Şimdi Ara

9v Pillerin hızlı bitmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, bir konuda düşüncelerinizi almak istiyorum.

    4 adet 9V pilden oluşan devremde 4 pil de farklı devreye enerji veriyor ama toprak uçları ortak.

    Toprakları tek bir noktada toplayıp jumper ile bağlayıp tek noktadan tekrar dağıtıyorum sisteme.(jumper kabloyu sistemi kapatmak için kullanıyorum)

    Kullanım ömrü uzun olsun diye 4 tane 9V seçtim fakat 10dk kadar kullanıp jumper kablosunu çıkartarak sistemi kapattım, 2-3 saat sonra tekrar açtığımda piller zayıflamıştı ve yüke bindiğinde bazı devreler işlemiyordu.


    Sorum ise; sadece toprak bağlantılarını kesmek sistemin (veya pillerin) ömrünü uzatmaya yetmez, bu kadar kısa süremesi normal mi ?




    Not: Kaliteli pil kullandım ve devreler küçük DC motor çalıştırıyor.
    (Elektronikte yeni sayılırım sorum basit olsa bile cevaplarınız benim için önemli)







  • emre_virüs kullanıcısına yanıt
    Merhabalar.
    Bahsettiğiniz sistemin çalışma mantığı tam olarak nedir? Sürekli DC motor hareket halinde mi yoksa belli bir sensor ve ya zaman içinde tetiklenerek belli bir işlem yapana kadar mı motor hareket etmekte?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • slayer_ank kullanıcısına yanıt
    Uzaktan kumandadan gelen analog sinyal ile çalışıyor sistem, motorlar sürekli bağlı ve sadece sinyal geldiğinde çalışıyor. (PWM sinyal geliyor, motorlar çalışmadığında 0 durumunda oluyorlar, L298n ile sürüyorum motorları).
    Aslında uzaktan kumandalı arabaya benzetebiliriz. Günün belli aralıklarında (jumper kablosunu taktığım zaman) uzaktan gelen sinyal doğrultusunda çalışacak.

    İlk denememde güzel çalıştı, dediğim gibi jumper ı çıkartıp biraz bekleyip devam ettiğimde bu durum oluştu.
  • emre_virüs kullanıcısına yanıt
    Yazılımınızı görmediğim için genel olarak fikir yürütüyorum. Sistem sürekli bir enerji tüketimi halinde eğer sinyal gelene kadar islemciyi uyku modunda bırakıp, sinyal geldigin de bir sonraki komuta ve ya çalışması gereken sure boyunca çalıştıktan sonra tekrar uyku moduna girmesi enerji tüketimini azaltıp daha uzun sure sistemi kullanmanızı sağlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • slayer_ank kullanıcısına yanıt
    Hocam haklısınız fakat benim merak ettiğim uzaktaki sinyal veren cihaz kapalıyken ve sinyali alan cihaz (motorların bağlı olduğu) toprak kutupları jumper ile ayrılmışken (Benim düşüncem akım tamamlanmadığı için pillerde bir düşüş olmaması gerektiği) pillerin gücü neden düştü.

    Arada kaçakta olduğunu düşünmüyorum çünkü sistem çalışırken sadece toprak bağlantısını kesiyorum.
    Acaba topraklar ile sistemin bağlantısını kessem bile pillerin toprakların hala ortak olması kapasite düşümüne neden oluyor mudur anlayamadım bir türlü, kafamda sorular :D

    Cevabınız için teşekkürler.
  • Anladigim kadariyla:
    1. Pillerin eksi uclari birbirine bagli
    2. Devrelerin eksi uclari birbirine bagli
    Ve siz jumper ile 'birbirine bagli olan uclari' birbirine bagliyorsunuz, isteginiz zaman ayiriyorsunuz.
    Burada yaptiginiz hata sudur: Siz jumperi cikarinca pilleri devreden ayirdim saniyorsunuz ama aslinda durum oyle degil. Daha basit olsun diye yalniz 2 pil varmis gibi dusunun, jumper ayri. Pillerin eksi uclari ortak. Arti uclari 2 farkli devreye gidiyor. Ama bu devrelerin eksi yani diger uclari da birbirine bagli. Bu durumda su oluyor. Pilleri seri baglamada iki pili ters baglarsaniz, yani -++- ya da +--+ seklinde baglarsaniz iki pilin gerilim farki neyse toplam gerilim de odur. Pratikte 9 volt pillerin geriliminin ayni olmasi imkansiza yakin olduguna gore ve devrelerin eksi uclari birbirine bagli oldugu icin (ayrica pillerinki de bagli) aslinda siz o devreye Vpil1-Vpil2 gerilimi uyguluyorsunuz ve bu gerilim iki devrenin toplam direncine oranla bi akima neden oluyor.
    Umarim anlasilabilmisimdir.
    Burada yapmaniz gereken devreyi acip kapatma kontrolunu pillerin pozitif uclarindan 4 tane jumper ile yapmanizdir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • lucky16 L kullanıcısına yanıt
    Çok haklısınız, biz de iki üç devrenin kapamasını tek yerden yapıyoruz ama gnd ler birbirine bağlanmıyor, on off yapan 3 ayaklı anahtar yerine 6 veya 9 ayaklı anahtar alıp hepsininin gnd lerini ayrı ayrı takıyoruz , tek tuşa veriyoruz. Sağlıklı bir devre oluyor.

    Konu sahibinin devresi açıkken dahi gnd ler bağlı olduğundan ve giriş voltaj kaynakları farklı olduğundan çalışsa da çalışmasada piller birbirini yiyor. Tek giriş olsa neyse.

    Şarj edilebilir 1000mah 6 adet pil alsan fiziki olarak 3 adet 9v pil kadar olur.

    Hepsini seri bağlasan 1 Ah güç elde edersin ve 5-10tllik 6lı pil yuvası alırsın şarj eder eder kullanırsın.
    6lı 10 lu şarj aletleri var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cevaplarınız için teşekkürler, o mantıkta hiç düşünmemiştim. Toprakları sisteme doğrudan bağlayıp + uçlarını tek tek jumper kablo ile bağlayıp deniycem tabii 9V 4 pil bulabirsem (ilginç bir durum ama duracell 9V pil yok şehrimde) zira piller bitti çünkü.

    @linyit43 hocam doldurulabilir piller güzel fikir lakin motorlar 9V ile çalışıp anlık yükteyken 1,5A yakın değerler çektiğini doğru ise biliyorum (3x2 6 adet motor + 1 kontrol devresi var, 4 adet 9V pil ile ).

    Şarj edilebilir piller araştırdığımda 1,2V üretriyor diye öğrendim doğru ise tabii, mAh değişken, 8 pili seri bağlasam gerekli V değerine ulaşmış olurum ama motorlar için yeterli akımı oluşturmam için daha fazla A gerekli olacak diye düşünüyorum ve paralel bağlama ile çok daha fazla pil gitmez mi.
    Her 9V pile 2 motor bağlayıp bunu karşılayabiliyorum, çalışıyor sistem

    Şuan düşünemediğim,aklıma gelmeyen başka bir yol/öneriniz var mıdır




  • emre_virüs kullanıcısına yanıt
    pillerin 3000mah lığı bile var. Uzun ömürlü istiyorsan 15-20tl fazla verirsin 2000mah lık falan yurt dışında çoklu kutu ile satılanlardan alabilirsin.
  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    Hocam bilgisizliğime verin ama motor başı 1,5A çekse en az 6A ve daha üzeri akım gerekmez mi
  • emre_virüs kullanıcısına yanıt
    sizin 9v şarj edilemez piller 20mah gücünde 4 tane eklesen 800mah anca ediyor siz bana 2000mahlık pil takarsak motorlar çok çekmez mi diyorsunuz.

    9v ile hangi devreyi besliyosunuz ? direk motora mı gidiyor. 6v veya 12v seçeneğiniz var ise 6v 12ah veya 12v 5Ah akü alın istediğinizi çalıştırın.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.