaşayabilirler. Okul çağındaki çocuklar benzer davranışları daha az sıklıkta sergilerler. Oturmakta zorluk çekerler, sürekli kıpırdanırlar ve aşırı konuşurlar. Ergenler ve yetişkinlerde hiperaktivite kendini yorulmak bilmezlik şeklinde gösterebilir ve bu kişiler uzun süre sessizce oturarak yapılan aktivitelere katılmakta zorluk çekerler. Tepisellik (impulsivite) belirtileri şunlardır:

    Sabırsızlık
    Reaksiyonları geciktirmede zorluk
    Sorular tamamlanmadan cevap verme
    Başkasının sırasının bitmesini beklemede zorluk
    Sosyal veya iş ortamlarında problemlere neden olacak şekilde düzenli olarak başkalarını engelleme veya araya girme
    Uygunsuz zamanlarda sohbete başlama
    İmpulsivite sürekli bir şeylere veya kişilere çarpmak gibi kazalara sebep olabilir. Ayrıca DEHB olan çocuklar sonucunu düşünmeden tehlikeli aktivitelerle uğraşabilirler. Örneğin riskli yerlere tırmanabilirler. Bu semptomların çoğu ara sıra gençlerde görülebilir. Bununla beraber, DEHB’li çocuklarda bu sık olur, evde ve okulda ve arkadaşlarını ziyaret ettiklerinde. Aynı zamanda çocuğun normal fonksiyonlarını yerine getirmesini engellerler. Çocuklar sürekli olarak ve en azından iki ortamda (okul ve ev gibi) ve en az altı ay boyunca bu belirtilerin bazılarını veya tamamını sergilediklerinde DEHB teşhisi konur.

    Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisine Genel Bakış

    DEHB tedavisi dikkatsizlik, hiperaktivite ve impulsivite dahil olmak üzere DEHB belirtilerini kontrol etmeye yardımcı olur. İstikrarlı tedaviyle kişi okulda, işte ve sosyal durumlarda yükümlülüklerini daha iyi yerine getirir. DEHB tedavisi çok yönlüdür, DEHB ilaç tedavisi veya davranışsal modifikasyon terapisi veya her ikisini de içerir. DEHB tedavisi hem DEHB’li çocuğun veya ergenin hem de ailenin ihtiyaçlarını karşılamalıdır.

    Çocuklar ve Ergenler için ne tür bir DEHB tedavisi önerilmektedir?

    Araştırmalar, uyarıcı ilaç tedavisinin, diğer ilaçların ve davranış terapisinin emin ve etkili olduğunu kanıtlamıştır. Bu tedaviler sadece DEHB belirtilerini hafifletmekten daha çok şey yapmıştır. Çocuğun kurallara uymasını, akranlarıyla ve ailesiyle ilişkilerini geliştirmesine de yaramıştır. DEHB’li ilkokul öğrencileri üzerinde etkili olduğu görülen iki etkili tedavi stratejisi vardır. Birincisi, yakın takip altında yapılan ilaç tedavi programıdır. Diğeri ilaç tedavisiyle beraber yoğun davranış terapisidir. Kapsamlı bir araştırmada 10 çocuktan dokuzu bu iki tedavi stratejisinden biriyle ciddi anlamda gelişim göstermiştir. DEHB’li çocuklar ve ergenler için en etkili tedavi yaklaşımı multidisipliner yaklaşımdır. Bu yaklaşım, birbiriyle en iyi çalışan ve birbirini destekleyen çoklu unsurları içerir. DEHB tedavisinde kullanılan multidisipliner yaklaşımın unsurları şunlardır:

    Teşhis ve tedavi hakkında hem ebeveynleri hem de çocuğu eğitmek
    Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ilaç tedavisi
    Davranış yönetimi terapisi
    Okul öğretmeni katılımı
    Okul danışmanı katılımı


    Kaynak;http://www.npistanbul.com/tr/sayfa/dikkat-eksikligi-hiperaktivite-bozuklugu




  • MiraiPinhan kullanıcısına yanıt
    psikiyatriste gittim. concerta 36 mg verdi. 15 gündür kullanıyorum hiç bir sıkıntım yok şuan. keşke daha önce gitseymişim diyorum.
  • İyi olmuş elini çabuk tutmuşsun en azından sevindim :) darısı gitmeden içmek isteyenlerin başına.
  • bu kırmızı reçeteli ilçaları nasıl alıyorsunuz ya doktorlar kolay kolay yazmaz normalde forumda leblebi gibi.
  • Yaklaşık 8 Aydır Lustral kullanıyorum, 50mg Ara ara düzeliyor ara ara bozuluyorum ama eskisinden çok daha iyiyim
    Anksiyete bozukluğu mevcut bendede allah yardımcımız olsun.
  • Hocam sarhoş kafası derken alkol içildiğindeki fibi bir özgüvenmi veriyor ?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: reel1010

    Hocam sarhoş kafası derken alkol içildiğindeki fibi bir özgüvenmi veriyor ?

    yok hocam alakası yok. alkollüyken hiçbir şeye aldırış etmiyorsun. tamamen farklı. sarhoş kafası derken, sürekli bir uyku hali, sersem gibi dolaşma kastediyorum.
  • Rookie PG R kullanıcısına yanıt
    Concerta kullanıyormuşsun b12 kaynaklı beslenmeye çalış birde öğlen saati yemek takviyeleri var eczanelerde satılır onlardan iç. Concerta kan akışını hızlandırır vitamin eksiğin varsa bir süreden sonra oda sökmez.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ulas19879

    Yaklaşık 8 Aydır Lustral kullanıyorum, 50mg Ara ara düzeliyor ara ara bozuluyorum ama eskisinden çok daha iyiyim
    Anksiyete bozukluğu mevcut bendede allah yardımcımız olsun.

    hocam bende bır aydır kullanıyorum tam göremedim etki ama eskiye gore ıyım haftaya ehliyet sınavım var heyecan için cabuk etki etsın diye dıderal diye ilaç verdı ceyrek kullan dedi Lustral ıle kullan diye var mı bu dıderal kullanan

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kardesim lustralden şaşmadım hep uzerine gittim eskisinden cok cok iyiyim hatta yakinda parasutle atlayip asil korkumu yenicem inş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ulas19879

    Kardesim lustralden şaşmadım hep uzerine gittim eskisinden cok cok iyiyim hatta yakinda parasutle atlayip asil korkumu yenicem inş.


    antidepresanı bırakma aşamasında feleğin sillesini yiyorsun.
    Ben de 3 sene lustral ve cipralex kullandım bırakma süreci çok sıkıntılı oldu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Valla hersey beyinde bitiyor, ben kararliyim :))

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Up

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sağlık sorunlarının çözümü, yaş ortalaması 16 olan forumlardaki yorumlar değildir. Ne sen kendine teşhis koyabilirsin, ne de biz o teşhise göre reçete yazabiliriz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.