Şimdi Ara

VİDALIYA TAZMİNAT YOK! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
616
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: degobar

    quote:

    Orijinalden alıntı: goodorevil

    Benim şahsi düşünceme göre; kapı sökülür yerine aynısı takılabilir. Kaput, ön çamurluk, tampon ve bagaj kapağı ona keza. Tabii kaputun değişmesi önden büyük kaza olarak algılanıyor ancak hasarlı kaputun sökülüp yerine orijinal aynı fabrikadan çıkmış tertemiz kaput takıldığı zaman araç eskisi gibi olur. Tabii sadece bir kaput ya da kapı değişmesinden bahsediyorum. Sonuç itibarı ile araç değerinden kaybetmemeli. Ancak arka çamurluk, tavan gibi araca bağlı, değişmesi için kesilip biçilmesi gereken yerlerde araç ne olursa olsun eskisi gibi olmayacaktır. Sonuçta aracın gövdesi kesilip biçilmiştir. Evet güvenlik zafiyeti falan oluşturmayabilir. Fakat orijinal bir araba değildir artık (Kapısı değişmiş bir araba hala orijinaldir, işlem sadece sök taktan ibarettir. Yani fabrikada sonradan takılan kapı da takılmış olabilirdi).
    Bu yüzden vidalı parçada tazminat olmaması bence doğru.

    Biraz şeytanın avukatlığını yapıp kafa karıştıralım...

    Plutark'ın aktardığı Yunan efsanesine göre, Girit'ten muzaffer dönen Theseus'un gemisi Atina'da hatıra olarak uzun süre muhafaza edilir. Zamanla geminin tahtaları çürüdükçe yenileriyle değiştirilir. Öyle ki, bir gün geminin değiştirilmedik hiçbir parçası kalmaz. Bu durumda gemi hala Theseus'un gemisi sayılır mı, yoksa başka bir gemi haline mi gelmiştir? Gemi, antik filozoflar için tartışma konusu olur

    Theseus'un gemisi, filozofları tarih boyunca uğraştıran bir konudur. Paradoksun çözümü için çeşitli öneriler ortaya atılmıştır.

    Aristo'ya göre bir varlığı tanımlayan dört neden vardır. Şekilsel neden veya şekil, bir varlığın görünüşü, tasarımıdır. Maddesel neden, maddesidir. Aristo'ya göre bir şeyin neliğini şekilsel neden tanımlar, dolayısıyla Theseus'un gemisi, aynı gemi olarak kalmıştır, zira şekli değişmemiştir. Aristo'nun diğer bir nedeni nihai neden veya maksattır. Theseus'un gemisinin tahtaları değişse de maksadı (Theseus'u taşımak) değişmemiştir, hala aynı gemidir. Son olarak etkin neden bir şeyin kim tarafından ve nasıl yapıldığıyla ilgilidir. Örneğin, bir geminin hangi tür ustalarla, ne tür aletlerle yapıldığı. Theseus'un gemisini ilk yapan ustalar ve onların aletleri, gemiyi onaranlarla aynı olduğu için, bu neden açısından da gemi aynı kalmıştır.

    Geminin hala Theseus'un gemisi olduğunu söyleyenlere karşı ikinci bir soru daha ortaya atılmıştır: Değiştirilen tüm parçalar bir tarafta saklansa ve bunlar kullanılarak ikinci bir gemi yapılsa, bu Theseus'un gemisi olur mu?


    Bizim bindiğimiz araçların bir manevi değeri yok. Yani aracınız baba yadigarı ya da 1990 yılının yarış kazananı bir araç değilse, sadece bir "araç" ise bence yukarıdaki düşünceye gerek yok. Zira kaput, görevi sadece motor bölümüne korumalık yapmak ve araç aerodinamisine katkıda bulunmak. Bu araca fabrikada bu kaput değil de bir gün sonra üretilmiş başka bir kaput da takılabilirdi. Sonuç itibarı ile ufak bir kaza sonucu yamulan sadece kaput ise ve ben bunu yetkili servisten orijinal alarak veya hasarsız temiz bir çıkma parça alıp araca takıyorsam aracın orijinalinden bir farkı kalmıyor. Mesela aks dağıttığınızda aksı yenisi ile değiştiriyorsunuz. Aracın orijinalliği gidiyor mu? Çamurluk, kapı, tampon, kaput bunlar değişebilen şeyler. Beş tane civatayı söker çamurluğu değiştirirsiniz. Hala aynı araçtır o, çamurluk başka bir çamurluk olabilir, sonradan taktığınız çamurluk fabrikada da takılmış olabilirdi, sonra siz ufak bir kaza sonrası çamurluğu değiştirirdiniz, bu sonradan taktığınız çamurluk da fabrikanın esas takacağı çamurluk olabilir.

    Yani demek istediğim manevi bir değeri yoksa aracın tüm parçaları aynı kalite ve kondisyonda (Veya daha iyi kondisyon) olanları ile iyi bir işçilik yapılarak değiştiğinde o araç hala aynı işi aynı şekilde yapan bir araç olur. Olası bir kazada aynı korumayı sunar (Örneğin sadece kapı değişiyor direkte işlem yoksa büyük kazada araç ilk defa kaza görüyormuş gibi dayanım gösterir). Mesela aracınızın 200 bin kilometredeki motorunu şanzımanı ile beraber sandık motorla değiştiriyorsunuz. Aynı parçalarla aynı dökümle, aynı işçilikle, aynı fabrikada, aynı mühendislik ile üretilmiş aynı hacimde aynı güçte birbirinin tıpkısı bir motor takıyorsunuz aracınıza. Alt tarafı 3-4 motor kulağını söküp takıyorsunuz. Kesme biçme yok. Evet ruhsattaki motor numarasına kadar değişti, araç artık orijinal bir araç değil denilebilir. Fakat bu aracın "Orijinal" muadiline göre kaybı ya da eksiği nedir? Yeni taktığınız motor aracı aynı şekilde taşımayacak mı? Gaza bastığınızda, vites düşürdüğünüzde, yokuşa sardığınızda eski motorunuzun sunduğu her şeyi sunabilecek hatta üzerine çıkabilecektir. Ancak adı "Orijinal" değil diye bu bence bir sorun değil.

    Ha ama arka çamurluk değişir, bunun için cam hizasından çamurluk kesilir, yerine yeni alınan çamurluk kesilip kaynatılır bu ayrı. Hem kes biç kaynat işçiliği ne kadar düzgün olursa olsun asla orijinal parça gibi olmaz (mm bazında hata payı illa ki olur) hem de olası bir kazada aynı mukavemeti göstermez (Evet aracın korunmasına çok da etkisi yoktur ama sonuçta aynı mukavemeti göstermez. Ayrıca C sütununun mukavemetinin düşme ihtimali dahi söz konusu). Ya da kapılardan darbe almış bir aracın B sütunu hasar görmüşse, bu sütunun değiştirilmesi ya da çekilmesi de orijinalliğin bozulması demektir. Zira artık eski yerine gelse bile bu araç aynı mukavemeti de gösteremeyecektir işlev ve görsel problemler de olabilecektir (Kapıların kapanma sesi bile değişir, ki bu kapıların oturmasında farklılık var demektir).

    Saygısızlık olarak anlamayın lütfen, ben sadece kendi fikrimi söylüyorum.




  • Ben şunu anlamıyorum, eğer bir araç alıp sokağa çıkartabiliyorsan her şeyi göze alıyorsundur ve değer kaybı davalarını çok gereksiz buluyorum, eğer sen arabanın boyanmasını çizilmesini göze alamıyorsan araba alma.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orktas -- 28 Temmuz 2016; 22:26:05 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • orktas O kullanıcısına yanıt
    Peki diyelimki 80.000e sıfır araç aldınız adamın biri size arkadan geçirdi % 100 suçlu ve aracınızda 5000 liralık hasar oluştu.tavrınız ne olurdu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fatura nüshasını alın, satış esnasında hasar kaydının sebebini alıcıya gösterirsiniz böylece.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Değer kaybının alımını yanlış bulan; aracına %100 kusurlu olarak çarpıp hasar veren ve aracının değerini düşüren durumu normal karşılayıp, talepte bulunmasın.

    Tercih kişiye ait, yanlış-doğru; neye göre yanlış neye göre doğru??
  • Nirvana333 kullanıcısına yanıt
    5000 liralık hasar için tavrımı değiştirmem 15binlikte gerçekleşti aynı durumda.

    Ama şöyle olursa davacı olurdum; aracım duruyordur gelip biri kasıtlı şekilde hasar verirse o zaman davacı olurdum veya yine durağan durumdayken aracıma inşaat veya benzeri bir durumda moloz düştü yine şikayetçi olurdum.


    Bu birazda mala verilen manevi değerle de alâkalı, o çarpma durumunda mesela bir kopeğe çarpıp 5binlik hasarı bende açabilirdim kimseden de şikayetçi olamazdım zaten belli bir dereceden sonra da pert sayılıyor o yüzden değer kaybını gereksiz buluyorum yoksa 80binlik araçta 40binlik meselâ kaza işlense umursardım ama öyle kazalarda genelde zaten pert oluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orktas -- 28 Temmuz 2016; 23:27:19 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • orktas O kullanıcısına yanıt
    Yani karşı taraf dikkatsizliği nin veya umursamazlığının bedelini ödememeli!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nirvana333 kullanıcısına yanıt
    Aynı durumda bende olabilirdim, bana sağlık açısından zarar vermesin yeterli sağlık açısından zarar verirse eğer onu da adli koşullarda öder. Adam hatalıysa zaten sigortası karşılıyor bütün masrafı. Arabanı hemen hemen ilk gün ki haline getiriyor tamir sürecinde sana araç tahsis ediliyor, satarken de 2-3bin ucuza giderse de gitsin yapacak bir şey yok zaten aracı trafiğe çıkararak ben her türlü kazayı, çiziği göze almışım olabilecek şeyler bunlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • orktas O kullanıcısına yanıt
    Neyse sağlık olsun yapacağım bişey yok Allah daha beterinden korusun diyelim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tampon değişiminde veya boyanmasında değer kaybı mı olur yahu? Şu değer kaybı meselesinin de iyice boku çıktı..
    Ciddi miktarda zarar edip mağdur olanı anlarım da, ufak tefek şeylerde hemen değer kaybı isteyen adam hiç trafiğe çıkmasın..

    Ha diyelim ki aracınızı kullandığınız süre içerisinde gerçekten değer kaybı yaşatan 10 tane kazaya karıştınız.. 10 farklı kazanın her birinden 2 bin 3 bin 5 bin Allah ne verdiyse topladınız.. Eee? O aşamadan sonra araç size bedavaya geliyor, ne iş?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.