Şimdi Ara

Son Dakika Türkiye F-35 Projesinden vaz geçebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
0
Favori
690
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Savunma Sanayi Müsteşarı Demir, geleceğin ‘yerli ve milli’ savaş uçağı FX’i anlattı. Demir “F-16’lardan ders aldık, tam teknoloji transferi vermeyenle işbirliği yapmayacağız. 2019’ta tasarımı bitecek, 2023’te prototip çıkacak. Geç kaldık ama uçak yapmayı öğreneceğiz” dedi.

    Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. İsmail Demir, Türkiye'nin 'yerli ve milli' olarak yapacağı geleceğin savaş uçağı projesi FX'i ve teknoloji destekçisi İngiliz BAE Systems'le yürütülen görüşmeleri Star'a anlattı:

    F16'DAN DERS ALDIK:

    Hava Kuvvetleri'nin F16'lardan sonra kullanacağı bir uçağa ihtiyacımız vardı. F35'ler bombardıman uçağı, savaş uçağının yerini tutmuyor. F16'lar gibi hazır satın almayalım dedik. Çünkü F16'lardan bir ders aldık; uçaklara yeni bir silah eklemek, sistemlerine yeni bir görev yüklemek istediğinizde yapamıyorsunuz, üretici firma size bu izniistediği kadar veriyor ve siz razı olmak zorundasınız! Aslında şu an F35 projesinde de bundan dolayı kaygılıyız. Ayrıca F16'lar 2030'da emekli olacak. Bakım, onarım ve modernizasyon maliyetleri çok yüksek.

    FX PROJESİ YERLİ VE MİLLİ:

    O yüzden 'yerli ve milli' bir savaş uçağı projesi başlattık. Biz 2030'ların savaş uçağını üreteceğiz. Kim hangi teknik desteği vermek isterse 'birlikte geliştirmeye' hazırız; hiçbir kısıtlama olmadan teknoloji paylaşımı ve geliştirmeye hazır olan gelsin dedik. İngiliz BAE Systems en iyi teklifi verdi, hazırlık çalışmalarına başladık.

    ALMANYA VE İSVEÇ DE POTADA:

    Şu anda BAE Systems ve İngiltere hükümet yetkilileri ile 'sözleşme öncesi çalışmalar' yapıyoruz. Bize 'evet' dedikleri konuların ne kadar 'evet' olduğunu göreceğiz. İhaleye Alman ve İsveç firmaları da katılmıştı. BAE Systems ile yürümezse, onlar yine potada olacak.

    DEVLET DÜZEYİNDE GÖRÜŞME:

    Bu tür projeler stratejiktir, devletten devlete yapılacak işlerdir. Türkiye 'kiminle uzun süreli yol yürüyebiliriz' diye bakıyor. Bu siyasi bir karar. O yüzden bu son görüşmemizde de İngiltere tarafında bakanlar, müsteşarlar vardı. Bu 'devlet olarak bu işin arkasındayız' mesajıdır.

    TÜRKİYE NE İSTİYOR:

    Maksimum bilgi, teknoloji transferi sağlayacak bir katılım istiyoruz. Bizden hiçbir teknolojik bilgi saklanmayacak. 'Biz uçağı donattık, programları yükledik, alın kullanın' dönemi artık bitti. O programların tüm kodları bize açık olacak, istediğimiz değişikliği, geliştirmeyi yapabileceğiz, istediğimiz yeni silahı sisteme entegre edebileceğiz.

    MÜHENDİS VE UZMAN DA YETİŞECEK:

    Bizim en önemli eksiğimiz, bizzat uçak yapımında bulunmuş uzman eksikliği. Bu okulla, doktorayla öğrenilmiyor. Bilimsel bilgi ve teknoloji üretimi ve transferi doktora düzeyinde sağlanıyor. Ancak fabrikaya girdiğinizde 'uzman'a ihtiyacınız var. Bu nedenle BAE Systems'ten şunu istiyoruz: Uçağın aerodinamik tasarımında, gövde ve motor imalatında, iç elektrifikasyon ve elektronik donanımında, savaş ve iletişim sistemlerinde, tüm yazılımlarında, uçuş testlerinde Türk uzmanlar, mühendisler ve bilim adamları da görev yapacak, öğrenecekler.

    2019'DA TASARIM, 2023'TE UÇUŞ:

    Uçağın tasarımı ve gelecekte üretimi Türkiye'de yapılacak; BAE Systems bütün aşamalarda deneyimini ve teknolojisini aktaracak. İlk faz 2019 sonunda tamamlanacak. Uçağın aerodinamik tasarımı, elektrik ve elektronik iç donanımı; uçuş, silah ve iletişim sistemleri ile imalat bilgilerine ilişkin tüm hesaplamaların yüzde 80'i bitmiş olacak. Bu süreçte Türk mühendis, yazılımcı ve uzmanları da bütün bu aşamaları öğrenmiş olacaklar. 2023'te ilk prototip ortaya çıkacak. Rüzgar tünelini de Türkiye'de yapacağız. İngiltere'deki devlet tesislerini ve özel tesisleri de 'kısıtsız' kullanacağız.

    İNGİLTERE'NİN DE İHTİYACI VAR:

    İngiltere'nin de gelecek nesil bir savaş uçağına ihtiyacı var. Şu an geliştirdikleri Eurofighter Typhoon uçağı 2030'da emekli olacaktı, 2040'a uzattılar. Ancak 2020'den sonra modernize edilmesi gerekecek. İşte FX'i yaparsak, onun tüm sistemlerini Typhoon'da kullanabilecekler.

    İHRACAT LİSANSI ENGEL OLMAMALI:

    İngiltere'nin 'ihracat lisansı' en önemli konu. 'Böyle başlayalım, kervan yolda düzülür' yaklaşımını kabul etmiyoruz. 'Hiçbir kısıtlama olmayacak' sözünü duymak istiyoruz, ihracat lisansları dahil. Bir noktada bazı bilgileri paylaşmak istemeyebilirler, biz de orada bırakırız. En son 'minimum kısıtlama' dediler, kabul etmedik. Sıfır kısıtlamayı kabul ederlerse olur, etmezlerse diğer şirketlerle konuşuruz; olmadı kendimiz yaparız.

    ZARAR RİSKİNİ KALDIRAN SÜREÇ YÖNETİMİ:

    FX projesinin maliyeti tahmini 6-7 milyar dolar. Ancak bu tip projelerde süreç içinde maliyetler çok artabiliyor. Örneğin ABD'nin F-35'te hesabı çok şaştı ve 50 milyar dolara çıktı. Biz böyle bir riske giremeyiz. Bir aşamada işler tıkanır ve yola devam edemezsek, hem harcadığımızın bir karşılığını almış olacağız, hem de bütün maliyeti riske atmamış olacağız.

    TEKNOLOJİDEN ÖNCE İNANÇ VE YÜREK LAZIM

    Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. İsmail Demir "Savunma sanayiinde de önümüzde yerli ve milli İHA'ları geliştiren Baykar örneği var. Baykar bu yola çıktığında 'yapamaz' denilmişti. Ama tüm oynar parçaların motorları da dahil yüzde yüz yerli İHA'yı yapmayı başardı. Yazılım mühendisliğini yapan şirket ortağı Selçuk Bayraktar, ilk İHA'yı bize teslim etmeden önce Batman'daki üste üç ay hangarda yatıp kalktı. Tüm testleri kendisi yaptı ve bize teslim ettiler. Bu İHA'lardan 6'sı havada görev başında. 6'sı da yakında teslim edilecek" dedi. Demir "Silahlı İHA'yı da yaptılar, bomba ve füze testlerinde hedefleri başarıyla vurdu. Onların da teslimi bir iki aya kadar yapılır. Şimdi üzerinde 'yerli kamera' olanı geliştiriyoruz. Aselsan, titreşime duyarlı, yüksek çözünürlüklü kamera için çalışıyor. 25 yıl önce uçak tasarımı ve teknolojisine girmiş olsaydık, bugün başını gözünü yara yara da olsa bir yere gelmiş olurduk. En azından uçak yapabilen bir ekibimiz olurdu. Gelecek 30-50 yılın teknolojisi de bugün geliştiriliyor. Ve bu sürecin içinde olmazsak geleceği de kaybederiz. Bu insanları sadece maddi tatminle yüreklendiremezsiniz, bir milli hedefle manevi tatmin sağlayabiliriz. Üç ayını hangarda yatıp kalkarak geçiren genç bir mühendis bunu para için yapmıyor" diye konuştu.
     Son Dakika Türkiye F-35 Projesinden vaz geçebilir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tyres -- 22 Mart 2016; 21:09:38 >







  • O ucakla ilgili her ay yeni bir skandal ortaya cikiyor. Ucak maliyetli ucus maliyeti de baya cok. Milli ucak şart. Varsin hayalet olmasin ama kendimize ait ucagimiz olmali.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 6.cadde kullanıcısına yanıt
    Uçak F-16 ile baş edemiyor + bize yazılımı vermiyecekler galiba
  • İkisine de yatırım yapılmalı F35'de gerekli. Ama nedense Tf-x projesinin tamamlanabileceğini düşünmüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yazilimdan bahsediyorum ben de. Ucak dogfightta f16dan kotu. F22 olaydi iyiydi. Ingiltere istedi USA satmadi. Uretimi kolay olsun milli olsun varsin stealth olmasin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • F-35 lerin uçuşunun maliyeti ayrı dert yapım maliyeti ayri dert. Bizim acilen yerli uçağı yapmamız ve ortadoğu gibi bir pisliğin içinde olduğumuz icin AC-130 gibi uçaklara ihtiyacımız var ve ek olarak da tabii ki uzun menzilli karadan karaya veya havadam havaya uzun menzilli füzeler yapmamız gerek ama gel de anlat işte

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nacho_EU

    F-35 lerin uçuşunun maliyeti ayrı dert yapım maliyeti ayri dert. Bizim acilen yerli uçağı yapmamız ve ortadoğu gibi bir pisliğin içinde olduğumuz icin AC-130 gibi uçaklara ihtiyacımız var ve ek olarak da tabii ki uzun menzilli karadan karaya veya havadam havaya uzun menzilli füzeler yapmamız gerek ama gel de anlat işte

    Demesi kolay

    Bazı C-130ları modifiye edip silahlandırdıklarını duymuştum. Umarım doğrudur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • F-35 maliyeti açısından rekora koşuyor. ayrıca test pilotları hızlanma ve manevra kabiliyetinin vasat olduğunu iddia ettiğini okumuştum bir yerde. O paraya mis gibi eurofightera girilebilirdi yada yerli yatırım için ciddi bir kaynak olabilirdi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ABD'nin son savaş uçağı projesi olduğu için gayet iyi işler çıkaracaktır ülkemiz adına.

    2016 sonu 2 adet envanterimize girmiş olacak.

    Maliyet artışı YALANDIR :

    Proje lideri : Şu an itibariyle, bir F-35 uçağı, 6 yıl içinde planlanandan %55 daha ucuza mal olacak diye ön görüyoruz.. Bu fiyatı düşürmeye devam edeceğiz

    Tahmin edilen bir F-35A normal kalkış ve iniş yapabilen uçağın 2018’deki satın alma fiyatı 85 milyon dolar olarak hesaplanmıştır. Bu, 2012 fiyatlarıyla 75 milyon dolar demek.

    Beğenmeyenler masrafları karşılayıp yerli savaş uçağı projesini başlatırlarsa bizde can-ı gönülden alkışlarız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CAFE96FA5 -- 19 Mart 2016; 2:06:22 >
  • 2018 diyecektin sanırım. 2018'de 2 adet gelecek.

    Ayrıca hala karşıyım bu F 35'lere. F/P ürünü değil kesinlikle. Alınacaksa ülkeler arası savaş olasılığı için belki 50 tane alınması yeterliydi. Yoksa stealth özelliği bizim şuanki durumumuzda çok önemli değil.
    Onun yerine avcı/atak, av/bombardıman rolleri olan uçaklar tercih edilebilirdi. AC 130, A 10 vs. Yada Rus uçakları özelliklerine göre çok ucuz. Aynı özellikleri taşıyan amerikan uçaklarının 3'te biri. Aramız bozulmadan önce Rusya'dan uçak almaya çalışabilirdik. Ancak alabilir miydik bilmiyorum. Nato üyesi olup Rus malzemeleri kullanan birçok ülke varken bize engel çıkartıyorlar natoyla uyumlu değil alamazsınız onları diye.
  • F35 it dalaşı için dizayn edilmemiş. Uzaktan gorunmeden hava ve kara araclarini imha etmek için tasarlanmış... yani gelecek bakımından cok iyi bir proje.. sonuna kadar gidilmeli..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tinod -- 19 Mart 2016; 2:20:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • by-ko kullanıcısına yanıt
    2015 Ekim Açıklaması (Proje liderinden)

    Lockheed Martin, 2016 sonunda veya 2017 başında 2 adet F-35’i Türkiye’ye teslim etmemiz mümkün olacak. Ama bu, Savunma Sanayi Müsteşarılığı'nında yakın bir zamanda dediği gibi, Türkiye’nin tasdikine bağlı. Toplamda ise Türkiye’ye 100 savaş uçağını teslim etmiş olacağız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CAFE96FA5 -- 19 Mart 2016; 2:24:25 >
  • Abd f22 lerin üretimini durdurup f35 lere yüklendi. Abd ye göre f35 geleceğin uçağı ancak yinede kafamda bazı soru işaretleri var o uçakla ilgili. Çok amaçlı avcı uçağı yapıyorsan eğer kıvrak olmalı o uçak ama f35ler tam anlamıyla öyle değil. Ha alıp modifiye edermiyiz bilmiyorum aynısını israil yaptı f35I diye ama bakalım. Tfx2 nin ar ge sinin bitmesini bekliyorum ben hala merakla, neler olacak diye.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Psdsisyagghcao kullanıcısına yanıt
    Senin yazdığın modifiye işlemini zaten kendileri yapacaklar.

    Bu uçakların değişik versiyonları da üretilecek. Bu sebepten ülkemiz için iyi bir yatırım bana göre.

    Aşağıda yazdığım versiyonlarının üzerine yeni versiyonları da seri olarak üretilecek.

    Şu ana kadar üretilen modelleri;

    F-35A, Geleneksel kalkma ve inme (CTOL)

    F-35B, Kısa kalkış dikey iniş (STOVL)

    F-35C, Uçak gemileri için tasarlanmış (CV) versiyon.
  • Bahsettiğiniz modelleri biliyorum hocam. Lakin ne kadar sağlam bir yatırım olacağı konusunda şüphelerim var. Görmeden konuşmak doğru olmaz benim için.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GriAtlas

    F35 it dalaşı için dizayn edilmemiş. Uzaktan gorunmeden hava ve kara araclarini imha etmek için tasarlanmış... yani gelecek bakımından cok iyi bir proje.. sonuna kadar gidilmeli..

    hele şükür f35a nın it dalaşında kulanılmıcağını biri izah etmiş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-83A9DEA5A -- 19 Mart 2016; 3:44:21 >
  • O değil de yorumlar harika. Sanki ekran kartı incelemesi, alemsiniz arkadaşlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kril -- 19 Mart 2016; 4:29:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • F35 zaten F16 yı her türlü alır ki it dalaşına gerek yok, menzili çok daha fazla diye biliyorum . F16 yanına gelemeden indirir zaten , 2 uçağı bırak kıyaslamayı yan yana koymak bile saçma . Bu uçağın yapılış amaçlarından biri bu zaten , farkına varamadan indirecek seni.

    Dragunov vs glock gibi bir şey bu.ABD boşu boşuna bu kadar yatırım yapmaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Asil Türk Kanı -- 19 Mart 2016; 5:45:01 >
  • İt dalaşı için en iyi uçak F22 Raptor. Ama sadece kendileri kullanıyor. Zaten bizim amacımız it dalaşı değil bombardıman ve silah kullanımı. Bu yüzden F35 bizim için ideal.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Krone -- 19 Mart 2016; 6:43:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Söylemesi kolay. TFX öyle bir yılda bitecek bir proje değil. Hindistan yerli savaş uçağını 30 senede yapabildi. Türkiye'nin Orta Doğu'da 30 senesi var mı peki?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ferrari -- 19 Mart 2016; 9:53:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.